XBOX
21.09.2020.
Autor: Danica Manojlović

Microsoft kupuje Bethesdu

Kupuju kompletan ZeniMax Media

Koliko juče smo pisali o pokušaju Microsofta da kupi Tik Tok za tržište Amerike a danas je Xbox objavio svoje planove o preuzimanju ZeniMax Media, kompanije u okviru koje posluje i Bethesda Softworks. Sigurni smo da znate neke od naslova koji se nalaze u našoj ponudi, ali samo da vas podsetimo da su tu Doom. Wolfenstein, The Elder Scrrolls, Fallout, Quake, Dishonored...

Rukovodilac Xbox, Phil Spencer je na svom nalogu objavio da će Microsoft preuzeti ZeniMax Media i za to isplatiti $7.5 milijardi. To je mnogo više od $2.5 milijardi koje su dali za Mojang i Minecraft 2014. godine. Phil Spencer je takođe Jason Schreier-u iz Bloomberga rekao da će Microsoft ispoštovati sve PS5 ekskluzive koje su dogovorene za Deathloop i Ghostwire: Tokyo. U budućnosti će se igre koje radi Bethesda izdavati za Xbox, PC i druge konzole i to "od slučaja do slučaja".

Druga polovina 2021. godine je planirana za finalni kraj kupovine kada će u Microsoft vlasništvo preći Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog i Roundhouse Studios.

Todd Howard iz Bethesda Game Studios je pokušao da objasni sve prednosti ovog pridruživanja i ujedno da smiri korisnike PS konzola. XBOX i Bethesda imaju dugogodišnju saradnju još od vremena Morrowind na Xbox Classic prvoj MS konzoli.

Sa Xbox-a stigla je i potvrda da će "dodati Bethesda legendarne franšize na Xbox Game Pass za konzole i PC."  Saopštenje za medije takođe dodaje da će sve buduće Bethesda igre biti dodate, na svom D1 danu izlaska, na Xbox Game Pass za Xbox i PC.

Komentara ima raznih. Jedna od navećih dilema je i da li će možda ova prodaja postati tema istraživanja komisije o Monopolu na tržištu. To se već dešavalo ranije u svetu zabave kada su se preuzimale neke velike kompanije. Sada je samo pitanje da li je ovo pokušaj da se utiče na tržište ekskluzivnih naslova i konzola. Jedno preuzimanje, kažu eksperti nije problem. Ukoliko Microsoft kupi još nekog bitnog igrača, napraviće problem. 

I bitna vest za sve one koji igraju The Elder Scrolls Online. ZeniMax Online Studios je objavio da će uprkos akviziciji ZeniMax Media, The Elder Scrolls Online nastaviti da pruža podršku za PlayStation 4. ESO će se najverovatnije igrati kao PS4 igra na PS5 jer znamo da će preko 90% PS4 naslova biti igrivo na PS5. Mislimo da je možda priča o unapređenju na  PlayStation 5 verziju sada van dogovora. Ostaje da sačekamo i vidimo.

Fanovi su već počeli da maštaju o pozitivnim stranama ovog preuzimanja i svi se slažu da bi trebalo napraviti Fallout: New Vegas 2. Samo da objasnimo onima koji nisu upoznati, da je Obsidian koji je pre 10 godina radio na igri Fallout: New Vegas, od 2018. godine takođe u vlasništvu kompanije Microsoft.

Bethesda jeste imala svoje padove poslednjih par godina ali niko nije očekivao da će se ovako nešto dogoditi. Bar ne da će ih kupiti Microsoft.

Šta vi mislite o ovom potezu Microsofta?

GeekWire je napravio pregled najvećih kupovina kompanije Microsoft. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO300
Wolfenstein II: The New Colossus je nastavak hit igre Wolfenstein: The New Order iz 201...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

20.
Sep.
2020.
Vesti/Najnovije
Muzika i politika su nekada bili povezani samo u pesmama. Danas je u pitanju i ekonomija.
24.
Aug.
2020.
Vesti/Najnovije
Pravi je potez omogućiti da Epic ima pristup Apple tehnologijama zbog developera igara i gejmera, tvrdi Microsoft.