Vesti/Najnovije
09.05.2023.
Autor: Danica Manojlović

Značenje PEGI i ESRB oznaka za video igre

Piše da bi se primenjivalo

Osnovno što treba znati kada su u pitanju video igre je da nije svaka igra idealna za sve! Developeri se pri razvoju igre okreću određenoj ciljnoj grupi i sadržaj iste je prilagođen njima. Igra za učenje matematike je namenjena onima koji vole matematiku ali nasilne igre imaju scene koje nisu podobne za mlađe generacije. Svesni toga da igre mogu biti interesantne široj populaciji, izdavači na svaku igru stavljaju oznaku PEGI koja govori kome je ta igra namenjena.

 

Dodatno, pojedine zemlje imaju svoje komisije koje proveravaju sadržaje i daju dodatne komentare i mogu promeniti oznaku da bude u skladu sa pravilima koje su propisali.

Šta su PEGI starosne ocene?

Starosne ocene obezbeđuju da zabavni sadržaj kao što su filmovi, DVD-ovi i igrice bude jasno označeni za minimalnu starosnu grupu tj. granicu za koju je prikladan. Starostne ocene pružaju smernice potrošačima kako bi im pomogli da odluče da li da kupe određeni proizvod ili ne. Od 2012, PEGI je jedini sistem koji se koristi u Velikoj Britaniji za nove konzolne i PC igre.

Hiljade igara je dobilo PEGI ocenu otkako je šema osmišljena i uvedena početkom 2003. Važno je napomenuti da su u Ujedinjenom Kraljevstvu, PEGI 12, 16 i 18 ocene pravno primenjive, što znači da se ne mogu dostaviti osobama ispod te odgovarajuće starosne granice.

PEGI ocena igre potvrđuje da ona sadrži sadržaj prikladan za određenu starosnu grupu i više. Dakle, igra sa 7 ocena je pogodna za sve koji imaju sedam ili više godina, dok se igra sa oznakom 18 smatra pogodnom samo za odrasle.

To, međutim, nije merilo ko će uživati u igri ili koliko je ta igra teška.

Kada kupujete igru za nekog mlađeg od 18 godina, uvek pogledajte starosnu ocenu da biste proverili da li je pogodna za krajnjeg korisnika.

Igre za odrasle sadrže sadržaj samo za odrasle, tako da ih treba tretirati kao bilo koji drugi medij sa oznakom 18. Kupovine u igri takođe označavaju da li igra uključuje nasumične predmete (kao što su na primer kutije za plen), informacije će biti uključene u obliku obaveštenja na fizičkom pakovanju i u digitalnim prodavnicima. Plaćeni nasumični predmeti su poseban oblik opcione kupovine u igri. Ovo će uključivati sve ponude u igri za kupovinu digitalne robe ili premija gde igrači ne znaju tačno šta dobijaju pre kupovine (npr. kutije za plen, paketi kartica, točkovi sa nagradama).

PEGI za pametne telefone i tablete

Pametni telefoni postaju sve moćniji i nije iznenađenje da su video igre za mobile telefone trenutno najprodavanije i najtraženije. Zbog toga je važno razumeti sisteme ocenjivanja starosti za iOS, Android i Windows uređaje. Ovo je sada jednostavnije jer se PEGI ocene primenjuju na sve proizvode u Google Play za Android i Windows prodavnicama.

PEGI sistem se zasniva na šest starosnih kategorija i osam deskriptora sadržaja. Kkategorije uzrasta pokazuju da li je interaktivni softverski proizvod prikladan za decu od određenog uzrasta. Starosne kategorije su: 3, 7, 12, 16, 18 i „Preporučuje se roditeljski nadzor“ koji se koristi za određene aplikacije. Pored numeričkih PEGI ocena, videćete i „Preporučeno roditeljsko navođenje!“ ocena za neke aplikacije koje nisu igre. Ovo služi kao upozorenje da ove aplikacije mogu ponuditi široku lepezu sadržaja koji su generisali ili preporučili korisnici, tako da je najbolje da sami pogledate aplikaciju da biste videli kako se koristi. Obično se ovo odnosi na proizvode kao što su Facebook, Twitter ili Youtube.

ESRB oznake

Pored PEGI oznaka, na kutijama igara se mogu videti i ESRB znakovi. ESRB sistem ocenjivanja je nepristrasan, standardizovan način da utvrdite da li je igra prikladna za vaše dete. Ocene utvrđuje Odbor za ocenjivanje softvera za zabavu (ESRB). ESRB je samoregulatorno telo koje nezavisno primenjuje i sprovodi ocene, smernice za oglašavanje i principe privatnosti na mreži koje je usvojila industrija.

ESRB Rating Early Childhood

EARLY CHILDHOOD

Igre sa oznakom EC (Early Childhood) imaju sadržaj koji je pogodan za igranje licima od 3 godine i više. Ne poseduje bilo kakav materijal koji roditelji mogu da smatraju neprikladnim.

ESRB Rating Everyone

EVERYONE

Oznaka E (Everyone) ima sadržaj koji je prikladan osobama od 6 godina i više. Ove igre mogu da sadrže malo crtanog sadržaja, fantazije ili blagog nasilja sa ili povremenog korišćenja govora.

ESRB Rating Everyone Ten plus

EVERYONE 10+

Igre sa oznakom E10+ (Everyone 10+) imaju sadržaj koji može biti prikladan za uzrast od 10 i više godina. Naslovi u ovoj kategoriji mogu da sadrže više crtanih filmova, fantazije ili blagog nasilja, blag jezik i/ili minimalno sugestivne teme.

ESRB Rating Teen

TEEN

Oznaka T (Teen) imaju sadržaj koji može biti prikladan za uzrast od 13 i više godina. Naslovi u ovoj kategoriji mogu sadržati nasilje, sugestivne teme, grubi humor, minimalnu krv, simulirano kockanje i/ili retku upotrebu grubog jezika.

ESRB Rating Mature

MATURE

Igre koje su obeležene kao M (Mature) imaju sadržaj koji može biti prikladan za osobe od 17 i više godina. Naslovi u ovoj kategoriji mogu da sadrže intenzivno nasilje, krv i rane, seksualni sadržaj i/ili nepristojan jezik.

ESRB Rating - Rating Pending

RATING PENDING

Naslovi sa RP (Rating Pending) su dostavljeni ESRB-u i čekaju konačnu ocenu. Ovaj simbol se pojavljuje samo u oglašavanju pre izlaska igre.

ESRB Rating Adults Only

ADULTS ONLY

I na kraju AO (Adults Only), imaju sadržaj koji bi trebalo da igraju samo osobe starije od 18 godina. Naslovi u ovoj kategoriji mogu uključivati produžene scene intenzivnog nasilja i/ili eksplicitni seksualni sadržaj i golotinju. Microsoft ne podržava AO naslove.

ESRB Objašnjenja sadržaja

Alcohol Reference Reference i/ili slike alkoholnih pića
Animated Blood Crtani ili piksalizirani prikazi krvi
Blood Prikaz krvi
Blood and Gore Prikazi krvi ili sakaćenja delova tela
Cartoon Violence Nasilne radnje koje uključuju likove iz crtanih filmova. Može uključivati nasilje kada je lik nepovređen nakon što je radnja naneta
Comic Mischief Scene koje prikazuju šamar ili grubi vulgaran humor
Crude Humor Umereno vulgarne ludorije, uključujući humor u kupatilu
Drug Reference Reference i/ili slike ilegalnih droga
Edutainment Sadržaj proizvoda omogućava korisniku razvoj specifičnih veština ili pojačano učenje u okviru zabavnog okruženja. Razvoj veština je sastavni deo proizvoda
Fantasy Violence Nasilne radnje fantazijske prirode, koje uključuju ljudske ili neljudske likove u situacijama koje se lako razlikuju od stvarnog života
Real Gambling Klađenje kao vid ponašanja
Informational Ukupan sadržaj proizvoda sadrži podatke, činjenice, informacije o resursima, referentne materijale ili tekst instrukcija
Intense Violence Grafički i realistični prikazi fizičkog sukoba. Može uključivati ekstremnu i/ili realističnu krv, krv, oružje i prikaze ljudskih povreda i smrti
Mature Humor Vulgarne i/ili grube šale i ludorije uključujući “kupatilo” humor
Mature Sexual Themes Provocative material, possibly including partial nudity
Language Mild references to profanity, sexuality, violence, alcohol, or drug use

Lyrics Blage reference na vulgarnost, seksualnost, nasilje, upotrebu alkohola ili droga u muzici
Mild Violence Blage scene koje prikazuju likove u nesigurnim i/ili nasilnim situacijama
Nudity Grafički ili produženi prikazi golotinje
Partial Nudity Kratki i blagi prikazi golotinje
Sexual Violence Prikazi silovanja ili drugih seksualnih radnji
Some Adult Assistance
May Be Needed
Potrebna pomoć odraslih
Strong Language Vulgarnost i eksplicitne reference na seksualnost, nasilje, upotrebu alkohola ili droga
Strong Lyrics Vulgarnost i eksplicitne reference na seks, nasilje, upotrebu alkohola ili droga u muzici
Strong Sexual Content Grafički prikaz seksualnog ponašanja, verovatno uključujući golotinju
Suggestive Themes Blage provokativne teme ili materijali
Tobacco Reference Referenca i/ili slike duvanskih proizvoda
Use of Drugs Konzumacija ili upotreba ilegalnih droga
Use of Alcohol Konzumacija alkoholnih pića
Use of Tobacco Potrošnja duvanskih proizvoda
Violence Scene koje uključuju agresivni sukob
Violent references Reference za nasilne radnje

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kockice MOS180
U RPG društvenim igrama, kao što je čuveni Dungeon&Dragons, kockice o...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Vrsta
Nova
999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50290
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00203
Miš Redragon Mirage M690 Wirelless
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Vrsta
Nova
2.799 ,00 RSD

Slični članci

17.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Gejming je lako mrzeti i braniti. Dežurni krivac za sve ono što se ne razume ili nema dovoljno informacija. Al je kažu nešto &sc...
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika ponekad može biti dosadan predmet za učenje, pa zašto ne biste iskoristili jednu od ovih matematičkih računarskih igara da zadržite interes...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...