Vesti/Najnovije
06.10.2020.

Egipat je otkrio 59 drevnih kovčega

Možda budu inspiracija za neku novu igru

Pre tri dana je svetom odjeknula vest o neverovatnom pronalasku u Egiptu. Čini se da je ova zemlja još uvek puna tajni o starim civilitacijama.

Arheolozi u Egiptu objavili su otkriće 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih kovčega koji su bili zakopani pre više od 2.500 godina.  Otvarajući jedan od neverovatno ukrašenih sarkofaga pre nego su ih prikazali okupljenim medijima u subotu, tim je otkrio mumificirane ostatke umotane u tkanine koje su se koristile za sahrane a na kojima su bili hijeroglifski natpisi u jarkim bojama.

Izvor Internet

Neverovatan nalaz otkriven je južno od Kaira u poznatom prostranom groblju Saqqara, nekropoli drevne egipatske prestonice Memphis, koja je pod zaštitom UNESCO-a.  „Veoma smo srećni zbog ovog otkrića“, rekao je Mostafa Waziri, Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikviete.  

Otkako je pre skoro tri nedelje objavljeno otkriće prvih 13 kovčega, još više ih je otkriveno u oknima na dubinama do 12 metara. Nepoznati broj kovčega možda još uvek leži zakopan tamo, rekao je Ministar turizma i antikviteta Khaled al-Anani na tom mestu, u blizini 4.700 godina stare Djoser-ove piramide.

Otkriće kovčega je prva velika objava od izbijanja COVID-19 u Egiptu, što je dovelo do zatvaranja muzeja i arheoloških nalazišta na otprilike tri meseca od kraja Marta. Na tom području pronađene su i desetine statua, uključujući bronzanu figuricu koja prikazuje Nefertema, drevnog boga cveta lotosa. Prve studije pokazale su da su sarkofazi verovatno pripadali sveštenicima, visokim državnicima i istaknutim ličnostima drevnog egipatskog društva 26. dinastije.

Egipat je definitivno zemlja koja izaziva ineresovanje i strahopoštovanje zbog svoje stare i tajanstvene kulure. Egipat je kultno mesto, pa i ne čudi što se pojavljuje često u video igrama. Preko stotinu igara je bilo inspirisano Egiptom.

Hajde da se podsetimo nekih od njih.

 

Assassins’ Creed: Origins - Definitivno jedna od najlepših igara iz ove franšize postavlja Egipat u centar dešavanja, u period Kleopare i Cezara. Ova igra može biti dobar podsticaj da deca nauče što više o kulturi Egipa.

Tomb Raider - Ako ste vi istraživač koji istražuje grobnice i artefakte, Egipat mora biti na vrhu vaše liste sa bogatom kulturom i istorijom. Stoga ne čudi otkriće da je Tomb Raider u svojim igrama predstavio Egipat osam puta.

 

Age of Mythology - Deca 80-ih i 90-ih pamtiće ovu stratešku igru, jer su iz određenog panteona morali da izaberu boga, bio on grčki, nordijski ili egipatski kao što su Ra, Isis i Set.

 

Overwatch - ima raznovrstan izbor mapa i likova, međutim hajde da izdvojimo Temple of Anubis i lik Pharah.

Call of Duty - Egipat je nekoliko puta prikazan u ovoj igri dok je u COD 2 Egipat predstavljen kao deo severnoafričke kampanje u glavnoj igri, pri čemu je glavni fokus bila bitka za Al-Alamien iz Drugog svetskog rata. U COD Ghosts, Egipat je dobio dodatnu kartu za multiplay pod nazivom Pharoah.  U COD Black Ops 3 smo imali egipatsku vojsku, kao i železničku stanicu Ramses dok su se igrači borili sa egipatskom vojskom.

Curse of the Pharaoh: The Quest for Nefertiti - Avantura smeštena u 1930. godine a izdata Marta 2008. Bila je toliko uspešna da je izdata cela serija Curse of the Pharaoh: Napoleon's Secret i Curse of the Pharaoh: Tears of Sekhmet.

Nancy Drew: Tomb of the Lost Queen - Kako zaobići Nancy i njene avanture? Grobnica izgubljene kraljice je 26. izdanje u serijalu avanturističkih igara. Igrači preuzimaju first person igranje i moraju da reše misteriju ispitivanjem osumnjičenih, rešavanjem zagonetki i otkrivanjem tragova. Postoje dva nivoa igranja, amaterski i master režim rada, svaki od njih nudi različit nivo težine slagalica i sugestija, međutim nijedna od ovih promena ne utiče na stvarnu radnju igre. Igra je zasnovana na knjizi pod naslovom Secrets of the Nile (1995).

Spisak video igara sa temom Egipta, ili mestom dešavanja u Egiptu je podugačak. Tu si i James Bond, Lego Indiana Jones, Marvel, Crash Bandicoot, Battlefield 1942, Duke Nukem 3D...

Podsetite nas i vi na neke koje fale na spisku.

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4988
9 termina 150 sati početni nivo
Dr. Cortex, dr N. Tropi i Uka Uka beže iz svog svemirskog zatvora i stvaraju prolaz u v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4842
9 termina 150 sati početni nivo
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4512
9 termina 150 sati početni nivo
PS4 Assassin's Creed Origins
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch igre NSW033
9 termina 150 sati početni nivo
LEGO Marvel Super Heroes 2 je epska avantura i nastavak hit igre LEGO Marvel Super Hero...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO297
9 termina 150 sati početni nivo
XBOX ONE Assassin's Creed Origins
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
2.199 ,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

23.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Ovo je remaster koji su svi želeli svih ovih godina, pogotovo nakon izlaska Control-a. Nažalost, njegovim izlaskom PC igrači ne mogu da očekuju skoro pa ni&s...
23.
Oct.
2021.
Ova mama je gejmer
Još uvek se iznenadim kada vidim mail nekog Youtubera koji traži sponzorstvo bez osnovnih podataka. Čak i bez imena i prezimena, kao i broja telefona....
22.
Oct.
2021.
Blog
„Neizbežno finale“ Ragnaröka po rečima režisera nove igre iz serijala „God of War“
22.
Oct.
2021.
Klan RuR
Izašao novi Valorant peč, koji nije mnogo toga menjao, ali je zato slučajno oslabio Jett, što je oduševilo veliki broj igrača, koji...
22.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Vodi li neko evidenciju o odlaganjima?
22.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Sledeće nedelje Square Enix objavljuje još jednu Marvelov igru, Guardians of the Galaxy. Iako izgleda kao tipična akciona igra u trećem licu...
22.
Oct.
2021.
Vesti/Najnovije
Fortnite ažuriranje v18.21 dodaje igrici raznovrstan sadržaj, uključujući novu lokaciju, oružje i povratak omiljenog režima obožavatelja
21.
Oct.
2021.
PC
Jedna od najvećih Playstation ekskluziva stiže i na PC sledeće godine.