Vesti/Najnovije
10.06.2023.

Marathon - Od Mekintoša do multiplejera

Istorija prve Bungie franšize i šta znamo o novom naslovu

Mi se i dalje bavimo informacijama i trejlerima PlayStationShowcase u maju 2023.

Neočekivano za sve, Bungie je predstavio svoj prvi novi naslov u skoro sedam godina. Marathon, iako nije originalan naslov, potpuno je nova pucačina za više igrača smeštena u isti univerzum kao i originalna trilogija Marathon koju je Bungie razvio pre skoro 30 godina za Macintosh sistem.  

Hvaljen kao jedan od najvećih pucačina iz prvog lica svih vremena zbog svoje priče i okruženja, Marathon je serija koje se neki još uvek rado sećaju zbog duboke priče koja će kasnije inspirisati mnoge naučnofantastične serije. Ako mislite da Destiny ima dugu tradiciju, Marathon nije daleko od nje.

Marathon priča počinje 2794. godine na kolonijalnom brodu poznatom kao UESC Marathon. Misija broda je bila da služi kao generacijski kolonijalni brod za putovanje u sistem Tau Ceti i uspostavljanje novog matičnog sveta za čovečanstvo na Tau Ceti IV. Vi igrate kao neimenovani službenik obezbeđenja koji je dodeljen Marathonu dok kreće na svoje putovanje. Nekoliko ključnih likova koji su se sreli na putu uključuju tri AI Marathona: Leela, Durandal i Tycho.

 

  • Leela je vaš glavni pratilac u prvoj igri.
  • Durandal je drugi AI koji se osamostalio od Marathona i postaje glavni antagonista za kraj prve igre, nastavka igre Marathon 2: Durandal, i kao antagonista i saveznik u Marathon: Infinity.
  • Tycho je treći AI Marathona koji je uništen u napadu vanzemaljske rase poznate kao S'pht, ali je vaskrsnut od strane S'phtovih majstora, Pfora, kao naoružani super kompjuter.

Marathonova priča se vrti oko sukoba vanzemaljskih rasa poznatih kao S'pht i njihovih porobljivača, Pfora. Tokom prve igre saznaćete da su S'pht primorani da napadnu Marathon i da su potom oslobođeni vašim akcijama kao igrač u prvoj igri, a zatim se pobune protiv svojih gospodara. Nakon što su osujetili njihove planove, Pfor tada započinju očajnički napad na Zemlju, ali su sprečeni kada aktivirate drevnu veštačku inteligenciju koju je stvorila rasa po imenu Jiaro po imenu Thoth, koja prisiljava Pfor armadu da izazove sunce matičnog sveta S'phtr da se pretvori u supernovu.

U Marathon: Infinity, trećem naslovu u seriji, saznaćete za prisustvo đavolske grozote u srcu sunca matičnog sveta S'pht poznatog kao W’rkncanter. Ako se oslobodi, to znači propast za sve. U očajničkom potezu da zadrži čudovište, igrač prelazi više vremenskih linija kako bi pronašao onaj gde W’rkncanter nije oslobođen i na kraju otkriva drevnu mašinu koja čuva čudovište zaključano unutar sunca planete Lh’owon zauvek.

Naravno, priča o Marathonu ide mnogo, mnogo dublje od ove sa neverovatno gustom istorijom vanzemaljskih rasa predstavljenih u celoj priči, uključujući mnogo inspiracije koja će se kasnije videti u pričama o igrama poput Halo serije i Destiny. Ali da bi se to pokrilo, bile bi potrebne reči vredne romana i vremenska linija koja bi zadrhtala svakog majstora znanja, što i nije loša ideja za nekoga ko ume odlično da piše.

Ali, šta je ono što sigurno znamo o novoj igri?

 

Nije direktan nastavak

Marathon nije direktan nastavak originalne trilogije Marathon.  Ponovno pojavljivanje naslova je izazvalo intrigu o tome da li će imati bilo kakve veze sa originalnom trilogijom ali u intervjuu na zvaničnom Playstation blogu, direktor igre za Marathon, Christopher Barrett, otkriva da iako igra neće biti direktan nastavak trilogije Marathon, ima se osećaj da postoji u istom univerzumu kao i prethodne igre.   Smešteni u naučno-fantastični futuristički svet, igrači će postati Trkači, kibernetički plaćenici koji traže ugled, bogatstvo i slavu.

 

Estetika inspirisana cyberpunk-om

U Bungie ViDoc-u, Christopher Barrett nastavlja da objašnjava da nova igra potiče iz "bogate istorije Marathona" i kombinuje ga sa elementima PvP pucača za ekstrakciju. Sa ovom formulom, igrači postaju deo narativa. Nema unapred određenog heroja ili protagonista. Sami igrači će moći da oblikuju svet oko sebe.

Kao trkači Runner, igrači će istraživati izgubljenu koloniju na neprijateljskoj planeti Tau Ceti 4. Uprkos opasnostima, nagrade od uzimanja šanse su obilne, jer je planeta puna moćne opreme, oružja i drugih vrsta plena koji će ojačati Trkača. Uzimajući inspiraciju iz sajberpanka, igrači će moći da se prilagode i predstave na mnogo različitih načina. Ova prilagođavanja neće biti samo kozmetička. Neka prilagođavanja će povećati snagu i veštine igrača. Ovo omogućava svima da prilagode svoju igru prema sopstvenom ličnom ukusu.

 

Mod igre i gameplay

Marathon neće imati kampanju za jednog igrača i fokusiraće se isključivo na PvP igru. Igrači se mogu podeliti u timove koji se zovu "posade" ili idu sami dok odluče kako žele da prođe njihovo trčanje. Postoji više od jednog načina za 'pobedu', ali glavni cilj je ostati živ po svaku cenu.

Šta to tačno podrazumeva zavisi od igrača do igrača.

Postoje artefakti za prikupljanje i igrači mogu da pobede ako imaju najveći broj artefakata, ili ako budu poslednji preživeli.  Svaka odluka koju igrač donese može uticati ne samo na svet oko njega, već i na iskustvo drugih trkača. Postoji mnogo načina na koje Trkač može napraviti ime za sebe i postati slavan, a možda čak propadne i pojede se od sramote.

Trenutno je nepoznato koje druge vrste načina igre i igranja će biti predstavljene u Marathonu, ali više će biti otkriveno u budućim ažuriranjima o igri. Marathon će imati punu unakrsnu igru cross play i unakrsno čuvanje cross save  između svih svojih platformi.  

Marathon će biti dostupan za PlayStation 5, XboX Series X, Xbok Series S i PC.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4047
Za igranje neophodna pretplata na Playstation Network.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Korišćena
999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO382
XBOX ONE Destiny 2 Forsaken - Legendary Collection
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
599,00 RSD
Ušteda 40%
999,00 RSD
Vrsta
Nova
999,00 RSD
599 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD

Slični članci

23.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Procureli set oklopa Destiny 2 sugeriše da će Fortnite crossover spojiti dve besplatne pucačine kroz nove kozmetičke setove.
08.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Bungie događaj povodom 30. godišnjice u Destiny 2 je počeo i novi objavljeni trejler prikazuje neke od stvari inspirisanih istorijom studija...
22.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Amblem koji je trebalo da bude besplatan poklon zajednici Destiny 2 u ime kompanije Bungie, pronašli su rudari podataka, koji su naravno sve pokv...