Vesti/Najnovije
04.10.2023.

Glumci iz video igara koji su nas napustili u 2023. godini

Godina odlaska velikana industrije zabave

Slava donosi novac ali nisu svi predodređeni za nagrade i velike uloge. Postoji veliki broj glumaca koji savršeno rade svoj posao ali nisu imali sreću da ih otkrije neki veliki filmski studio i ponudi ulogu života.

Glasovni glumci za video igrice jedni od najnecenjenijih izvođača u zanatu, ili barem dobijaju manje mejnstrim priznanja. Nažalost, 2023. je dovela do gubitka mnogo različitih glasovnih glumaca, uključujući neke izvođače koji su radili isključivo u video igrama i one koji su samo nakratko pozajmili svoje glasove industriji. Međutim, bez obzira na to koliko kredita imaju, ovi glumci su imali neosporan uticaj na pejzaž video igara. Vraćanje igara poput “Crash Bandicoot,” “Destiny,” i mnogih drugih se nikada neće osećati potpuno isto bez poznatih glasova.  

Uprkos tome što u mnogim slučajevima nema isti javni profil kao glumci na ekranu, glasovna gluma zahteva veoma specifičan skup veština koje nema svaki glumac. Čak i velike holivudske zvezde mogu da zvuče neprirodno i bez talenta kada pozajmljuju svoj glas projektu. Ogromna količina talenta i napornog rada ulazi u ove uloge u video igricama. 

Lance Reddick

Lance Reddick je preminuo 17. marta 2023. od komplikacija povezanih sa srčanim oboljenjima. Lance je često dobijao pohvale za svoje nastupe u serijama kao što su “The Wire” i “Fringe,” kao i na velikom ekranu u filmovima “John Wick” franšize. Takođe se pojavljivao u mnogim video igrama, odnosno u “Destiny” serijalu, u kojoj je bio glas Commander Zavala. Osim što je igrao izuzetno važan deo tradicije franšize, Reddick je takođe veoma uživao u igranju same igre, beležeći stotine sati u “Destiny 2.”

Timski igrač, neverovatno ljubazan, talentovan. Uz tako visoke pohvale, lako je shvatiti zašto su Lanca voleli i njegovi obožavaoci i saradnici iz industrije. Od njegove smrti, igrači su držali više memorijala u igri za glumca, pokazujući koliko su mu bili posvećeni.

Annie Wersching

Annie Wersching je  preminula od raka 29. januara 2023. u 45. godini. TV publika bez sumnje prepoznaje Annie po njenim nastupima kao Renee Walker u filmu “24”, Julia Brasher u “Bosch” i Borg Queen u “Star Trek: Picard,” između mnogih drugih. Osim svoje plodne televizijske glumačke karijere, ona je takođe zakoračila u oblast glasovne glume u video igricama, sa dve glavne zasluge.

Najvažnije je da je obezbedila snimanje pokreta i glas za Tes u  “The Last of Us,” zatim je kasnije tumačila Tassyn u “Anthem.”    Nakon što joj je 2020. dijagnostikovan rak, Wersching je nastavila da radi. U tužnoj paraleli sa stvarnim životom, druga epizoda HBO-ove emisije „The Last of Us“ ,epizoda u kojoj Tes umire, bila je posvećena sećanju na nju. “Annie-in portret Tess je ono zbog čega su se mnogi zaljubili u TLOU pre toliko godina. Mnogi drugi su izrazili svoja osećanja da je njena smrt bila prerana i da je zaista bila predodređena za još velikih stvari.

Arleen Sorkin

Arlin Sorkin je prvi put postala poznata publici po izvođenju Calliope Jones u sapunici „Days of Our Lives“.” Ona bi kasnije postala inspiracija iz stvarnog života i glas Harley Quinn u “Batman: The Animated Series”.” Osim što će ponoviti svoju ulogu u nekoliko animiranih emisija, ona će takođe nastaviti svoj rad kao Harley Quinn u video igricama poput “Batman: Arkham Asylum.” Iako će Tara Strong preuzeti kasnije u seriji, Arleen Sorkin je postavila veliku lestvicu za Harley Quinn i učinila lik kakav je danas poznat mnogim obožavaocima. Pored “Arkham Asylum,” Sorkin je takođe bila glas lika u  “The Adventures of Batman and Robin,” “Batman Vengeance,” i “DC Universe Online.”

Nakon što se povukla iz glume, Sorkin je tragično preminula 24. avgusta 2023. u 67. godini. Nastanak lika koji je tako široko prepoznatljiv kao što je Queen je sigurno ostavio trajan uticaj na fanove, od kojih mnogi veruju da je ona i dalje konačna verzija lika. 

Brendan O’Brien

23. marta 2023., glumac Brendan O’Brien preminuo je u Kaliforniji, SAD Iako nije učestvovao na mnogimprojektimaa glasovne glume u igrama, Brendan O’Brien je pružio jedan od trenutno najprepoznatljivijih glasova u istoriji video igrica. Dok je radio za Naughty Dog, Brendan O’Brien je davao različite glasove za Crash Bandicoot, Doctor Neo Cortex i Doctor Nitrus Brio tokom više igara. Pored toga, Brendan O’Brien je pozajmio svoj glas za druge animirane radove, uključujući “Spawn” i “Spicy City,” kao i pojavio se na ekranu u emisijama kao što su “Riverdale” i “The Slowest Show.”

Crash Bandicoot je postao ikona video igara, pridruživši se redovima nezaboravnih maskota video igara kao što su Sonic i Mario, a glas Brendana O’Briena je veliki deo toga. Uz klasični Crash “Woah!” koji i dalje osvaja svet godinama nakon izlaska igre, lako je videti koliki je uticaj imao njegova izvedba.

On je ohrabrivao nostalgične obožavaoce Crash-a u njihovim aktivnostima i voleo je da potpisuje svoje suvenire. 

Charles Kimbrough

Charles Kimbrough je preminuo ove godine 11. januara 2023. Imao je 86 godina.

Charles Kimbrough, bio je izuzetno poznat po svom radu u ulozi Jim Dial u seriji “Murphy Brown,” njegov nastup nominovan je za nagradu Tony za ulogu Harija u “Company,” i njegov nezaboravan vokalni nastup kao Viktor u Diznijevom „The Hunchback of Notre Dame“.” Kasnije će ponoviti poslednju od ovih uloga u četiri igre: “Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance,” “Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue,” “The Hunchback of Notre Dame: Topsy Turvy Games” i “Disney’s Animated Storybook: The Hunchback of Notre Dame.”

Earl Boen

Erl Boen, glumac koji se pojavljivao u igrama poput “World of Warcraft” i “Monkey island” serije, preminuo je 5. januara 2023. Pored svog rada na video igrama, Erl Boen je bio poznat po svom nastupu kao dr Piter Silberman u filmu “Terminator” franšiza. Takođe se mnogo pojavljivao u animacijama, glumeći glasove u serijama poput “Clifford” i “Kim Possible” nakon njegovog odlaska iz filmske glume 2003.

U svetu video igara, igrači su poznavali njegov glas kao naratora i King Terenas Menethil II I u “WoW” i kultni negativac LeChuck koji počinje u “The Curse of Monkey Island.” Pored toga, Earl Boen je obezbedio glasovnu glumu za mnoge druge igre, uključujući “Baldur’s Gate,” “Psyhonauts, ” i “Call of Duty.”  

Nažalost, Erlu Boenu je dijagnostikovan rak pluća u jesen 2022. Iako je od tada svoju ulogu LeChucka preneo na Džesa Harnela, koji nastavlja da oživljava lik u svom pojavljivanju u “Sea of Thieves”, Earl Boen će nedostajati u industriji video igara zbog svog moćnog i nezaboravnog glasa. Njegov glas u Monkey Island je bio nezaboravan deo detinjstva mnogima.

Johnny Hardwick

Komičar i glasovni glumac Johnny Hardwick preminuo je 8. avgusta 2023. u 64. godini. Komičar je bio najpoznatiji po tome što je dao glas Dale Gribble u dugotrajnoj američkoj animiranoj seriji “King of the Hill” ali Hardwick je takođebio lik u PC igrici “King of the Hill” objavljenoj 2000. Iako su je svi zaboravili osim najvernijih fanova, ona je sadržavala originalne glasovne performanse, a ne samo arhivirane glasovne snimke.    

Johnny Hardwick je bio pridružen da ponovi ulogu u oživljavanju filma “Kralj brda”; na Hulu. Mnogi fanovi su bili šokirani njegovom smrću i duboko razočarani gubitkom komičara i glasovnog glumca. Srećom, prema ekskluzivnom izveštaju TVLine-a, Hardwick je snimio neke epizode ​​novog rimejka, što znači da će obožavaoci moći da čuju njegov prepoznatljiv glas poslednji put. 

Julian Sands

Julian Sands je preminuo u januaru 2023. u 65. godini. Ljubitelji filma i televizije pamtiće ga po njegovom radu kao George Emersona u filmu „A Room with a View“; i Vladimir Bierko u “24,” kao i titularni negativac u “Warlock,” među mnogim drugim neverovatnim ulogama. Nakratko se upustio i u glumu u video igricama, kao DeFalco u “Call of Duty: Black Ops 2” kao njegov jedini učinak na terenu. Ovaj preteći sekundarni antagonista radio je kao vođa Mercsa i komandant vojnog kraka Cordis Die.

Priroda njegove smrti je mnoge fanove ostavila tužnim i šokiranim. Nakon što je nestao na planinarenju, Džulijan Sends je proglašen  kao zvanično preminuo tek nakon pet meseci, kada su njegovi ostaci pronađeni i identifikovani. Iako bi ga manje obožavalaca moglo prepoznati samo na osnovu njegove glasovne glume u video igrici, ovo njegovo pojedinačno pojavljivanje je ipak ostavilo trag u industriji, što se vidi po ljubavi onih koji su poznavali njegov rad u “Call of Duty.”

Mark Margolis

Mark Margolis je preminuo 3. avgusta 2023. u 83. godini. Imao je izuzetno plodnu filmsku i televizijsku karijeru, pojavljujući se u desetinama filmova. TV publika se bez sumnje seća uloge Hektora Salamanke u filmu “Breaking Bad”  i “Better Call Saul,” deo koji mu je doneo nominaciju za Primetime Emmy.

On je takođe bio deo glasovne uloge u zloglasnoj igri Rockstar “Manhunt.” The “Manhunt” serija je izazvala ogromnu kontroverzu u vezi sa nasilnom prirodom video igara, ali na osnovu njegovih zasluga u emisijama poput “Breaking Bad,” Mark Margolis nije bežao od ovakvih projekata. Njegova uloga Tramp u  “Manhunt,” iako je sporedan lik u igri, nezaboravan je. Uprkos tome što je bio deo strašne misije, glasovna gluma Mark Margolisa je pomogla da iskustvo postane podnošljivije za mnoge obožavaoce. 

Paul Reubens

Paul Reubens, najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj ulozi Pee Wee Hermana na sceni, filmu i televiziji, nažalost preminuo je u 70. godini 30. jula 2023. Paul Reubens je takođe dao svoj svestrani glas u nekoliko video igrica tokom svoje karijere . Ovo uključuje igranje Ivora u “Minecraft: Story Mode” i Willard Wyler u “Call of Duty: Infinite Warfare.” Oba ova lika su bila prilično nezaboravna u okviru svojih franšiza, a Willard Wyler je bio sekundarni antagonista u „Call of Duty: Infinite Warfare“; Režim zombija i Ivor koji se često pojavljuju u “Minecraft: Storz Mode” i kao negativac i kao potpuni sporedni lik.  Nakon duge i tajnovite borbe sa rakom, fanovi se i dalje sećaju mnogih Paul Reubensa’ predstave sa ljubavlju. Glumac nije otkrio svoje stanje, čuvajući to u tajnosti od javnosti i nastavljajući da nastupa. Uprkos tome što ga mnogi poznaju po njegovom radu kao Pee Wee Hermana, drugi su ga prepoznali jednako po zvuku njegovog glasa u video igricama. Jedan od mnogih komentara”Minecraft” fanova, “za nas, on će uvek biti naš Ivor.”

Ron Cephas Jones

Ron Cephas Jones je preminuo 19. avgusta 2023. zbog dugotrajnog problema sa plućima. Duga karijera Ron Cephas Jonesa uključivala je uloge u filmu  “This Is Us,” “Mr. Robot,” “The Get Down,” “Luke Cage,”  i još mnogo drugih. Njegov nastup kao William Hill u filmu “This is US” doneo Džonsu nagradu Udruženja filmskih glumaca i dve nagrade Emi za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji. Njegova jedina zasluga za glasovnu glumu u video igrici bila je kao narator Earl Coates u “Madden NFL 19”. 

Shōzō Iizuka

Shōzō Iizuka, poznat japanskoj publici kao glas Nape u filmu “Dragon Ball Z,” kao i za njegove nastupe u mnogim drugim anime serijalima kao što su “Pokemon,” “Yu-Gi-Oh!,” i “Yu Iu Hakusho,” preminuo je 15. februara 2023. U domenu glasovne glume u video igricama, Shōzō Iizuka je bio podjednako plodan likovi sa glasom u “Mega Man,” “God of War,” i japanska sinhronizacija za Dr. Neo Cortex u “Crash Bandicoot.” Kada je u pitanju glasovna gluma,Shōzō Iizuka je dostigao legendarni status i u Japanu i na zapadu.  

Njegov rad kao Cortex, kao i tužni trenutak njegove smrti, nisu prošli nezapaženo od strane fanova, koji su primetili da je posebno tužan osećaj izgubiti dva legendarna “Crash Bandicoot” glasovnih glumaca iste godine. The “Crash Bandicoot” serija je pomogla da se PlayStation gurne na status koji ima danas, a ovi talentovani glumci su bili veliki deo toga. Iz tih razloga i bezbroj drugih, fanovi su oplakivali gubitak O’Briena i Iizuke.

Tom Sizemore

3. marta 2023., glumac Tom Sizemore umro je u 61. godini od aneurizme mozga. Iako je Tom Sizemore bio poznatiji po filmskoj glumi, imao je nekoliko zapaženih nastupa u video igricama. Ovo uključuje glasovnu glumu kao Sid Wilson u “24: The Game”. Još poznatije, međutim, bio je glas iza lika po imenu Sonny Forelly u „Grand Theft Auto: Vice City“.” Kao što mnogi znaju, Sony Forelly je glavni antagonista igre i mafijaški bos koji diluje drogu, a koji želi da proširi svoju oblast uticaja na Vice City.

Još uvek je neverovatno koliko zvezda Vice City ima u svojoj glumačkoj postavi, sa Rej Liotom koji je preminuo u maju 2022., to znači da su igrači izgubili glumce koji stoje iza protagoniste, Tommy Vercetti-ja, i antagoniste iz “GTA: Vice City.” 

Windham Lawrence Rotunda –  Bray Wyatt

Rvač Windham Lawrence Rotunda, poznatiji navijačima kao Bray Wyatt, preminuo je 24. avgusta 2023.od srčanog udara nakon borbe sa COVID-19. Rotunda je stekao slavu poslednjih godina kao vođa ozloglašene porodice Vajat. Postao je trostruki svetski šampion u WWE, kao i SmackDown Tag Team Champion i Raw Tag Team Champion.

Njegovo učešće u WWE proširilo se i na oblast glasovne glume u video igricama. Debitovao je u “WWE ’12” kao njegov tada aktuelni alter ego Husky Harris, zatim bi nastavio da igra svoj kultni lik Breja Vajata u višegodišnjim izdanjima sve do WWE 2023.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50221
Doživi emocionalno pripovedanje i nezaboravne likove Eli i Džoel  u The Last of Us...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Ušteda 40%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
5.999 ,00 RSD
Korišćena
6.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dr. Cortex, dr N. Tropi i Uka Uka beže iz svog svemirskog zatvora i stvaraju prolaz u v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Playstation VR2 stiže u Srbiju i pravi ogroman generacijski skok, vodi vas u virtu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
84.999,00 RSD
Vrsta
Nova
84.999 ,00 RSD

Slični članci

12.
Nov.
2022.
Vesti/Najnovije
Tužan razlog da možda opet posetite "Arkham"
16.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Igrači vole iznenađenja a developeri ih često obraduju nekim poznatim imenima.
06.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Ko je postigao uspeh u svetu video igara, čiji lik mrzimo a koga volimo? Da li je neko od njih zažalio što je odbio ili pristao da pozajmi glas nekom ...