Vesti/Najnovije
06.05.2021.
Autor: Danica Manojlović

Glumci u video igrama - Ko je rekao ne?

Igre i film su sličniji nego što smo mislili

Najčešće pišemo o tome kakva je priča, grafika, muzika i doživljaj igranja nove video igre. Stari hitovi osvajaju nove igrače godinama zbog svojih specifičnosti ali šta je sa onima koji potreše nedelje na glumu u igrama a možda im ne prepoznamo ni glasove...

Čini se da je Kianu Reeves po prvi put stvarno skrenuo pažnju na jedan dosta zahtevan posao - gluma video lika! Njegovo pojavljivanje na E3 je skrenulo pažnju i onih koji nikada ne bi zaigrali Cyberpunk 2077, i nateralo ih da izvrše preorder te igre. Razgovarati sa omiljenim likom, pa bilo to i u igri, dalo je dodatnu vrednost ovoj igri. Desetine sati snimljenog materijala i nedelje koje je Kianu proveo u CD Projekt Red studiju su pokazali da to i nije baš tako lak posao, kako većina misli.

Zbog toga smo rešili da se pozabavimo i svim ostalim glumcima koji stoje iza nekih omiljenih ali i ozloglašenih likova. Ko je rekao NE i kojim developerima? Ko je nedovoljno priznat za ono što je uradio a ko stvarno stoji iza nekih od najužasnijih negativaca sveta video igara?

Od kraja osamdesetih pa do sada, igre su se razvijale se samo sa pričom i sve težim zadacima, već je ono što privlači igrače dobar video i grafika koja sve više podseća na realan svet. Sećam se devedesetih kada smo se kao deca oduševljavali fenomenalnim trejlerima koji su nas podsećali na prave bioskopske filmove. Video igre su se definitivno promenila i evulirale od Sokobana i pomeranja paleta, miniranja svemirskih stvorenja i skakanja po pečurkama. Ono što je započelo kao oblik zabave sa jednostavnim i zabavnim ciljevima, evoluiralo je u potpuno kinematografski medij. Pojavljujući se kao novi oblik pričanja priča upravo tamo sa filmom, video igre su postale respektabilna umetnost, pružajući zadivljujuće priče u dinamičnim svetovima u kojima se igrači lako mogu izgubiti. A kako je razlika između bioskopa i video igara bledela, regrutovanje glasovnih i glumačkih talenata za igre postalo je sve veći deo proizvodnje i marketinga. Koliko su glumci svesni činjenice da je gejming sve bitniji deo života mlađih generacija kada re[e da odbiju neku dobru ponudu? Ponekada se stvari ne poklapaju kad se glumcima ponudi projekat. Ponekad su to velike holivudske zvezde kojima se jednostavno previše toga događa ili ih uopšte ne zanimaju uloge u video igrama. Dešava se i da su to sezonski glumci koji iz nekog razloga nisu zainteresovani za preuzimanje posla. Bez obzira na to, igra se radi, sa njima ili bez njih.

 

Ashly Burch je ostavila Chloe

Ponekad glumac može postati veoma vezan za lik koji glumi. U takvim slučajevima, glumcu može biti prilično teško da se oprosti od navedenog lika. Ashly Burch sigurno zna kakav je to osećaj. Ona je morala da ostavi ulogu koja joj je bila draga. Burch je glumila Chloe u izuzetno uspešnoj igri Life is Strange i od nje je zatraženo da reprizira deo uloge za nastavak, ali došlo je do zastoja. Sve se to dešavalo tokom štrajka SAG-AFTRA koji je započeo 2015. Square Enix nije bio usklađen sa sindikalnim interesima i na njoj je bila teška odluka: podržati svoju lojalnost SAG-AFTRI ili prihvatiti ponudu da i dalje izražava Chloe, što je u intervjuu za Kotaku opisala kao"gotovo katarzično iskustvo". Na kraju, Burch je morala da odbije ponudu da govori umesto Chloe tokom većeg dela igre „Life is Strange: Before the Storm“. U nekim intervjuima je uporedila odluku sa davanjem deteta na usvajanje. Ipak, barem je mogla da nastavi da bude deo ovog sveta putem pisanja i savetovanja.

Van Damme i Mortal Kombat

Ovo je definitivno jedna od lošijih odluka ovog glumca (da ne spominjemo neke od filmova). 

Johnny Cage od prvog Mortal Kombat-a obraduje igrače svojim samozadovoljnim osmehom i potezom koji svi prepoznaju - udarcem u prepone. Obzirom na njegov izgled, status arogantnog holivudskog glumca borilačkih veština i njegov napad "ispod pojasa" koji je postignut savršenom špagom, nije iznenađenje da je lik nastao po uzoru na stvarnu zvezdu akcionih filmova po imenu Jean-Claude Van Damme. Ali, da li ste znali da je Van Damme pozvan da učestvuje u igri koja će postati Mortal Kombat?

Prvobitno su kreatori Mortal Kombat želeli da naprave sopstvenu verziju Street Fighter 2 u kojoj je predstavljen JCVD. Nažalost, glumac nije bio zainteresovan za rad na tom projektu, pa su morali da menjaju planove i osmisle novi pristup ovoj novoj borbenoj igri, i tako je rođen Mortal Kombat.  U razgovoru za magazin MEL, Daniel Pesina, koji je prvobitno glumio Johnny Cage-a, porekao je da je njegov lik zasnovan na JCVD-u, upoređujući ga sa Iron Fist-om alter ego Danny Rand-om. Ali... Pesina je kasnije ispričao kako je udarac u međunožje trebao da bude lagani udarac u JCVD zbog odbijanja ponude Mortal Kombat tima.

 

Troy Baker i NE za Borderlands 3

Telltale Games je poznat po svojim iigrama koje pružaju savršeno iskustvo sa vođenim narativom. Mnogo manje orijentisani na akciju, donose priče koje zahtevaju privlačne i zanimljive likove. Kada je procurila vest da se Troy  Baker, glas Rhys-a iz Telltale's Tales from the Borderlands, neće vratiti u Borderlands 3, fanovi su bili razočarani. Na pitanje zašto se Baker nije vratio, izvršni direktor Gearbox-a Randy Pitchford je izjavio u tvitu da mu je rečeno da je glumac odbio ponudu. Sa druge strane, Baker je u nekim intervjuima odbacio Pitchfordovu tvrdnju da je to u potpunosti njegova odluka. Kirk McKeand je u svom ekskluzivnom intervju za VG247 upitao glumca o tome šta se desilo a Baker je potvrdio da su mu se prvobitno obratili da glumi Rhys-a u Borderlands 3. Uprkos svojoj želji da ponovo uđe u tu ulogu, morao je da je odbije jer Gearbox nije hteo da uđe u uniju i da je odan član SAG-AFTRE. McKeand-ov članak objašnjava i kako je Gearbox pinovao Teksas kao državu s pravom na posao, mada jeSAG-AFTRA to osporila . Iako je Baker rekao da se ne protivi ovoj odluci, naglasio je važnost vraćanja pravih talenta koji su prvi dali glasove povratničkim likovima.

 

Troy Baker I NEĆU HOĆU za ulogu Joker-a

Troy Baker je ime koje se često pojavljuje na špicama poznatih igara. Toliko ih je da smo upravo rešili da jedan tekst posvetimo samo ulogama ovog glumca i iznenadimo vas njegovim ostvarenjima. Ali hajde da napomenemo sada samo neke od njih kao The Last of Us, BioShock Infinite, Batman: Arkham Knight ili Uncharted 4... Mnoge je iznanadilo da neko ko je veteran u ovom poslu bude možda i uplašen ponudom da bude Joker, toliko da tu ponudu odbije.

Joker je lik sa toliko istorije i prošlosti, takvom složenošću i prikazima nekih od najlegendarnijih holivudskih zvezda. Joker nije uloga za one koji nemaju hrabrost. Upravo iz tog razloga, Baker je odbio ponudu da igra Jokera ne samo jednom, već dva puta. U jednom intervjuu je objasnio kako je rano u karijeri izgubio ulogu jer nije uspeo da "zakuca" manijakalni smeh zadovoljstva na lice direktora tog projekta. Ipak...bez obzira na to, na kraju je prihvatio ponudu. Odradio je to tako dobro da je ušao u liste kao jedan od najvećih i najboljih glumaca Jokera, postajući redovni vokalni izvođač zloglasnog negativca u Betmen svetu.

 

David Eddings nije hteo da nastavi da bude Claptrap

Nije samo Rhys taj koji zvuči drugačije u Borderlands 3. Lik Claptrap-a je takođe dobio novi glas.David Eddings je odbio da nastavi sa ulogom Claptrap-a u Borderlands 3 jer... pazite sada niko nikada nije počeo da plaća njegove prethodne poslove "pozajmljivanja" glasa. Radeći 12 godina kao potpredsednik poslovnog razvoja u Gearbox-u, Eddings je pozajmio glas Claptrapu tokom njegovog mandata bez ikakvih dodatnih naknada. U tvitu je nagovestio da Gearbox želi da nastavi da igra Claptrap-a u Borderlands 3 besplatno, iako više nije radio u kompaniji. Izvršni direktor Gearboy-a Randy Pitchford je odbacio ovu tvrdnjui naveo da je Eddings-u ponuđena poštenanadoknada da ponovi ulogu. U komentarima na svoj tvit, Eddings je rekao da će i dalje raditi VO (voice over) radi zabave na igrama koje on i njegovi prijatelji prave.  Kako god, čini se da je ovde mnogo više u pozadini nego što možemo pretpostaviti.

 

Michael Ironside kao Sam Fisher

Michael Ironside je filmski glumac poznat po ulogama u nekoliko hit filmova, kao što su Topgun, Starship Troopers i Total Recall. Ono što možda ne znate je da je on takođe bio Sama Fisher u serijijalu Splinter Cell. 2014. godine, Ironside je učestvovao u AMA na Reddit-u pa je odgovarao obožavaocima na pitanja o njegovoj karijeri, uključujući i ulogu Sem Fisher-a. Nakon što je jedan korisnik postavio pitanje u vezi toga što Ubisoft vrši izmene njegovog dela, Ironside je otkrio da je zamalo odbio ulogu. Rekao je da nije bio gejmer i u početku je prihvatio posao bez mnogo razmišljanja, računajući da će jednostavno glumiti domaćina ili naratora. Ali ono što je saznao nakon što je primio scenario je bilo da će glumiti brutalnog, nasilnog i jednodimenzionalnog lika. Odmah je izgubio interesovanje i pokušao je da se povuče. Ubisoft nije dao i toliko su želeli da glumi Sama da su ispoštovali njegovu želju da razvije ubedljivijeg protagonistu. Ironside je sarađivao sa kreatorima kako bi uneli malo "dubine" Sam Fisher-u sve dok glumac nije bio zadovoljan ovim delom. Dodao je toliko humanosti tom liku koliko god je to bilo moguće. Više od samo glasa, Michael Ironside je pomogao da se stvori fan baza Sam Fisher-a koja i danas broji veliki broj članova.

 

Kurt Russell nije hteo da bude Snake

Teško je ne videti sličnosti između Solid Snake i protagoniste Escape From NewYork Snake Plissken-a kada igrate Metal Gear Solid. Tvorac MGS serije Hideo Kojima je porekao je bilo kakve veze između ova dva lika iako smo svi ubeđeni da je iz nekog razloga "slagucnuo". Kada saznate da je Kojima u jednom trenutku želeo da Kurt Russell zameni Davida Haytera u Metal Gear Solid 3 još više u to i verujemo. Vest da je David Hayter zamenjen u Metal Gear Solid 5 bila je šok za mnoge fanove. Uprkos svom uspehu kao glas za Solid Snake, morao je na ponovnu audiciju za ulogu Naked Snake-a u Metal Gear Solid 3 jer je Kojima umesto njega zamišljao Russell-a. Zvezda filma Beg iz Njujorka nije bila zainteresovana, a Hayter je mogao da nastavi sa MGS3.  Šteta je što se tako dobar glumac morao boriti da ostane u igri.

 

Chris Rock nije hteo da bude Dexter, a George Carlin Samos the Sage

Developer Naughty Dog je imao velike planove za glumačku podelu glasova za uloge u Jack and Daxter serijalu. Co-founder Jason Rubin je na Twitter-u napisao da je studio pitao glumca i komičara Chris Rock-a da bude Daxter i to 2000. godine.  "Chris Rock je upravo priznao koliko je jednostavno dati glas likovima. Zbog čega je odbio @Naughty_Dog za ulogu Daxter-a 2000. godine za $250k? #Oscars."

Rubin je napomenuo i da je glumac George Carlin kontaktiran za ulogu Samos the Sage. Naughty Dog se na kraju dogovorio da Soprano glumac Max Casella bude Daxter. "Max Casella je napravio Daxter-a. Imali smo sreće da nas je Chris Rock odbio. Daxter ne bi bio isti lik!"

Da li smo nekoga zaboravili?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50053
Sniper Ghost Warrior Contracts 2 je taktički, moderni shooter smešten na Bliskom...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Subnautica, Below Zero za Nintendo Switch je podvodna avanturistička igra na vanze...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Travis Touchdown vraća se u Santa Destroy nakon deset godina odsustva. Tamo pronalazi ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Ušteda 29%
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499,00 RSD
5.999 ,00 RSD

Slični članci

05.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
U praistoriji su se igrali kamenčićima kako prikazuju neki nađeni crteži. Kamenčići su unapređeni u platnene lopte, platnene lopte u klikere a klikeri u prav...
05.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Ukoliko volite superheroje, a niste pogledali Umbrella Academy - preporuka! Ukoliko niste ljubitelj superheroja, a niste pogledali Umbrella Academy - preporu...
24.
Dec.
2020.
Vesti/Najnovije
Soni Pictures ne planira da krene stopama drugih studija nudeći izdanja filmova istog datuma na streaming platformama i u bioskopima.