Vesti/Najnovije
16.10.2020.

Pet igara koje moraju biti na SEGA Dreamcast mini konzoli

Nakon što smo saznali da je Dreamcast Mini moguć, vreme je da krenemo sa špekulacijama o igrama

 

Autor Teksta - Nikola Jovanović "Nick"

 

Iz kompanije SEGA nedavno smo dobili jednu veoma interesantnu informaciju, naime kreativni producent Yosuke Okunari je u skorašnjem intervju za japanski legendarni medij Famitsu naveo je da nas nakon sjajne Mega Drive mini konzole, i nedavno objavljenog GameGear Mikroa (za sada samo u Japanu), najverovatnije očekuju i druge mini konzole ove kompanije, pre svega Dreamcast.

 

Dreamcast je bio poslednja konzola koju je ova legendarna japanska kompanija izdala. Originalno objavljen u Japanu već krajem 1998. godine doneo je mnoge inovacije kao što su online igranje na konzolama, genijalnu VMU memorijsku karticu i veoma naprednu 3D grafiku u vreme dok se svet još uvek igrao na PlayStationu i Nintendu 64.

Dreamcast iako nije potrajao dugo, uživao je popriličnu popularnost širom sveta posebno u svojim prvim godinama.

Amerikanci su ga prihvatili definitivno mnogo više od Saturna, dok je u Evropi pa čak i kod nas imao svoj kratki boom popularnosti, pre nego što su velike igre krenule da stižu na PlayStation 2 krajem 2001. godine.

Ostatak priče pretpostaljamo da znate, ali i pored “poraza” i povlačenja previše rano Dreamcast je ipak ostavio velik trag u gaming istoriji ali najbitnije i u srcima igrača širom sveta koji su imali priliku da ga igraju u pravo vreme. To je naravno pre svega zbog veoma dobrih igara koje je imao kako na svom izlasku tako i u svojih par godina aktuelnosti.

Trend mini konzola koje predstavljaju svojevrstan vremepolov i pre svega cool gedžet sa kojim se na brzinu možete prisetiti legendarnih igara sa starih sistema započeo je Nintendo, ali SEGA je junački ispratila sa Mega Drive mini konzolom koja je na mnogim mestima proglašena i najboljom mini retro konzolom do sada. Kako iz SEGE potvrđuju da planiraju da ozbiljno nastave da se bave ovim retro spravicama, ne bi nas čudilo da sugerisani SEGA Dreamcast mini dodje i mnogo pre nego što očekujemo. Ostaje pitanje – koje igre zaslužuju da se nađu na njemu? Pogledajte ispod pet igara za koje mi mislimo da su esencijalne za SEGA Dreamcast mini:

 

5. Jet Set Radio (Jet Grind Radio) / SEGA, 2000

Suludo je što ovaj SEGA biser baš kao i njegov nastavak za originalni Xbox i dan danas nije moguće odigrati ni na jednoj drugoj konzoli niti na PC-u (legalno). Prvi Jet Set Radio koji kombinuje prepoznatljiv umetnički stil, ekstremnu vožnju rolera, crtanje grafita i neponovljiv soundtrack - je neophodan na Dreamcast mini konzoli, ne samo zbog ekskluzivnosti već zbog toga što je igra totalni unikatni cult classic koji je veoma zabavno igrati i danas, a i izgleda super.

 

4. Skies of Arcadia / SEGA, 2000

Veoma kvalitetan JRPG za svoje vreme koji je mnogima prošao ispod radara. Iako je SEGA i u Dreamcast vremenu igrala na svoje iskustvo sa arkada i igre za brzu zabavu, nisu mogli da izbace novu konzolu a da na njoj nemaju odgovor za tada najpopularniju mainstram RPG zabavu na konzolama – Final Fantasy. Jedan ovako detaljan i dug JRPG bi na sjajan način obogatio izbor igara na mini konzoli, a i predstavio skroz novoj publici ovu igru čiji autori već druže vreme pokušavaju da realiziju reboot ili nastavak. Vreme je za povaratak nebeskih pirata!

 

3. Power Stone / Capcom, 1999

Ako Dreamcast mini bude imao mogućnost povezivanja više kontrolera u isto vreme ovaj party brawler bi bio neophodan. Capcom je za Dreamcast razvio mnoge ekskluzivne igre a Power Stone je praktično osmislio novi žanr, ne toliko različit od današnjih arena fightera. Super zabava za društvo bez koje kolekcija Dreamcast igara ne bi bila kompletna. Može i dvojka, ne bi se bunili.

2. Resident Evil Code Veronica / Capcom, 2000

Hej, pa PlayStation mini je imao prvi Resident Evil, ne vidimo zašto i Dreamcast mini ne bi imao svoju verziju popularnog survival horrora. Još jedna Capomova Dreamcast ekskluziva koja jeste kasnije pronašla put do PlayStation 2, ali to nas nije mnogo briga u ovom slučaju - Dreamcast verzija je bila bolja svakako. Takođe ne bi se bunili ni da se na konzoli nađu i druge Resident Evil igre koje su veoma dobre u Dreamcast verziji ali ipak Code Veroniva je THE Dreamcast Resi, i ne osećali bi se nelagodno kada ga ne bi bilo na listi.

 

1. Sonic Adventure / SEGA, 1998

Objaviti mini Dreamcast bez ove igre bi bilo kao očekivati da Nintendo reši da ne ubaci Mario Bros na Nintendo mini. Prvi 3D Sonic je u bio mnogo bolji i daleko značajniji nego što se to danas smatra, predstavlja nezaobilazno Dreamcast iskustvo koje je čak i danas veoma igrivo. Well, makar oni brzi nivoi sa Sonicom, avanturisanje između možda može da ubije u pojam i mnoge druge ne toliko dobro ostarele stvari, ali za prave Dreamcast nostalgičare naravno najbolje je ništa ne dirati. Iako je kasnije izdata i DX verzija za GameCube i PC, Dreamcast Mini naravno mora imati originalnu verziju na sebi. Takođe i nastavak iz 2001. može da se ubaci nije problem, ako ima mesta, LIVE AND LEARN!

 

Naravno postoje i brojne druge Dreamcast igre koje bi takođe voleli da vidimo na potencijalnom novom mini sistemu, ali za ove naslove sa liste iznad smatramo da su nezaobilazni + znamo da ne postoje nikakvi problemi sa pravima koji bi SEGU sprečila da ih doda. Koje su vaše omiljene Dreamcast igre koje bi voleli da vidite na novoj SEGA mini konzoli?

Pišite nam u komentarima, and keep the dream(cast) alive!

__________________________________________________________________________________________

Nikola Jovanović "Nick" je jedan od najpriznatijih autoriteta za gejming u Srbiji.

Urednik je gejminga na IGN Adria, vlasnik sajta i autor na https://www.emuglx.org , autor i voditelj na prvoj gejmerskoj Televiziji Bit emisije "First hour" i naravno, gostujući autor i prijatelj na našem blogu.

Slični članci

27.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Čovek je uvek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par predloga.
25.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama.
23.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Tekst koji smo preneli pre par dana Vas je kako vidimo zainteresovao, pa ćemo se malo više posvetiti igrama i horoskopskim znakovima. Danas se bavimo ...