Vesti/Najnovije
06.05.2024.

TOP SPIN 2K25 - Gejm, set i meč!

Nema hit igre bez Novaka

Ok, malo smo preterali sa najavom i vi sad mislite da ćemo igru kritikovati, ali oo je samo naš način da iskažemo nezadovoljstvo igrom u kojoj nema glavnog lika koji svi očekuju. 

Kako igra o tenisu može da bude najbolja, ili dobra ako u njoj nema najboljeg igrača?

2K je sasvim neočekivano, i bez curenja, najavio igru TOP SPIN 2K25 pre samo par meseci. Kratak trejler nije otkrio mnogo i nagađanja su krenula. Ovaj potez 2K je najnoviji trend gejming industrije da nam igre najavljuje u kratkom vremenskom roku pre D1. Da li su se developeri opametili i imaju problem sa time da obećaju mnogo a isporuče manje, ili je u pitaju nešto drugo, ostavićemo za neki sledeći tekst.

Tenis je, svi znamo, jedan od fizički najzahtevnijih sportova na planeti i Top Spin 2K25 radi dobar posao rekreirajući igru. Intenzitet znojenja dlanova dugog nadigravanja ili veselja koje sledi nakon prekida servisa opozicije je verno preslikano u igri, i u tome ćete sigurno uživati.

Ova franšiza za simulaciju tenisa provela je 2000-te godine takmičeći se sa Seginom Virtua Tennis serijom, pre nego je napravila malo dužu pauzu nakon objavljivanja Top Spin 4 i to 2011. godine. Više od decenije kasnije, TopSpin je čini se spreman da se vrati na centralni zeleni teren i dokaže da je neprikosnoveni šampion virtuelnog tenisa. Šampion bez šampiona ako ćemo konkretnije! Top Spin 2K25 pažljivo osmišljena rekreacija brzog sporta oduševiće entuzijaste ali igrače amatere, možda će čak i igrači koji nisu toliko spretni sa reketom uživati u igranju. Ali... izbor režima ne može da parira najvećim sportskim igrama ali je igranje TopSpin 2K25 konstantno prijatno.

Moramo reći da je slab izbor modova donekle moguće oprostiti kada su osnove ovako dobre.

Top Spin 2K25 ima sve detalje koje očekujete od modernog i licenciranog sportskog sim-a. Svi ključni stadioni i šampionati su ovde a okruženja za igru su dovoljno detaljna. U uvodnom spisku ima 25 zvezda i to nije veliki izbor koji uzrokuje da kvalitet sličnosti varira. Nadamo se da će 2K dodati još igrača u budućnosti.

Kod dobre sportske sim igre je najbitnije iskustvo na terenu, i to je da ponovimo, odlično urađeno. Kontrolni sistem je pomalo zamršen, ali je i pristupača jer dugmad na džojpedu omogućavaju pristup opcijamaflat, slice, lob, topspin i dropshot, dok se snaga kontroliše time koliko dugo držite dugme pritisnuto. Kao i kod Top Spin 4, tajming i pozicioniranje su ključne veštine igre. Ako ste ljubitelj Mario tenisa, odmah da napomenemo da ovo nije igra za pogodak i nadu u stilu Mario tenisa, pucajte prerano ili prekasno i on će pasti u mrežu, baciti se na gornje tribine ili lako razbiti drugog igrača. Stalno razmišljate o tome gde se vaš igrač nalazi na terenu u odnosu na udarac koji nameravate da izvedete. Mogući povrat od vašeg protivnika i proces odlučivanja su zahtevniji zbog izuzetno dobre fizike igrača, koji repliciraju pozicioniranje težine i zamah tela sa više nego suptilnom tačnošću. 

Pomalo kao da igrate šah je osećaj u ovoj igri. Taj strateški element tenisa je najveći plus igre. Razmena moćnih udaraca dok šetate protivnika po celom terenu i terate ga na trošenje energije je uzbudljiva baš zahvaljujući osećaju brzine i udarca. Izvući se iz iste situacije vraćanjem lopte na nezgodno mesto neoprezno okretanjem, terajući drugog igrača na grešku je neverovatno dobar osećaj. Šah ali sa reketima u kojem dominacija na terenu zavisi od donošenja odluka koliko i od čistih veština korišćenja štapa.

Glavna karakteristika igre su turniri. Tamo se borite sa drugim vrhunskim igračima u okršaju za pobedu i šansu da se popnete na listi teniskih rangova. Postoje različiti nivoi turnira, a dobijanje pristupa prestižnijim događajima podrazumeva povećanje vašeg statusa, od Nepoznatog do Legende. Poboljšanje vašeg statusa zahteva postizanje kontrolne liste ciljeva i može sadržati stvari kao što su pobeda na određenom broju turnira, uspešno završen trening ili napredovanje u teniskom rangu. Sistem je jako dobro podešen i dobro radi posao osiguravajući da do trenutka kada budete spremni da učestvujete na turnirima višeg nivoa, oni budu izazovni, ali ne i nepremostivi.

2K Games je ponudio igru koja izgleda kao prava simulacija. Tu je niz taktičkih opcija dostupnih u svakom trenutku i zahteva koje postavlja pred igrača kako bi se testirala veština. Možemo reći da će vas završetak Top Spin akademije  naučiti mnogo o teniskim strategijama u stvarnom životu i o tome kako se profesionalni igrači razlikuju u korišćenju osnovne igre. Ima mnogo prostora da rastete kao igrač ukoliko eksperimentišete sa moćnim udarcima, usavršavate lukave dropshotove ili preraspodelu poena igrača.

Problem... Problem igre Top Spin 2K25 je što u MyCareer ne nudi opcije i dosta toga što može da se uradi osim što se nastavlja rotacija kroz tri mesečne aktivnosti. Nije potrebno mnogo vremena da razvijete svog igrača dovoljno dobro da možete lako da pobedite u bilo kom meču. Možete da se osećate kao da samo prolazite kroz pokrete iznova i iznova. Svaki turnir , od takmičenja sa malim peharima do najprestižnijeg Majora ima identičnu scenu pobede i to sa istom osobom koja vam daje potpuno isti trofej. Postoje neki zanimljivi mečevi iznenađenja ali su ograničeni i ne pojavljuju se sve do daleko u igri.

Dodatni problem su naravno mikrotransakcije. Sportske igre su odavno postale sinonim za mikrotransakcije a Top Spin 2K25 se baš nije pokazao uspešno u borbi protiv tog trenda. Igra nudi predvidljiv niz kozmetičkih artikala koje se mogu kupiti i sezonsku propusnicu koja se ovde zove propusnica za centar terena. Poželjni artikli iz stvarnih brendova su zaključani izvan mikro transakcija. Početni ekran igre sadrži četiri pločice, od kojih su dve postavljene da reklamiraju elemente mikro transakcija. Takođe postoji oglasna tabla u glavnom meniju koja prikazuje nove artikle dostupne u Pro Shop-u kako bi se podstakla dodatna potrošnja igrača.

Top Spin 2K25 je dobrodošlo oživljavanje franšize koje zadržava korene serije a istovremeno ispunjava i savremena očekivanja. Nudii virtuelnu igru tenisa koja je brza, izazovna i zadovoljavajuća. Izbor režima i preopterećenje mikrotransakcijama je očekivano i dosadno. Ako volite tenis, ovo je definitivno igra koju morate igrati.

I da li smo vam rekli da nema Novaka Đokovića?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41552
Top Spin 2K25 je teniska simulacija koja postavlja nove standarde u svetu sportskih vid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50523
Deluxe izdanje uključuje: Paket Pod svetlima sa alternativnim odevnim kombinacijama za...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.999,00 RSD
Vrsta
Nova
12.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50489
Top Spin 2K25 je teniska simulacija koja postavlja nove standarde u svetu sportskih vid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO1055
Top Spin 2K25 je teniska simulacija koja postavlja nove standarde u svetu sportskih vid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Focus on
Nakon 13 godina ćemo zaigrati novi naslov TopSpin 2K25 a dosta je tu pitanja o novitetima i promenama.
04.
Mar.
2024.
Ova mama je gejmer
Game, set i meč! Danas je idealan dan za sve one koji vole tenis!