Vesti/Najnovije
30.11.2020.

Napustio nas je i Darth Vader

David Prowse, glumac koji je bio Darth Vader je preminuo u 85. godini

David Prowse, glumac koji je bio Darth Vader u originalnoj Star Wars Trilogiji, preminuo je u 85. godini.

Davidov agent, Thomas Bowington je tu vest potvrdio novinarima i rekao da je umro u ranim jutarnjim satima u subotu, 28. novembra, a nakon kraće bolesti.  Vest je podelio i na Twitter nalogu sa rečima "Sa velikim žaljenjem i bolom u srcu, objavljujem milionima obožalavaca u svetu da je naš klijent, DAVE PROWSE M.B.E. preminuo u 85. godini".

Prowse je rođen 1. jula 1935. godine u Bristolu u Engleskoj. Pogrešno mu je dijagnostikovana tuberkuloza kolena i morao je da nosi protezu za noge četiri godine kao malo dete. U pitanju je na kraju bio osteoartritis, ali ove rane komplikacije ga nisu sprečile da trenira i takmiči se za titulu Mr. Universe u bodibuildingu 1960. godine, a zatim i da osvaja Britansko prvenstvo u dizanju tegova od 1962-1964.

Počeo je da glumi u filmovima The Beverli Hillbillies, The Saint i Doctor Who. Bio je čak i Moćni Tonka u reklami za igračke koju je režirao Ridli Skot. Bio je i Frankenstein 1967. godine u Casino Royale, 1970. The Horror of Frankensten i 1974. Frankenstein and the Monster from Hell. Proslavio se u Velikoj Britaniji kao Green Cross Code Man, superherojski lik koji se koristio u PSA da bi deci pomogao da bezbedno pređu ulicu. U ovoj ulozi pojavljivao se od 1967. do 1990. godine, a za svoje delo je imenovan članom Reda Britanske imperije 2000. godine. U Clockwork Orange 1971, Provse je zapao za oko Georgeu Lucasu, koji mu je ponudio ulogu 1977. u Ratovi zvezda: Nova nada.  "Lucas mi je rekao, imate izbor od dva lika u filmu", naveo je glumac u intervjuu iz 2016. godine. "Postoji lik koji se zove Chewbacca, koji je poput ogromnog medveda, ili je to glavni zlikovac u komadu". "Pa, nema izbora, zar ne? Puno vam hvala, biću negativac".  Ono što tada nije znao je da će morati da nosi teške kostime i masku koju je nosio Darth Vader.

"Jednom kada je (maska) postavljena, postao sam praktično slep, a toplota koju generiše odelo poštovala je zakone fizike i putovala prema gore, pravo u kacigu", napisao je u svojim memoarima, Straight From the Force Mouth, iz 2005. godine. "Ovo je odmah zamaglilo stakla, što je u najmanju ruku bilo nezgodno, ali nije predstavljalo nepremostiv problem sve dok sam mogao da pogledam kroz trouglasti izrez maske za nos i to kao kroz špijunku". Prvobitno je imao zapadnjački akcenat i zbog toga ga je Carrier Fisher, koja je glumila princezu Leylu u šali zvala Darth Farmer zbog tog farmerskog tona. Rečeno mu je da će njegov dijalog biti dodat kasnije u procesu, jer mu je maska prigušila glas, ali Lucas je odlučio da će glas Darth Vadera umesto njega dati James Earl Jones u postprodukciji. "Mislim da je Jones uradio odličan posao ali i dalje mislim da bi ja jednako dobro uradio da mi je data šansa", govorio je Prowse.
 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Head Star Wars POP! Vinyl - Darth Vader 10cm
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Akcione figure HFI2025
Proizvođač: Exquisite Gaming Limited (EXG Pro) Visina: 21 cm Kompatibilan sa: većin...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Oct.
2020.
Vesti/Najnovije
Legendarni gitarista i jedan od osnivača grupe Van Halen - je izgubio bitku sa rakom.
22.
Sep.
2020.
Vesti/Najnovije
Vladimir Jaksić je osnivač i urednik portala holonetserbia.com. Od sredine 2000-ih uživa u loru i hronologiji Proširenog univerzuma Zvezdanih ratova. ...
22.
Sep.
2020.
Vesti/Najnovije
U 83. godini života je preminuo poznati scenograf Ron Cobb poznat po svom radu na filmovima Povratak u budućnost, Konan Varvarin, Indijana Džons, E.T. i mnog...