Vesti/Najnovije
04.05.2021.

Epic je potrošio preko $11 Miliona na besplatne igre za samo 9 meseci

A da li su nešto postigli sa poklonima?

Svi mi imamo neke vizije o poznatim i uspešnim kompanijama. Kada gledate popularne filmove o velikim korporacijama, imamo utisak da ljudi lete i zbog najmanje greške. Pogrešna planiranja kao što je bio slučaj sa igrom Cyberpunk 2077, greške koje se dešavaju nekim igrama, proizvodi koji nisu ni deo onoga što se obećavalo, promocije koje nisu prilagođene zemljama u kojima se sprovode... Spisak grešaka koje su takve kompanije napravile u poslednjih godinu dana je poduži. Kako je moguće da se velikim igračima dogode tako velike greške?

Isto pitanje je postavljeno i na suđenju između komanija Epic i Apple kada je priložen dokument kojim se pokazuje koliko je Epic pogrešno radio neke stvari. Priloženi dokument otkriva da je Epic potrošio preko $11.6 miliona dolara na besplatne igre u prvih devet meseci svog delovanja, i to od decembra 2018. i septembra 2019. To je inače jedan od više dokumenata koji su priloženi na suđenju a za koje nije planirano da budu objavljeni javno. Naravno, u današnje vreme, čini se da je teško da neke stvari ostanu tajna. Iako su sve objave obrisane, dosta toga je ostalo snimljeno kod pojedinih korisnika koji sada sve podatke dele dalje.

Prosto je neverovatno ono što otkriva prvi dokument i verovatno je da bi im kod nas inspekcija zakucala na vrata. Ako nešto platite dosta, kakva je to matematika u pitanju kada isto to poklanjate? Edmund McMillen-ov The End is Nigh mu je doneo $200,000, dok je Annapurna za What Remains of Edith Finch uzela samo $125,000. Epic je za PlayDead platio $350,000 za Limbo i $800,000 za  Inside,a Alan Wake je bio vredan samo $150,000. 

Batman: Arkham trilogy je koštao Epic $1.5 miliona, Subnautica $1.4 miliona a Metro 2033 Redux celih tri miliona. Još je interesantnije koliko je novca Epic bacio na poklone a što se najbolje vidi na osnovu kolumne "UA Cost" (ili učešće korisnika), koji pokazuje nabavnu cenu podeljenu sa novim nalozima na Epic Store koje je ta igra dovela. Po toj računici, indie igre predstavljaju veliki deo onoga što privlači korisnike. Veliki naslovi poput pomenutog Arkham privlače velike brojke dok igre poput Oxenfree, Hyper Light Drifter, Super Meat Boy ili Fez add up čine to isto za menje troška.

Utrošeno vs. dobijeno je u neverovatnoj nesrazmeri! Na osnovu dokumenta se vidi da je samo 7% korisnika Epic Games Store koji su preuzeli bar jednu besplatnu nešto stvarno i kupilo nakon toga. Neko, ili bolje reći većina bi to nazvali velikim fijaskom!  Inače, brojke su navedene samo za jedan period pa se ne vidi kako su prošli sa nekim velikim poklonima kao što je bio Grand Theft Auto 5 prošle godine. Ne vidi se ni da li se Epic opametio ili su nastavili da bacaju novac. Ipak, možda je sve ovo samo deo njihovog plana jer je CEO Tim Sweeney prošlog meseca priznao ove gubitke i naveo da se od Epic Store ni ne očekuje da počne da zarađuje sve do 2027. godine.

Kakav plan i kakva investicija!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50028
Fortnite: The Last Laugh Bundle sadrži: 1,000 V-Bucks Tri odela: The Joker, Poison ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Odaberite jednog od 21 heroja dostupnih u Overwatch i krenite u borbu oko objektiva, sru&s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

11.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
Ovih dana mnogi krive gejming zbog loših ocena svoje dece. Da li je stvarno gejming pravi ili dežurni krivac za sve?
11.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Ekskluzivni poslovi sa nezavisnim kompanijama koštaju, a čini se da Epic Games gubi ogroman novac da bi te ekskluzive mogao da ponudi.
24.
Aug.
2020.
Vesti/Najnovije
Pravi je potez omogućiti da Epic ima pristup Apple tehnologijama zbog developera igara i gejmera, tvrdi Microsoft.