Vesti/Najnovije
15.12.2022.

Najbolje ATARI igre

Retro je IN

 

Prvobitno objavljen tekst 01.07.2021.

 

 

Upoznali smo vas sa Atari 2600 konzolama. Red je da malo pišemo o igrama.

 

Ova legendarna konzola stavila je magiju ormara sa igrama u ruke igrača od trenutka kada bi se probudili, dok ih spavanje ne bi nateralo da odlože džojstik na nekoliko sati. 1980. godine ova konzola je ostvarila ogromne 2 milijarde dolara od prodaje, a do kraja 1982. godine Atari je imao samo 10 miliona prodatih komada.  Smatra se jednim od očeva osnivača zlatnog doba igara, a mnogi naslovi sa ove liste uticali su na druge igre, iznedrili su impresivne nastavke, podstakli karijeru i oblikovali način na koji danas igramo.

 

Pitfall!

Ova igra zasluženo zauzima mesto na bilo kojoj listi najboljih igara za Atari 2600!  

Te grafike u Microsoft Paint stilu bile su prava stvar u to doba, i iako su se igre sasvim jasno razvile od 80-ih, ovaj arkadni klasik je i dalje tamo među najvećim naslovima ikad napravljenim.  

Neki od vas su možda igrali verziju ove igre za pametne telefone poslednjih godina, ali morate da uzmete Atari 2600 i držite džojstik u rukama da biste u potpunosti osetili originalno remek-delo sa bočnim pomeranjem. U pravom arkadnom stilu, Pitfall! ima vremensko ograničenje od 20 minuta koga se igrači moraju pridržavati.  Igrači moraju voditi Pitfall Harry-ja dok u predviđenom roku sakuplja 32 blaga, izbegava zveri iz džungle, poput krokodila, zmija i škorpiona. Brojne su prepreke koje treba izbegavati uprkos isto tako brojnim stvorenjima koja vrebaju oko vas. Jame, živi pesak i vatra takođe mogu zaustaviti Harija na njegovom putu. na vama je da ponekada date momku predah, jer će naglas zaplakati!  

Ova igra je brza, puna opasnosti i prava je avantura!

 

 

Asteroids

 

Svemirska pucačina u više pravca.

Pomalo liči na lov na beli slez u svemiru, ali ovo je bila najsavremenija stvar daleke 1979. godine!  Svi su želeli da budu Han Solo nakon uspeha prva dva filma Ratovi zvezda, a ovo je mladim ljubiteljima svemira dalo priliku da krenu u avanture razbijanja Asteroida. Kao igrač, morate leteti svemirskim brodom oko miniranih asteroida i izbegavati leteće tanjire. Ako udarite u galaktički kamen ili vas razvali vanzemaljac vi eksplodirate i umirete. To je tako jednostavno ... Ili ne?

Moglo bi biti da se asteroidi ne pretvore u gomilu sitnih asteroida ili ne padnu negde dole, ispod ekrana kako bi se sekundu kasnije pojavili na vrhu tog istog ekrana!  Svemirskom brodu je potreban dodatni igrač da angažuje digmiće za kretanje i neko vreme obezbedi da lebdi u jednom smeru, ostavljajući vam da pucate na sve što je na vidiku.  Original je tokom svog života prodat u preko 70.000 jedinica, a Asteroidi su postali jedna od najigranijih i najboljih Atari 2600 igara za igranje kod kuće.

 

 

Pole position

 

Sledeći naslov na listi najboljih igara Atari 2600 je nekada najpopularnija arkadna igra za novčiće iz 1983. Ako ikada budete tražili primer zlatnog doba igara, onda ne tražite dalje.  Pole Position je jedna od najuticajnijih trkačkih igara svih vremena. Sigurno bi mogli da kažemo da bez nje ne bismo imali igre kao što su Mario Kart ili Combat Cars!

Ideja je prilično jednostavna! Trkate se po nivoima koji izgledaju kao da su napravljeni na Mario Paintu dok pratite crveno-bele barijere do cilja.  Sprajtovi, neverovatno realistično iskustvo vožnje i druge karakteristike poput kvalifikacionog kruga za hronometar pre Grand Prix trka učinile su ovu igru trenutnim hitom za igrače širom sveta.  Pre nego što budete mogli da se takmičite u GP-u, morate da završite hronometar, uzimajući vreme između 57 i 120 sekundi.  Trkate se protiv 7 drugih CPU igrača, izbegavate padove ili skretanje sa kursa i pokušavate da ostvarite tu najvažniju pobedu. Dodajte džojstik u kombinaciju i u rukama ste dobili trenutnu klasičnu kućnu arkadu.

 

 

Combat

 

Kada je Atari 2600 pokrenut davne 1977, Combat je bila jedna od igara sa kojima je sistem lansiran. Ako ste nekada igrali Tank ili Jet Fighter, prepoznaćete njihov uticaj u ovom naslovu.

Combat je zanimljiv jer se tehnički može pohvaliti sa 27 igara u jednoj.  Sve u osnovi slede isti obrazac napada u različitim nivoima lavirinta, sa igračem koji kontroliše tenkove, dvokrilce i borbene avione. Iako sve igre prate isti stil igranja, one su veoma zavisne od načina igranja sa prijateljem. Kada se igra svodi na premlaćivanje partnera u igri, nije važno igrate li na Xbox-u ili Atari-ju - uzbuđenje lova je i dalje isto.

 

 

Crystal Castles

Urbana legenda kaže da je ova Atari igra bila inspiracija za ime elektronskom bendu iz Kanade koji je bio popularan krajem '00 -ih. Cristal Castles je bila jedna od prvih arkadnih igara koja je zapravo imala kraj na kojem biste mogli da radite. Na njemu je Bently Bear, verovatno najhrabriji medved u video igrama, osim onog momka ninje iz novog Pokemon Sword & Shield.  Bentley se mora probiti kroz 37 različita dvorca, mora da sakuplja uz put razne dragulje i izbegava loše momke. Neki od loših momaka sa kojima ćete se susresti dok igrate ovu igru su kosturi koji igraju, gadno drveće i izjelice dragulja. Ako neprijatelj pojede dragulj, ne možete dobiti taj najvažniji bonus na kraju nivoa, zato ga pribavite pre nego što ih prljavi poslušnici uhvate. Cristal Castles ima nekoliko urednih malih easter egg koja su skrivena od strane igrača da ih pronađete a nema nikakvih naznaka o tome šta su. Realno, što bi pokvarili zabavu! Dvorci su dobro osmišljeni i dovoljno se razlikuju da igra bude sveža.

 

 

Haunted House

Neki od vas su možda poslednjih godina igrali rimejk igre na Wii konzoli. Original izgleda mnogo manje sređeno i teško je poverovati da je ovo uopšte bila igra gledajući snimak ekrana ispod ovog teksta! Čudno je to što je ovo zabavan naslov za igranje čak i sada, uprkos svojoj jednostavnosti. Dotičnu kuću progone duhovi, pauci i nešto što liči na krznenu kuglu sa očima.  Igra se završava kada vas čudovišta ili duhovi udare više od devet puta. Svi su nebrojeno puta umirali kada su po prvi put igrali ovu igru.  Postoje tri sprata i podrum za igranje, a igrači mogu koristiti jedan od tri predmeta dok istražuju svaku sobu. Morate upaliti šibicu da biste videli šta se nalazi u svakoj oblasti, mada čudovišta mogu da je oduvaju i ugase ako su u blizini.  Teško da je to nešto za poređenje sa House of the Dead ili Resident Evil, pa bi oni koji traže zastrašujuću igru mogli biti pomalo razočarani.  Ali, ako tražite mozgalicu sa čudnim čudovištima, onda bi ovo mogla biti igra za vas.

 

 

River Raid

Sledeća na spisku najboljih igara za Atari 2600 je River Raid, igra inspirisana Dambusters-om u kojoj igrač leti duž „Reke bez povratka“.  

Cilj igre je prvo pucati, a kasnije postavljati pitanja u ovom vertikalnom pomicanju. Preko milion ovih kertridža prodato je tokom dana, što ga čini jednim od najpopularnijih naslova za ovu konzolu. Ovo je klasična arkadna igra podgrejana ratom. To je pomeranje napred, ali ne možete da se pomerite dalje nego što vam to dozvoljava ekran. Avion se može kretati bokom u stranu, ubrzavati i usporavati. Igrač osvaja različite bodove za uništavanje različitih neprijatelja na ekranu, sa neprijateljskim tankerima na dnu vage i mostovima vrednim 500 poena na samom vrhu!  Uništavanje mosta deluje kao tačka spasa, pa pucajte koliko god možete.  

Davne 1984. godine River Raid dobio je nagradu za najbolju akcionu video igru. 

 

 

Dig Dug

Dig Dug je možda prva strateška igra-puzzle igra za bilo koju kućnu konzolu.  

Igrač mora kopati kroz različite nivoe obojenog tla i pobediti neprijatelje. Nivo se završava kada pobedite sve neprijatelje.

Kako pobeđujete neprijatelje?

Pa, pumpate ih punim vazduha sve dok ne eksplodiraju ili se smrve ispod kamenja koje pada. Ova igra je bila poznata po slatkim likovima na prilično brutalan način! Zavisnost nije dovoljno jaka reč za ovu igru. To je poput digitalnog pakovanja pringlsa. Jednom kada je uključite, ne možete prestati da jedete, mislim ... igrate. Mnogima najomiljeniji su bili zmajevi koji bljuju vatru. Ovo je bez sumnje jedan od najpopularnijih naslova iz zlatnog doba video igara i onaj koji biste mogli naći u najboljim retro knjigama o video igrama.  Dig Dug je do kraja 1982. ostvario prihod od preko 46,3 miliona američkih dolara. Impresivno i za današnje brojke, zar ne?

 

 

Frogger

Pregažene žabe na ulici... teško da je to šrizor koji neko voli da vidi ali je realnost sa kojom će se susresti kada zaigra ovu igru.  Frogger prikazuje igrače kako pokušavaju da prebace gomilu žaba preko prometnog puta, izbegavaju saobraćaj, uključujući kamione i buldožere. Za kraj, kad dođete do pola puta, morate se boriti s aligatorima, vidrama i zmijama!  Kermit je zbog ove igre rekao 'nije lako biti zelen!'

Koristeći džojstik, igrači moraju da pomeraju žabe tako što će uskočiti jedna po jedna u prostor prema svom konačnom odredištu, domovima sa ljiljanima.  Ukoliko izbegavate saobraćaj, skakanje po balvanima i ustima aligatora, možete doći do cilja i preći na sledeći nivo. Igra se završava ako sve vaše žabe umru, a broj žaba koje imate kada započnete zavisi od toga na kojoj postavci težine igrate igru.  Froggera su voleli igrači svih polova i uzrasta. Imao je vanvremensku privlačnost koja i danas oduševljava igrače.  Jednostavno je shvatiti kako se igra što olakšava igru bez obzira na vaše sposobnosti, a ima i onu zavisnost pokušaću još jednom koja vas tera da je igrate, i igrate, i igrate... 

 

 

Jungle Hunt

Jungle Hunt je bila jedna od prvih računarskih igara sa tehnikom zvanom kao parallax scrolling. U osnovi je to opcija kada se lik kreće brže od pomeranja pozadine, stvarajući osećaj dubine u igri.  Ako ostavimo po strani revolucionarne tehnike za to vreme, koje se trenutno koriste u ovoj igri, samo igranje je bilo divlje!

Ljuljajte se na lozi, izbegavate krokodile, bežite od gromada... U osnovi je u ovoj igri Tarzan upoznao Indianu Jonesa!  A kanibali!  Ne možete da zaboravite na kanibale. Hungle Hunt je nesumnjivo bio najveći Taito hit nakon revolucionarnog uspeha Space Invaders-a. Prati neustrašivog istraživača koji pokušava da spasi svoju devojku od gomile ljudoždera koji žele da je skuvaju živu. Na kraju igre mora da je spasi iz kotla zbog glasnog plakanja!  Grafika je možda minus jer je bila prilično loša ali igra ključuje taj pravi „arkadni“ duh iz udobnosti vaše fotelje i savršen je naslov za opuštanje iako ćete uhvatiti sebe kako glasno vičete na ekran.

 

P.S. Mene ova reklama neverovatno asocira na nekada hit predstave Smešna strana muzike i Smešna strana istorije u kojima je Dragan Jovanović ima neke slične replike. Ili gestikulacije... 

 

 

 

Space Invaders

Sledeće na listi najboljih igara za Atari 2600 je naslov koji su svi u celom svetu igrali ili biti svedoci igranja u nekoj fazi svog života, a sigurni smo da pričamo i o onima koji će tek ući u svet video igara i svakakp zaigrati ovu legendarnu igru.

Space Invaders bio je jedan od najpopularnijih arkada ikada napravljenih. Njegova popularnost i danas živi u svemu, od šolja i kutija za ručak, do dukseva i plakata.  Možete da je igrate na najboljim retro ručnim uređajima i najboljim mini konzolama, a Atari 2600 je mnogim igračima pružio priliku da igraju svoj omiljeni arkadni klasik kod kuće.

Vanzemaljci pokušavaju da unište planetu. Pomoću laserskog topa morate pokušati da ih sve pobijete pre nego što dođu do površine žute linije kojom se krećete. Dodatne bodove možete zaraditi miniranjem letećeg tanjira koji se kreće preko vrha ekrana, a možete se skloniti iza štitova koji na kraju popuštaju pod vatrom.  

Do kraja 1982. godine, Space Invaders su zaradili 3,8 milijardi dolara. To je sulud novac za tako jednostavnu igru.  Smatra se jednom od najuticajnijih ikada napravljenih igara. Po nekima je možda i najuticajnija a kod mnogih i dalje ta muzika izaziva paniku neuspeha kad god je čuju.

 

 

 

Pac-Man & Ms Pac Man

 

Iako odvojene igre, kada se pišu editorijali ili istorijati, Pac-Man i gospođa Pac-Man idu u paru.

Obe igre su bezvremenske, ali gospođa Pac-Man ima prednost kada je reč o tome da ima više privlačnosti za kolekcionare. Obe igre slede isti obrazac kretanja po lavirintu nominirajući ukusne piksele i držeći se dalje od loših momaka. Grafika u gđi Pac-Man bila je malo bolja i ona je bila prva ženska uloga u računarskoj igri koja je vrlo kul. Ove dve igre u osnovi predstavljaju čitavu deceniju igranja, čineći ih najuticajnijim naslovima ikada napravljenim.

 

 

 

Mario Bros

Treba li predstavljati ovaj naslov?

Mnoge Mario igre tokom godina uključivale su ovu klasičnu arkadnu igru kao dodatni bonus igranja, pomažući igračima da vide ono zlatno doba igranja.  Razvile su je legende video igara higeru Miyamoto i Gameboy developer Gunpei Yokoi. U ovoj igri se pojavljuju Mario i Luigi dok šutiraju i uzimaju imena u kanalizaciji Njujorka. Moraju da odbiju neprijatelje kao što su rakovi i koopas, sakupljaju novčiće i generalno ostaju živi! Dakle, nije Super Mario 64, ali ne bismo imali ovakve igre bez ove klasične vodoinstalaterske avanture.

Igrajte sami ili kao dva igrača sa prijateljem dok ne pobedite sve neprijatelje na nivou pre nego što pređete na sledeći. Pow Block bi mogao biti popularno oružje u Super Smash Bros., ali je prvo korišćen da sruši sve neprijatelje na sceni na njihova leđa u ograničenom vremenu kako bi olakšao raščišćavanje bine.  

Ova igra je legendarna!

Preneta je na više naslova nego što može bilo ko i da izbroji i jedan je od onih naslova koje možete puštati kad isključujete sve vesti i odgovornosti spoljnog sveta.  

Pod zemljom, dole u ​​kanalizaciji, važno je samo koliko jako možete da tapkate i koliko brzo možete da očistite scenu.

 

 

 

Donkey Kong

 

Još jedna igra kojoj jedva da treba uvod je Donkey Kong!

To je igra penjanja na lestvici u kojoj skočko zvani Mario mora da spasi svoju voljenu devojku iz kandži ovog majmuna koji voli, zamislite, banane.

Ova igra je bila najbolja i do danas pruža nezaboravne sate zabave.  To je prvi put da igrači vide K.O čekić, jedno od najboljih oružja u franšizi Super Smash Bros., i iako je Donkey loš momak u ovoj igri, i dalje je super cool.  Preskočite preko zapaljenih cevi, pokušajte da vas ne pogodi ništa što liči na neprijatelja i dosegnite vrh nivoa u određenom nivou da biste nastavili do sledećeg 'skakališta'. Ova igra je jedno od najboljih Nintendovih ostvarenja i udružena sa Mario Bros., obezbedila je Nintendou uspon na vrh svih tabela ezanih za video igre do danas.

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50274
Proslava Atari godišnjice vodi igrače na interaktivno putovanje kroz 50 god...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proslava Atari godišnjice vodi igrače na interaktivno putovanje kroz 50 god...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Donkey Kong - Country Tropical Freeze
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.499 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
24.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika, logika, brzina, učenje stranog jezika... Mnogo je dobrih stvari koej pravilno usmeren gejming može da unapredi kod dece. Učenje sa video igrama m...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...