Vesti/Najnovije
04.07.2021.

Retro Grad - Atari 5200

Konzola koja nije trebala ni da bude izdata

Atari 5200 nije promenio način na koji su se igrale video igre!

U stvari, to je jedva potrajalo 18 meseci. Atari je revoluciju video igara doneo na ovaj svet 1972. godine. I onda su pomislili da sve mogu i da su mnogo jaki pa su deset godina kasnije izbacili 5200.  Atari 5200 je bio konzola, a to ni na koji način nije metafora. Najiščekivaniji sistem igranja iz 1982. godine bio je veličine stočića za kafu i isto toliko se mogao i igrati. Grafika u 16 ​​boja je značila da možete da izbrojite svaki piksel šešira koji je imao Pitfall Harry, ali njegov nezgrapan igrački prikaz, kontraintuitivne kontrole i ograničen izbor novih igara pobrinuli su se da Atari ostane sinonim za dobre video igre a da njegov naslednik bude upamćen po nedoslednosti.

Nego, da li ste svesni koliko je to kolosalno razočarenje 5200 bio?

Atari je postao prvo ime u kućnim video igrama sa njihovim Video Computer Sistem-om (kasnije poznatim kao 2600), konzolom koja je uzela ogromne slobode sa konceptom Olimpijskih igara tako što je polovinu svojih događaja zasnovala na Pong-u u izdanju 1977. godine. Delimično zahvaljujući pojavi Pong-a i prisustvu arkadnih titana poput Pac-Mana, Froggera i Space Invaders-a, kompanija je prodala 30 miliona jedinica obožavane konzole. Atari je video vrednost zabave kod ljudi, želju za borbom protiv puteva vodozemaca iz udobnosti sopstvenih dnevnih soba, i Amerika se odlučno složila da je gejming slede'a velika stvar.

Atari su nastavili sa radom u novembru 1982. godine, ali se uz put još toga dešavalo. Coleco je izmenio izgled video igara pomoću kućne konzole ColecoVision - snopa sklopova i višebojnog displeja koji je verno stvorio bačvu Donkey Konga i odbacio terorizam sa lepljivih podnih arkada sa zvučnim zapisima iz ranih 80-ih. Bili su pioniri u stvaranju konzola sledeće generacije, a njihova proširena moć obrade napravila je ogroman uticaj na društvo koje nije želelo ništa više od izgovora da ne napusti svoje domove. ColecoVision je izašao na tržište u avgustu 1982. i prodao 500.000 komada za manje od četiri meseca. Čak su izdali paket za proširenje koji je omogućavao korisnicima da igraju Atari igre. Te jeseni jedini pravi razlog da napustite svoju dnevnu sobu bili su kupovina Olivie Newton-John na koricama albuma Phisical ili kupovina klope.

5200 je pokušao da iskoristi taj trend, ali nikada nije u potpunosti realizovan kao proizvod. Iako su postojali planovi za naslednika VCS-a od 1977. godine, vremenska ograničenja su ukinula mnoge od njih. Ova najnovija mašina bila je uklonjena verzija kućnog računara kompanije 400/800. Žurba na tržištu značila je ukrštanje računara sa sistemom za igranje ali kako bi rekli.. Operacija je uspela ali je pacijent preminuo! Nisu ostale dobre osobine ni jednog ni drugog. To je kao da je Apple, umesto da stvori iPad, pomešao njihov MacBook i iPhone i umesto toga stvorio XWave tablet. Atari 5200 nije mogao da pokrene igre sa 2600, kao ni bilo koji softver njihovog kućnog računara, uprkos tome što je imao slične specifikacije.  

Sistem je dostigao 829 kubnih inča, što znači da je reklama o igranju na plaži po sadašnjem zakonu mogla biti zakonski kažnjena zbog zavaravanja kupca jer je trebalo par ruku da se konzola odnese do plaže... ako biste ikada uspeli da je tamo i odnesete. I realno, ko bi pao na poziv Hajde da igramo Pack-Man pod zvezdama?

Sve u svemu, trajalo je 18 meseci. Onda je gigant rešio da brže bolje odgovori na sva pitanja o tome šta čini sistem i pobegne pre nego neko postavi još koje pitanje.

Pa zašto je Atari 5200 propao tako impresivno?

Tajna je u kontroleru!

Originalni Atari sistem oslanjao se na klasičan, ali intuitivan sistem tastera i džojstika. Ne postaje mnogo jednostavnije od ovoga:

Dizajneri u kompaniji Atari su pretpostavili i znali da amerikanci sanjaju o tome da imaju džojstik sa tasterima telefona. I dobilo se ovo:

 

 

Postoji prilično inovacija u tom kontroleru, ali inženjeri kompanije Atari su zaključili da je bolje da sve njihove dobre ideje odjednom ubace na proizvod i malo su se zaigrali umesto da proizvod učine upotrebljivim. Džojstik 5200 uključuje jedinstvenu rotaciju od 360 stepeni koja vam omogućava spretno manevrisanje oko trkčih automobila koji idu ka vama. Na nesreću, retko je trajao više od par meseci. Jeftino napravljena gumena zaptivka nije uspela da zadrži hardver na mestu. To je džojstik učinilo beskorisnim, ali je omogućilo igračima da prijateljima kažu da imaju super skup svemirski kalkulator kada su gosti neizbežno pitali kakvo je to čudo na stolu. Kontroler je takođe bio jedan od prvih koji je uključivao dugmad Start, Pause i Reset. Imao je i četiri dugmeta branika duž bočne strane. Međutim, veličina opreme, postavljanje ovih dugmadi pored džojstika i uključivanje numeričke mreže obezbedili su potrebu da koristite tri ruke kako biste iskoristili prednost ovog "novog razvoja". Ukoliko vam je ovo na neki način zazvučalo, to je zbog toga što je Nintendo izabrao ovu strategiju 14 godina kasnije.

Inovativan ili ne, kontroler 5200 je bio užasan! Dugmad su bila nepouzdana do te mere da su neki korisnici morali da pribegnu ubodu odvijačima kako bi se registrovali. Zaobljene ivice originalnog Atari hardvera ustupile su mesto krutim uglovima koji su naizgled bili dizajnirani da se ubadaju u ruke korisnika.Drugi očigledan problem je bila činjenica da i same igre nisu bile posebno zanimljive. Coleco je imao najtoplije arkadne portove koji su omogućavali korisnicima da izbegavaju zapaljene buriće ili nadgledaju situaciju u velikom baru. Atari 5200 je imao skuplje verzije istih igara koje su igrači igrali na 2600. Noviji sistem je imao ograničen izbor naslova koji su sadržavali nekoliko ekskluziva. Mnoge igre napravljene za novu mašinu nisu uspele da iskoriste svoje mogućnosti. Na novoj konzoli  nije bilo Donkey Kong, Burger Time ili Tapper. Rukovodioci kompanije Atari su vremenom planirali još izdanja, ali nikada nisu dobili priliku za to. 5200 je propao nakon samo 69 ​​mečeva. Njegov prethodnik, 2600, imao je preko 500 naslova. Njegov naslednik, 7800, mogao je da odigra preko 600 igara, mada je samo oko 90 specijalno napravljeno za konzolu.  

Atari 5200 predstavljen je u novembru 1982. a ukinut je maja 1984.

Ako ste bili jedan od milion nesretnih kupaca koji su ga kupili, niste imali sreće. 

Ispostavilo se da 5200 nije bio samo loš za Atari već je bio loš za čitavu industriju. 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gadgets HKO427
Uživajte uz klasične igre uz retro konzolu Sega Classic. Zabavite se uz 81 ugrađenu igr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.999,00 RSD
Vrsta
Nova
10.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD

Slični članci

27.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Čovek je uvek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par predloga.
25.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama.
23.
Mar.
2024.
Vesti/Najnovije
Tekst koji smo preneli pre par dana Vas je kako vidimo zainteresovao, pa ćemo se malo više posvetiti igrama i horoskopskim znakovima. Danas se bavimo ...