Vesti/Najnovije
21.07.2021.

Rockstar vuče čudne poteze!

Gase modove stare i po 15 godina

Mnogima je poznato da je Rockstar Games deo kompanije Take-Two Interactive i da zajedno imaju neke od najpoznatijih i najpopularnijih igara. Ok, i neke od najkontraverznijih takođe. A GTA je svakako prva na listi.

Igrači širom sveta su se iznenadili kada su čuli da ovi giganti uklanjaju niz popularnih klasičnih Grand Theft Auto modova iz 2005. godine kroz seriju DMCA gašenja. Mnogi moderi su ostali ogorčeni i frustrirani otkako su se ta čišćenja bez najave, odvijala tokom nekoliko dana. Izdavač nije objasnio zašto je započeo uklanjanje ovih pionirskih modova, ali ovo nije prvi put da je zauzeo čvrst stav prema GTA moderskoj zajednici.

Izdavač je neslavno izvršio pritisak na OpenIV, popularni program za modifikovanje Grand Theft Auto 5, da se sve potpuno isključi još  2017. godine, ali zbog ekstremnih reakcija zajednice nakon uklanjanja, izdavač je na kraju poništio svoju odluku i izdao novi set smernica za modere.

Čini se da se ponavlja sličan tok događaja protiv zajednice modovanja, jer su stari Grand Theft Auto modovi za PC skinuti sa ModDB-a još 17. jula, a nekoliko istaknutih Vice City i San Andreas modifikacija nisu već duže dostupni.Ovo je javno objavilo nekoliko popularnih Grand Theft Auto 5 modera, koji su otkrili da je njihov rad na ranijim igrama u seriji potpuno ukinut. Puna širina ovog uklanjanja može se primetiti na platformi Twitter gde su, čini se, moderi najaktivniji, i tu je bezbroj hipoteza i komentara pogođenih kreatora modova.

Sve u svemu, ova uklanjanja zbunila su mnoge jer su neki od ovih modova stariji od deset godina i postoje jako dugo bez ikakvih problema.  Rockstar Games je 2017. godine čak objavio i ugovor na svojoj web lokaciji u vezi sa PC GTA modovima kojim u suštini potvrđuje da su modovi u redu ako su nekomercijalni i za jednog igrača. Ali, čini se da to nije slučaj, jer jedan od uklonjenih modova uključuje GTA Underground, popularnu besplatnu modifikaciju koja je igračima omogućavala da istraže mapu Vice City-ja do Liberty City-ja u Grand Theft Auto San Andreas, modu za jednog igrača koji je trenutno star šesnaest godina.

Izdavač nije dao nikakve javne i zvanične izjave u vezi sa iznenadnom promenom, međutim, čini se da je sporazum revidiran 2019. godine, i da je dodato upozorenje da T2 Interactive može zanemariti ograničenja koja je uspostavio u bilo kom trenutku, bez prethodnog obaveštenja: „Take-Two zadržava pravo da se usprotivi bilo kom projektu treće strane ili da revidira, opozove i / ili povuče ovu izjavu u bilo kom trenutku po svom nahođenju".

Uprava ModDB-a je pokušala je da kontaktira T2 kako bi pokušali da promene njihovu odluku, međutim, kompanija nije reagovala. Za sada, ModDB nema drugog izbora nego da se povinuje ovom uklanjanju.

Nejasno je zašto T2 odjednom uklanja ove modove zbog kršenja DMCA, godinama nakon što su prvobitno postavljeni. Neki nagađaju da je možda povezan sa klasičnim GTA rimejkovima o kojima se dugo pričalo. Drugi pretpostavljaju da bi to mogao biti korak pre izdavanja GTA 6 koji se po nagađanjima očekuje 2025. godine. Ali ovo su samo nagađanja. 

Kod ovakvih informacija i pretpostavki uvek treba imati dozu skepticizma.  

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4844
GTA V premium izdanje sadrži kompletno GTA 5 iskustvo, single player, pristup večito ev...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Korišćena
2.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS3 igre PS30869
Pre pet godina Carl Johnson je pobegao od pritiska života u Los Santosu, San Andreasu, ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO539
GTA V premium izdanje sadrži kompletno GTA 5 iskustvo, single player, pristup večito ev...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD

Slični članci

05.
Jul.
2021.
Vesti/Najnovije
Iz iskustva znamo da čim krene da se o nečum mnogo priča i nagađa, stiže i prava informacija. Nadamo se da će tako biti i sa GTA 6.
16.
Mar.
2021.
Vesti/Najnovije
Igrač je nedavno tvrdio da je poboljšao vreme učitavanja GTA Online-a i do 70 procenata. Ispostavilo se da su bili u pravu.
19.
Jan.
2021.
Vesti/Najnovije
GTA 6 je možda ipak pred nama do kraja godine.