Vesti/Najnovije
21.07.2021.
Autor: Danica Manojlović

Šta je društvena igra Catan/Katan - vodič za (ne)upućene

Još uvek niste igrali društvenu igru Catan ? Trebalo bi.....

Društvena igra Catan / Katan (koja se prvobitno zvala „Naseljenici ostrva Catan“) se prvi put pojavila 1995. godine i do sada je prodata u desetinama miliona primeraka i prevedena je na mnoge svetske jezike.

Tvorac društvene igre Catan

Izmislio ju je nesuđeni zubni tehničar, Nemac Klaus Teuber (Klaus Tojber).

Zašto nesuđeni zubni tehničar?

Pa iako je gospodin Teuber školovani zubni tehničar koji je preuzeo očevu ordinaciju ranih 90-ih godina prošlog veka, zov društvenih igara bio je prejak.

U dizajniranju i kreiranju društvenih igara Klaus ulazi uporedo sa školovanjem.

Kako je naznačeno u njegovoj biografiji, 1981. godine (s 29 godina) razvija svoju prvu društvenu igru, koju je izdao 1988. godine, pod imenom “Barbarossa und die Rätselmeister” ili skraćeno „Barbarosa“.

Nakon prvog izdanja Catana i osnivanja nekoliko firmi koje se bave društvenim igrama, Klaus Teuber, sa 47 godina, 1999. godine, prestaje sa svim aktivnostima u dentalnoj laboratoriji koji je nasledio od oca i u potpunosti se posvećuje dizajniranju društvenih igara, s naglaskom na Catan koji decenijama okuplja porodice i prijatelje tokom višesatnih igranja ove popularne društvene igre.

Zašto je Catan popularan?

Višeslojnost Catana, spoj strategije, inteligentnog trgovanja, sreće, izostanak agresivnih nota te veoma mala mogućnost svađe i prepirke, uz jednostavna pravila, neki su od razloga zašto je Catan postao planetarno popularan. Verovatno je popularnosti Catana doprinela i ona prva inicijalna grupa obožavatelja, koju je Catan pronašao u IT svetu, a koji su poznati kao strastveni igrači društvenih igara, koji su svesno ili podsvesno tražili zamenu za sveprisutni Monopol, društvenu igru koja je obeležila detinjstva mnogih generacija. Da odmah odgovorimo na pitanje koje vam se verovatno pojavilo, ne, Catan definitivno nije poput Monopola.

Zanimljiviji je i inteligentniji.

Dok je Monopol, možemo reći, jednosmerna društvena igra, koja se zasniva na kupi – prodaj – naplati – gradi sistemu, dok saigrači ne ostanu bez sredstava (ili se ne posvađaju za tablom), Catan zrači jedinstvenošću i mudrošću, pršti strategijom i iznenađuje preokretima.

O samom načinu igre posvetili smo celo jedno poglavlje ovog teksta, a pre nego što krenemo u pravila Catana, dužni smo da vas pripremimo.

Dakle, Catan jeste lak za igranje i sigurno ćete već nakon nekoliko partija pohvatati konce, a ako budete i pobeđivali, verojatno će Catan postati vaša nova najbolja društvena igra. Ali, ne radi se o jednostavnoj igri u smislu da vam je potrebno tek razaznavanje boja i oblika i mogućnost spoznavanja brojeva na kockicama (da, da, tu su i neizostavne kockice, ta kakva je društvena igra bez njih). Uložite malo truda, pratite uputstva koja dolaze u svakom kompletu, a i naš intro dobro će vam doći pre nego zaigrate prvu partiju Catana. Garantujemo da ćete pravila pohvatati u letu.

Pa, krenimo.

Samo za vas, pravila igre Catan.

Kako igrati Catan?

Prvo što je potrebno – postaviti okvir igračke table. Ne brinite, nije komplikovano. Okvir igračke table sastavljate kao puzle, a da se ne biste prevarili u sastavljanju, tu su i brojevi, pa je u suštini potrebno broj 1 spojiti s drugim brojem 1, broj 2 s brojem 2, itd., dok niste postavili okvir, a zatim taj prazni uokvireni prostor popuniti s terenima – heksagonalnim karticama koje mogu prikazivati:

  • Planine,
  • Pašnjake,
  • Šume,
  • Brda,
  • Polja i
  • Jednu heksagonalnu karticu koja ilustruje pustinju.

Ne trebate se zamarati na koji način čete popuniti tablu, sledite primer s uputstva kao i sledeći korak, a to je da na svaku od tih heksagonalnih kartica koje predstavljaju određeni teren trebate postaviti token (žeton) s naznačenim brojem.

Kao što smo rekli, pratite uputstva i za postavljanje table i za postavljanje tokena.

Idemo dalje, šta nakon table?

Sledeći korak je podela igračkih setova.

E sad, moramo odgovoriti na jedno pitanje koje se često postavlja, a to je, mogu li Catan igrati samo dva igrača?

U principu mogu, ako bi podelili po dva seta.

Zapravo, Catan je zamišljen kao društvena igra za četiri igrača, no pravila su se prilagodila i za tri igrača, dok proširena Catan izdanja imaju setove i za pet i šest igrača.

Kao što vidimo, Catan podstiče interakciju i druženje više osoba pa možda ipak ne bi bilo loše organizovati Catan večeri za minimalno tri igrača, ako ne već zadovoljiti pun set za četiri igrača.

Dakle, svaki igrač dobija sledeće figurice:

  • Pet naselja
  • Četiri grada
  • 15 puteva, kao i
  • Karticu s objašnjenjima troškova izgradnje puteva, naselja i gradova.

Nakon podele figurica, svaki igrač postavlja na tačno predviđenim mestima, opet po uputstvima, dva naselja i dva puta.

Ovo je klasični početak Catana.

Zašto klasični?

Naime, treba reći da se izgled table može svaki put sastaviti drugačije, što je i svojevrsna dodatna čar Catana jer, zahvaljujući kombinacijama, možete igrati uvek različitu igru.

ALI, za igrače koji se po prvi put susreću s Catanom, preporučljivo je da se slede pravila.

Zašto?

Zato jer je Catan društvena igra koja se igra na više nivoa.

Radi se o inteligentnoj strateškoj igri s elementima prodaje te s različitim načinima sticanja bodova.

Kad već pričamo o bodovima...

Cilj Catana je skupiti minimalno 10 bodova koji se skupljaju na razne načine:

  • Gradnjom naselja i gradova (gradnja puteva ne donosi nagradne bodove),
  • Stvaranjem najdužeg puta,
  • Stvaranjem najveće vojske,
  • Dobitnim karticama, itd.

A u skupljanje bodova krećete s dva naselja i dva puta koja ste postavili na tačno određenim mestima, o čemu smo već pisali, a da bi tabla bila postavljena u potpunosti, potreban je još jedan detalj.

Lopov u Catanu

Dakle, nakon što ste postavili ploču, razdelili igračke setove, namestili figurice te dobili prve resursne kartice (ne brinite, pričaćemo o resursima, detaljno) da bi tabla Catana bila spremna za igranje, potrebno je na heksagonalnu karticu koja ilustruje pustinju postaviti figuricu Lopova.

Lopov može biti opasan po igrače na nekoliko načina.

Ako kockice pokažu zbir sedam (7) Lopov se aktivira.

Kako i zašto?

Budući da ni jedan token s brojevima ne sadrži broj sedam, ne dolazi do skupljanja resursa (kao što rekosmo, o resursima ćemo kasnije) već svi igrači koji imaju više od sedam resursnih karata u svojim rukama, moraju izabrati pola svojih resursnih karata i vratiti ih u početne špilove sa resursnim kartama. A kako su resursne karte bitne za gradnju naselja i gradova koji donose nagradne bodove, igrači ostaju bez sredstava za trgovinu i gradnju.

Zatim, igrač koji je bacio kockice i dobio zbir 7, iako je i on morao ostati bez pola karata, ako ih je imao više od zadanog broja, pomera Lopova na neko drugo polje, koje god on želi te tako onemogućuje potencijalne resurse s tog polja.

Isto tako, igrači koji imaju već sagrađena naselja i gradove oko tog izabranog polja, moraju igraču koji je bacao kockice i dobio broj 7 dati po jednu resursnu kartu.

 

Kad smo već kod resursa...

Kao što smo i obećali, ovo poglavlje ostavili smo za detaljno objašnjenje resursnih karata.

Do sada ste već mogli steći neku širu sliku o Catanu.

Radi se o strateškoj igri koja se ne oslanja na sreću (iako imamo kockice) i kojoj je cilj skupiti priželjkivanih 10 bodova za pobedu.

Bodovi se uglavnom postižu gradnjom naselja i gradova koje gradite resursnim kartama.

Rekli smo, Catan tabla se sastoji od različitih terena (planina, pašnjaka, šume, brda, polja) i ovi tereni daju određene resurse (na primer pašnjaci – vunu, šume – drva, itd.).

Takođe, ponovićemo, svaki igrač je uz svoj set figurica dobio i karticu na kojoj su istaknuti troškovi gradnje, tj. kojih i koliko resursa je potrebno kako bi kupili traženo naselje ili grad.

Kako se dobijaju resursne karte?

Resursne karte dobijaju se na razne načine:

  • Nekoliko prvih karata po početku igre, zavisno o terenu na kojem stoje naselja,
  • Zahvaljujući bacanju kockica koje pokažu određeni zbir broja koji se nalazi na određenim terenima (sećate se onih žetona – tokena koji stoje na terenima, s raznim brojevima, to je to), budući da tereni daju resurse (napomena: koji god igrač ima svoje figurice na terenu s brojem koji je kockica pokazala, dobija resursne karte, zavisno od vrsta figurice),
  • Trgovinom između igrača ili čak sa samom Catan tablom – gde za četiri karte jednog resursa možete dobiti jednu kartu traženog resursa (s tim što i tu postoje određene povlastice, ako ste vlasnik nekih brodskih luka) te
  • Još neki načini na koji se dobijaju resursne karte (recimo preko developerskih karata koje mogu biti s nagradnim bodovima ili s određenim povlasticama) koje mogu pomoći na vašem putu prema pobedničkih deset bodova.

Sumirajmo vodič o Catanu

Uz ove podatke i pravila koja smo s vama podelili postoje još neka. Na primer, karta s najdužim putem ili karta s najvećom vojskom, no namerno nismo hteli ulaziti u sitne detalje Catana.

Ne želimo vas zbuniti već podstaći na igru.

Sitne detalje kao što su načini gradnje, razne restrikcije, neke druge povlastice, itd., ćemo vam ostaviti da otkrijete tokom igre. Uvereni smo da ćete ih lako razumeti.

Ako bismo morali sumirati, rekli bismo da je cilj Catana:

  • Skupljati resurse kroz nekoliko načina,
  • Uz pomoć resursa graditi puteve, naselja i gradove,
  • Razmišljati strateški dok gradite svoj put prema krajnjem cilju – pobedničkih deset bodova i
  • Odlično se zabaviti igrajući Catan.

Za kraj...

Sad kad ste se upoznali s Catanom, vreme je da ga naručite kako biste što pre mogli da krenete sa zabavom i uživanjem.

Možemo vam ponuditi dve verzije Catana:

A možemo ponuditi i njegove ekspanzije:

A najmlađima se ulazak u svet Katana preporučuje preko specijalnog izdanja samo za njih:

Verzije Catana koje imamo u ponudi možete naručiti putem Games web prodavnice ili možete posetiti jednu od naših 11 prodavnica u Srbiji ili franšizu - Games Crna Gora.

Požurite i već danas dođite do svog primerka planetarno popularne društvene igre Catan.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Broj igrača: 3-4 Uzrast: 10+ Trajanje partije: 60-120 minuta Zahteva osnovnu igru ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Vrsta
Nova
4.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Catan istraživači i gusari je četvrta velika ekspanzija za igru Catan (p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Najprodavanija i jedna od najstarijih društvenih igara. Broj igrača: 3-4 Tra...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Vrsta
Nova
4.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Board Game Catan - Ekspanzija za 5-6 igrača Broj igrača: 5-6 Trajanje igre: 120 min...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

12.
Jan.
2024.
Društvene igre
Ukoliko želite da unesete novu zabavnu notu u vaš život, ili želite da saznate šta to sve nudi industrija društvenih igara pored klasika...