XBOX
11.01.2021.
Autor: Danica Manojlović

Prvi je bio... Emulation Galaxy

Prvi tekst o XBOX konzoli iz 2001. godine

Pre par dana smo pisali o istorijatu XBOX konzole. 

Između XBOX-a i tržišta u Srbiji nije bilo simpatija na prvi pogled, a još menje neke velike ljubavi. Prodaja XBOX konzola, novih ili starih je uvek loša. Čini se da je i situacija sa novinarima ista, te ćete naći iznenađujuće mali broj tekstova o istim.

Naša potraga za prvim tekstovima o XBOX konzoli, oko 2000. i 2001. godine, je bila neuspela.

Sve dok nam se nisu javili momci iz Emulation Galaxy!

Prvi tekst su objavili 2004. godine.

Prenosimo ga u potpunosti.

MICROSOFT XBOX (2001)

2001. godine XBOX bio je prva konzola posle nekog vremena čija zemlja porekla nije Japan. Za razliku od svojih konkurenata kao što su Playstation 2 i GameCube, on po mnogo čemu ne podseća na klasičnu konzolu. Zvanična potvrda da Microsoft radi na sopstvenom igračkom sistemu stigla je marta 2000. a premijerno predstavljanje bilo je u januaru sledeće godine na Consumer Electronics Roadshowu u Las Vegasu. Ono što je najinteresantnije kod XBOX-a jeste da se u njemu nalaze komponente koje vode poreklo sa PC-ja. Glavni procesor je (oslabljeni) Intelov Pentium III na 733Mhz a grafičku karticu izrađuje nVIDIA i ona nosi naziv X-Chip. U pitanju je pojačana verzija GeForce 3 čipa koji radi na 250Mhz a što se tiče memorije, na raspolaganju je 64MB koju deli sa zvučnim procesorom. Takođe, XBOX je prva konzola koja dolazi sa ugrađenim hard diskom kapaciteta 8 ili 10 gigabajta čija bi osnovna namena trebala da bude skladištenje snimljenih pozicija i dodataka za igre koji se mogu skidati sa Interneta tj. XBOX Live servisa, ali i da ubrzava njihovo učitavanje. Kao medijum za igre XBOX koristi isključivo DVD-ove što naravno znači i da može da se koristi kao sasvim solidan DVD player. Međutim, za to će vam trebati poseban DVD kit čija je početna cena bila 30$ a koji se sastoji od infrared risivera koji se uključuje u port za kontrolere i daljinskog upravljača.

U skladu sa tadašnjim trendom (koji nije pratio samo “Sonyjev” adut, navodno zbog cene) na konzoli se nalaze mesta za 4 džojpeda. Upravo je dizajn kontrolnog uređaja ono što izaziva dosta kritika. U osnovi, on najviše liči na Dreamcastov džojped ali ima dosta različit raspored tastera. Pored digitalnog krstića tu su i dve analogne palice, dosta dobro raspoređene. Nažalost, opšta je konstatacija da su 4 tastera na desnoj polovini uređaja jako nesretno raspoređeni (previše su sabijeni) pa je potrebno da prođe dosta vremena dok se na to ne naviknete. Kao so na ranu dolazi i konstatacija da su crno i belo dugme u potpunosti van domašaja prstiju. Veoma je čudno da je sve ovako ispalo zbog toga što se “Microsoft” hvalio kako je kontroler zamišljen po željama samih igrača. Što se tiče igara, XBOX tu stoji sasvim solidno. Od velikih proizvođača nedostaju naravno Sony, Nintendo i Square, a pružena je šansa mnogim timovima koji su do sada razvijali samo PC igre. Startna cena konzole od 299$ je bila opravdana kada se sve uzme u obzir, ali je to XBOX ipak tada činilo najskupljim igračkim sistemom. Kada ga uporedimo sa PlayStationom 2 i GameCubom možemo reći da mu je najveća prednost nad njima dosta snažniji hardver, što na pravi način demonstiraju igre kao što su Dead Or Alive 3 ili Gotham Racing 2 ali i igre koje se paralelno rade za sve 3 platforme – u tom slučaju, XBOX verzije su gotovo uvek najbolje, sa najčistijim teksturama i najbržom animacijom.

Izvor emuglx - Masivni XBOX originalni kontroler (prestao sa proizvodnjom posle prve godine) i manji znatno bolje prihvaćeni kontroler S (postoji u vise boja, osnovna je crna) koji je u početku bio samo za japansko tržište ali se kasnije isporučivao uz sve XBOX sisteme, a i smatra se pretečom Xbox360 kontrolera.

Po navodima Microsofta, XBOX u potpunosti ispunjava ono što je kompanija od njega očekivala, iako je njegova prodaja u rangu Nintendovog GameCube-a, a daleko iza PlayStationa 2. Mi ipak nismo skloni da poverujemo u tu priču, s obzirom na sav novac koji je uložen u projekat za koji su mnogi smatrali da će promeniti istoriju igara. Bez obzira na to što nikada nije dostigao status najbolje igračke konzole, nemoguće je reći da je XBOX promašaj a veliki broj kvalitetnih igara to definitivno potvrđuje. Kada se sve uzme u obzir, možemo posmatrati XBOX kao sjajnu pripremu tržišta za sve sledeće Microsoftove projekte koji su došli kasnije kao što su naslednik Xbox360 (2005) i danas aktuelni Xbox One.

Svi bitni datumi za XBOX Classic
oktobar 1999 – Prvi razvojni timovi potpisuju ugovore
21. decembar 1999 – Određene specifikacije konzole, koje je potpisao Bill Gates
Februar 2000 – Novi tajni sastanak razvojnih timova u Sijetlu
6. mart 2000 – Microsoft potpisuje ugovor sa nVIDIA-om – njihov grafički čip biće srce konzole
9. mart 2000 – Bill Gates zvanično najavljuje X-Box na CNBC-u
10. mart 2000 – Bill Gates najavljuje “XBOX” na GDC-u i u Japanu
15. maj 2000 – Brzina procesora konzole povećana na 733 mhz.
2. jun 2000 – Prve slike prototipa konzole pojavile su javnosti
7. novembar 2000 – Microsoft odabira Seagate kao proizvođača hard diskova za konzolu
6. januar 2001 – Xbox predstavljen na CES-u Oktobar 2001 – Prva serija konzola pojavljuje se u prodavnicama
15. novembar 2001 – Početak prodaje u Severnoj Americi
22. februar 2002 – Početak prodaje u Japanu 14. mart 2002 – Početak prodaje u Evropi

Raj za emulatore
Zasnovanost XBOX hardware-a na PC arhitekturi i Windows-u sličnom operativnom sistemu omogućila je veoma lako portovanje većine već postojećih emulatora pa je tako XBOX postao pravi raj za ljubitelje emulacije retro sistema. Sve 8bit i 16bit konzole se emuliraju perfektno dok su PlayStation i Nintendo 64 emulatori i dalje u razvoju i daju igrive ali još uvek nesavršene rezultate u brzini i kompatabilnosti. Osim emulatora za konzole za XBOX je portovan i veći broj arkadnih emulatora kao i MAME u kome samo najzahtevnije igre rade sporije. Jedna od ekskluziva XBOX emulacije bili su su i savršeni emulatori za GBA koji pokreću igre u većem kvalitetu čak i od originalnog GameBoy Player-a za GameCube. Uz emulatore, nezvanično modifikovani dashboard i hard disk pun romova od klasičnog XBOX-a možete uz relativno malo ulaganja napraviti pravu retro mašinu za igranje starih igara. Ova mogućnost je bila veoma atraktivna u svoje vreme kada ni jedan drugi konkurentni sistem nije omogućavao slične modifikacije i kada nije postojao legalan način da se preuzmu stare igre sa Xbox Live Arcade-a.

XBOX u našoj zemlji
Sa zvaničnim ulaskom Microsoft-a na velika vrata u našu zemlju baš negde u vreme kada je XBOX trebalo da se pojavi ponadali smo se da će upravo Microsoft-ova prva konzola biti i prva ikada legalno prodavana konzola kod nas, sa zvaničnim prodajnim mestima, servisom i svime što uz to ide. Otvaranje fabrike za sastavljanje XBOX-a u susednoj Mađarskoj nam je dalo još malo razloga da se ponadamo da će XBOX postati “lokalni proizvod”, ali saopštenje koje je kasnije došlo iz Microsoft-a – da neće prodavati XBOX u Srbiji, ubilo je sve to i stavilo tačku na bilo kakvu mogućnost da XBOX konzola uspe kod nas.

Dodatnom nepostojanju XBOX-a u našoj zemlji “pomogli su” i lokalni piratski nabavljači konzola koji su veoma retko imali XBOX u svojoj ponudi, valjda od straha od zvaničnog lokalnog Microsoft-a, kao i naša tadašnja podeljenost scene na PC only igrače i igrače na konzolama gde su svi u XBOX-u videli karakteristike onog sistema koji ne preferiraju. Ekstremno mali broj PC igrača je nabavio XBOX zbog par igara koje su bile dostupne od početka prodaje konzole (HALO kao prvi primer) dok su igrači konzola ostali lojalni sve pristupačnijem PlayStation-u 2 sa daleko rasprostranjenijom piraterijom. XBOX nikada nije bio reklamiran kod nas iz razloga što nikada nije bio prodavan od strane većih pirata pa ga je skoro bilo nemoguće nabaviti, nije ga bilo ni po igraonicama a opisi igara “reda radi” bili su objavljivani na ponekim domaćim gaming sajtovima i časopisima. Tek mnogo godina kasnije prvi XBOX je našao mesto i u kolekcijama mnogih domaćih gamera, ali u svoje najaktuelnije vreme zajedno sa Nintendovim GameCube-om predstavlja sistem koji se kod nas jednostavno nije desio.

Launch titles (Lista igara dostupnih od početka prodaje konzole):
Severna Amerika: 4×4 Evolution 2, AirForce Delta Storm, Cel Damage, Dark Summit, Dead or Alive 3, Fusion Frenzy, Halo, Mad Dash Racing, Madden, NFL 2002, NASCAR Heat 2002, NASCAR Thunder 2002, NFL Fever 2002, Oddworld: Munch’s Oddysee, Project Gotham Racing, Shrek, TransWorld Surf, Tony Hawk’s Pro Skater 2x, Test Drive Off-Road Wide Open.

Japan: Air Force Delta II, Dead or Alive 3, Double STEAL, ESPN Winter X Games Snowboarding 2002, Genma Onimusha, Hyper Sports 2002 Winter, Jet Set Radio Future, Nezumix Nobunaga’s Ambition, Project Gotham: World Street Racer, Silent Hill 2, Tenku – Freestyle Snowboarding.

PAL Region – Evropa: Amped: Freestyle Snowboarding, Batman: Vengeance, Blood Wake, Dark Summit, Dave Mirra Freestyle BMX II, Dead or Alive 3, Fuzion Frenzy, Halo, Jet Set Radio Future, Mad Dash Racing, Max Payne, NBA Live 2002, NHL 2002, NHL Hitz 2002, Oddworld: Munch’s Oddysee, Project Gotham Racing, RalliSport Challenge, Tony Hawk’s Pro Skater 3, Transworld Surf, Wreckless: The Yakuza Missions.

Neke od najboljih igara za XBOX:
Panzer Dragoon Orta
Otogi: Myth Of Demons
HALO
Project Gotham Racing
Rallisport Challenge
Oddworld: Munch’s Oddysee
Jet Set Radio Future
Star Wars: Knights Of The Old Republic
Dead Or Alive 3
Dead Or Alive Extreme Beach Volleyball

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO739
Agent 47 vraća se kao nemilosrdni profesionalac u nastavku hit igre Hitman 3 i to sve ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD

Slični članci

07.
Jan.
2021.
XBOX
Ko pita, ne skita... Tako misli i Bil Gates.
06.
Jan.
2021.
XBOX
Microsoft je poslao anketu vlasnicima Xbox konzola sledeće generacije i postavio pitanje da li bi korisnici cenili karakteristike PS5 DualSense u njihov...
18.
Nov.
2020.
XBOX
Nik je na svom EmuGlx kanalu prvi u Srbiji raspakovao konzole sledeće generacije!