Blog
22.04.2024.
Autor: Aleksandar Bakšunović

Igrajte Zemlju za Dan planete Zemlje

Kako kroz društvenu igru pomoći Zemlji da opstane

Dan planete Zemlje je svetski događaj koji se održava 22. aprila svake godine. Cilj ovog dana je da istakne važnost zaštite životne sredine. Datum je odabran u čast naše planete kao podsetnik na događaje od 22. aprila 1970. godine, kada je 20 miliona ljudi izašlo na ulice gradova u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi protestovalo zbog štete koju ljudske aktivnosti nanose životnoj sredini.

Evo nekoliko fascinantnih činjenica o našoj planeti, koju nazivamo domom:

  1. Zemlja nije savršena lopta: Naša planeta je spljoštena na polovima, pa se njen oblik preciznije definiše kao „spljošteni sferoid“. Prečnik Zemlje na ekvatoru je oko 43 kilometra veći od prečnika od jednog pola do drugog.
  2. Voda pokriva više od 70% Zemlje: Voda se može naći u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju. Prekriva tri četvrtine Zemljine površine u obliku glečera, močvara, jezera, reka, mora i okeana. Oko 97% vode na planeti je u obliku slane vode u okeanima.
  3. Granica između atmosfere i svemira: Karmanova linija, koja se nalazi na 100 kilometara nadmorske visine, označava granicu između atmosfere i svemira. Oko 75% atmosferske mase nalazi se u prvih 11 kilometara nadmorske visine.
  4. Gvozdeno jezgro: Jezgro Zemlje sačinjeno je od gvožđa i nikla. Procenjuje se da gvožđe čini 85% njene težine, a nikl oko 10% jezgra.
  5. Jedina poznata planeta sa životom: Zemlja je jedino astronomsko telo u univerzumu na kojem smo uspeli da potvrdimo postojanje života. Trenutno ima oko 1,2 miliona popisanih životinjskih vrsta, iako se smatra da je to samo mali procenat ukupnog broja.
  6. Varijacije u gravitaciji: Zemljino gravitaciono polje nije jednako svuda. Postoje varijacije u snazi gravitacije zbog rasporeda mase na planeti.

Hajde da se setimo važnosti očuvanja naše planete i da zajedno radimo na boljoj budućnosti!

Društvena igra Zemlja je edukativna strateška igra koja te vodi na putovanje kroz fascinantan svet naše planete. Ova igra je osmišljena da podstakne igrače da istraže različite aspekte prirode, životinja, ekologije i geografije Zemlje, pružajući im priliku da nauče i zabave se istovremeno.

  • Broj igrača: 1-5
  • Trajanje igre: do 45-90 min.
  • Uzrast: 13+
  • Lokalizovana na srpski jezik

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra Zemlja je edukativna strateška igra koja te vodi na p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.399,00 RSD
Vrsta
Nova
5.399 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares je zasebna društvena igra koj je sme...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra koja nosi titulu zvanično najnagrađivanije društvene igre ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.599,00 RSD
Vrsta
Nova
5.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra Tvrđava se oslanja na mehaniku memorije a uz dozu sreće pobedniku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Vrsta
Nova
1.799 ,00 RSD

Slični članci

21.
Jul.
2021.
Vesti/Najnovije
Catan (Katan) – potpuni vodič za jednu od najpopularnijih društvenih igara.
20.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Najlepše je kada se nađete sa prijateljima jednom nedeljno, ili bar jednom mesečno, da zajedno odmerite snage u nekoj od popularnih igara za PlayStati...