Focus on
14.06.2023.

Stay Awhile and Listen...

Glavna kampanja u Diablu 4 je najbolji Diablo ikad!

Epska srednjevekovna slika nekog velikog umetnika, to je bila želja Blizzarda kada je Diablo IV u pitanju, ne samo vizuelno već i po atmosferi, po osećaju prilikom igre. Uspeli su to da postignu na svim željenim nivoima, oslikavši više različitih remek dela. Pogodili su atmosferu siromaštva i beznađa planinskih predela koji kao da su iz istočne Evrope, prikazali su aroganciju i izgubljeno mitološko nasleđe najbliže Britaniji, a nisu promašili ni dekadenciju i proćeradano bogatstvo nekadašnjih civilizacija koje kao da su sa severa Afrike.

Za razliku od svih prethodnih igara, gde svet nije bio svet, već nekoliko nabacanih ogrominh mapa, ovde su povezali sve to u celinu. Stvorili su jedinstven Sanctuary koji savršeno funkcioniše i koji je povezan zajedničkim nitima uprkos raznolikim miljeima. Ispunili su ga referencama na prethodne igre i nostalgijom, ali su uspeli da dodaju i nove stvari koje vode serijal u budućnost, a opet ga drže u prošlosti dovoljno da ne bude previše kuknjave od strane pretereno nostalgičnih.

Kažu da je za dobru priču bitniji dobar negativac nego protagonista (Nikolsonov/Ledžerov Džoker protiv Kitonovog/Bejlovog Betmena). Diablo 4 je jedan od dokaza za tu tvrdnju. I to od najnižih nivoa. Većina čudovišta je verna serijalu, ali nekako imaju tu novu hororičniju notu. Više je osećaj Diablo II sa dahom Silent Hilla, nego Diablo III deceniju kasnije. I to je dobro! A glavni protivnik, Lilith, verovatno je najbolji negativac do sada. Kroz betu (Shivering Peaks) je bila malo suviše default negativna, spremna da uništi sve, ali su je kroz ostale činove najviše od svih likova uslojili, učinili pravim karakterom, dodali joj neke bitne osobine, učinili protivnikom vrednim zaustavljanja, pa nas čak i naterali da se zapitamo da li baš nju treba zaustaviti.

Mi smo u nekom trenutku shvatili da kampanja baš lepo funkcioniše, ali da sa strane ima toliko mnogo stvari da se radi, da priča beži iz fokusa. A shvatili smo i da je bolje dobiti mounta (na samom početku Acta 4!) što pre, da bi se posle lakše svet čistio do kraja. Onda smo se posvetili praćenju priče i Lilith uz jedva poneki side quest ili dungeon i nauživali smo se. World eventove smo ipak radili skoro kad god naletimo na njih, jer su dobar izvor opreme.

Blizzardove prerenderovane sekvence su po običaju spektakularne, emotivne i nabijene atmosferom. Greh je čekati dane da ih odgledate kao celinu. Engine igre je toliko napredovao da sada i in-engine sekvence u kojima se vidi vaš lik u punoj snazi izgledaju sjano i doprinose oslikavanju priče. Da, ima tokom priče klišea, ima i loše glasovne glume, ali to je cepidlačenje jer čak i klišei su prikazani uz dozu iskrenosti autora, a glasovne glume ima i sjajne. Bukvalno može da se napravi film od kolaža momenata iz Diabla IV i da taj film bude više nego gledljiv. Najbolje je što priča čak i nije kratka i ako se posvetite samo kampanji pred vama je opet par dana ozbiljnog igranja.

Nekome će težina (nedostatak iste) možda biti problem, ali i to je još jedan razlog da se kampanja što prođe, pa da se otključaju WT3 i WT4, a onda krene u endgame grind, koji je bukvalno igra za sebe. Između prva dva world tiera i dalje nema neke velike razlike, ali XP koji dobijate na WT2 nije značajno veći od keca, a vreme koje uštedite igrajući na WT1 može da bude značajno. Ukoliko sve lepo natempirate taman ćete stići do 50og nivoa.

Kampanja je i sjajno mesto da, pre otključavanja paragon nivoa, isprobate što više buildova za klasu koju želite da mainujete, odlučite se za omiljeni načn igre i tako se pripremite za endgame o kom ćemo više pisati u nekom skorom budućem tekstu.

Dakle, da rezimiramo. Odigrajte priču i uživajte u njoj – nas je sjajno izvozala i najbolja je od svih Diablo igara do sad. Isprobajte što više buildova za omiljenu klasu od misije do misije, jer prvih 50 nivoa je pravo vreme da odlučite kako ćete da igrate dalje. A zatim idemo zajedno u endgame!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41420
Beskrajna bitka između rajskih nebesa i pakla besni i dalje dok haos preti da...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Ušteda 20%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
7.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50305
Beskrajna bitka između rajskih nebesa i pakla besni i dalje dok haos preti da...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO950
Beskrajna bitka između rajskih nebesa i pakla besni i dalje dok haos preti da...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Podloge za miša HAC00922
Linija SteelSeries QcK podloga za miševe je napravljena od visokokvalitetnih mat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499 ,00 RSD

Slični članci

20.
Apr.
2023.
Blog
Prošli su uskršnji praznici pa možemo da se vratimo manje bogougodnoj zabavi, kao što je satiranje beskrajnog broja čudovišta. Pr...
20.
Mar.
2023.
Focus on
Ne baš spektakularni uspesi Blizzarda u poslednjih par godina, a naročito čitava priča oko Diablo Immortala su nas učinili skepticima kada je Diablo I...
18.
Jan.
2023.
Vesti/Najnovije
Diablo 4 za razliku od Diablo 3 ima mogućnost preskakanja story mod-a, ali da li nešto treba uraditi samo zbog toga što postoji opcija?