Nintendo
24.03.2021.
Autor: Danica Manojlović

Sve što se zna (ili nagađa) o novoj Nintendo konzoli

Novi Nintendo Switch

Nedavno smo pisali o informacijama koje navode pojavu nove Nintendo konzole na tržištu ove godine.

Sada se već dosta toga navodi i piše pa se čini da gde ima dima, definitivno ima i vatre.. ili nove konzole.

 

Poslednje dve godine konretno dobijamo informacije ali kompanija još uvek nije ništa najavila zvanično. Ipak, nedavni izveštaj koji sugeriše da će Nvidia prestati da proizvodi Tegra X1 čipove koji napajaju Switch, predstavlja snažan argument da zaključimo da će Nintendo uskoro pokrenuti novi Switch, verovatno kasnije u toku godine. Ovo ostavlja dosta mesta za spekulacije, ali ne i za pravu potvrdu. 

Hajde da pokušamo da razdvojimo informacije, pretpostavke i ono što smo do sada naučili kada je Nintendo u pitanju.

 

Nintendo je čudan i predvidljiv

Realno, nije da sada očekujemo da izmisle nešto neverovatno revolucionarno kada je u pitanju ime konzole (ni konkurenti nisu maštoviti) ali Nintendo ima tendenciju da daje čudna imena konzolama. Poslednjih par godina smo imali Wii pa Wii U. DS pa 3DS pa novi DS. Switch i Switch Lite (realno manji je) a igre i da ne spominjemo. Dakle, Nintendo bi mogao novi Switch da nazove Novi Nintendo Switch, zar ne?  Super ispada iz kombinacije jer bi on verovatno označio neku novu generaciju konzola.

 

Da li će novi model prekinuti prodaju starog?

Mislim da bi pravi odgovor mogao biti - nema šanse! Kada ste videli da je Nintendo jedan model kompletno zamenio drugim? Svakako da će novi biti donekle blaga nadogradnja. Nove zahtevnije igre traže više snage. Iskustvo potvrđuje da se igre za prethodnu konzolu prodaju par godina posle izlaska nove. Ono što je takođe sigurno je da će određene igre svakako imati grafičke prednosti i performanse kada se igraju na novom Switch-u, čak iako su kompatibilne sa trenutnim Switch-om. To će svakako zavisiti od igre do igre i vremena koje bude potrebno da se urade programiranja, pa i toga od kada se i koliko radi na novim igrama. Prelazak sa Game Boy-a na Game Boy Color bio je dobar korak napred ali su bili jednaki u ponudama. GBC je bez problema igrao svaku GB igru i koristio je kertridže koji su bili gotovo identični Game Boy-u ali sa GB to nije radio. Nintendo je napravio sličan potez sa novim Nintendo 3DS, koji je pružio pojačanje snage u odnosu na redovni 3DS. Imao je nekoliko ekskluzivnih igara koje 3DS nije mogao da pokrene, ali je inače bio identičan svom prethodniku. Dakle, sudeći prema obrascu koji koristi kompanija Nintendo, novi Switch će svakako na kraju zameniti sadašnji Switch.

Izvor Internet

 

Da li nova konzola donosi 4K?

Nije realno očekivati da nova konzola, u današnje vreme ne podrži 4K. Sigurno je da će imati 4K grafiku ali je pitanje da li će igre raditi na 4K. Da bi Nintendo zadržao svoj oblik tableta, novi Switch će svakako imati ograničen prostor za procesiranje. U prethodnom tekstu je naveden Bloomberg koji je objavio da će novi čipset Switch-a iskoristiti tehnologiju Nvidia Deep Learning Super Sampling (DLSS) za rukovanje 4K vizuelnim elementima. Impresivno ako je tačno, obzirom na to da je NVidia DLSS trenutno ograničen na PC grafičke kartice a dobijanje GPU-a koji će stati na konzolu veličine tableta koji to podržava bi bio neverovatan uspeh. Vizuelni elementi će svakako biti unapređeni i značajno nadograđeni u odnosu na sada ponuđeni izlaz 1080p. Ekran najverovatnije ostaje 720p u cilju dužeg trajanja baterije kada igrate sa konzolom u ruci. Ray tracing je, mislim, a nadam se da grešim, nemoguća misija.

 

Dizajn

Kada je već spomenut u razmatranjima oko 4K opcija, hajde da vidimo šta bi moglo da se desi kada je u pitanju dizajn. Nintendo voli da bude drugačiji od konkurencije, poznato je da su oni prava porodična konzola ali i da su uvek imali taj momenat da budu konzola koju je moguće igrati i držati u rukama. Kažu da se dobitna kombinacija ne menja, a NIntendo je dodatno i tradicionalan pa je očekivano da se tu neće mnogo toga menjati. Možda izgled joy con-a malo, možda debljina ili OLED ekran.

 

Cena

Ovo može biti veliko pitanje. Sa jedne strane, ne bi trebalo očekivati veliku razliku u ceni jer je Nintendo svestan da kupci neće tako lako odvojiti više novca za nešto ukoliko to nešto nije drastično drugačije. Imali su slične lekcije ranije i svakako naučili lekciju na primeru 3DS. Sa druge strane, tendencije u svetu je skok cena zbog nedostatka sirovina, troškova proizvodnje i užasniih troškova transporta. Realno bi bilo očekivati nekih 100e više u odnosu na trenutni model ali ostaje da proverimo kada se konzola pojavi.

 

 

 

 

 

Slični članci

16.
Aug.
2023.
Nintendo
Pogledajte naš kompletan vodič za povezivanje Nintendo Switch konzole i kreiranje nalova, kao i par korisnih saveta.
07.
Mar.
2023.
Nintendo
Bilo da želite da podelite sa drugima svoje uspehe u igrama, ili da pokažete koliko je neka igra interesantna i zabavna, postoji način kako da sačuvate slike...
18.
Jan.
2021.
Nintendo
Nintendo je predstavio novu Nintendo Switch Mario Red i Blue Edition konzolu, i ona je više nego interesantna.