Ova mama je gejmer
25.05.2022.
Autor: Danica Manojlović

Top Gun: Maverick

Film koji se gleda u bioskopu

Jedan malo drugačiju pogled na film možete pročitati na www.indijankadanka.com

 

Sadrži spojlere!

Kada sam tokom pandemije pisala vesti o snimanju TOP GUN Maverick filma (za jedan drugi portal), bilo je komentara o tome da li nam je nastavak ovog filma potreban. Odgovor je jednostavan - DA!

Niste ni bili svesni toga koliko nam je ovaj nastavak trebao.

Top Gun je film snimljen daleke 1986. godine u nekim drugim vremenima. Boljim vremenim, iako toga možda tada i nismo bili svesni. Samo u staroj Jugoslaviji je neverovatan broj mladića pokušavao posle filma da na sve načine upiše Vazduhoplovnu akademiju. Top Gun je donosio uzbudljivu fantaziju o hrabrim i zgodnim momcima koji vladaju nebom, njihovim životnim pričama i američkoj izuzetnosti. Tada se o ratovima više pričalo a manje ratovalo. Da li ste znali da je samo tri godine nakon premijere pao Berlinski zid, a dve godine kasnije se raspao Sovjetski Savez. Nama bliskije raspade neću ovde spominjati.  Dakle, Top Gun je svih ovih godina (36 konkretno) bio naš beg u neka bolja, mirnija i lepša vremena kada smo ne samo bili mlađi već smo toliko toga želeli, maštali i bili ubeđeni da ćemo sve to i postići.

I dok su se neki pitali da li je ovom ludom vremenu potreban nastavak filma„Top Gun”, ja sam sigurna da je to jedino što su mogli i trebali da urade. Ne rimejk (niko drugi ne može biti Iceman ili Maverick jer bi to bilo skrnavljenje), već pravi nastavak priče u vidu blokbustera koji će definitivno obeležiti ovu godinu. Ovo je Blokbaster sa velikim B!

U početnim scenama filma čujemo poznati instrumental "Top Gun Anthem" koji su napravili Harold Faltermeyer i Steve Stevens. I ja sam već u tom momentu bila negde na granici da zaplačem. Ne pitajte me zbog čega jer teško mogu da definišem. Vidimo odmah kako sada izgleda Pete "Maverick" Mitchell, sada šef programa koji testira hipersonične izviđačke avione na velikim visinama. Program će uskoro će biti ugašen a njegovi piloti zamenjeni dronovima. Jedini način na koji može da spase dan je ako postigne 10 meha, tj 10 puta veću brzinu zvuka u svom sledećem testu. I odmah znate ne da će to i uraditi, već i da će uspeti. I naravno, pokušaće i više od traženog, tvrdoglav i dalje, i srušiće taj avion nove generacije.Nakon što se srušio, ulazi u restoran koji kao da je ispao iz prvog dela, prekriven od glave do pete pepelom. i izgleda kao da nije sa ovoga sveta, što se vidi i po odličnoj replici dečaka koji sedi i gleda u njega sa strahopoštovanjem. Na pitanje "Gde sam?" dobija jednostavan odgovor "Na zemlji." 

Neposlušnost se kažnjava pa ovog Petra Pana avijacije šalju nazad u Top Gun u San Dijegu, gde dobija zadatak da poduči novu klasu elitnih pilota da lete u taktički nemogućoj misiji. Premisa „Top Gun: Maverick” je da Amerika odlučuje, na sopstvenu inicijativu, (nema baš puno informacija o tome ko su loši momci i gde se tačno nalaze), da likvidira postrojenje za obogaćivanje uranijuma neprijateljske sile. Kakav bi efekat ovaj napad mogao imati na zapaljivu politiku regiona o kome je reč, nemamo pojma. Misija je opravdana a rukovodstvo je čak spremno da žrtvuje i živote pilota kako bi ista uspela. Maverick nije spreman da izgubi još nekog iz tima i daje sve da ih što bolje obuči. Sa sobom je naravno doneo višegodišnju krivicu zbog smrti najboljeg prijatelja Gusa (kojeg glumi Anthony Edwards u „Top Gunu“), i činjenice da je jedan od njegovih učenika Gusov ogorčeni sin Bradley (Miles Teller). 

Kakav otac, takav sin. Liče! I isto pevaju Great balls of fire.

 

 

Ostali mladi piloti željni dokazivanja su: Phoenix, Coyote, Payback, Fanboy, i smotanko Bob. Hangman je uobraženko koga glumi Glen Powell, dok je Rooster pun gneva prema Mavericku jer nije upoznat sa kompletnom pričom iz prošlosti (Miles Teller). On je kako sam već napisala Goos-ov sin. Goos je poginuo nakon katapultiranj u prvom delu filma. I posle više od trideset godina sve te emocije su nekako žive i dobijamo i dodatnu priču.

Da li će Rooster i Maverick uspeti da prevazuđu svoje razlike i ostave prošlost iza sebe? 

Onog momenta kada Maverick kreće sa svojim pilotima na misiju, dobijate odgovor - hoće!

Samo je pitanje ko će poginuti, zar ne?

 

 

Top Gun: Maverick nije limunada koja puca na nostalgiju i ne nudi ništa novo. Ovaj film ide mnogo dalje od sličnih projekata koji se oslanjaju samo na tu nostalgiju koja vređa inteligenciju i poslednje vreme. Ovo je zaista pametnije i suptilnije urađen nastavak u kome se čak našao način da se uvede i Val Kilmer čije je rivalstvo sa Maverickom bilo sastavni deo originala, a da se film okrutno ne bavi gubitkom Kilmerovog glasa usled raka. Gorak ukus u ustima jer sam ja uvek bila Iceman fan.

Kada smo kod glasa, hajde par reči o muzici. Lady Gaga je napravila totalno novu muziku za film u saradnji sa imenima kao što su Hans Zimmer, Lorne Balfe i Harold Faltermeyer. Originalni film je postigao status ikone iz više razloga, a jedan od njih je nesumnjivo njegova muzika i dan danas hitčina Berlin - Take My Breath Away,  koja je osvojila Oskara za najbolju originalnu pesmu 1987. Govori se da će još jednom muzika igrati glavnu ulogu.  Ovog puta je Lejdi Gaga ta koja je obezbedila glavnu temu za film u obliku potpuno nove pesme Hold My Hand, koja je objavljena početkom maja 2022. godine uoči premijere filma. I ta pesma nije jedino Gagino delo u filmu. Soundtrack uključuje kombinaciju i drugih novih numera kao što je OneRepublic - I Ain't Worried i poznate snimke iz prethodnog filma kao što je Kenny Loggins - Danger Zone, pored žive verzije klasičnog hita Jerry Lee Lewis-a Great Balls of Fire koji na klaviru izvodi glumac Miles Teller.  Govoreći o soundtracku, koji će biti objavljen istovremeno sa filmom, producent Bruckheimer je rekao: „Ovaj album nastavlja muzičko nasleđe koje je originalni Top Gun pokrenuo davne 1986. godine. Tako smo oduševljeni što su Lejdi Gaga i OneRepublic pružili svoju umetnost ka modernizovanju već kultne i omiljene muzike." Iskreno, ja nisam nešto oduševljena jer ih nisam ni nešto preterano primetila. A možda je to baš i poenta, da se savršeno uklope u film. Svakako ću ih preslušati ovih dana pre nego film pogledam još jednom.

Vremena se menjaju i striming servisi pokušavaju da zamene bioskope. U jednom momentu Maverick šapuće u ključnom trenutku: „Još ima vremena". I nekako ne možete a da ne pomislite da su i Kruz i Maverick na kraju svojih priča. Ovaj film jasno pokazuje da nema zamene i naslednika dostojih da nastave priču. Ali nikada nije kasno... da se živi večno. Ne svakako za jednu od za poslednjih pravih zvezda velikog platna koja je još uvek spremna da uloži svo svoje biće u filmove koje snima.

Kada Mavericku kažu, “Ne dopada mi se taj pogled, Mav,” on odgovara, “To je jedini koji imam.” I to je istina. Kruz i ovaj film su hit kakav nam je trebao, i Kruz nam je ponudio sve ono što zna i ume, a to je perfekcija. Kruz je jedna od poslednjih holivudskih filmskih zvezda svoje vrste u vremenu u kojem su najpoznatiji glumci veliki onoliko koliko su aktuelni njihovi trenutni akcioni junaci.

Ni Tom Kruz ni Maverick možda neće postojati u budućnosti, ali imamo ovaj film sada i toplo vam preporučujem da ga pogledate.

 

 

Fun fact: 

Krajem 2020. godine je u medije dospeo audio isečak sa seta Kruzovog filma „Mission: Impossible“ koji je otkrio da Cruise može da izgubi razum zbog nekih neimenovanih članova ekipe koji su, kako je on smatrao, prekršili COVID protokole koji su omogućavali masovnoj studijskoj produkciji da snima kamerom tokom vrhunca pandemije. „Mi smo zlatni standard“, vikao je. „Oni su tamo u Holivudu i snimaju filmove upravo zbog nas... Otvaramo hiljade radnih mesta, motherfuckers!“ Rekao je da ga izvinjenja ne zanimaju: „Možete to reći ljudima koji gube svoje je*ene domove jer je industrija zatvorena. Neće im staviti hranu na sto ili platiti njihovo fakultetsko obrazovanje. To je ono sa čime spavam svake noći — budućnost ove j*#ene industrije!“

 

 

Slike PARAMOUNT

A evo i slika sa premijere.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Microsoft Flight Simulator je sledeća generacija jedne od najomiljenijih generacija si...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO451
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Ušteda 33%
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999,00 RSD
1.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD

Slični članci

16.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Volite li dobre simulacije letenja? Evo par predloga.      
13.
May.
2022.
Vesti/Najnovije
Odloženi DLC će konačno biti tu neposredno pre nego što film stigne u bioskope.