Ova mama je gejmer
26.12.2022.
Autor: Danica Manojlović

Najbolji pokloni za gejmere

Kupovina poklona je umetnost a ne impulsivnost

Preneto sa bloga Indijanka Danka

 

 

Postoje dva pitanja koje mi prijatelji godinama postavljaju i koji me nekako svaki put iznenade i nateraju da čak možda uđem i u male rasprave sa njima. ne zbog toga što me pitaju već zbog činjenice da nemaju osnovne informacije koje im mogu pomoći.

Prvo pitanje je - Koji računar je dobar da kupim? Na žalost, finansijska situacija kod nas je takva da nismo, velika većina, u mogućnosti da biramo najbolje i najskuplje. Bilo i ostalo, najbitnije je videti koliko para možete i želite da potrošite. Kada u glavi imate iznos, tek onda možete tražiti najbolje opcije za iznos koji imate. To je kao da pitate koji auto da kupite a u džepu imate za polovni Smart. Nakon iznosa, treba definisati za šta ćete koristiti računar. da li je u pitanju gejming, posao, obrada fotografije... Toliko je parametara koje je potrebno staviti na papir pre nego postavite tako jednostavno pitanje Šta da kupim?

Drugo pitanje je - Ta i ta osoba je gejmer, šta da kupim za poklon? Naravno, i ovde ima dosta pitanja posle onog o parama koje želite da izdvojite. Da li je u pitanju PC ili konzolni igrač? Kakve igre igra? Koliko godina ima? Kakav je setup ako je PC igrač?

E za one koji sebi postavljaju ovo drugo pitanje, evo par predloga kako da izaberete najbolje.

 

 

IGRA

Prvi izbor su nekako uvek igre. Kupiti igru nije jednostavno i možete napraviti grešku i kupiti poklon koji će moda biti prosleđen dalje. Ne postoji očigledniji poklon koji možete uzeti za gejmera osim igre. Kako sam već napisala, to je izbor koji je među složenijima, i to iz dva razloga:  

  • Morala bi da bude igra koju bi oni voleli.
  • Morala bi da bude igra koju već ne poseduju i nisu igrali.

Ako niste sigurni u ukus te osobe i ne postoje posebne igre za koje znate da bi želeli, onda je najbolje da ne pokušavate sami da izaberete igru jer postoji pogodniji način  a to je poklon kartica radnje koju znate da primalac poklona voli i već kupuje u njoj.

 

Poklon kartica

Kod kartica imamo više izbora. Ukoliko niste sigurni igra ili periferije, možda neka figura, onda odaberite neku od kartica koje imaju retaileri kod nas. Iznose birate sami a primalac može i da doda iznos ukoliko želi neki skuplji poklon.

Primalac kartice će moći sam da dobije koju god igricu želi.  Samo, imajte na umu da postoje različite platforme koje možda koriste, pa se uverite da kupujete poklon karticu za pravu. Ako prvenstveno igraju igrice na računaru, preporučujemo da im date Steam poklon karticu. Iako postoje i druge platforme kao što su Origin ili GoG, velika većina PC igara se nalazi na Steam-u, tako da će PC igrači moći da ih koriste. Ako prvenstveno igraju igrice na PlayStation-u, nabavite im poklon karticu za PlayStation Network (PSN). Ako prvenstveno igraju igre na Xbox-u, nabavite im poklon karticu za Xbox Live. Za Nintendo konzolu, dajte im poklon karticu za Nintendo eShop.

 

 

Periferije

Periferije uključuju različite uređaje koji se koriste za preuzimanje podataka i pomoć u igri, kao što su tastature, miševi, zvučnici, slušalice i monitori. Ali, slično igrama, odabir perifernih uređaja može biti težak, jer možda niste upoznati sa preferencijama osobe i specifikacijama perifernih uređaja koje već poseduje.  Ipak, ako pouzdano znate da bi mogli da koriste zamenu ili nadogradnju kada su u pitanju neke od njihovih perifernih uređaja, poklon poput nove tastature, miša ili kontrolera mogao bi biti veoma promišljen poklon. 

 

 

Miš

Definitivno prvi na listi izbora za poklon kada su u pitanju oni koji kupuju poklone. Najčešće objašnjenje kada postavite par pitanja zbog čega baš taj i taj model miša, kupac tj. davalac poklona će Vam reći da je ili povoljan sa cenom, ili da će ga ukoliko ne pogode, onaj kome poklanjaju koristiti za posao ili ne nekom momentu. I tačno i netačno jer nekada mala razlika u ceni čini razliku za onoga ko koristi miš, a nije sve što na kutiji ima Gaming baš tako dobro ili baš gaming. Kod miša je u igrama bitna brzina, preciznost i dodatne opcije.

Na primer, Logitech G502 Proteus Spectrum je stariji, ali izuzetno popularan miš koji je postao prilično pristupačan izbor u 2022. Poseduje senzor visokog kvaliteta i ima dodatne programabilne tastere, što ga čini raznovrsnijim.  

Za one koji bi možda više voleli nešto lakše i ergonomičnije, uvek postoji Razer DeathAdder Elite, koji je takođe vrhunski miš za igranje sa veoma preciznim senzorom koji je savršen za one koji se bave pucanjem.

Ali, u slučaju da kupujete miša nekome ko je uključen u MOBA igre (npr. Dota 2, League of Legends, Heroes of the Storm, itd.) ili u MMO igre (World of Warcraft, EVE Online, itd.), onda bi najverovatnije cenili nešto poput Razer Naga Trinity. Ovo je miš sa gomilom dodatnih programabilnih dugmadi koji mogu biti veoma korisni u ovakvim vrstama igara.

 

 

Kontroler ili gamepad

Čak i ako kupujete poklone za PC gejmera koji više voli tastaturu i miša nego kontroler, postoje neke igre koje su dizajnirane imajući na umu kontrolere, tako da igranje sa kontrolerom često može da bude mnogo lakše. Osim toga, postoje neke vrste igara koje, čak i ako su pravilno optimizovane za tastaturu i miša kontrole na računaru, ipak se bolje igraju sa kontrolerom.

Xbox 360 kontroler je prilično zastareo ove godine, ali još uvek ima neku privlačnost. Što je najvažnije, to je kontroler kvaliteta koji je sada izuzetno jeftin i ima kompatibilnost sa operativnim sistemom Windows bez problema.  Xbox One kontroler je noviji i naširoko se smatra najboljim kontrolerom za PC, uglavnom zbog toga koliko ga je lako podesiti sa Windows-om. Povrh toga, veoma je udoban za upotrebu, a dostupan je u mnogim bojama i dezenima. Dakle, ako kupujete kontroler za PC igrače, ovo bi bio najsigurniji način. Naravno, jeftinija opcija a fenomenalan kvalitet su i Nacon kontroleri. O Nacon Revolution pro smo već pisali, pa proćitajte recenziju.

I na kraju, tu je Sony DualShock 4. Iako postoje gejmeri ​​koji ga više vole nego Xbox One kontroler, Windows nema integrisanu podršku za DualShock 4, tako da bi njegovo pravilno podešavanje sa računarom moglo biti problem. Zbog toga bismo savetovali da ga nabavite samo za nekoga ko već poseduje PlayStation 4 i kome će možda trebati dodatni kontroler za korišćenje i sa računarom i sa konzolom.

Kako koristiti kontroler za igranje na PC smo takoše pisali i tekst možete pročitati OVDE.

 

Tastatura

Svaki igrač voli dobru tastaturu, posebno ako je mehanička. Ako onaj ko treba da dobijete poklon već nema mehaničku tastaturu sa RGB osvetljenjem, sigurno će ceniti takav izbor. Neki vole glasne a neki tihe tastature. Trenutno su u trendu manje kompaktne tastature.

 Proverite neke od naših recenzija tastatura.

Trust CALAZ, Trust MAZZ, Trust ASTA, StelSeries APEX 3, Razer HUNTSMAN, Spartan Gear LOCHOS, dok je ESCA namenjena gejmerika koji ne mogu bez mobilnog telefona.

Proverite i tekst ŠTA TREBA DA POSEDUJE DOBRA GEJMING TASTATURA.

 

 

 

Gadgeti

Ukoliko su periferije previše za vaš novčanik, ili jednostavno ne želite da napravite neki pogrešan izbor - tu su gadgeti. Neko bi rekao sitnice, neko dodatci a ja volim da kažem svaštarija sa kojom nikada nema greške. Izbor torbi, lampi, knjiga, svesaka, olovača, figura i svega ostalog nije nikada bio veći. Omiljeni likovi iz igara, omiljeni likovi iz filmova ili seija a tu su i muzičari. Uz veoma povoljne cene dobijate izbor i kvalitet. Sigurno je da znate bar jednog heroja ili lik iz stripa ili knjige koji su omiljeni osobi kojoj kupujete poklon. Sa ovim nema greške a kako sada imamo akciju, nema šanse da omašite.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lampe MOS069
Ovaj vojnik Imperije ponosno će krasiti svaku policu ili sto pravih ljubitelja Star War...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
3D šolja čuvene "bebe" iz Mandaloriana. Kapaciteta 350ml, dimenzija&n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00232
Novi dual sensor sistem kombinuje 1:1 praćenje sa detekcijom podizanja miša po p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.999,00 RSD
Vrsta
Nova
10.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00230
Miš Spartan Gear Talos
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Vrsta
Nova
1.299 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
18.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, naterala nas je da shvatimo koliko je vežbanje bitno.
15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.