Ova mama je gejmer
19.07.2023.

Glumci iz video igara protiv AI

Nije sasvim svejedno šta moj glas kaže!

U poslednjih par meseci sam dosta pisala o AI. Najinteresantnija mi je do sada bila rasprava oko krađe recenzije procesora uglednog USA magazina i portala, i prvo proznanja da je tekst ukraden a kasnije i negiranja. Inteligentni AI koji je naučio i da ne treba proznati krađu ako želiš da ostaneš pojam sveznanja. 

Onda smo kritikovali Ubisoft što ponekada iovako dosadne i šture dijaloge sada daje AI da ih on radi.

Danas imamo novi slučaj!

AI će zameniti likove i glasove poznatih glumaca u video igrama!

Da se razumemo, kao i gejming, AI je tu i neće otići. Pitanje je samo kako ćemo ga mi prihvatiti i na koji način razvijati. Učenje i napredak, ili lenjost i nedostatak kreativnosti. Nisam za to da AI koristimo za umetnost, pisanje, ili bilo koji način stvaranja. AI treba koristiti za učenje i razvoj.

Tokom proteklih nekoliko meseci to i jeste jedna od najbitnijih tema. Mnogo se govorilo o rastu veštačke inteligencije i njenoj potencijalnoj zameni radnika u industriji zabave. Nekada je dolazilo do neslaganja i suludih ideja iz glava rukovodilaca koji puste mašti na volju a nisu u kontaktu sa stvaraocima, a sada imamo veštačku inteligenciju koja se uvlači i u video igre. Čak je i režiser Avengers Infinity War i Endgame, Joe Russo izjavio da bi ceo film mogao biti generisan veštačkom inteligencijom u naredne dve godine ako tehnologija nastavi da napreduje. Pisci i umetnici su prinuđeni da brane sebe i svoje profesije, stavljajući jasno do znanja da se njihovo delo ne može ovako zameniti. I tu ih potpuno podržavam!

Veliki deo publike se slaže, oduzima se šarm bilo kojoj emisiji, filmu ili igrici kada se toliko toga izbaci algoritmom bez razumevanja. O onom finalnom dodiru ljudski emocija ili nijansama istih da i ne govorim. Ali razgovor je čini se negde na pola puta kada je u pitanju glasovna gluma. Na papiru je i publika protiv toga, ali u praksi, mnogi to već koriste iako zagovaraju suprotno.

Na platformi Twitter sam nedavno videla da je Erica Lindbeck, glumica Persone 5 je zamolila fanove da prestanu sa AI generisanjem njenog glasa, pre nego je napustila Twitter. Ovi fanovi, koji verovatno vole njen nastup, s obzirom na to da su prvo hteli da je kopiraju, branili su video snimke, tvrdeći da je u pitanju poštena upotrebu jer ne zarađuju novac. Ovo opravdanje nije učinilo da se Lindbeck oseća bolje. To nije zadovoljilo ni druge glumce koji su je podržavali, od kojih su mnogi počeli da pronalaze AI generatore sopstvenih glasova na mreži.  

Siguran sam da oni ne vide problem u tome kada to rade. Mislim, oni ne zarađuju na tome, pa u čemu je velika stvar?” Yuri Lowenthal, dugogodišnji glumac poznat po igrama kao što su Marvel's Spider-Man, Fire Emblem i Persona, kaže „Pa, velika stvar je saglasnost. Vi u suštini prisvajate nečiji identitet i terate ga da uradi nešto bez njihovog pristanka, a to nije u redu.”

Ovde se potpuno slažem! Hajde realno da pogledamo, ko će nakon izvesnog vremena znati šta je ljudsko a šta AI, šta je ko tačno rekao i šta je uradio... Gde je granica privatnosti, sopstvenog mišljenja i odgovornosti? Da li je problem samo ako neko prisvoji tuđe za novac ili ima nešto i u prikrivenoj lošoj nameri? Svaka krađa je loša i treba da se kazni!

Pitanje je da li bi fanovi mogli nenamerno da dovedu do toga da studiji za igre takođe na kraju ukradu glasove. Kada se malo dublje istraži ova tema, vidi se da se to već dešava i da sindikati to žele da regulišu.

Ako ne postoje smernice ili zaštita, to se uvek završava eksploatacijom.  

Većina glasovnih glumaca već pripada SAG-AFTRA-i, a mnogi od nas su bili na protestu još od štrajka VGA jer razumemo važnost onoga za šta se bore. To utiče na sve nas.”  

Roger Clark, glumac koji je portretisao Artura Morgana kroz snimanje performansi i rad na glasu u obe igre Red Dead Redemption, kaže da neki studiji već pokušavaju da „sakupe ogromnu biblioteku podataka o pokretu i performansama“, a sve to bez glumčevog znanja i odobrenja. „Mnogi akteri igara su već morali da se pozabave time da njihovi podaci o licu i mo-cap snimci ne budu korišćeni od strane studija za igre, čak i za još jednu igru mnogo kasnije“, kaže on. 

Konzumenti igara svakako zaslužuju više od nekog miksa koji je sklopljen kako bi se manje investiralo.

Ljudski faktor je ono što privlači. Uostalom, ako već veliki mag roze televizije ima svoje robote, zbog čega isti nisu u reality emisijama o kojima toliko diskutujemo? Šta gledaoce više privlači, borba robota koji izgledaju kao ljudi ili je ipak ljudska komunikacija, glupost i bezobrazluk nešto što se ne da kopirati i predvideti u potpunosti.

Pročitala sam i da Clark ne odobrava rad veštačke inteligencije koji generišu fanovi.

Namerno lažno predstavljanje rada druge osobe bez njihove dozvole kako bi odgovaralo vašim željama ili preferencijama je krajnje neetično“, kaže on. „To je u najboljem slučaju kleveta, au najgorem krađa.  

Činjenica da ne samo glumci, već i dosta "normalaca" možda nisu ni svesni da se ovo dešava je još jedan razlog za zabrinutost. Pogledajte Tik Tok! Koliko je tuđih glasova prisvojeno kako bi neko ispričao svoju priču! A priča ima raznih. To je morate priznati zastrašujuće jer smo i sami svesni gluposti kojih tamo ima.

Šta je sledeće?

Verovatno studiji koji samo iz hira odluče da ne žele da glumcima plate da dođu na snimanje, pa ih kloniraju i uključite sintetički glas. Kako to izbeći?

Modovanje je uvek bilo zabava, i nekako je sve imalo dozu zabave i poneke granice. Sada sve dobija neki drugi smisao a činjenica da možda ne naplaćuje svoj ukradeni rad nikako ne umanjuje činjenicu da se isti obezvređuje. Lično, nikada ne bih dozvolila da me neko pita da tamo neki AI izgovori umesto mene neke stvari koje nikada ne bih rekla!

Persona 5's Futaba VA, Erica Lindbeck, Deletes Twitter After AI Cover Song Controversy

Šteta može biti velika, ne samo materijalno već i emotivno. Nekome zabava koja kratko traje i nisam sigurna šta dokazuje, a drugome šteta i još dosta toga.

AI bi moralo da dobije neku etičku komisiju koja će propisati pravila kako se i na koji način koristi jer je ovo sve već otišlo predaleko, a čini se da je tek počelo!

 

Preneto sa bloga Indijanka Danka

Izvor slika Twitter

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41091
Pridružite se Jokeru, Ryuji-u, Morgani i uzvratite udarac korupcij koja zahvata gradove...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41028
Persona 5 Royal je napakovana sa novim karakterima, poverljivim sadržajem, dubokom prič...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4680
Od kreatora Grand Theft Auto V i Red Dead Redemption - Red Dead Redemption 2 je epska p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Korišćena
2.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4389
PS4 Persona 5
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD

Slični članci

17.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Gejming je lako mrzeti i braniti. Dežurni krivac za sve ono što se ne razume ili nema dovoljno informacija. Al je kažu nešto &sc...
15.
Mar.
2023.
Ova mama je gejmer
Učenje zasnovano na igrici jedno je od rešenja koje će pre ili kasnije zaživeti u školama. Ovaj pristup nastavnom planu i programu i podučavanj...
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika ponekad može biti dosadan predmet za učenje, pa zašto ne biste iskoristili jednu od ovih matematičkih računarskih igara da zadržite interes...