Ova mama je gejmer
07.08.2023.

Zbog čega je Nintendo switch bolji od ostalih konzola?

Svet za sebe i vas u njemu

Sve je više glasina o novoj Nintendo konzoli pod radnim nazivom Nintendo Switch 2. I dok se prave spiskovi sa specifikacijama i željama koje gejmeri širom sveta imaju, da li ste se zapitali zbog čega je ovaj stari model toliko popularan i drugačiji od ostalih konzola?

Sistem ove konzole smatra generacijom iza i Microsoft konzola Xbox serije X/S i Sony PlayStation 5, ali se on zadržao kao jedna jedinstvena Nintendo platforma, slično kao DS ili Wii pre njega. Nije grafički moćan kao ni jedan od njegovih konkurenata, ali ni ne mora da bude! Ovaj sistem je hvaljen i popularan zbog svoje prenosivosti, lakoće upotrebe i pristupačnosti, dok i dalje nudi tri različita verzije konzole, osnovna, lite i nadograđena OLED konzola.

To je treća najprodavanija konzola svih vremena, koja je nedavno nadmašila Game Boy lifetime prodaju od 118,69 jedinica. Sa 118,99 miliona prodatih jedinica do decem bra 2022. možete tek zamisliti kako ova brojka sada izgleda. U čemu je tajna zdrave prodaje Nintendo Switch konzole? Kako se još uvek smatra direktnom konkurencijom i za Sony i za najsavremenije konzole XBOX? Odgovor ne leži u tome šta ne može da uradi tako dobro kao njegovi konkurenti, već šta može da uradi, a oni ne mogu. Jednostavno!

Iskustvo prenosivog igranja

Najočiglednija prednost koju Nintendo konzola ima u odnosu na Xbox ili PlayStation je njena prenosivost. Switch je jedino potpuno iskustvo igranja na konzoli koje može da putuje sa vama tokom celog dana. Lako se može pomeriti iz vašeg doma, nositi u javni prevoz, igrati tokom pauze za ručak i onda je možete vratiti se kući na kraju dana. Ima dug vek trajanja baterije koji uparen sa priključenim kontrolerima pruža igranje svuda, tako da torba za nošenje ili ranac nisu potrebni, a ovo čini Nintendo konzolu lakim izborom za igranje igara dok ste u pokretu.

Ostala dva giganta su počeli da primenjuju zaobilazno rešenje kako bi omogućili malo prenosivije iskustvo a to je igranje igara u oblaku cloud. Korišćenjem procesorske snage kućne konzole i povezivanjem sekundarnog uređaja kao što je tablet, laptop ili telefon putem interneta, možete pristupiti njihovoj digitalnoj biblioteci i uživati u iskustvu kućne konzole koja je samo malo smanjena na putu. Međutim, taj metod i dalje zahteva sekundarni uređaj, kontroler i internet vezu, a da ne pominjemo potrebu žrtvovanja trajanja baterije telefona da bi se odigrao još malo recimo Fortnite.

OK, sad ćete verovatno napomenuti da imamo i Steam Deck ali Nintendo Switch dokazano ostaje najbolja opcija za potpuno funkcionalno i lako za korišćenje prenosivog igranja.

Brzo učitavanje

Nije tajna da je Nintendo Switch slabiji od treutne konkurencije. Switch je dizajniran imajući u vidu prenosivost i lakoću korišćenja i jednostavno nema mesta zajake procesore kao što suXboxk Series S/X ili PS5. Ti sistemi su u osnovi dizajnirani da se takmiče jedni sa drugima. Iako se godinama priča i piše o tome da se konzole i igrači udaljavaju od fizičkih medija, postoje kupci koji nisu spremni da pređu na potpuno digitalno igranje. Sa tim se suočavamo i sa frustracijom koja uništava uživanje u igranju a to je jako dugo čekanje instalacije. Da bi informacije sa tih diskova obrađivali efikasnije, Nintendova odluka da se zadrži na igrama zasnovanim na kertridžima došla je kao prednost neverovatno brzog vremena učitavanja i brz početak igre.

Mala kartica lako ulazi u sistem, a instalacija nove igre traje samo nekoliko minuta. Nintendo konzola takođe retko zahteva dug proces ažuriranja koji Xbox ili PlayStation rade kada se objavi novi patcha. To je nešto što igrač koji samo želi da uskoči u igru koju već neko vreme nije igrao na drugim konzolama mora da sačeka da oseti jer će morati  da odvoji sat vremena pre nego što uopšte stigne do početnog ekrana igre.

Kontrole pokreta

O kontrolama pokreta se priča još od kada je Wii pokorio konkurenciju koja nije bila dovoljno otvorena za nove ideje i odbila pre njih patent ovog uređaja. 

Wii se kod nas nalazio u svim tržnim centrima, dečij dešavanjima, i sa preko 100 miliona Wii jedinica koliko je prodato tokom životnog veka te konzole, četvrtina te prodaje dogodila se samo 2009. godine. Wii se igrao čak i u domovima za penzionere i bolnicama, a porodice širom sveta ponovo su se upoznale sa igrama. Sony i Microsoft su odgovorili sa Move kontrolerima i Kinect-om. Iako su ti periferni uređaji obećavali, nikada nisu zaživeli na način na koji je to učinio Wiimote.

Kontrole kretanja trenutne generacije su još ograničenije. DualSense bežični kontroler PS5 ima ugrađene kontrole pokreta, ali igre koje ih koriste su malobrojne. Microsoft ima sve osim napuštenih kontrola pokreta. Switch je taj koji i dalje donosi inovacije sa kontrolom pokreta na različite načine.

“Breath of the Wild” ima jedinstveni žiroskopski sistem nišanjenja kada se konzola koristi u ručnom režimu, precizan, ali ne nametljiv. Mala veličina kontrolera ih čini savršenim za jedinstvenu borbenu igru “Arms,” ali takođe dobro rade i vožnju u “Mario Kart 8”, a odlični su i za bezbrojne aktivnosti u igrama kao što su “Super Mario Party,” “1-2-Switch,” i “Nintendo Switch Sports.”

Nintendo čak podstiče igrače da ustanu sa kreveta ili fotelje uz igre koje su fokusirane na fitnes “Ring Fit Adventure,” “Just dance,” kao i “Fitness box, ” svi koji koriste ručne Joy-Cons za praćenje pokreta korisnika dok se kreću zajedno sa radnjom na ekranu.

Igranje za više igrača

Originalni Nintendo Entertainment Center je uključivao dva kontrolera i “Super Mario Bros.” pri lansiranju, uz bonus za pakovanje od oko 140 dolara na osnovu današnje prosečne cene za novu igru i kontroler. Kontroleri nikada nisu bili jeftini, ali su danas skupi. Iste su cene kao nova igra za osnovni, licencirani kontroler Microsoft ili Sony. S obzirom na jedinstvenu prirodu Switch konzole, Nintendo je morao da uključi par Joy-Cona i OLED verzijama svoje konzole trenutne generacije. Ono što nisu morali da urade je da te kontrolere učine odvojivim i upotrebljivim kao samostalne periferne uređaje. Direktno iz kutije, Switch nudi akciju za dva igrača bez dodatnih troškova, bez malog poklona s obzirom na cenu i, posebno za Xbox, nedavni nedostatak kontrolera.

Uparite uključivanje dodatnog kontrolera za dva igrača sa nekoliko besplatnih demonstracija dostupnih za Switch, a prelazak direktno u multiplayer sa novom konzolom je besplatna alternativa drugim velikim konzolama. Kao dodatni bonus, Joy-Con čak skladišti i otplaćuje samu konzolu, omogućavajući brzu igru koristeći konzolu kao zajednički monitor za dva igrača dok su napolju.

Bežično igranje i uparivanje

Igra je uvek zabavnija kada je igra više igrača. Setimo se da je u petoj generaciji konzole, igrq poput “Command and Conquer: Red” napravio skok sa računara na PlayStation. Iako je to bila nezgrapna postavka, bilo je moguće pokrenuti igru za dva igrača, sve što je trebalo su bila dve PlayStation konzole, dva televizora, PlayStation Link kabl i dva diska uključena u igru. Bila je to konzolna verzija LAN zabave, podešavanja lokalne mreže koje se PC igrači određenog uzrasta rado se sećaju.

Sa pojavom igara na mreži, ove sesije za više igrača postale su sve ređe. Doduše, Nintendo nikada nije imao najbolju reputaciju kada je u pitanju igranje na mreži. Međutim, Nintendo Switch nudi bežično podešavanje koje odražava zajedničku atmosferu LAN zabava. Uz ručnu konzolu koja može da se lokalno poveže sa do sedam drugih switch konzola, mogućnost da imate maratonske sesije igara bez potrebe da se menjaju igrači omogućavaju sjajan provod sa prijateljima, kao i mogućnosti da se povežete sa ljudima u kafićima ili drugim javnim postavkama.

To nije baš LAN zabava, ali je sma činjenica da nema kabova oko naših nogu dovoljan razlog za slavlje.

8 kao 1

Ova mala Nintendo konzola je jedini sistem trenutne generacije koji nudi istovremeno igranje igara za osam igrača. I Xbox Series S/X i PlayStation 5 nude upola manje, samo četiri igrača. Ni ovo nije ograničeno na jedan ili dva niša proizvoda. Switch nudi nekoliko igara za osam igrača u više različitih žanrova, od takmičarskih vožnji “Mario Kart 8” do simulatora predivnog sela “Animal Crossing: New Horizons.”

Prednost i masivne baze za instalaciju Switch-a, kao i njegova dva upakovana kontrolera je očigledna prednost i kod igranja igara za osam igrača. Dovoljno ljudi poseduje Switch da se veče igre može lako organizovati, a jedan ili dva prijatelja koji donose svoje Joy-Con kontrolere znači da su rezervni kontroleri dostupni za sve, posebno ako dodate činjenicu da se mnogi igrači odlučuju za kupovinu Nintendo Opcija Pro Controller takođe.

Ekskluzive

Dok se rat giganta rasplamsava i suđenja oko ekskluziva traju, Nintendo je odavno shvatio da specijalna ponuda znači veći broj kupaca. Takođe, svaka generacija konzola ima svoje ekskluzive, a Sony i Microsoft uvek imaju bar jednu ili dveigre za koje mogu da reklamiraju još jednu iteraciju za predstojeće izdanje konzole.

Sony ima imena poput “God of War,” “Gran Turismo,” i “The Last of Us.”  Microsoft uzvraća sa “Halo,” “Gears of War,” i “Forza,” zajedno sa svojim sve širim katalogom igara iz studija trećih strana u vlasništvu Microsofta kao što je na primer Bethesda. Iako su to jaki naslovi, ako postoji jedna stvar koju Switch poseduje a koju Xbox Series S/X i PlayStation 5 nemaju, to je Nintendo linija najpoznatijih gejming franšiza svih vremena. Kompanija koja bi lako mogla da nastavi da bude uspešna bez lansiranja još jedne konzole, ima toliko legendarnih likova i serija da je, prema istraživanju GamesIndustri.biz 2020, 60% vlasnika PS4 takođe imalo Switch, a 51% od vlasnika Xbox One su imali i jedan Nintendo. Dok su prenosive igre jedan od verovatnih razloga za te brojke, drugi je velika količina igara dostupnih samo na Nintendo konzoli.

Legendarne franšize sa omiljenim herojima kao što su Link, Mario i Samus zovu Switch svojim domom, a nove ekskluzive “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” i dugo očekivani četvrti “Metroid Prime” nastavljaju da igrače vraćaju na Nintendo. Nintendo je toliko dobar u izgradnji svojih heroja da čak i spinoffi postaju bestseleri.

Kao da imate drugi TV

Dešava se da igrači nemaju pristup glavnom TV aparatu u svom domu. Možda je Xbox Series X smešten i spojen u dnevnoj sobi, a roditelji žele da gledaju, nadamo se ne Zadrugu. Možda su u sobi u kojoj je PS5 muškarci koji gledaju neko od finala fudbala. U svakom slučaju, kada ostanete bez TV ekrana ne morate da brinete jer imate Switch. Prelazak u drugu prostoriju je jednostavan kao i uklanjanje sistema sa priključne stanice.

Žrtvovanje u veličini ekrana je uravnoteženo slobodom da se igra nastavi bilo gde. Switch vam ne daje smanjenu verziju igre ako ne igrate na ekranu pune veličine, a kada taj TV ponovo postane dostupan, nastavak igre je jednostavno pitanje vraćanja konzole u njen dock. Ako u kući postoji rezervni TV, priključiti drugu priključnu stanicu kao rezervnu kopiju je mnogo lakše nego ponovopostavljati celu konfiguraciju konzole kao za Xbox ili PlayStation.

Na finansijskom brifingu za 2021. godinu, Nintendo je izvestio da je otprilike 20% njegove prodaje Switcha bilo domaćinstvima koja su već posedovala jedan Switch.

Igre svačijeg detinjstva

Nintendo je mnogima bio ulaznica u svet video igara.

Bilo da ste dovoljno stari da se setite globalnog uticaja izdanja NES-a iz 1985. godine, ili je vaše prvo iskustvo bilo nedavno, Nintendoov snažan katalog ponude može prizvati neke sjajne uspomene sa kojima Xbox i Sony jednostavno nemaju istoriju sa kojom mogu da se takmiče. Dok nove Nintendo ekskluzive poput “Metroid Prime Remastered” i “Pokemon Scarlet” i “Pokemon Violet” privući pažnju dece i kritičara, igre koje nudi Nintendo onlajn usluga su podjednako vredne uzbuđenja.

Od pokretanja usluge Switch Online 2018. sa 20 klasika uključujući “Ghosts ‘n Goblins,” “Dr. Mario,” i “Pro Wrestling,” Nintendo sada nudi preko 100 NES igara. Pored toga, dostupno je preko 50 Super Nintendo igara. Najava “Expansion Pack” onlajn servisu dodaje nekoliko igara koje su prvobitno bile dostupne na Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, pa čak i na bivšoj rivalskoj konzoli Sega Genesis. Iako Microsoft i Sony nude usluge pretplate Game Pass i PlayStation Now, te usluge su odvojene od pretplata na Xbox Live i PlayStation Plus koje su potrebne za većinu onlajn igara za više igrača. Nintendo ne nudi samo svoje NES i SNES igre zajedno sa onlajn multiplayerom, već takođe nudi skladište u oblaku sačuvanih podataka i opciju za zajednički porodični plan za do osam naloga uz doplatu.

Kontrole za roditelje

Već sam navela da je Nintendo porodična konzola i kao takva, na njoj se najviše igraju deca. Iako nisu svi igrači na konzoli zabrinuti za roditeljski nadzor, oni ostaju osnovna tačka prodaje za mame i tate, posebno one koji nisu dobro upućeni u sisteme igara. Nintendo je dobro poznat kao porodičniji od tri velike platforme, i to sa dobrim razlogom.

Katalog prve strane kompanije je prvenstveno sa E-ocenom, jarkih boja koja je prikladna za sve uzraste. Joy-Con kontroleri su odlični za male ruke, a početna investicija u konzolu je niža od konzole Xbox Series X/S ili PlayStation 5. Čak i nedostatak glasovne komunikacije na Switch-u, koji mnogi igrači smatraju smetnjom, predstavlja se više kao karakteristika nego kao greška za roditelje zabrinute zbog vrsta onlajn gejmera sa kojima smo se svi susreli dok su učestvovali u igrama za više igrača.

Roditeljske kontrole su predstavljene na prvom ekranu menija Opcije na Switch konzoli, a Nintendo nudi simpatičan video sa Bowserom i Bowserom mlađim učitanim u sistem kako bi roditelje upoznao sa dostupnom aplikacijom Switch Parental Controls, provodeći ih kroz mnoge funkcije. Ta telefonska aplikacija omogućava roditeljima da prate šta njihova deca igraju i koliko dugo, kao i nudi mogućnost postavljanja dnevnih vremenskih ograničenja ili čak suspendovanja softvera. Iako PlayStation ima roditeljski nadzor dostupan na mreži, a Xbox nudi sličnu aplikaciju, nijedna od njih ne olakšava učenje funkcija i kontrola dostupnih roditeljima kao Nintendo.

Lako proširenje

Sada je više nego ikad, interna memorija velika briga za bilo koju konzolu. Kako se veličina igre povećavala, proizvođači platformi su bili prinuđeni da biraju između smanjenja troškova kako bi obezbedili dovoljno prostora za skladištenje ili ponude proširenja korisnicima uz dodatni trošak. Sve kompanije su odlučile da dodaju dodatnu memoriju kao opciju, ali samo Nintendo nije zahtevao instalaciju igara na prvom mestu.

Opcija zasnovana na Blu-ray nikada nije bila na karticama za Switch, s obzirom na njegovu prirodu prenosive konzole, ali odluka da se koristi kertridž umesto diskova za fizičke medije dala je Nintendu manje potrebe za uključivanjem velikih količina interne memorije. . Igre rade sasvim dobro sa samo malom količinom memorije konzole koja im je posvećena, zbog bržeg pristupa sa ketridža nego sa diska. I Xbox Series X/S i PS5 zahtevaju velike količine prostora nahard disku za instalaciju igre, što se dodaje nakon instaliranja tri ili četiri AAA naslova. Proširenje za te sisteme zahteva ili dodavanje glomaznog eksternog harda ili, u slučaju PS5, uklanjanje kućišta sistema da bi se instalirao unutrašnji SSD uređaj. Za Switch, ako memorija postane problem, proširenje jednostavno zahteva da se mala microSD kartica ubaci u slot za proširenje sistema. Ovo je definitivno prednost za ljude koji ne vole tehnologiju, ili roditelje mladih gejmera.

I dok završavam tekst, preslišavam se da li sam nešto previdela.

Da li sam nešto zaboravila?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pored željno isčekivane igre Switch The Legend of Zelda - Tears of The Kingdom, im...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
55.999,00 RSD
Vrsta
Nova
55.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Novi model Nintendo Switch konzole OLED ekran dijagonale 17.5 cm Široki stalak s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
49.999,00 RSD
Ušteda 7%
53.999,00 RSD
Vrsta
Nova
53.999,00 RSD
49.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uživaj u šarmu Switch konzole u laganijem, kompaktijem obliku Nintendo Swit...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
32.999,00 RSD
Vrsta
Nova
32.999 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igrice sa temom košarke su popularne već dugo. Od realističnih simulacija do zabavnih igara u arkadnom stilu, a ovo su možda najbolje od njih..
26.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Vanzemaljci i bića iz svemira su oduvek bila "vruća tema" za video igre.
24.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Video igre su uvek oslikavale trendove a najnoviji su - igrači žele moderne krpice na glavnim likovima. Kako je danas Dan džinsa, hajde da se malo viš...