Ova mama je gejmer
17.08.2023.
Autor: Danica Manojlović

Najbolje video igre bazirane na epskoj fantastici

Od predanja i kniga do video igara

Nedavno sam dobila poziv da budem učesnik na Festivalu epske fantazije, i odmah sam pomislila na par igara koje su tipičan primer uticaja epske fantazije na svet video igara. Sigurna sam da ćemo se odmah složiti oko par naslova, ali i oko toga da je ova jedna velika i obimna tema kojoj se može pristupiti na toliko interesantnih načina.

 

Uvod u svet mašte i predanja

Epska fantastika je pravac, žanr u književnosti, video igram ai umetnosti koji koristi magiju i druge natprirodne oblike kao primarne elemente u zapletu, temi ili postavci. Žanr se obično od naučne fantastike i horora razlikuje po opštem utisku i temi pojedinačnih radova, mada između ova tri postoji značajno preklapanje, toliko da se ponekad nazivaju zajedničkim nazivom spekulativna fikcija. U širem smislu, epska fantastika pokriva dela mnogih pisaca, od umetnika i muzičara iz drevnih mitova i legendi do mnogih modernih dela koja danas prihvata veoma široka publika.

Ima i onih koji tvrde da je ovo noviji pravac u književnosti koji je nastao sredinom dvadesetog veka i da je osnivač pravca Dž. R. R. Tolkin, te da je najpoznatije delo epske fantastike „Gospodar prstenova“. Neki pak za osnivače ovog žanra uzimaju autore sa početka veka, kao što je Robert E. Hauard i njegov serijal o Konanu Varvarinu. Kako god gledali, ovo je tema koja ne prestaje da inspiriše i stvaraoce video igara.

Svet epske fantastike pruža beskrajne mogućnosti za istraživanje čarobnih svetova, herojskih priča i epskih avantura. U svetu video igara, ova čarolija prelazi sa stranica knjiga na konzole i TV ekrane, omogućavajući igračima da postanu junaci svojih sopstvenih priča. Igara je puno, ali možda je ovo pet najinspirativnijih i najpopularniji video igara koje su bazirane na epskoj fantastici a koje su postale neprocjenjive avanture za igrače širom sveta.

The Witcher 3: Wild Hunt

Serijal “The Witcher” Andrzeja Sapkowskog dobio je novo značenje sa igrom “The Witcher 3: Divlji Lov.” Igrači preuzimaju ulogu Geralta od Rivije, lovca na čudovišta, dok istražuju ogroman svet prepun političkih intriga, magije i neispričanih priča. Dubina priče, moralne dileme i otvoreni svet čine ovu igru jednom od najvećih dostignuća epske fantastike u video igrama.

The Witcher 3: Wild Hunt je akciona igra uloga iz 2015. koju je razvio i objavio CD Projekt Red. To je nastavak igre The Witcher 2: Assassins of Kings iz 2011. godine i treća igra u seriji video igrica The Witcher, koja se igra u otvorenom svetu sa perspektivom trećeg lica. Igre prate seriju fantastičnih romana The Witcher koje je napisao Andrzej Sapkowski. Igra se odvija u izmišljenom svetu mašte zasnovanom na slovenskoj mitologiji. Igrači kontrolišu Geralta od Rivije, plaćenog ubicu čudovišta poznatog kao Witcher Veštac, i traže njegovu usvojenu ćerku, koja je u bekstvu iz onostranog Divljeg lova. Igrači se bore sa mnogim opasnostima u igri oružjem i magijom, komuniciraju sa likovima koji nisu igrači i završavaju zadatke za sticanje bodova iskustva i zlata, koji se koriste za povećanje Geraltovih sposobnosti i kupovinu opreme. Priča igre ima tri moguća kraja, određena izborom igrača u ključnim tačkama naracije.

The Elder Scrolls V: Skyrim

“Skyrim” je postao sinonim za epsku fantastiku u svetu video igara. Ova igra nudi igračima ogroman otvoreni svet pun nepreglednih pejzaža, tajni i izazova. Igrači mogu postati Dovakhiin, “dragonborn” junak sa sposobnošću da kontroliše zmajeve, dok se suočavaju sa sukobima i odlukama koje utiču na sudbinu sveta.

U pitanju je akciona video igra uloga koju je razvila Bethesda Game Studios, a objavila Bethesda Softworks. To je peti glavni deo serije The Elder Scrolls, nakon The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006), a objavljen je 11. novembra 2011. Radnja igre je smeštena 200 godina nakon događaja iz Oblivion i odvija se u Skajrimu Skyrim, najsevernijoj provinciji Tamriel, kontinentu na planeti Nirn. Njegova glavna priča se fokusira na lik igrača, Zmajevorođenog Dragonborn, na njihovu potragu da pobede Alduina Žderača Sveta Alduin the World-Eater, zmaja za kojeg je prorečeno da će uništiti svet. Tokom igre, igrač završava zadatke i razvija lik poboljšavajući veštine. Igra nastavlja tradiciju otvorenog sveta svojih prethodnika dozvoljavajući igraču da putuje bilo gde u svetu igre u bilo koje vreme i da ignoriše ili odlaže glavnu priču na neodređeno vreme.

Dark Souls

Dark Souls serijal spaja epsku fantastiku sa izazovnim i zahtevnim igranjem. Ova igra je poznata po svom mračnom i atmosferičnom svetu, gde igrači moraju preživeti i napredovati kroz neobične i opasne prepreke. Priča je često zagonetna i ostavlja igračima da sami tumače dublje značenje događaja.

U pitanju je serija akcionih igara za igranje uloga koje je razvio FromSoftware i objavio Bandai Namco Entertainment. Počeo je izdavanjem Dark Soulsa (2011) i imao je dva nastavka, Dark Souls II (2014) i Dark Souls III (2016). Seriju je kreirao Hidetaka Miyazaki i i dobila je priznanje kritike, sa visokim nivoom težine među aspektima o kojima se najviše raspravlja, dok se prva Dark Souls često navodi kao jedna od najvećih igara svih vremena.

Do 2022. godine, serija je isporučena u preko 33 miliona primeraka. Druge FromSoftware igre, uključujući Demon’s Souls, Bloodborne, Sekiro i Elden Ring, dele nekoliko povezanih koncepata i obično se grupišu kao Soulsbornes.

Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition kombinuje duboku priču i izazovne taktičke borbe. Igrači preuzimaju ulogu Inkvizitora, vođe grupe koja pokušava ponovo uspostaviti red u svetu punom političkih intriga i magije. Ovaj naslov nudi igračima priliku da donose odluke koje oblikuju svet oko njih.

je akciona video igra uloga iz 2014. koju je razvio BioWarea objavio Electronic Arts. Treća velika igra u Dragon Age franšizi, Inquisition je nastavak Dragon Age II (2011). Priča prat, kako smo već naveli, i lika igrača poznatog kao Inkvizitor koji je na putu da sredi građanske nemire na kontinentu Tedas Thedas i zatvori misterioznu suzu na nebu zvanu “Breach”, koja oslobađa opasne demone na svet . Igra je slična svojim prethodnicima, iako se sastoji od nekoliko poluotvorenih svetova koje igrači mogu istražiti. Igrači kontrolišu Inkvizitora ili njihove pratioce uglavnom iz perspektive trećeg lica, iako je dostupan i tradicionalni ugao kamere odozgo nadole u ​​igranju uloga.

Izdanje Dragon Age II naišlo je na mešoviti prijem kod igrača koji su se žalili na gubitak složenosti prve igre, Dragon Age: Origins (2009). BioWare je nastojao da se pozabavi povratnim informacijama igrača za Dragon Age II kao glavnim ciljem, što je uticalo na dizajnerske odluke njegovog nastavka. Na kraju, BioWare je želeo da treća igra Dragon Age kombinuje elemente prve dve igre u seriji. Pošto je započeo razvoj 2011. godine, BioWare je koristio EA DICE-ov Frostbite 3 motor za pokretanje igre, iako je to stvorilo mnogo izazova u razvoju za tim. Morali su da krančuju tokom razvoja, a zbog hardverskih ograničenja na konzolama starije generacije, nekoliko funkcija igranja je moralo da bude isečeno. Trevor Morris je komponovao muziku za igru, zamenivši Inon Zura, koji je komponovao za prethodne igre.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Zelda serijal uvodi nas u Hyrule, svet pun avantura i čuda. “Breath of the Wild” postavlja igrače u ulogu Linka dok istražuju prostranstva Hyrulea, rešavajući zagonetke i suočavajući se sa strahovima. Igra kombinuje epsku fantastiku sa čistom avanturističkom radoznalošću.

Akciono-avanturistička igra iz 2017. koju je Nintendo razvio i objavio za Nintendo Switch i Wii U. Postavljena na kraju Zelda vremenske linije, igrač kontroliše Linka koji ima amneziju dok namerava da spase princezu Zeldu i spreči Calamiti Ganon Calamity Ganon da uništi svet. Igrači istražuju otvoreni svet Hyrule dok sakupljaju predmete i ispunjavaju ciljeve kao što su zagonetke ili sporedne misije. Svet Breath of the Wild je nestrukturiran i podstiče istraživanje i eksperimentisanje, a priča se može završiti na nelinearan način.

Razvoj je trajao pet godina, počevši odmah nakon objavljivanja The Legend of Zelda: Skyward Sword 2011. Predvođen rediteljem po imenu Hidemaro Fujibayashi i producentom Eiji Aonuma, Nintendo je nastojao da ponovo porazmisli o Zeldinim konvencijama i uveo elemente kao što su detaljna hemija i fizika motori. Dizajneri su crpili inspiraciju iz Shadow of the Colossus (2005) i The Elder Scrolls V: Skyrim (2011). Monolith Soft, poznat po svom radu na seriji Xenoblade Chronicles otvorenog sveta, pomogao je u dizajniranju pejzaža i topografije.

Breath of the Wild je prvobitno bio planiran za izdavanje 2015. kao ekskluziva za Wii U. Na kraju je objavljena 3. marta 2017. kao početna igra za Switch i poslednja Nintendo igra za Wii U. Dobila je veliki broj priznanja i osvojila brojne nagrade za igru godine. Kritičari su pohvalili njegovu otvorenu igru, dizajn otvorenog sveta i pažnju skoncentrisanu na detalje, iako su neki kritikovali njene tehničke performanse.

To je najprodavanija Zelda igra i jedna od najprodavanijih video igara svih vremena, sa 32,35 miliona prodatih primeraka do 2023.

Tema koja ne prestaje da nas inspiriše

Video igre bazirane na epskoj fantastici pružaju igračima mogućnost da pređu granice stvarnosti i postanu deo neverojatnih svetova i priča. One nude uzbuđenje kroz duboke narative, epske bitke i istraživanje bogatih svetova, dok ujedno omogućavaju igračima da postanu junaci svojih avantura. Bez obzira na to da li su u pitanju svetovi inspirisani knjigama ili potpuno originalni, ove igre otvaraju vrata epske fantastike na nov način, spajajući književnu maštu sa interaktivnim iskustvom.

Koje su Vaše omiljene igre sa epskom tematikom?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41256
The Elder Scrolls - Skyrim Anniversary Edition  poseduje poboljšanu grafiku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4752
Kompletna Dark Souls triologija i ceo DLC sadržaj u jednoj kolekciji na 3 diska u pakov...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4086
PS4 Dragon Age - Inquisition
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50315
The Witcher 3 - The Wild Hunt - Complete Edition unapredjen za novu generaciju konzola i t...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch The Witcher 3 - Wild Hunt
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch The Legend of Zelda - Breath of the Wild
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.499,00 RSD
Vrsta
Nova
9.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD

Slični članci

03.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Uvek je dobro igrati MMO!
13.
Jan.
2023.
Vesti/Najnovije
Kraj godine donosi različite liste najboljih i najgorih, a mi smo rešili da se danas pozabavimo RPG igrama. Slobodno dodajte naslove za koje mislite d...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...