Ova mama je gejmer
29.08.2023.

Poznate slike u video igrama

Mona Liza i ostali

Kažu da umetnost oplemenjuje a hiljade ljudi koji svakodnevno dođu da pogledaju jednu od najslavnijih slika na svetu, Mona Lizu, govori o tome koliko cenimo umetnost. Umetnost je na jedan specifičan način postala i deo video igara.

 

Uvod

Umetnost ima sposobnost da prenese duboke emocije, priče i raznolike perspektive. Kroz istoriju, veliki umetnici su nas inspirisali svojim delima, a neka od tih dela su pronašla put i do sveta video igara.

Slike kao inspiracija za video igre:

“The Elder Scrolls V: Skyrim” – “A Whiterun Home” (bazirano na “Nighthawks” od Edwarda Hoppera)

“BioShock Infinite” – “The First Lady” (bazirano na “The Swing” od Jean-Honoréa Fragonarda)

“BioShock Infinite” – “Return of the Prodigal Son” (bazirano na “Return of the Prodigal Son” od Rembrandta)

“Red Dead Redemption 2” – “American Inferno, Burnt Out” (bazirano na “The Great Red Dragon Paintings” od Williama Blakea)

“Assassin’s Creed II” – “The Birth of Venus” (bazirano na “The Birth of Venus” od Sandro Botticellija)

Interesantno je napomenuti da igra Animal Crossing dosta polaže na umetnost i traži od svojih igrača da prepoznaju poznata umetnička dela.

Zašto Volimo Umetnost

Izražavanje emocija: Umetnost nam omogućava da dublje razumemo i izražavamo emocije. U video igrama, slike mogu dodatno obogatiti priču i pomoći nam da se povežemo sa likovima i svetovima.

Estetsko uživanje: Umetnička dela često su vizualno privlačna i estetski inspirativna. Kroz video igre, igrači mogu istražiti svetove kojima je dodata umetnička dubina.

Kreativnost i inspiracija: Umetnost podstiče našu kreativnost i maštovitost. Igre koje inkorporiraju poznate slike mogu podstaći igrače da istraže sopstvenu kreativnost.

Povezivanje sa kulturom: Umetnost je deo kulturnog nasleđa i istorije. Slike u video igrama mogu nas povezati sa različitim periodima i društvima.

Interpretacija i dublje značenje: Slike u igrama mogu dobiti nove kontekste i tumačenja, omogućavajući igračima da istraže dublje značenje umetnosti.

MONA LISA

Hajde da se pozabavimo već spomenutom slikom Mona Liza. Evo liste video igara u kojima se pojavila ova slika:

  1. “The Sims 3” – Mona Lisa se može videti kao replika u igri, kao deo umetničke kolekcije u Sims domu.
  2. “The Sims 4” – Slika Mona Lize je takođe dostupna kao umetnička replika za uređenje doma.
  3. “BioShock Infinite” – U igri se pojavljuje replika Mona Lize, naslikana u stilu tog vremena.
  4. “Assassin’s Creed II” – U igri je postavljena misija u kojoj igrač mora da istražuje tajanstvenu sliku Mona Lize, koja se krije u tajnoj sobi.
  5. “The Secret of Monkey Island” – Iako nije direktno povezana sa Mona Lizom, igra ima scenu u kojoj glavni junak mora da falsifikuje sliku kako bi rešio zagonetku.

Važno je napomenuti da se Mona Lisa pojavila u ovim igrama na različite načine, kao deo priče, zagonetke ili umetničke replike. Iako je prisustvo Mona Lize u igrama zanimljivo, igre obično koriste replike umetničkih dela radi estetike ili priče, pa nisu nužno fokusirane na dublju analizu same slike.

TAJNA VEČERA

Ko nije čuo za ovu sliku ili je nije video… mislim da ne postoji! hajde da vidimo neke od igara u kojima se slika “Tajna večera” (The Last Supper) od Leonarda da Vinčija pojavljuje:

  1. “Assassin’s Creed II” – U ovoj igri, slika “Tajna večera” se pojavljuje kao deo kolekcije umetničkih dela koje igrači mogu sakupiti.
  2. “Hitman 2” – U jednoj misiji igre, igrač se suočava sa slikom “Tajna večera” kao delom scenografije.
  3. “The Da Vinci Code” – Igra je inspirisana istoimenim romanom i filmom, i takođe se bavi umetničkim delima Leonarda da Vinčija, uključujući i “Tajnu večeru.”
  4. “Broken Sword: The Shadow of the Templars” – Igra uključuje istraživanje tajni i tajanstvenih zagonetki, a “Tajna večera” je deo priče.

“Tajna večera” od Leonarda da Vinčija često ima simbolično i istorijsko značenje u igrama. Njena prisutnost dodaje dubinu priči i doprinosi atmosferi tajanstvenosti i intrige u virtuelnom svetu igara.

STVARANJE ADAMA

Nisam uspela da se setim još nekih igara u kojima se može videti ovo delo, pa slobodno pišite da dodam. Slika “Stvaranje Adama” (The Creation of Adam) od Mikelanđela se pojavljuje u igrama:

  1. “Assassin’s Creed II” – U ovoj igri, slika “Stvaranje Adama” se pojavljuje kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu sakupiti.
  2. “BioShock Infinite” – Slika “Stvaranje Adama” se pojavljuje u igri kao deo umetničkog okruženja u okviru igre.
  3. “The Sims 3” – Slika “Stvaranje Adama” je dostupna kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu koristiti za dekoraciju svojih virtuelnih domova.
  4. “The Sims 4” – Kao i u prethodnom Sims naslovu, slika “Stvaranje Adama” može biti deo umetničke kolekcije kojom igrači ukrašavaju svoje virtuelne domove.

NOĆNA STRAŽA

slika “Noćna Straža” (The Night Watch) od Rembranta van Rajna pojavljuje se:

  1. “Assassin’s Creed II” – Slika “Noćna Straža” se pojavljuje u ovoj igri kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu sakupiti.
  2. “BioShock Infinite” – Iako slika “Noćna Straža” nije direktno prisutna, igra sadrži lokaciju “Hall of Heroes” sa različitim umetničkim instalacijama koje podsećaju na poznata dela, uključujući Rembrantova dela.
  3. “The Sims 3” – Slika “Noćna Straža” je dostupna kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu koristiti za dekoraciju virtuelnih domova.
  4. “The Sims 4” – Kao i u prethodnom Sims naslovu, slika “Noćna Straža” može biti deo umetničke kolekcije kojom igrači ukrašavaju svoje virtuelne domove.

DEVOJKA SA BISERNOM MINĐUŠOM

liste video igara u kojima se slika “Devojka s bisernom minđušom” (Girl with a Pearl Earring) pojavljuje:

  1. “Assassin’s Creed II” – Iako ova igra ne sadrži tačno sliku “Devojka s bisernom minđušom,” ona sadrži mnoga druga istorijska umetnička dela koja su relevantna za taj period.
  2. “The Sims 3” – Reprodukcija slike “Devojka s bisernom minđušom” može se naći kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu koristiti za dekorisanje svojih virtuelnih domova.
  3. “The Sims 4” – Slično kao i u “The Sims 3,” slika “Devojka s bisernom minđušom” može biti deo umetničke kolekcije kojom igrači ukrašavaju svoje Sims domove.

Važno je napomenuti da slika “Devojka s bisernom minđušom” nije toliko često prisutna u video igrama kao neka druga poznata umetnička dela.

ROĐENJE VENERE

Slika “Rođenje Venere” (The Birth of Venus) se može primetiti u sledećim igrama:

  1. “Assassin’s Creed II” – Slika “Rođenje Venere” od Sandra Botičelija se pojavljuje u igri kao deo umetničke kolekcije koju igrač može sakupiti.
  2. “Persona 5” – U ovoj igri, slika “Rođenje Venere” je jedno od umetničkih dela koje može biti ukradeno od strane grupe lopova igrača.
  3. “The Sims 3” – Reprodukcija slike “Rođenje Venere” se može naći kao deo umetničke kolekcije kojom igrači mogu dekorisati svoje virtuelne domove.
  4. “The Sims 4” – Slično kao i u “The Sims 3,” slika “Rođenje Venere” može biti izložena u domovima Simova kao deo njihove umetničke kolekcije.
  5. “BioShock Infinite” – Iako nije stvarna slika, igra sadrži lokaciju nazvanu “Hall of Heroes” gde su izložene statue i umetnički instalacije, uključujući i jednu koja podseća na “Rođenje Venere.”
  6. “Persona Q2: New Cinema Labyrinth” – Slika “Rođenje Venere” je jedno od umetničkih dela koja se pojavljuju u galeriji slika u igri.

Važno je napomenuti da se slika “Rođenje Venere” često koristi kao vizuelni element u ovim igrama, bilo kao deo umetničkih kolekcija, okruženja ili čak zagonetki. Prisustvo ove legendarne slike dodaje dosta na kulturnu i istorijsku notu virtuelnim svetovima ovih igara.

SIKSTINSKA MADONA

slika The Sistine Madonna od Rafaela Santi (Raffaello Sanzio) pojavljuje se kao deo sledećih igara:

  1. “BioShock Infinite” – Slika “Sixtinska Madona” se pojavljuje u ovoj igri kao deo umetničke postavke.
  2. “The Sims 3” – Slika “Sixtinska Madona” je dostupna kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu koristiti za dekoraciju svojih virtuelnih domova.
  3. “The Sims 4” – Kao i u prethodnom Sims naslovu, slika “Sixtinska Madona” može biti deo umetničke kolekcije kojom igrači ukrašavaju svoje virtuelne domove.
  4. “Assassin’s Creed II” – Iako slika “Sixtinska Madona” nije direktno prisutna, igra sadrži mnoga druga umetnička dela koja su relevantna za taj period.

Ova slika koju je naslikao Rafael Santi (Raffaello Sanzio) ima istorijsko i umetničko značenje u ovim igrama. Njeno prisustvo omogućava igračima da se upoznaju sa poznatim umetničkim delima i njihovim značajem.

Liberty Leading the People

Slika “Sloboda vodi narod” (Liberty Leading the People) od Eugènea Delacroixa pojavljuje se:

  1. “BioShock Infinite” – Igra sadrži repliku slike “Sloboda vodi narod” kao deo umetničke postavke.
  2. “The Sims 3” – Reprodukcija slike “Sloboda vodi narod” je dostupna kao deo umetničke kolekcije koju igrači mogu koristiti za dekoraciju svojih virtuelnih domova.
  3. “The Sims 4” – Kao i u prethodnom Sims naslovu, slika “Sloboda vodi narod” može biti deo umetničke kolekcije kojom igrači ukrašavaju svoje virtuelne domove.
  4. “Assassin’s Creed Unity” – Igra se odvija u Parizu tokom Francuske revolucije i sadrži mnoge reference na istorijske događaje, uključujući i sliku “Sloboda vodi narod.”

“Sloboda vodi narod” od Eugènea Delacroixa ima istorijsko i simboličko značenje u ovim igrama, omogućavajući igračima da se povežu sa značajnim trenucima i umetnošću iz prošlosti.

Umetnost budućnosti

Svet video igara je mnogima bio inspiracija da rade na najnovijim dostignućima koja će nam što realnije prikazati umetnička dela. VR je mnogima tokom pandemije bio ulaznica u svetove koje nisu mogli da posete. Poznati muzeji su svoje postavke prikazivali ljudima širom sveta online iako su nam svima vrata bila zatvorena. Da li ste razmišljali kako ćemo sve moći da uživamo u umetničkim delima? Naravno, i kroz igre?

Virtuelni muzeji ili galerije: U futurističkim svetovima, igre bi mogle sadržavati virtuelne muzeje ili galerije u kojima igrači mogu istraživati reprodukcije poznatih umetničkih dela. To bi moglo biti deo šireg sveta igre, pružajući dublji uvid u kulturu i istoriju tog budućeg univerzuma.

Holografske postavke: U igrama o budućnosti, umetnička dela mogu biti prikazana kao holografske projekcije u okruženju. Igrači bi mogli naići na holografske instalacije koje predstavljaju poznate slike, dodajući estetsku dimenziju svetu igre.

Umetničke teme i reference: Umesto da direktno prikazuju slike, igre bi mogle sadržavati umetničke teme ili reference. To bi moglo uključivati plakate, reklame ili predmete inspirisane poznatim slikama, dodajući dubinu i kontekst svetu igre.

Interaktivne interpretacije: Igre bi mogle da ponude interaktivne interpretacije poznatih slika. Igrači bi mogli iskoristiti priliku da istraže svet umetničkog dela, otkriju detalje i kontekst kroz interaktivne elemente.

Priča i simbolika: Umetnička dela se takođe mogu koristiti u pričama igara kao simbolički elementi. Slike bi mogle biti sastavni deo zapleta, naglašavajući teme ili dodajući dublju dimenziju priči.

Zaključak

Umetnost se može pojaviti u svim oblicima i svetovima, uključujući i video igre. Kroz umetnička dela koja su prenesena u virtuelni svet, igrači imaju priliku da dožive dubinu, emocije i inspiraciju koje umetnost pruža. Povezanost između stvarnog i virtuelnog sveta kroz umetnost čini video igre još bogatijim iskustvom. Važno je napomenuti da su mogućnosti za uključivanje umetničkih dela u buduće igre gotovo beskrajne, zavisno od kreativnosti razvojnih timova. Ova praksa bi mogla dodati kulturnu, istorijsku i estetsku vrednost svetu igre, doprinoseći ukupnom iskustvu igrača.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41408
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
18.999,00 RSD
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50292
PS5 Assassin's Creed Mirage - Collectors Edition sadrži Assassin's Creed Mir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Vrsta
Nova
18.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50290
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO944
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

23.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ove igre imaju značajan uticaj na edukaciju dece u vezi sa istorijskim događajima i kontekstom. Kroz simulaciju, igrače uvode u prošle periode i pomaž...
28.
Mar.
2023.
Focus on
Ljudi vole da love. Nekada smo to radili iz moranja, a zatim radi sporta, zabave, a neki (bar tako kažu) zbog jedinstvene veze sa prirodom. Klasične lovačke ...
07.
Mar.
2023.
Nintendo
Bilo da želite da podelite sa drugima svoje uspehe u igrama, ili da pokažete koliko je neka igra interesantna i zabavna, postoji način kako da sačuvate slike...