Ova mama je gejmer
31.08.2023.
Autor: Danica Manojlović

Zbog čega su Logitech i RAZER san svakog gejmera?

Uvod u priču

Kada neko želi da uđe u svet gejminga, san mu je da ima Logitech ili Razer premu. Sve ostalo je ono što se podvodi pod zamene koje moraju imati jer ova dva brenda nisu jeftina. Tu i tamo se može desiti da neki od velikih retailera ili gejmerski orijentisanih radnji imaju pojedine modele po ekstra cenama ali to je retko i količine su ograničene.

Contents

LogitechRazerLogitech i Razer u SrbijiEkologija

Logitech

Logitech je meni jedna od omiljenih kompanija i prva za koju sam radila toliko toga. U pitanju je kompanija sa bogatom istorijom koja je ostavila dubok trag u svetu gejming periferija, i nastavlja da pomera granice. Osnovana je 2.10. 1981. godine u Švajcarskoj, vaga kao i ja.

Logitech je započeo svoj put kao inovativni proizvođač računarske opreme jer su osnivači Daniel Borel, Pierluigi Zappacosta i Giacomo Marini prepoznali globalnu potrebu za kvalitetnim i preciznim proizvodima koji će unaprediti korisničko iskustvo rada i igranja na računarima.

Logitech je od svog početka evoluirao i prilagodio se promenama u tehnologiji ali i potrebama korisnika. Kompanija je postala poznata po proizvodima koji su fokusirani na preciznost i funkcionalnost.

Najbolji proizvodi

Logitech je lansirao niz proizvoda koji su ostavili značajan uticaj na svet gejminga. Neki od najboljih proizvoda u njihovom asortimanu uključuju:

  1. Logitech G Pro X Tastatura: Ova tastatura je postala popularna među gejmerima zbog svojih mehaničkih tastera koji omogućavaju brz odziv i preciznost pri unosu komandi.
  2. Logitech G502 Miš: Ovaj miš je stekao reputaciju zbog svoje preciznosti i prilagodljivosti. Nudi niz tastera koji se mogu konfigurisati u skladu sa potrebama igrača.
  3. Logitech G29 Volan: Sa G29 modelom, Logitech je ponudio gejmerima realistično iskustvo vožnje. Ovaj volan je postao neizostavan deo za simulacione vožnje.

Uticaj na svet gejminga

Logitech je imao značajan uticaj na svet gejminga kroz svoje proizvode i nove patente koje su istraživački i razvojni timovi usavršavali godinama. Njihova angažovanost u stvaranju visokokvalitetnih uređaja pomogla je postavljanju standarda za gejming periferije. Logitech proizvodi nisu samo prepoznati kroz tehničke inovacije, već imaju dizajn koji je uvek u skladu sa trendovima i potrebama gejmera.

Wireless tehnologija

Jedan od najbitnijih napora koje je tokom svoje istorije Logitech izdvojio od ostalih je trud u razvoju wireless tehnologije. Uvođenjem bežičnih miševa, tastatura i drugih periferija, omogućili su poslovnim ljudima, gejmerima, slobodu pokreta i eliminisali ograničenja koja su dolazila sa gomilom kablova. Dan danas se sećam prve reklame koju su napravili za ove bežične periferije.

Razer

Razer je mlađi brend u odnosu na Logitech i moglo bi se čak reći da su neki od njihovih proizvoda zasnovani na novitetima koje je Logitech prvi ponudio. Ipak, Razer je ime koje se s pravom koristi kao sinonim za revolucionarnu gejming opremu. Osnovan je 1998. godine s vizijom stvaranja proizvoda koji će zadovoljiti potrebe gejmera širom sveta. Troje suosnivača – Min-Liang Tan, Robert Krakoff i Liang Ting Ming – zajedno su započeli ovaj put, a danas je Razer postao jedan od najprepoznatljivijih brendova u gejming industriji.

Najbolji Proizvodi

Niz proizvoda koje je Razer predstavio osvojio je srca gejmera širom sveta. Neki od najboljih Razer proizvoda uključuju:

  1. Razer DeathAdder Miš: Ovaj miš je postao simbol preciznosti i udobnosti za gejmere. Njegov ergonomski dizajn i visoko osjetljiv senzor nude izuzetno iskustvo igranja.
  2. Razer BlackWidow Tastatura: Tastature iz Razer BlackWidow serije postale su legendarne među gejmerima zbog brzih i odzivnih tastera, kao i personalizacije putem Razer Synapse softvera.
  3. Razer Kraken Slušalice: Ove slušalice su postale popularne zbog kvalitetnog zvuka i udobnosti prilikom dugih igračkih sesija.

Jedna od ključnih karakteristika Razer kompanije je njihova predanost inovacijama. Razer je jedan od pionira u uvođenju Chroma RGB osvetljenja, koje omogućava gejmerima da prilagode svoje uređaje bogatom spektru boja. Ova inovacija je dodatno personalizovala gejming iskustvo i podigla ga na viši nivo.

Razer je takođe bio jedan od pionira u razvoju gejming laptopova, nudeći moćne mašine za gejmere koji žele visoke performanse i mobilnost. Njihov Razer Phone je takođe zauzeo posebno mesto kao prvi pametni telefon namijenjen gejmerima. Na žalost, Srbija nije bila na listi onih koji su mogli da prodaju ove laptopove.

Logitech i Razer u Srbiji

Nije samopromocija, ali srećna sam što sam na neki naćin bila deo razvoja ova dva brenda u Srbiji. ComputerLand (ili Iris mega) je bio prvi distributer za ova dva brenda, i pre nego sam počela tamo da radim, Logitech i njihov pod brend Labtech sam radila u Imtel-u.

Dakle, Logitech ima dugu istoriju prisutnosti i uticaja u Srbiji. Prvi proizvodi su se počeli pojavljivati u Srbiji u ranim 90-im godinama. Bili su to klasični miševi i tastature. Ovi uređaji su brzo privukli pažnju korisnika svojim kvalitetom i inovacijama. Distributeri poput imena kao što su bili Imtel, Pakom, Pin i velikih lanaca omogućili su široku dostupnost Logitech proizvoda širom Srbije.

Logitech proizvodi su pronašli svoje mesto u srcima i na radnim stolovima mnogih korisnika u Srbiji. Dan danas mi je fenomen prodaja šarenih miševa dalmatinci, cvetići ili leopard koja je u Srbiji činila više od polovine prodatih komada na svetu. Kvalitetne tastature, miševi, web kamere i slušalice postali su nezaobilazni deo korisničkog iskustva na računarima i uređajima.

Pamte se i prve promocije gejming periferija u diskoteci Underground ali i aerodromu u Vršcu.

Logitech je jedan od prvih brendova koji je uveo velika sniženja kao i u svetu pa ste mogli tokom leta da kupite zvučnike upola cene, ili miševe tokom akcije Back to school ili Black Friday. Takođe, prvi su koji su u saradnji sa distributerom imali odvojene ponude za različite retailere pa ste mogli sasvim lepo da se opremite ukoliko ste pratili oglase.

Razer, kao jedan od vodećih brendova u gejming industriji, takođe je ostavio svoj trag u Srbiji, donoseći inovacije i kvalitet u svijet igračke opreme, ali i to ne bi bilo tako uspešno da nisu pažljivo i uspešno odabrali distributera. verujte mi da nekada pogrešan izbor firme koja će raditi distribuciju može unazaditi brend. Dobar Product Manager je jako bitan, a ne samo kvalitet.

Razer je svoje prve proizvode uveo u Srbiju oko 2000-ih godina. Njihovi gejming miševi, tastature i slušalice brzo su pronašli svoj put do entuzijasta i profesionalnih gejmera u zemlji. Preciznost, ergonomija i karakteristični RGB efekti osvetljenja postali su prepoznatljivi za Razer brend. Dodajmo ovome i boje, i sećam se neverovatne akcije na slušalicama od preko 50% na Kraken slušalice kada su roditelji obilazili radnje ne bi li ugrabili poslednje komade.

Kako Logitech tako i Razer su imali značajan uticaj na gejming zajednicu u Srbiji. Njihova prisutnost, kvalitet i inovacije doprinijeli su poboljšanju gejming iskustva za mnoge entuzijaste širom zemlje, i nekako smo se osećali kao deo svetske gejming zajednice.

Ekologija

Oba brenda spadaju u one koji vode računa o ekologiji pri proizvodnji i prodaji svojih proizvoda. Davno sam još pisala o tome u tekstu Zeleno je in.

Svi Logitech Gaming proizvodi su ugljenično neutralni, kao i njiovi procesi proizvodnje. Logitech je bila prva kompanija za potrošačku elektroniku koja je obezbedila detaljno obeležavanje uticaja ugljenika na ambalaži proizvoda.

Razer se obavezao da će celokupno poslovanje preneti na 100% obnovljivu energiju da bi napajao sve globalne kancelarije do 2025. Trenutno, Razer sedište u Hamburgu u Nemačkoj i novo sedište u Singapuru u jugoistočnoj Aziji u potpunosti se već napajaju obnovljivom energijom.

Nastavak uskoro!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00493
Razer Cobra Pro je bežični miš savršen za gaming 10 prilagodljivi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.499,00 RSD
Vrsta
Nova
19.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Gaming Miševi HMI00471
Basilisk V3 Pro Wireless - Mercury bežični gaming miš sa Razer HyperScroll...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.499,00 RSD
Vrsta
Nova
23.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00274
Vreme je da zvučiš i čuješ kao profesionalac sa Logitech PRO X gejmerskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.999,00 RSD
Vrsta
Nova
17.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00301
Ornata V3 Tenkeyless RGB gaming tastatura niskog profila  Nisko-profilni taster...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.599,00 RSD
Vrsta
Nova
11.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00276
Tastatura Logitech G715 TKL Off-White - Wireless - Tactile - bežična mehanička tas...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27.499,00 RSD
Vrsta
Nova
27.499 ,00 RSD

Slični članci

15.
May.
2022.
PC
Razer svoj portfolio gejmerskih miševa plasira dosta široko, od sada već nekih i povoljnijih modela, pa sve do Ultimate modela koji nude sve &s...
07.
Mar.
2022.
E Sport
Prvi put kada sam se susreo sa Logitech G Pro Wireless mišem jedna od stvari koja me je najviše fascinirala je bila njegova težina – odno...
16.
Sep.
2021.
Blog
Prošli su dani kada ste za loše odigran nivo „Candy Crush Sage“ mogli da krivite znojave dlanove i klizav ekran telefona.