Ova mama je gejmer
04.09.2023.
Autor: Danica Manojlović

Novi trendovi u gejmingu u 2023. godini

Šta drugo nego rast!

Juče sam imala tu čast da pričam o epskoj fantastici u video igrama na Festivalu epske fantastike. U toku predavanja smo se dotakli i novih trendova u gejmingu, kao i do sada ostvarenih ali i planiranih brojki. Gejming svakako ne posustaje ali se prilagođava dešavanjima u svetu, i promenama na tržištu. Baš kao što je to bio i slučaj tkom pandemije čiji se uticaj vidi u nekim od oblasti gejming industrije.

Brojke

Globalna industrija video igara nastavlja da raste iz godine u godinu, generišući sve veće prihode, angažujući sve više ljudi, prilagođavajući se tehnološkim promenama i privlačeći sve više aktera u ekosistem. Prema Statista, predviđa se da će prihod tržišta video igara dostići 385 milijardi dolara u 2023. godini, uz rast od 7,9% na godišnjem nivou do 2027. godine.

Igre su među najvećim platformama za zabavu, 79% svetske populacije na mreži se sada bavi igrama na neki način ili u obliku. Što je osoba mlađa, veća je verovatnoća da će se baviti igrama na sve načine. Igranje ide dalje od samo igranja, trendovi metaverzuma i druženja u igricama su ubrzani i naglo su porasli. Igrači su privlačna meta za brendove sa pravom porukom. Pozitivni stavovi prema brendovima su u proseku 36% veći među igračima nego kod onih koji nisu.

Ove impresivne brojke su delimično posledica visoke stope angažovanja koju video igre danas imaju, omogućavajući brendovima da dopru do ogromne publike iz svake generacije putem igara. Izvanrednih 79% onlajn populacije se na ovaj ili onaj način bavi igrama. Ovaj angažman, iako je značajan u svim generacijama, posebno je očigledan za Gen Alpha (rođeni 2010. ili kasnije) i Gen Z (rođeni 1995-2009). Sve vrste angažovanja u igri imaju tendenciju da se povećavaju sa svakom mlađom generacijom (Newzoo).

42% Gen Alpha se bavi igrama u svim dimenzijama, uključujući igranje, gledanje i druge oblike kao što su druženje, podkasti, događaji uživo. Ovaj nivo i širina angažovanja među mladima signalizira da igranje igara postaje više od obične zabave.

Činjenica je, što je i normalno ali i očekivano, što više raste tržište igara, to je više načina da različiti igrači u ekosistemu povećaju svoje prihode od njega. Mikrotransakcije, pretplate, oglašavanje, eSport, licenciranje. Čak i besplatne igre sada ostvaruju ogromne prihode.

Fortnite je, na primer, ostvario prihod od 5,8 milijardi dolara u 2021. za Epic Games kao besplatnu igru (Businessofapps). Mobilne igre su jedan od najvažnijih izvora prihoda za tržište, a do 2023. godine će biti potrošeno 200 milijardi dolara na kupovinu u igricama.

E-sportovi i striming naglašavaju ovaj rast povećanjem popularnosti ovih igara. Industrija eSport igara će se popeti na 2,2 milijarde dolara do 2023. Koliko gejming dobija na važnosti je vest da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) organizuje Olimpijsku eSport seriju u Singapuru u junu, seriju takmičenja u virtuelnim sportskim simulacijama kao što su Just Dance ili Zwift. Najpopularnije igre nedostaju na listi, ali moći ćemo da ih vidimo tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024, pošto je ministarka sporta  Amélie Oudéa-Castéra već izrazila interesovanje za Francusku kao domaćina istih.

Striming video igara smanjuje brojke od 2021. godine, kada je bio posebno visok zbog pandemije. Međutim, u prvom kvartalu 2023., broj sati gledanja na vodećim platformama je i dalje bio preko 46% u poređenju sa istim periodom 2020. i više nego udvostručen u prvom kvartalu 2019. kako navodi Stream hatchet. Streaming je čak postao održiv put karijere za mnoge igrače. Popularni strimeri mogu zaraditi novac sponzorstvima, oglašavanjem i donacijama svojih fanova. Ovo je dovelo do većeg angažovanja u igrama i povećanog zadržavanja igrača.

Igre za jednog igrača bile su najpopularnije prvog kvartala ove godine, čineći 4 od 5 najboljih novih izdanja igara po satima gledanim na platformama za striming uživo. Hogworts Legacy je bila jedina igra od 5 koja je imala rani pristup i generisala je nešto više od polovine od 69,3 miliona sati gledanja od tog trodnevnog perioda. Igra je takođe oborila Twitch rekord svih vremena za najveći broj gledalaca igre za jednog igrača sa 1,28 miliona gledalaca tokom perioda ranog pristupa. Baldur’s Gate 3 je takođe igra sa rekordom ove godine. Interesantno je da Youtuber Mae ima rekod igranje ove igre od samo 10 minuta.

Oglasi u igri su takođe naglo porasli, posebno u obliku plasmana proizvoda ili sponzorisanog sadržaja. Oglašavanje u igrici postepeno postaje deo svakodnevnog života gejmera, jer je to bolji način da se dođe do nekada nedostižnih korisnika, uglavnom mlađih generacija, koje manje koriste tradicionalne medije. Istraživanja naglašavaju da su igrači u velikoj meri prijemčivi da vide oglase u svojim igrama, a 57% kaže da su zadovoljni trenutnim balansom brendiranog sadržaja u igrama ili žele da vide još više kako navodi 7 Stars.

Besplatne igre i igre za mobilne uređaje postale su veoma popularne ovih dana, pa čak i ako prodaja ovih igara ne generiše ogromne prihode, reklama, dodatni plaćeni sadržaji i ‘platite za igranje‘ pay to play to nadoknađuju.

Dodatni plaćeni sadržaj i „plati za igranje“ su dve metode monetizacije koje generišu prihod direktno od igrača. Ove usplate su obično male sume, često u rasponu od 0,99 do 5 dolara. Način na koji ovo generiše značajan prihod je vezan za mogućnost korisnika da vrši istu transakciju više puta. U slučaju modela „plati za igru“, gde korisnici plaćaju da bi dobili više vremena za igru ili prednosti u igri, to se može uraditi bilo koji broj puta tokom igranja igre. Ovo daje igračima osećaj da su nagrađeni za kupovinu i podstiče ih da nastave da to čine. Alternativni načini plaćanja, kao što su direktna naplata preko operatera i mobilni novčanici, čine kupovinu lakšom nego ikad. U stvari, najveći segment tržišta naplate putem operatera su, i biće i dalje u narednim godinama, digitalne igre. Ova vertikala će porasti na 40,8 milijardi dolara u 2027. godini, u odnosu na 32,1 milijardu dolara u 2023.

Kako igramo a kako ćemo igrati?

Pandemija je pomogla rast globalne industrije video igara. Rast je posledica i brzog tehnološkog napretka. Trend koji se najviše razvija je igranje mobilnih igara. Postalo je sve popularnije poslednjih godina, a očekuje se da će se to nastaviti i 2023. Sa porastom 5G tehnologije, mobilne igre će postati još pristupačnije i ponuditi impresivnija iskustva igranja. Mobilne igre takođe postaju sve popularnije, sa sve više ljudi svih uzrasta i porekla koji igraju igrice na svojim telefonima.

Ovo dovodi do sve popularnijeg trenda, cross-play igrica. Cross-play nudi igre koje se mogu igrati na nekoliko različitih platformi. Drugim rečima, omogućavaju vam da igrate onlajn igre za više igrača sa prijateljima i porodicom, bez obzira na to koju konzolu ili računar svaka osoba koristi. Ove igre su dostupne na nekoliko platformi i omogućavaju svim igračima da igraju zajedno, u nekim slučajevima čak i mobilni igrači mogu da se pridruže onlajn igrama sa PC ili konzolnim igračima.

Kada sam radila PlayStation, VR je trebao da uđe na velika vrata. Malo visoka cena, malo još uvek nedovoljno usavršena tehnologija a najviše slaba ponuda igara, usporili su očekivani rast. Tehnologije proširene i virtuelne stvarnosti sada postaju sve naprednije i pristupačnije. Ovo će dovesti do impresivnijeg igračkog iskustva koje će prevesti igrače u nove svetove i pružiti im realnije iskustvo igranja. Kako tehnologija nastavlja da se poboljšava, možemo očekivati da vidimo više igara koje koriste proširenu i virtuelnu stvarnost. Tržište AR i VR video igara dostići će 11 milijardi dolara do 2026. godine.

Cloud gaming ili Igre u oblaku su takođe postale trend na koji treba obratiti pažnju, jer omogućavaju da se video igre igraju na različitim uređajima bez problema sa obradom grafike. Računarska snaga se premešta na udaljene servere koji pokreću igre i zatim prenose sliku igračima. Da biste iskoristili ovu uslugu, sve što vam je potrebno internet konekcija i ekran na kome možete da igrate: računar, povezani televizor, pametni telefon ili tablet, na primer.Predviđa se da će 2025. godine globalno tržište igara u oblaku dostići 8,17 milijardi dolara prihoda, u odnosu na 2,38 milijardi dolara u 2022.

Poslednjih godina je svima postao poznat pojam rudarenje i bitkoin. Ja nisam pristalica istih iako znam par osoba koje su više nego lepo zarađivale i pokupovale silne stanove i nekretnine. Zbog toga ne čudi još jedan trend u igrama blockchain gejming. Ovo je novi koncept „igraj da zaradiš“. Svrha je vrlo jednostavna: igrajte i zaradite novac, tačnije, kriptovalute i tokene koje ne možete zameniti (NFT). Podaci iz izveštaja DappRadar pokazuju da kripto igre sada čine skoro polovinu (49%) on-chain aktivnosti.

Metaverse je potencijalni hit. Mnogi studiji za igre su već počeli da prave svoje metaverzume. Implementacija razvoja metaverznih igara u različitim sektorima raste iz dana u dan. Industrija video igara nije van toga. Metaverse igranje igara je jedan od najistaknutijih trendova igara u 2023. Ovo tržište video igara dostići će 710,21 milijardu do 2027. Bez obzira da li su centralizovane ili decentralizovane, metaverse video igre nesumnjivo postaju interesantne igračima. Predviđanja tržišta navode da će ova popularnost trajati dugo nakon 2023. Metaverse nudi impresivnije i zanimljivije iskustvo igranja od tradicionalnih igara. U metaverzumu, igrači mogu da kreiraju sopstvene avatare, istražuju ogromne virtuelne svetove i komuniciraju sa drugim igračima u realnom vremenu. Ovo stvara osećaj zajednice i društvene interakcije koji može nedostajati tradicionalnim igrama.

Fitness gejming je sve češće korišćen izraz. Tokom pandemije je procvetao sa velikim nestašicama Ring Fit dodatka za Nintendo ali i velikim brojem online igara i kurseva koji su pomagali ljudima da u svoja četiri zida održe kondiciju. Ovo je totalno u suprotnosti sa tradicionalnim mišljenjem da su gejmeri lenji i da zapostavljaju fizičku aktivnost. Video igre sada mogu da vas nateraju da se znojite i sagorevate kalorije, pomažući vam da uđete u formu. Efikasnost fitnes igara je dalekosežna i iz dana u dan ljudi se sve više okreću ovom vidu treninga. Fitnes igre ili aktivne video igre (AVG) postoje već neko vreme ali odnedavno imaju primetan rast u brojkama i popularnosti. AR fitnes takođe postaje sve popularniji kao zabavan i privlačan način da ostanete u formi. Ove igre su kreirane korišćenjem razvoja proširene stvarnosti kako bi se stvorilo virtuelno fitnes iskustvo koje kombinuje fizičku vežbu sa interaktivnom igrom. Dakle, fitnes igre su zaista nova granica u svetu video igara i jedan od najistaknutijih trendova 3D video igara u 2023.

Kako dalje?

Svakako ste shvatili da sa gejmingom nema šale. Mlađe generacije su sve više vezane za gejming kao deo modernog načina života, i novih tehnologija, i ukoliko ne želite vi da se igrate, njima svakako to nećete moći da zabranite, a i ne preporučujem Vam da to radite. Zabrane nikada nisu ništa dobro učinile jer je ono što je zabranjeno, najslađe. Nikada nije kasno da se i vi na neki način uključite u gejming, pa bilo to samo i čitanje najnovijih vesti i trud da znate sve novosti i promene u trendovima.

Informacije su nekada bitne kao i iskustvo jer nam daju opciju da se prilagodimo i prihvatimo lakše ono što nam budućnost donosi.

 

 

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

Slike Internet

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Ušteda 38%
6.499,00 RSD
Vrsta
Nova
6.499,00 RSD
3.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Hogwarts Legacy je impresivna, open-world akciona RPG igra . Sada možeš da isku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Ušteda 13%
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499,00 RSD
6.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.999,00 RSD
Vrsta
Nova
11.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Playstation VR2 stiže u Srbiju i pravi ogroman generacijski skok, vodi vas u virtu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
77.999,00 RSD
Vrsta
Nova
77.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1965
Uz PlayStation VR2 Sense stanicu za punjenje kontrolera bićeš uvek spreman za ig...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD

Slični članci

25.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Boje su ključni faktor koji obogaćuje vizuelnu estetiku i emocionalnu dimenziju video igara.
23.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ove igre imaju značajan uticaj na edukaciju dece u vezi sa istorijskim događajima i kontekstom. Kroz simulaciju, igrače uvode u prošle periode i pomaž...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...