PC
29.07.2022.

Najbolji volani u 2022

Modeli koji mogu da se nađu u Srbiji

Nekada se govorilo da neko vozi kao Floyd a danas svako ima nekog svog favorita. Interesantno je i da postoje oni koji u realnom životu ne voze a vožnje obožavaju da igraju. Zbog toga su volani u gejmerskim radnjama uvek bili bitan momenat ali se skoro nikada nije dešavalo da budu i veoma pristupačni sa cenom. iskreno, ni ponude od samog starta pa do danas nisu bile preterano velike, naročito na našem tržištu. 

Svet trka je malo oživeo nakon pojave PS5 i Xbox Series X. Sve je više igara na ovu temu pa će se i ponuda volana svakako proširiti. Volan vam savršeno nijansira kontrole u ​​trci a kratak hod palca i okidača jednostavno se ne mogu porediti sa dometima koji dostižu pedale ili rotacija točka sa povratnim vibracijama. Dobar volan će vam pokazati i kakav je put a i jednostavno je uzbudljivije i zabavnije držati volan ispred sebe. Najbolji volan se kupuje kako bi savršeno kanalisali vašeg unutrašnjeg Luisa Hamiltona ili Earnhardta mlađeg, a ne samo da bi potrošili novac na podešavanje volana i pedala. Sa najboljim volanom koji stoji na vašem stolu, dodatni nivo uranjanja u omiljene trke, kao što su Forza Motorsport ili F1 22. Bilo da je u pitanju onaj najvažniji osećaj povratne informacije o sili ili odziv ručica menjača, toliko je toga u dobrom volanu što kontroler ne može da oponaša. Volan je svakako jedna od najboljih odluka za kupovinu. 

Kod nas je nekada jako teško napraviti ovakve liste jer se proizvodi ne pojavljuju kada i u svetu, neke brendove ni nemamo pa ako poželite da upoređujete ove modele sa listama u nekim drugim zemljama, nemojte. Najbolji volani kombinuju glatko kretanje sa realističnom interakcijom pedala i zadovoljavajuće, kliktanje prilikom menjanja brzina. Nema mnogo modela koji nude odlične povratne informacije o sili, a to je jedna od najbitnijih karakteristika koju treba uzeti u obzir. Najbolji volani se nude u širokom rasponu cena, od onih za entuzijaste do onih za amatere.

 

Thrustmaster T248

 

Ovo je model koji ove godine svuga spada u prvih pet modela najboljih. Iznad njega je obično Fantec GT DD Pro. Ovo je daleko povoljnija opcija od Fanatec GT DD, ali ne zaostaje ni malo kod onih bitnih stvari koje se računaju. Povratna informacija o sili koju daje je mnogo impresivnija nego što biste očekivali, i izuzetno je tačna. Unutar T248, ćete naći hibridni sistem povratne informacije sile koji koristi zupčanik pored kaiša. To pokriva nedostatke sistema sa zupčanicima, za koji je poznato da se ponekad čini nezgrapnim, ali i dalje ima sve prednosti sistema kaiša. Plus, to ga čini jeftinim.

Međutim, čini se da hibridni sistem T248 dolazi na račun nekih finijih dodira. Konstrukcija izgleda i deluje jeftinije a  ručice menjača su jako glasne. One su, međutim, neverovatno osetljive pa to čini pristojan kompromis. Ono što Thrustmaster isporučuje sa T248 je Thrustmaster Hibrid Drive. Nije nešto što će vas izuti ali postoji kaiš koji maksimizira potencijal unutrašnjeg motora u igri. Hibridni pogon izgleda kao pametan potez kompanije Thrustmaster kada dobijete i ovo podešavanje točka; u poređenju sa čisto motorom sa zupčanikom. Postoji mnogo snage i odziva koji se isporučuju kroz volan tokom trke. Međutim, to je težak točak. Morate ga baciti okolo sa određenom silom da biste napravili oštar ugao pri brzini. To je i dobro i loše. Ako ga nemate pravilno podešenog za igru kao što je F1 2021 ili neke automobile u Assetto Corsa: Competizione, gde je rotacija točkova daleko od maksimalnih 1080° ponuđenih, može biti prilično teško okrenuti T248 po potrebi. To uglavnom lako ispravlja tako što ćete provesti malo više vremena u meniju podešavanja.  

Može se ponašati malo prigušeno kada ga bacate po kamenitom terenu. Ipak, ne postoji mnogo više dobrih modela po ovoj ceni što će se dopasti ležernijim igračima i iskusnijim trkačima. T248 je savršeno tehnički ispravan, i idealan je izbor za sve one kojima je to bitnije od dizajna i estetike.

 

 

 

Volan Logitech G29

U svetu simulacije, volan koji koristite može značiti pol poziciju ili pobednika. Iako je važno imati hladnu glavu za volanom, sam volan je jednako važan.  Ako ste povremeni sim-trkač, ili samo želite da nabavite paket volana i pedala da biste pokrenuli svoju karijeru u sim trkama, ovaj model je 100% za vas.

Logitech G29, koji je kompatibilan sa Playstation i PC je najpopularniji model ove kompanije. Za Xbox ljude, tu je Logitech G920 koji je sličan po karakteristikama i veličini, ali malo stariji. U poređenju sa tipičnim volanima za trke čija cena prelazi 60.000 dinara, G29 je mnogo pristupačniji po ceni od 39.999 dinara.  

Za jeftiniju ulaznicu u svet sim-trka, koliku vrednost zaista dobijate od G29? Možda, što je još važnije, koliko gubite? 

Kada pogledate tipičan volan u kokpitu trkačkog automobila, on izgleda baš kao kontroler za video igre. Dugmad mogu izgledati kao pomalo preterana, ali svaki prekidač u boji ima određenu svrhu. To se ne razlikuje u sim trkam. Logitech G29 ima ukupno 20 dugmadi na volanu, uključujući ručicu menjača na zadnjoj strani. Pored toga, u donjem desnom uglu točkića nalazi se dugme, koje možete okrenuti da biste izvršili dodatna podešavanja, samo u slučaju da ostalih 20 dugmadi nije dovoljno. Zajedno sa komandama na volanu, mala oblast na vrhu volana sadrži 10 lampica koje pokazuju koliki je broj obrtaja u automobilu. Ova svetla olakšavaju početnicima da znaju koliko brzo voze i kada treba da promene brzinu. Pedale sadrže kontrolu gasa, kočnicu i kvačilo od brušenog nerđajućeg čelika a to daje korisnicima veoma čvrst osećaj kada gaze na bilo koju od tri. Stabilizacija pedala je Logitech-ov patentirani sistem držanja tepiha. Mali plastični šiljci koji se nalaze na bazi platforme daju mu veću otpornost na kretanje.  Na kraju, sam točak je prekriven ručno šivenom kožom i brušenim nerđajućim čelikom. Njegov robustan izgled izgleda spremno da udari na virtuelnu trkačku stazu. Uz Logitech G29 dobijate set pedala uključujući kvačilo. Kod većine jeftinih volana, pedale ne sadrže kvačilo, samo gas i kočnicu pričvršćene za bazu.

Bi'ete stvarno impresionirani pedalama što se više budete trkali. Pedala kočnice je nelinearna pedala, što znači da što jače gazite po kočnici, to je teže pritisnuti. Ovaj realizam pomaže u velikim trkama sa teškim zonama kočenja. Sva tri okvira i ruke pedala su izrađeni od hladno valjanog čelika, dok su površine pedala izrađene od brušenog nerđajućeg čelika. Na donjoj strani pedala, sistem držanja  koji smo ranije pomenuli je bio neverovatno koristan, posebno sa nelinearnom kočnicom koju je teško pritisnuti.  Podnožje takođe ima teksturirani držač za petu da spreči klizanje stopala. Ova funkcija zvuči obećavajuće na papiru, ali u praksi je bila prilično neefikasna.  Sve u svemu, ove pedale se uopšte ne osećaju krhkim. Sa čeličnim krakovima pedala, ne morate da brinete o tome da ćete previše pritisnuti pedalu. Kako je Logitech ponudio samo pedale na prodaju, preporuka su igračima koji traže odličan kvalitet po pristupačnoj ceni. 

Bez obzira da li se takmičite ili se zabavljate u zvaničnim onlajn trkama, teško ćete im naći manu. Sa povratnom informacijom o sili sa dva motora u volanu, možete osetiti svaku neravninu, pad, pa čak i druge automobile.

 

 

Logitech G920

 

Kada je u pitanju najbolji volan za trke, iskreno je teže izbalansirati ono što je najbolje u celini u odnosu na mnoge druge proizvode. Apsolutno najbolji brend volana za trke, Fanatec, je preskup za prosečnog kupca. Ako ga uzmete, definitivno ćete se osećati kao da ste u trkačkom automobilu, ali osim ako su realne trkesve što igrate, može biti teško opravdati tu cenu. Ali, čak i za opcije koje su pogodnije za potrošače, i dalje želite prijatno iskustvo. Volan koji najboljebalansira po pitanju plaćenog i dobijenog je Logitech G920. Dostupan u Xbox/PC i PlayStation/PC opcijama, Logitech G930 je najbolji volan za trke koji možete dobiti a da na njega ne potrošite previše novca.

G920 ima povratnu informaciju o sili, koja uveliko čini da se iskustvo oseća autentičnim.

Dimenzije su takođe prilično solidne, a dobijate i nožne pedale i opciju da uključite odvojeni menjač. Sveu svemu, ovo je prilično solidno iskustvo i jedan od volana za preporuku onima koji nisu u mogućnosti da potroše previše novca.

 

 

Volan Thrustmaster TMX

Jeftine volane je lako pronaći samo jeftini volani vredni vašeg novca nisu. Srećom, još jednom se možemo obratiti Thrustmasteru za takvu opciju. TMX nije tako sjajan kao većina jer se zaista ovde vraćate na osnove. Set pedala je prilično tanak sa samo dve neuzbudljive poluge na plastičnoj osnovi, a sam točak ima samo apsolutne osnovne tastere koji će vam trebati da upravljate njime u igri i ništa više. Sveden je na najosnovnije, ali zaista to je ono što želite po ovoj ceni i to je zato što je ono što je zaista važno je povratna informacija o sili unutar, a TMX deli svoj sistem remenica sa popularnim T150.

U pitanju je definitivno manje moćan sistem od ostalih sistema Thrustmaster, pa i onih koji nisu Thrustmaster na ovoj listi, ali je dovoljno prisutan da ćete biti zahvalni što je tu.  Sa TMX-om možete biti sigurni da dobro počinjete svoju karijeru u trkama, a ako završi u ormaru veći deo godine, nećete osećati previše žaljenja zahvaljujući investiciji.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Accessories HAC0907
Menjač Driving Force dizajniran je za Logitech volane G29 i G920  &sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0075
Volan Thrustmaster T248X Racing Wheel je dizajniran za sve igrače koji traže performans...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
60.499,00 RSD
Vrsta
Nova
60.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0068
Volan Thrustmaster T248 Racing Wheel je dizajniran za sve igrače koji traže perfor...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
60.499,00 RSD
Vrsta
Nova
60.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0063
Thrustmaster TMXForce Feedback Racing Wheel je visokokvalitetna gaming oprema dizajnira...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
39.999,00 RSD
Vrsta
Nova
39.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0056
Povezivanje: USB Kompatibilnost: XBOX ONE, XBOX SERIES X, XBOX SERIES S,  Windows&...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
39.999,00 RSD
Vrsta
Nova
39.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0055
Kompatibilnost: PlayStation 4, PlayStation 3 i PC (za PC potreban Logitech Gaming Sof...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
35.999,00 RSD
Ušteda 10%
39.999,00 RSD
Vrsta
Nova
39.999,00 RSD
35.999 ,00 RSD

Slični članci

22.
Jun.
2023.
Vesti/Najnovije
Nebo je granica...
14.
Mar.
2022.
Nintendo
Bežične slušalice se sve više koriste, a mnogi postaju gejmeri bar vikendom kada reše da se malo opuste, dok Nintendo sve više os...
20.
Jun.
2021.
Vesti/Najnovije
Minecraft Realms su u osnovi vaši privatni Minecraft serveri, na kojima vi i vaši prijatelji možete bezbedno da se družite dalje od drama ostat...