PC
25.12.2022.
Autor: Danica Manojlović

Nacon RIG 500 Pro HC Recenzija

Gen 2 dizajn

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

 

Brend za gejming periferije RIG postoji već neko vreme, i o tome sam pisala. Poznati su po tome da prave izdržljive, modularne gejming proizvode. Kompaniju je možemo reći nedavno kupio Nacon, a sa ovim modelom se kompanija vratila sa osvežavanjem starog favorita. Nacon RIG 500 Pro HC ima manje modularan dizajn od svog prethodnika, ali zadržava sličan zvučni profil i prepoznatljivu estetiku.

Ja slušalice volim, i uvek mi je interesantno da pratim i proveravam šta je sve novo na tržištima. Žao mi je što neke modele i brendove nekada i ne vidimo u našim radnjama, dok neke dobijemo kasnije u odnosu na neka druga tržišta. Tako je i sa ovim modelom. Nacon RIG 500 Pro HC se pojavio sredinom prošle godine tako da nije baš da mnogo kasnimo u odnosu na Evropu. Nacon RIG 500 Pro HC može biti savršen poklon nekome, ili ih možete pokloniti sami sebi ako vam je glavni problem budžet. Ima jedinstven industrijski izgled koji će se svideti igračima bez oslanjanja na blistavo RGB osvetljenje, veoma su lagane i pružaju uglavnom pristojan zvuk za duge sesije igranja. Kada spominjemo RGB, primetno je da je u svetu sve više gejmera koji se polako odriču svetla u korist konfora i zvuka.

I kada spominemo RGB, hajde da krenemo od kutije i dizajna.

Solidna i kvalitetna kutija krije u sebi slušalice koje su namenjenje igranju ne samo na PC računarima, već i na svim konzolama. Nintendo, PlayStation ili XBOX, pokriće vaše osnovne potrebe. Na kutiji je naznačeno i da je u pitanju Gen 2 model pa to proverite svakako kada ih budete kupovali. Interesantno je znati da RIG 500 Pro ima tri verzije. HA je namenjen igranju na PC ralunarima. HX naravno za XBOX. HS je za PlayStation igrače a HC je podrška za multiplatformsko igranje. HC se proizvodi za sada u crnoj i beloj boji.

Što se povezivanja tiče, koristi analognu vezu od 3,5 mm. To znači da možete da ga povežete na PS5, računar ili bilo šta drugo što ima tipičan audio priključak od 3,5 mm. Sam kabl je ravan umesto tipičnog zaobljenog kabla da se ne bi previše zapetljavao, što izgleda da funkcioniše, a takođe ima ugrađene kontrole za jačinu zvuka.

Verovatno ste primetili da kada proučavamo dizajn slušalica, imamo utisak kao da su sve nekako pravljene slično. Mnoge slušalice izgledaju kao da su proizašle iz istog kalupa sa samo nekoliko manjih podešavanja. I to je razumljivo, naročito kada su u pitanju B, C ili D brendovi koji se prave u istim fabrikama. Znate ono, kao kožne torbe prva, druga i xx ruka, tako je i sa slušalicama. Bitni brendovi će izbaciti svoje modele na kojima su radili godinama, a onda će fabrika odraditi drugu, treću i xx ruku koju ćete vi kupovati za manje para, lošijeg kvaliteta i u nekim pakovanjima razlivenih boja. Ali, bitno je da liče! Ali... To nije sličaj sa Nacon RIG 500 Pro HC.

500 Pro, zajedno sa ostatkom RIG linije, izdvaja se estetikom koja izgleda industrijski. To je dobrim delom zahvaljujući čašicama za uši, koje Nacon naziva egzoskeletima, koji imaju različite poligonalne oblike izrezane iz plastike. Traka za glavu takođe ima nekoliko strateški postavljenih rupa da upotpuni izgled. Iako to ne bi verovatno bio moj izbor, jer ovakvu estetiku volim da vidim ali mi je nekako skroz muški fazon, sigurna sam da postoji veliki broj gejmera koji će voleti takav dizajn. I ne samo gejmera! Dizajn je definitivno funkcionalan. Izrezi na čašicama za uši svetle kao neko olakšanje težine, što rezultira prilično laganim slušalicama. One na traci za glavu se koriste za podešavanje visine ultralake čelične trake za glavu, tako da umesto da pomerate čašice za uši gore ilidole, ubacite ih u bilo koju rupu koja odgovara vašem željenom podešavanju. Ono što bi moglo biti bolje rešeno je to što svaka strana ima samo tri rupe, što vam daje samo tri moguća podešavanja visine. Mada, i tri je nešto. Ovaj dizajn takođe sprečava bilo kakvo okretanje čašice za uši, iako čašice za uši i dalje nude najmanji nagib.

Ovo su žičane slušalice za igranje koje se povezuju sa vašim računarom, mobilnim uređajem ili konzolom po izboru preko 3,5 mm konektora. 

Možda će nekima Nacon RIG 500 Pro HC izgledati pomalo osnovno, a sigurna sam da neće izgledati jeftino. Traka za glavu se može uvijati na ovaj ili onaj način, što pomaže ako želite da podesite silu stezanja RIG 500 Pro HC. Pored toga, iako je sve van trake za glavu plastično, plastika je veoma izdržljiva i zahtevala bi veoma tešku ruku i silu da bi se napravila bilo kakva šteta.  Slušalice su udobne, sa penastim jastučićima za uši, dok su spolja prekrivene kožom i tkaninom koja više propušta vazduh gde jastučići za uši dodiruju uho. Penasta traka za glavu drži RIG 500 Pro na vašoj glavi tako da metalna traka za glavu nikada ne dođe u kontakt sa vašom kosom i temenom, i to je više nego udobno.  Jedina sitnica koja je možda party breaker je što kabl koji ide od leve slušalice ka desnoj vodi se kroz penastu traku za glavu i može se desiti da oni sa većom lobanjom mogu da osete kako im pritiska glavu. Ja nisam imala ovaj problem ali mislim da bi nekima to mogao da bude problem.

Kvalitet zvuka Nacon RIG 500 Pro HC nije savršen ali je za ovaj cenovni rang perfektan. Niski zvuk je nekako izražen ali verovatno neće napraviti ili pokvariti vašu sesiju igranja, tako da je i dalje dobar izbor ako želite nešto posebno za igranje. Dakle, ikratko, za gejming su odlične! Ali kada rešite  pređete na muziku ili filmove, pomalo ćete biti u nedoumici da li to može bolje. High end je prisutan, a nije onako limen kako većina budžetskih slušalica ne može da izvede, dok su srednji puni i primetni. Zvučna kulisa je takođe prilično dobra. To je tradicionalni stereo zvuk tako da se verovatno nećete osećati kao da ste prebačeni u središte neke igre sa fantastičnim ozvučenjem ali dobro obavljaju posao postavljanja svih audio elemenata tamo gde bi i trebalo da budu.  Da nije bilo tog ogromnog niskog nivoa, Nacon RIG 500 Pro HC bi zapravo zvučao prilično dobro. U pojedinim igrama ćete tačno čuti neprijatelje, svih oblika, kako vam se približavaju.

Dinamički drajveri Nacon RIG 500 Pro HC od 50 mm nude prilično precizan zvuk kada su u pitanju slušalice za gejming. Bass odzivu nedostaje tipičan naglasak koji mnogi očekuju od slušalica ove grupe, ili bilo kojih slušalica orijentisanih na potrošača. Zvuk srednjeg opsega je takođe značajno pojačan, a visokim tonama takođe nedostaje naglasak do oko 7 kHz, sa posebno velikim padom između 4-5 kHz. Ovaj pad može izgledati alarmantno, ali je strateški; pojačavanje ovog opsega moglo bi da naglasi neželjene harmonijske rezonancije koje se prirodno već javljaju u ljudskim slušnim kanalima.

Nacon RIG 500 Pro HC ne nudi perfektnu izolaciju zvuka, ali to i ne obećavaju. Postavlja pristojno zatvaranje, ali ne očekujte da će ovo blokirati nešto više od tipičnih zvukova u domu. Slušalice sigurno neće moći da vas izoluju od buke nekog kafića ili igraonice, ili čak od većine saobraćajnih zvukova umerene jačine. Ali, kako sam već napisala, nigde se u specifikacijama i ne spomine Noise Cancelling.

Dolaze sa dvogodišnjom pretplatom za Dolby Atmos preko aplikacije Dolbiy Access. Korišćenje ove funkcije sa bilo kojim parom slušalica na računaru obično ima cenu. Osim ako aktivno ne volite virtuelni surround zvuk, to je odlična funkcija koja vas uroni na način na koji tradicionalna zvučna scena jednostavno ne može. Za razliku od nekih drugih aplikacija virtuelnog surround zvuka koje ste verovatno probali, osećam da kvalitet zvuka ne trpi niti se menja kada je uključen. Preko aplikacije Dolby Access, koja je ograničena na Windows 10, povezivanje na ovim slušalicama nije univerzalno a dobijate pristup nekim postavkama ekvilajzera kao što je 10-pojasni ekvilajzer. Videćete i regulator jačine zvuka koji komprimira zvuk tako da su tihi delovi glasniji i obrnuto, kao i surround spatializer koji uključuje i isključuje virtuelni surround zvuk. Treba napomenuti da aplikaciju zapravo možete koristiti sa bilo kojim setom slušalica, a ne samo sa RIG-om. Bravo!

Nacon RIG 500 Pro HC ima prilično standardni mikrofon za slušalice za gejming. Prenosi dovoljno tačan i jasan zvuk. Uklonjivi mikrofon, koji je mnogo bolji od onoga što bismo očekivali od slušalica u ovom cenovnom rangu. Ne samo da poništava buku, dobro odbija ometajuće pozadinske buke tokom sesija igara, već je i njegov zvuk jasan i prilično neobojen. Međutim, može biti ponekada veoma tih, tako da ćete možda smatrati da je povećanje vašeg izlaza poželjno ako imate opciju.

 

Nacon RIG 500 Pro HC su dobre slušalice! Njihov zvuk ostavlja malo prostora da poželite da imate nešto više. Udobne su, dobro napravljene i rade na svemu odlično. Nije modularan kao njihov prethodnik, pa umesto različitih zamenljivih delova, kao što su odvojeni kablovi za igranje na računaru i konzoli, sada postoje samo različite varijacije proizvoda za svaku platformu. Krajnji rezultat je nešto što je jednostavno za korišćenje uz pristupačnu cenu. Ovo je definitivno izbor sa kojim nećete pogrešiti.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00850
Nacon RIG 500 PRO HC gaming slušalice sa mikrofonom imaju čvrst, lagan dizajn ko...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00849
Nacon RIG 500 PRO HC gaming slušalice sa mikrofonom imaju čvrst, lagan dizajn ko...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00848
Nacon RIG 800 PRO HX Wireless su vrhunske gaming slušalice nove generacije....
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.999,00 RSD
Vrsta
Nova
29.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00847
Nacon RIG 800 PRO HS Wireless su vrhunske gaming slušalice nove generacije. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.999,00 RSD
Vrsta
Nova
29.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL00358
Gaming slušalice Nacon RIG 500 Pro imaju čvrst, lagan i izdržljiv diza...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD
Vrsta
Nova
8.999 ,00 RSD

Slični članci

18.
Oct.
2022.
XBOX
Nacon je jedan od nezavisnih proizvođača kontrolera koji se trudi da dovede osećaj i performanse po donekle nižoj ceni. Kompanija često uključuje i male...
17.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Nacon je nedavno bio domaćin njihovog Nacon Connect događaja, koji predstavlja prikaz igara koje studio objavljuje, neke u narednih nekoliko meseci, a neke s...
16.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Ukoliko ste u grupi onih koji do sada nisu čuli za brend NACON, sigurni smo da za Big Beng brend jeste. Otkrićemo Vam tajnu, to je jedan isti brend!