Playstation
17.02.2021.

Sada je i Sony na optuženičkoj klupi

Prisećamo se najvećih defekta proizvoda u Srbiji i svetu

Advokatska kancalarija u Americi pokrenula je kolektivnu tužbu protiv kompanije Sony, navodeći da je PS5 DualSense kontroler neispravan zbog zanošenja i da je Sony bio svestan problema bez otkrivanja istog.

Tužba navodi da je ponašanje kompanije Sony nepošteno, obmanjujuće, nezakonito i nepravedno. Prošle nedelje se pisalo o istrazi o grešci DualSense-a od strane advokatske kancelarije Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith LLP (CSK&D). Firma je sada formalno podnela kolektivnu tužbu američkom okružnom sudu za južni okrug Njujorka. U dokumentima se vidi da se tužba podnosi u ime tužioca Lmarc-a Turnera i svih ostalih a tuženi su Sony Corporation of America i Sony Interactive Entertainment.

Ovo je svakako prva tužba protiv kompanije Sony zbog DualSense kontrolera ali imajući u vidu koliko je tržište u poslednje vreme postalo željno toga da nekoga tuži, sigurno nije poslednja. U tužbi se navodi da je DualSense kontroler neispravan jer sadrži kvar koji rezultira pomeranjem likova na ekranu iako igrač nije zadao komandu. Ovo je svima poznato kao analogni drift. U tužbi se dalje navodi da je Sony imao dovoljno vremena da shvati da imaju problem i to na osnovu žalbi potrošača online, žalbi koje su potrošači podneli direktno njima i naravno na osnovu njihovog sopstvenog testiranja pre puštanja u prodaju.

U tužbi se takođe navodi da su Sony mogućnosti za popravku kontrolera suviše ograničene. Kada potrošači iskuse Drift Defect, opcije za popravku su male. Namenski portal kompanije za probleme sa PS5 hardverom, uključujući i DualSense kontroler, preusmerava potrošače na agenta korisničke službe putem kontakt stranice za podršku za PlayStation. Kupci dugo čekaju i suočavaju se sa bezbroj unapred snimljenih telefonskih upita pre nego što konačno razgovaraju sa agentom u vezi sa popravkama drifta. Tužbom se traži suđenje sa porotom i novčana naknada za pretrpljenu štetu ali i javna zabrana. Dokumenti ukazuju na mnogobrojna kršenja dozvoljenog vremena za rešenje garancije, kršenja podrazumevane garancije prodaje, nepravednog sticanja i kršenja zakona o zaštiti potrošača iz Virdžinije. Tužilac iz Virdžinije. Lmarc Turner, navodno je kupio njihov PS5 ovog meseca i navodno prvog dana je imao problema. Turner je očigledno tada kontaktirao Sony službu za korisnike i rečeno mu je da resetuje igru i konzolu, ali mu nije ponuđena dalja pomoć. Problem nije rešen a Turner je zatim kupio drugi DualSense. Da li je tužilac bio upoznat sa Drift Defektom pre nego što je kupio svoj PS5? Da li je možda već pri kupovini planirao da se sudi? Neki se pitaju da li bi tražio i zahtevao da plati manje? Mnogo je tu prostora za nagađanje.

Podsećamo vas da postoji i tužba protiv Nintenda u vezi sa pomeranjem kontrolera i da je nedavno održana arbitražu pre nego što je stigla do sudova. Možda tako nešto nije ovde moguće pa će doći i do ročišta.

U tužbi se, verovali ili ne, navode primeri komentara na društvenim mrežama u vezi sa zanosom PS5, gde se igrači žale na zanošenje odmah posle kupovine ili nakon nekoliko dana od kupovine. Govori se i o istoj grešci na PS4 kontrolerima Dualshock 4 pa neki idu toliko daleko da navode da je Sony, obzirom na to da su kontroleri slični, znao za problem i ranije.  Tužba dalje navodi da nema nikakvih indikacija da je Sony razvio rešenje za ovaj problem. Umesto toga se čini da se jednostavno izvela manja prepravka i obnavljanje pre nego se proizvod pustio u prodaju. Tužba zahteva naredbu kojom će se zaustaviti Sony-jeva nezakonita i nepoštena poslovna praksa, zabrana ili besplatna zamena za DualSense kontrolere, naknada štete i još mnogo toga.

Da li je u pitanju serijska greška ili ne?

Dešava se da veliki brendovi imaju probleme sa određenim serijama proizvoda i to ne samo kada je u pitanju gejming i IT već i neki drugi proizvodi. Hajde da se prisetimo nekih od najpoznatijih u svetu ali i u Srbiji.

Požari u rezervoaru za gorivo Ford Pinto - 1978

Iako se ovo dešavalo daleke 1978. godine, priča je o kojoj se i dalje govori jer je u pitanju jedno od najvećih povlačenja proizvoda iz prodaje, ikada. Tokom 1971. do 1980. godine, Ford je prodao preko 3 miliona vozila Pinto modela. Pre nego što je Ford objavio model iz 78. godine, kompanija je bila svesna neispravnog rezervoara za gorivo koji se koristi u automobilima. Međutim, kompanija je u to vreme verovala da je bolje platiti zahtev za odštetu nego rešiti problem.  Nakon što je muškarac u vozilu planuo tokom nesreće pri maloj brzini, čoveku je za njegov slučaj dosuđena odšteta od 125 miliona dolara. Procenjuje se da se oko 180 smrtnih slučajeva može pripisati požaru Pintovog rezervoara za gorivo.

 

Firestone gume sa oštećenim gaznim slojem - 2000

Između 2000. i 2001. Ford je morao da se povuče 19,5 miliona Firestone Wilderness guma ugrađenih u njihov terenac Ford Explorer. Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima, više od 100 smrtnih slučajeva u vozilu se desilo usled odvajanja gaznih slojeva na jednoj od guma tokom vožnje. U vreme izdavanja, Ford i Firestone su se međusobno krivili za bezbednosna pitanja. Bilo da je reč o sigurnosti SUV-a ili neispravnim gumama, obe kompanije morale su da plate troškove povređenim potrošačima.

Vioxx koji uzrokuje infarkt - 2004

Verovatno jedan od najsmrtonosnijih proizvoda u istoriji, Vioxx je bio „revolucionarni“ lek za bol od artritisa. Farmaceutska kompanija Merck & Co je izdao dobrovoljni opoziv nakon studije koju je sprovela FDA i utvrdila da je lek mogao izazvati 27.000 srčanih udara i bezbroj iznenadnih zastoja srca, iako kompanija nije preuzela odgovornost za ovo drugo. Lek nije samo naneo ogromne patnje porodicama pacijenata, već je imao i ogromne finansijske implikacije za kompaniju. Kompanija je izgubila oko 725 miliona dolara prodaje, rešila većinu svojih tužbi za odgovornost za proizvode sa 4,85 milijardi dolara i platila 830 miliona dolara za namirenje savezne tužbe za kolektivnu tužbu.

Matel igračke sa toksičnom bojom - 2007

Još 2007. godine, Mattel i Fisher-Price su opozvali Barbie komplete za igranje, figurice Dore Explorer i druge igračke zbog opasnosti od trovanja olovom. Izveštaj američke Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda kaže da je na igračkama korišćena boja koja sadrži previše olova, koji je toksičan kada se unese, naročito kod male dece. Srećom, u vreme opoziva nije bilo prijavljenih povreda. Međutim, Mattel je ipak morao da prijavi finansijski gubitak i pristao je da namiri kolektivnu tužbu porodica koje su kupile neispravne igračke. Procena nagodbe bila je 50 miliona dolara.

Takata jastuci koji su eksplodirali - 2008

Opoziv Takata vazdušnih jastuka je ubedljivo najpoznatiji i najduži opoziv proizvoda u istoriji. NHTSA je raspisao opoziv zloglasnih vazdušnih jastuka Takata koji su se nalazili u vozilima Chrysler, BMW, Honda, Ford, Mazda, General Motors, Toyota, Subaru, Nissan i Mitsubishi. Kvar je uzrokovao eksploziju vazdušnog jastuka, uzrokujući ozbiljne povrede, a u nekim slučajevima i smrt. Desetine miliona vozila pogođeno je samo u Americi. Od 2017. godine, prema NHTSA, vazdušnim jastucima Takata može se pripisati 12 smrtnih slučajeva i 200 povreda. Japanska kompanija prijavila je stečaj 2017. Procenjeni ukupni trošak opoziva tek treba da se utvrdi.

Neispravan prekidač za paljenje kompanije General Motors - 2014

Automobili su izgleda najpodložniji kvarovima i defektima. 2014. godine vozila General Motors nisu mogla da izbegnu opoziv neispravnih prekidača za paljenje. Kvar je bio u tome što je prekidač za paljenje mogao isključiti motor bez upozorenja, onemogućavajući servo volan, vazdušne jastuke i kočnice. Ovom neispravnom proizvodu mogu se pripisati najmanje 124 smrti i preko 248 povreda. Kompanija je za sigurnosna pitanja znala već 2004. godine, ali nije uspela da se pozabavi tim problemom.  Na kraju, General Motors je izjavio da je opoziv koštao automobilsku kompaniju 4,1 milijardu američkih dolara, pri čemu je skoro polovina potrošena na popravku opozvanih vozila, gotovo 870 miliona američkih dolara za namirenje šteta za smrt i povrede i još 900 miliona američkih dolara u nagodbi sa Ministarstvom pravde.

Volksvagenov skandal sa dizel gorivom - 2015

2015. godine Volksvagen nija samo morao da povuče proizvod već su se suočili i sa masovnim skandalom (nazvanim „Dieselgate“) koji je zauvek promenio način na koji potrošači gledaju na brend. Kompanija je programirala softver dizel modela za smanjenje nivoa azotnih oksida (NOx) tokom ispitivanja emisija. U stvarnosti, pogođeni modeli bili su odgovorni za skoro 40 puta više od američkog zakonskog ograničenja za emitovanje NOx. Nakon opoziva, kompaniji su bile potrebne dve godine da se oporavi. Platili su poravnanje u iznosu od 14,7 milijardi dolara za nadoknadu štete vlasnicima automobila i rešavanje štete po životnu sredinu u vezi sa emitovanjem NOx njihovih automobila.

Samsungove baterije Galaxy Note 7 koje su se pregrejavale - 2016

U jednom od najpoznatijih opoziva proizvoda poslednjih godina, Samsung je morao da opozove skoro milion mobilnih telefona nakon ozbiljnih opekotina i opasnosti od požara. Nakon 92 izveštaja o pregrejavanju baterije na njihovomGalaxy Note 7 u SAD-u, kompanija je zaustavila prodaju i proizvodnju telefona, najavljujući opoziv.  Srećom, oštećenom mobilnom telefonu nije pripisana smrt. Godinu dana nakon opoziva, Samsung je lansirao Galaxy Note 8 sa jakom prodajom

Xbox 360 i Crveni prsten smrti

Ovo je možda jedan od najvećih nedostataka konzole u novijoj istoriji. Crveni prsten smrti znači kobni hardverski kvar. Kad god vitalna komponenta hardvera u Xbox 360 nije uspela da se pokrene, tri od četiri kontrolne lampice kontrolera na prednjoj strani konzole zasvetle crveno. Uglavnom kad god se to dogodilo, to je značilo da je konzola bila efikasno blokirana i da uopšte ne bi mogla da se pokrene ili igra igre. Ovo je bio izuzetno rasprostranjen problem na originalnoj Xbox 360 konzoli, koji bi nastao kao rezultat nekoliko različitih potencijalnih kvarova koji bi se dogodili na konzoli. Ovo je očigledno bilo veliko pitanje za Microsoft, koji je na kraju izgubio preko milijardu dolara kapitala. Robbie Bach, koji je u to vreme bio šef Microsoftovog odeljenja za igre Xbox, doneo je odluku o produženju garancije za konzolu za tri godine zbog "crvenog prstena smrti". Iako zvanična statistika nikada nije dostavljena, a različita istraživanja nezavisnih proizvođača se razlikuju, problem je bio dovoljno rasprostranjen da je pogodio preko 20 procenata od 84 miliona kupaca Xbox 360. To je ogroman broj u poređenju sa stopama neuspeha među konkurentima kao što su PlayStation ili Nintendo, što je bilo manje od 10 procenata za svakog.

PS4 Pro pokretanje sistema

Ovaj konkretni problem je nešto noviji i nema tačno rešenje, ali sigurno još uvek postoji. Za one koji su ranije kupili PS4 Pro, sistem je sigurno bio sposobniji od standardnog PS4 ili Slim modela, ali postojao je jedan upadljiv problem sa bukom. Nekoliko potrošača je izvestilo da njihovi PS4 Pro sistemi stvaraju apsurdne količine buke ventilatora, do te mere da bi sistem zvučao kao poletanje komercijalnog aviona. Neki su čak prisilno napuštali igre ili isključivali sistem u potpunosti. Doduše, ovo je bio problem i sa originalnim PS4 sistemima, ali to je jer je GPU verovatno morao da radi punom snagom da bi pokrenuo igre poput The Last of Us Part 2 ili God of War. Međutim, obzirom da je PS4 Pro izričito dizajniran da ove igre pokreće sa optimalnim grafičkim kvalitetom (a u nekim slučajevima i u 4K), nije imalo smisla da vrhunska visokotehnološka konzola radi jednako glasno. Neki su to pripisali nakupljanju prašine u konzoli, drugi nepotrebnom izlazu snage zbog kojeg su ventilatori radili na mnogo višim električnim frekvencijama. U svakom slučaju, neki su prijavili da noviji PS4 Pro sistemi više nemaju ovaj problem, pa je problem možda tiho rešen bez pompe.

 

Srbija - možda i niste znali

Već smo spomenuli Samsung telefon koji je i u Srbiji zabeležio povrate i probleme. Samsung kancalarija je sa svojim kriznim marketingom dosta brzo rešila problem a jedino što je pogodilo Samsung u tom momentu u Srbiji je izuzetno povećanje prodaje Apple telefona.

Postoje i neki drugi proizvodi o kojima se nije pisalo mnogo i gde je problem izuzetno brzo rešen. Jedan od najboljih primera je kompanija Imtel koja je devedesetih bila najveći uvoznik i prodavac IT opreme. Oni su uvezli HP monitore i odmah pri testiranju u kompaniji je utvrđeno da cela serija ima problem. Imtel je doneo odluku da ne pušta monitore u prodaju a sa kompanijom HP je problem rešen i cela serija, ne samo u Srbiji, je povučena iz prodaje.

U vreme kada su se tableti prodavali mnogo više od laptopova, domaća kompanija je morala da povuče celu seriju zbog problema sa procesorima. O tome se nije mnogo pisalo a brend je nastavio da radi na svom usavršavanju i unapređenju procesora. 

Interesantan je i slučaj sa velikim uvoznikom telefona koji je pronašao dobar brend sa dobro dizajniranim modelima ali se u momentu uvoza i distribucije nije znalo da se unutar aparata nalaze virusi sa porno sadržajima pa je cela serija morala da se povuče. Ovde je proizvod stigao do krajnjih kupaca i bilo je potrebno vreme da se sve reši.

Pre par godina se otvorila velika radnja u centru grada a izlog napunio najnovijim televizorima. Ono što se tada nije znalo je da je moguće hakovati televizore sa ulice, kroz izlog, pa su prolaznici cele noći mogli da gledaju erotske i porno kanale zahvaljujući nekom veselom hakeru.

 

Sigurno je da postoji razlika između toga da niste upoznati sa problemom proizvoda i toga da namerno krijete postojanje kvara. Kako je to moguće dokazati, ostaje da vidimo. Tanka je linija između neopravdanih očekivanja i namernog obmanjivanja.

Imate li vi neka iskustva ovog tipa?

 

 

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 je najbolje mesto za igranje! PS4 konzola, pruža izuzetnu snagu za igranje, neverov...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
38.999,00 RSD
Vrsta
Nova
38.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1478
Sa lakoćom kontrolišite veliki broj najpopularnijih zabavnih usluga na konzoli P...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Accessories HAC1476
Budite u centru pažnje dok strimujete igru pomoću HD kamere za PS5™.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD

Slični članci

14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...
31.
Jan.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je moćna mašina koja je dizajnirana za vrhunske monitore. Kako omogućiti video od 120Hz na PS5?
26.
Nov.
2020.
Playstation
Sony tvrdi da je PS5 imao do sada najbolju premijeru i prodaju ikada zabeleženu u kompaniji PlayStation, i potvrdio je da su trenutno sve količine u svetu pr...