Vesti/Najnovije
07.12.2021.
Autor: Anes Hrnjić

Prednosti video igara za decu i odrasle

Verujte nam spisak je poduži

Video igrice se često odbacuju kao nesofisticirane ili kao domen lenjivaca i nolajfera, ali jeste li znali da mnogi zajednički elementi ovih simuliranih svetova mogu pružiti prednosti u stvarnom životu?

Živimo na Balkanu gde još vlada stereotipno razmišljanje da su video igre samo za decu i da od njih nema nikakve koristi. U ostatku članka možete pročitati koje prednosti donose video igrica za djecu i odrasle:

  • Zdrava stimulacija mozga
  • Razvoj veština rešavanja problema
  • Oslobađanje od stresa

Saznajte više o prednostima video igara prije nego što pokrenete svoju omiljenu igru na računaru ili konzoli.

1. Video igre mogu poboljšati ručnu spretnost tj. motoriku

Igre bazirane na kontroleru mogu biti odlične za vaše ruke. U studiji koja je uključivala grupu hirurga, istraživači su otkrili da su oni koji su igrali video igrice bili brži u izvođenju naprednih procedura i napravili 37 posto manje grešaka od onih koji nisu. Posebne video igrice su također korišćene kao fizikalna terapija kako bi se pomoglo žrtvama moždanog udara da povrate kontrolu nad svojim rukama i zglobovima.

2. Video igrice mogu povećati sivu tvar vašeg mozga

Igranje je zaista vježba za vaš um prerušena u zabavu. Studije su pokazale da redovno igranje video igrica može povećati sivu masu u mozgu i pojačati povezanost mozga. (Siva masa je povezana s kontrolom mišića, pamćenjem, percepcijom i prostornom navigacijom.)

3. Igrači mogu imati bolje društvene veštine

Stereotip stidljive osobe koja koristi video igrice kao način da pobegne nije onako kako izgleda prosečan igrač. Prošla istraživanja koja su uključivala decu otkrila su da je veća verovatnoća da će oni koji su igrali više video igrica imati dobre društvene veštine, bolje akademske rezultate i izgraditi bolje odnose s drugim učenicima zbog društvene i kolaborativne komponente nekih vrsta igara.

 

4. Igre vas mogu naučiti da bolje rešavate probleme

Igre otvorenog sveta (open world), bazirane na misijama i igre na više nivoa dizajnirane su kao složene zagonetke za čije rešavanje je potrebno nekoliko sati. Povremeno, rešenje varira zavisno od vaših akcija u igri. Naučiti razmišljati na nogama i praviti strategiju u brzom fantazijskom okruženju je veština  koja se može prenetiu stvarni svet. Jedna dugoročna studija objavljena 2013. godine pokazala je da su deca koja su igrala igre zasnovane na strategiji pokazala poboljšanje u veštinama rešavanja problema – i stoga su imala tendenciju da dobiju bolje ocene sljedeće školske godine.

5. Možete postati fizički aktivniji kao igrač

Većina velikih konzola sada ima tehnologiju za podizanje igrača s kauča na noge. Budućnost VR igara podići će stvari na potpuno novi nivo. Programeri mobilnih igara takođe su počeli da stvaraju igre koje se igraju u fizičkom prostoru, izgrađujući ih na osnovu podataka o lokaciji u stvarnom svetu i inspirišući igrače da se presele kako bi napredovali u virtuelnom svetu.

6. Video igrice mogu poboljšati vaš vid

Sve dok ne buljite u ekran 10 sati zaredom (ili sedite dva metra dalje), igranje video igrica zapravo može poboljšati vid. U jednoj studiji, 10 učenika koji nisu bili igrači obučavano je 30 sati u akcionim igrama u prvom licu, a zatim testirano protiv 10 ne-gejmera. Učenici koji su se igrali mogli su jasnije vidjeti predmete u pretrpanom prostoru zbog poboljšane prostorne rezolucije. Mogli su da treniraju svoj mozak da vide manje detalje, jer su se u svakoj utakmici ti detalji ispostavili važnima.

7. Video igre mogu imati koristi od mentalnog zdravlja

Istraživanja su pokazala da neke video igrice mogu poboljšati raspoloženje i poboljšati srčani ritam – što je znak da mogu pomoći i u oslobađanju od stresa. Korelacija (a ne uzročnost) između video igrica i stresa se ogleda u brojnim nepovezanim studijama, zbog čega se video igre koriste u terapiji više od jedne decenije.

8. Oni su zabavan način da vas navedu na učenje

Video igrice postoje na skoro svemu. Na samom početku, programeri su shvatili da se video igre mogu koristiti za poboljšanje ještina čitanja i matematike. Danas postoje igre koje uključuju svetsku istoriju, kuvanje, politiku, hemiju, arhitekturu i druge teme kojima možda niste bili izloženi u školi.

9. Video igrice vas mogu inspirisati da budete uporniji

Sa video igricama ili pobeđujete ili nastavljate pokušavati, učeći na svojim greškama dok napredujete dok ne postignete cilj. Zbog toga, neki istraživači i edukatori tvrde da video igre mogu naučiti ljude da budu sigurniji i da rade prema svojim ciljevima, tretirajući svaki pogrešan korak samo kao još jednu priliku za učenje.

 

Preuzeto Respawn.ba

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Novi nastavak najpopularnije plesne igre na svetu Nove pesme, nove koreografije, nove poz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL282
Reprodukcija zvuka Stereo Audio kanal 2.0 Osetljivost 115 dB Nivo zvučnog pritiska...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL281
Reprodukcija zvuka Stereo Audio kanal 2.0 Osetljivost 115 dB Nivo zvučnog pritiska...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2023.
Ova mama je gejmer
Svi mi imamo momente kada ne želimo da naučimo nešto novo jer mislimo da smo sve već videli i probali. I to je normalno. Poenta je u tome da shvatimo ...
12.
Apr.
2022.
Ova mama je gejmer
Gejmeri, muzičari, roditelji... Ove subote su mnogi sedeli zajedno i komentarisali izbor za najbolju pesmu Evrope.
26.
Sep.
2021.
Ova mama je gejmer
Ova 2021. godina će verovatno biti upamćena i kao godina u kojoj je gejming uspeo da dokaže da pored loših stvari koje su mu do sada pripisivali, post...