Vesti/Najnovije
10.12.2021.

Video igre sa najboljim zapletima i pričom u 2021

Nisu sve priče interesantne ali ove su odlične

Kažu da nije lako napraviti melodiju koja nema delove nečeg već urađenog, film koji ne podseća na neki stariji ili igru koja nema inspiraciju u nekoj starijoj igri. Ipak, dešava se da nas pojedine igre iznenade malo drugačijom pričom i pristupom. Ovo je naša lista video igara iz 2021. godine koje su na naki način donele nešto novo.

Za mnoge, moćna priča u video igrama je postala jednako važna kao i kvalitetna igra. Pre nekoliko decenija, Metal Gear Solid, Hidea Kojime je stavio više fokusa na bioskopski prikaz nego bilo koja druga igra u to vreme, a programeri poput Naughty Dog su usavršili ovaj narativni stil kroz igre poput The Last of Us 2. Međutim, kao što su igre iz 2021. pokazale, nije svaka velika priča ispričana na isti način. Dok veliki broj ovogodišnjih najboljih priča ima pristup koji teži scenama, drugi naslovi daju svoje narative na kreativan način. Nijedan format nije sam po sebi bolji od drugog, jer se svodi na lične preferencije, ali činjenica da video igre mogu ispričati svoje priče na toliko različitih načina dokazuje koliko je ovaj medij poseban. 2021. je ponudila niz nezaboravnih narativa koji su rizikovali na neki način, iznenadili publiku i postavili temelje za buduće avanture.

 

Deathloop

Deathloop je odličan primer kako roguelike pristup može doprineti dubini priče. Slično kao što je Had učinio 2020. godine, igrači će na kraju naučiti više o onima protiv kojih se bore u svakoj turi. Prezentacija se ističe, jer igrači vide kako Koltova sećanja cure kroz stilizovani tekst na ekranu. Svaki od Deathloopovih vizionara ima dubinu, pri čemu je razumljiva njihova motivacija da žele da Petlja ostane otvorena. Kao i drugi naslovi na listi, dijalog je jak, sa šalama između Kolta i Džulijane pa su oba glumca dobila zaslužene nominacije za nagradu Game Awards za najbolju izvedbu. Deathloop je pun stila ali likovi su ti koji pomažu da priča bude nezaboravna. Iako određena pitanja o Loop-u ostaju bez odgovora, odgovori koje fanovi dobijaju su zadovoljavajući, sa različitim nitima koje se dobro povezuju.

Verovatno je da ranije niste igrali igru poput Deathloopa!

Tačnije, igrali ste verovatno dosta igara koje pomalo liče na Deathloop. Setimo se Dishonored, Hitman, Outer Wilds pa čak i Dark Souls, ali nikada ništa što se uklapa u toliko zanimljivih ideja da bi se stvorilo nešto tako fascinantno i jedinstveno. Dan koji se stalno ponavlja, lik osuđen na petlju sve dok je ne slomite ubijanjem osam meta je podloga za upečatljivu pucnjavu, upijanje istraženog rada, zadovoljavanje eksperimentisanja, pa čak i napete sukobe za više igrača. Precizna kalibracija svega ovoga od strane programera Arkane Studios čini Deathloop zamršenom izgrađenom mašinom sa satom koja ne zuji, već grmi.

 

 

Life is Strange: True Colors

Life is Strange: True Colors je udaljavanje od epizodnog formata i to je bila hrabra odluka, ali ona koja se na kraju isplatila u korist igre kroz priču dobrog tempa. Aleks Čen je jedan od najboljih protagonista video igara godine, sa svojim jedinstvenim moćima zasnovanim na empatiji, što je čini nezaboravnim herojem. Njene posebne sposobnosti dovele su je u brojne teške situacije, a igrači moraju da donose teške odluke u kojima nema ispravnog ili pogrešnog. Ne samo da Erika Mori pruža snažnu izvedbu kao Aleks, već i poboljšani vizuelni prikazi igre čine sve scene u kojima se nalazi mnogo težim. Uprkos tome što igračima daje pristup nekim supermoćima, Life is Strange: True Colors je takođe jedna od najosnovnijih priča godine, sa svojom najvećom snagom u vezi likova koji su primorani da se bave problemima iz stvarnog sveta.

 

 

 

Resident Evil Village

Najbolji trenuci Resident Evil Village se mogu desiti na početku i na kraju igre, ali te sekvence su dovoljno jake da naprave priču za pamćenje. Mnogo je istinskih iznenađenja tokom drugog nastupa Ethan Winters-a kao glavnog junaka Resident Evil, bilo da se radi o tizerima u vezi sa njegovom ćerkom Rouz ili iznenađujuće maloj ulozi Lady Dimitrescu. Međutim, čak i sa ograničenim vremenom koje je dobila, Dimitresku i drugi lordovi uspevaju da ostvare neverovatan uticaj. Svi su nezaboravni na svoj način, a dubina njihove različite pozadine drži igrače motivisanim da se bave čak i najmanjim kolekcionarskim predmetima. Način na koji je najvažnije okruženje u igri Village povezano sa starijim naslovima je takođe pametno, a uloga Chris Redfield u poslednjem satu igre sigurno će oduševiti dugogodišnje fanove.

 

 

Returnal

Narativ igre je nesumnjivo najzbunjujući na ovoj listi, ali to nije negativno. U stvari, način na koji igra priča svoju priču naterao je fanove da teoretišu mesecima nakon objavljivanja, dok su igrači podeljeni oko toga da li je Atropos stvaran ili plod Selenine mašte. Bez obzira na to sa koje strane igrači učestvuju u debati, postoje dobri argumenti za obe interpretacije, sa različitim dokazima koji traže od igrača da sagledaju igru iz različitih uglova. Bilo da se radi o promenljivim tekstualnim zapisima na Heliosu ili brojnim sekvencama kuće u prvom licu, veoma je zabavno prikupiti delove potrebne za rešavanje zagonetke o kojoj priča Returnal.

Lažni završetak sredinomigre je takođe savršeno izveden, sa Seleninim povratkom u Atropos nakon njenog navodnog bekstva koji je bio mučan i nezaboravan. Iako se nekima možda ne sviđa zamršeni pristup vođen detaljima, Housemarkue radi odličan posao izazivanja onoga što igrači misle da znaju o priči pri svakom pojedinačnom trčanju. Dalje, glumica Džejn Peri koja glumi Selenu,otkriva strah i zbunjenost protagonistkinje, sa audio zapisima o njenim brojnim smrtima koje vredi poslušati.

 

 

Tales of Arise

 

Tales of Arise, kao i drugi unosi u seriji, napreduju zahvaljujući odličnoj postavi likova. Koncept četiri frakcije otpora koje se bore za kontrolu je intrigantan, veze između likova kao što su Rinwell i Law ili Alphen i Shionne će verovatno ostati sa igračima dugo nakon što se igra završi. Isto tako, odluka da se pomešaju različiti žanrovi zajedno čini okruženje potpunim i jedinstvenim a igrači se osećaju zaokupljeni svetom oko sebe i pokušajima likova da ga učine boljim mestom. Tales of Arise takođe nudi mračniji narativ od onoga što se vidi u većini JRPG-ova pa se izdvaja od konkurencije, a njen osvrt na kolonijalizam i hijerarhije je iznenađujuće dubok.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50096
Novi nastavak Tales serijala Akcioni JRPG smešten na dve zaraćene planete Dr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50040
Resident Evil Village, osmi glavni nastavak čuvene Resident Evil franšize donosi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50039
Nakon prinudnog sletanja na planetu koja menja oblik Selena mora da istraži opusto&scar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50033
DEATHLOOP je inovacioni FPS koji je za PlayStation 5 napravila kompanija Arka...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika ponekad može biti dosadan predmet za učenje, pa zašto ne biste iskoristili jednu od ovih matematičkih računarskih igara da zadržite interes...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...