Vesti/Najnovije
14.04.2023.
Autor: Milan Živković

Zaboravih koliko je ovo dobro: Resident Evil 4 recenzija

Da mi se ne bi dopala neka Resident Evil igra, Capcom bi morao svojski da se potrudi

Ne mogu da verujem da je prošlo skoro dvadeset godina od kada sam zaigrao Resident Evil 4, u svetu jedan od najcenjenijih, ako ne i najvoljeniji naslov serijala. Iako još tada nezadovoljan udaljavanjem od tradicionalne formule sporih zombija koji su ovde zamenjeni više ljudskim antagonistima, još uvek se dobro sećam tog osećaja golemog uživanja kada sam sa suštim zadovoljstvom prelazio igru.

No kako mi tematika nije bila preterano draga, igru nisam igrao taman toliko dugo da je skoro u potpunosti zaboravim. Tačno na vreme za igranje rimejka koji je pred nama i željom da ponovo osetim to ushićenje kojim me je igra pre dvadesetak godina obgrlila. Ukratko – dobio sam i više nego što sam tražio. Resident Evil 4 rimejk je fantastična igra!

No da krenem redom, ako je ikako moguće zauzdati emocije dok su utisci još uvek sveži. I pored toga što se suštinski ne sećam većine dešavanja iz originala, mogu vam sa sigurnošću reći da ovo nije prekopirana igra sa doteranom grafikom, već njen naslednik kom je usađen novi život.

Sve do sada viđeno, u celosti je redefinisano. Odnosno igra ovaj put sebi daje mnogo više prostora i vremena da bi vas uvukla u sebe. Lokacije su redizajnirane tako da je sada mnogo lakše da vas savlada atmosfera dok koračate obimnijim i lepšim svetom od onog koji je original mogao da ponudi.

Danas je jako teško biti oduševljen grafikom neke igre. Ali bez obzira na visoko postavljene standarde, Resident Evil 4 rimejk uspeva i te kako da zadovolji apetite ovog, odlične grafike vazda gladnog igrača. Svet je pun detalja, efekti svetlosti su spektakularni a modeli svih karaktera verovatno najbolji koje je Resident Evil serijal ikada iznedrio.

Jedine zamerke koje imam na konto grafike, tiču se nekih animacija gde protagonista Leon deluje previše kruto. Da stvar bude gora, još više zameram na dizajnu njegovog lica. Nesrećnik baš ume da deluje beživotno… Ali s obzirom na njegov dosadni karakter i nedostatak ljudskih emocija (ljubitelji Leona, ne zamerite), ovakav model mu možda i odlično pristaje. No s obzirom da sam igrajući igru sebi u bradu dugo mrmljao kako je Leon baš loše napisan, nekako sam ceo taj aspekt protagoniste uspeo da odvojim od njega i da se još udobnije lično smestim u junačke cipele.

Iako ni dan danas nisam preterano velik ljubitelj onoga što je četvorka uradila za serijal po pitanju tematike odnosno motiva antagonista koji više nisu zombiji u klasičnom smislu, u igri sam uživao podjednako kao u bilo kom drugom odličnom Resident Evil naslovu. Nisam siguran kakvom se mračnom čarolijom igra služila da me tako omađija, ali ako bih morao da pogađam, rekao bih da je krivac onaj prepoznatljivi žanr horor preživljavanja, koji je ovde besprekorno izveden.

Osećaj da ste uvek na izmaku snaga (i municije) dok krčite put kroz nepredvidive horde jezivih protivnika, činio je samo da želim da napravim još neki korak dalje pre nego što isključim konzolu. Ovo je jedna vožnja koja od početka do kraja ne pušta, pa čini da još jače proklinjete sve obaveze koje vas drže podalje od ekrana. Kombinacija istraživanja, preživljavanja i želje da saznate šta se sledeće dešava, ovde čine jedan ubitačno efikasan koktel koji isijava suštinom gejminga. Resident Evil 4 rimejk je pakleno zabavan naslov.

Dobro, priča nije nikakvo remek delo… Leon polazi u misiju da spasi predsednikovu ćerku, zarobljenu u centru krajnje ruralnog dela Španije. Usput shvata da njegov zadatak nije nimalo jednostavan i da seže mnogo dublje od običnog spasavanja. Iza kulisa vreba daleko zlokobnija priča o sekti koja svoja verovanja odlično potkrepljuje mračnom naukom.

I dok ovako čitajući priča može da deluje zanimljivo, način na koji je izvedena, tipičan je za Resident Evil serijal, samo možda još blago naivnije… Likovi su napisani dosta otrcano pa nekada čak i smešno. Način na koji se ponašaju povremeno izlazi iz svih mogućih granica uverljivosti. A opet i pored svega navedenog, igra uspeva da „kompresuje“ sve svoje blesave aspekte u jednu neverovatno šarmantnu celinu. Nešto poput filma koji je toliko loš da je dobar, ali tako simpatično da nemate srca ni da izustite da je nešto loše.

Sva sreća, postava sporednih likova svojom harizmom odlično pokriva rupe u celom narativu. Poprilično je lako zavoleti (ili zamrzeti) većinu njih, tako da budite sigurni da nećete imati nikakav problem da se uživite u postavu i uživate u predstavi.

Kako je u pitanju horor naslov, očekujte i tonu kvalitetne, jezive atmosfere. Jeste da ćete najverovatnije morati da spuštate svetlinu ekrana, kako Resident Evil igre često umeju da pate od lošeg kontrasta uprkos sjajnom osvetljenju, ali nije u pitanju ništa što nije moguće sanirati uz malo dotezanja grafičkih podešavanja.

 

Verovatno najslađa stvar u vezi sa atmosferom, jeste što se horor ne gradi čestim momentima gde vas protivnik prepadne, već naprotiv jako suptilnim građenjem osećaja ranjivosti. Nebrojeno puta možete očekivati da vas nešto prepadne a ništa se neće dogoditi. Ali naravno onda kada spustite gard, trenutak je kada vas igra brutalno podseća da ste tu ipak da preživite a ne da razgledate lepote Španije.

 

Momenti koji mi se nisu dopali, najviše se tiču jednostavnosti koju nikada nisam tražio od Resident Evil serijala. Tako recimo inventar od vas ne iziskuje pametno slaganje predmeta u njega već se slaže sam od sebe, pritiskom dugmeta. Takođe, u skladište kod mesta gde čuvate igru moguće je odložiti samo oružje, tako da ćete municiju za ono koje ne koristite bez veze nosati sa sobom i gubiti na prostoru.

Ima tu još sitnica koje kao da namenski otimaju onaj sirovi duh starih igara ne bi li se lakše dodvorili modernoj publici, ali kada pogledam sva unapređenja u odnosu na ono čega se sećam iz originala, celokupna igra definitivno deluje pristupačnije i znatno atraktivnije. Interakcija sa okolinom a naročito protivnicima, možda subjektivno ali znatno podiže osećaj uzbuđenja. Akcija i sve u njenoj sferi, bez sumnje su sjajni.

Možda već znate, ali kada govorim o video igrama, ne volim mnogo da se upuštam u govoranciju o njenim konkretnim mehanikama i sitnicama za koje smatram da je najlepše otkriti ih dok sami igrate. Umesto toga, najradije govorim o osećaju koji igra pruža igraču. Budite uvereni da Resident Evil 4 rimejk u tom pogledu briljira.

Ovo je jedno izuzetno zabavno, lepo ispolirano i izbalansirano igračko iskustvo. Da možda par sitnica pružaju veću slobodu, da je protagonista lepše napisan a ceo scenario malo uverljiviji, ovo bi bila igra koju bih smeo da ocenim i najvišom ocenom. Ovako, ostaje jedan od najboljih naslova voljenog mi serijala. Pa i bez obzira na mane, ovde je zabavni faktor za čistu desetku.

Uz zdravu dozu istraživanja na srednjim podešavanjima težine, igra će vam se u potpunosti isplatiti za uloženi novac. Laganim tempom i uz skoro stoprocentno istraživanje i rešavanje sporednih aktivnosti, bilo mi je potrebno oko 20 časova kako bih igru prešao. Početkom aprila očekuje se izlazak i besplatnog DLC dodatka. U pitanju je Mercenaries mod iz originalne igre koji pruža mogućnost da se suočite sa hordama protivnika u nastojanju da što duže preživite. Na samo njegovo igranje, siguran sam da ćete utrošiti bar desetak sati nakon prelaska glavne priče.

 

Resident Evil 4 rimejk nije savršena igra, ali je bez sumnje jedan od najboljih naslova serijala kao i jedna od najzabavnijih igara koje sam zaigrao poslednjih godina. Prava poslastica za sve ljubitelje originala ali istovremeno i neverovatno dragocen dar novim obožavaocima, ovo je jedna od najlakših preporuka koje ću dati ove godine. Zaigrajte je, otkrijte sve što sam vam prećutao i ne zaboravite da se zabavite!

 

Resident Evil 4 je dostupan za PC, PlayStation 4/5 i Xbox Series X/S

 

Preneto sa PLAY!ZINE

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41390
Doživi noćnu moru koja je promenila survival horor žanr. Resident Evil je remake origi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4377
PS4 Resident Evil 4
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50268
Doživi noćnu moru koja je promenila survival horor žanr. Resident Evil je remake origi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO296
XBOX ONE Resident Evil 4
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.399 ,00 RSD

Slični članci

21.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Mnogo toga je prikazano a mi smo se potrudili da Vam sve prikažemo u samo jednom tekstu. Uživajte!