Vesti/Najnovije
21.04.2023.
Autor: Danica Manojlović

Harry Potter eksploatacija se nastavlja

Poziv za bojkot i pre početka snimanja serije

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

 

Pre izvesnog vremena sam napisala tekst OSTAVITE MI VIDEO IGRE NA MIRU, i tu ste mogli da pročitate šta se dešava sa igrom Hogwarts Legacy.

Sada opet imamo situaciju u kojoj se na neki način poziva na bojkot J.K. Rowling a sve zbog jadnog Harry Potter-a.

Povod je najava HBO o snimanju reboot serije o malom čarobnjaku i to čitavih 7 sezona, za svaku knjigu po jedna!

HBO je 13. aprila objavio da će ponovo pokrenuti priču o univerzumu Harija Potera u vidu televizijske serije, sa sedam sezona, po jednu za svaku knjigu. Zbog čega mi ovo liči na samo još jedan način da se zaradi novac? Mada, tu je i pitanje trenutne klime koja vlada oko JKR zbog njenog stava o trans pravima. Dok neki u novinama i po portalima pene sa pričom o tome da je ovo možda samo reklama i da se dosta najavljenih projekata nikada ne pokrene, još je više onih koji već sada traže da se serija bojkotuje i ne gleda. Ima i onih koji ne pišu o JKR, niti trans pravima već logički misle da su filmovi još uvek sveži u sećanjima i globalnoj javnoj svesti do te mere da se nova TV serija čini nepotrebnom. Za sada nigde nije viđena podrška i mišljenje da serija može uraditi nešto bolje u odnosu na filmove, niti da može doneti nešto novo.

Nekada voljena a sada i kritkovana Rowling je bila bitan faktor u odluci mnogih ljudi da li da igraju Hogworts Legacy. Dan danas nemamo prave informacije o tome da li je bojkot uspeo ali je činjenica da se igra prodaje. Koliko 5. maja očekujemo verziju za PS4 a u junu za Switch. Meni lično je tužno da je bilo kreatora sadržaja su izbegavali ili su odbacili Hogwarts Legacy igru nakon što je njihova zajednica to od njih zatražila.

Kod nas je situacija na sreću bila dobra i to se nije dešavalo ali mislim da je igra mogla biti bolje pokrivena. I tu je kritika ne na domaće influensere koji su sami uložili novac da kupe igru, niti su krivi domaći retaileri već je do regionalnog distributera koji nije poslao kodove (ili ih je poslao premalo). Tu mislim da je krajnje vreme da se distributeri uozbilje i počnu mnogo ozbiljnije da shvataju ne samo naše novinare i influensere već na kraju svega kupce koji su najbitniji u celom lancu.

Za one koji su zabrinuti oko prava gore pomenute Rowling, ona još uvek poseduje IP i profitira finansijski i na svojoj javnoj platformi kad god neko kupuje bilo šta što ima veze sa Potterom. Ovog puta ona je izvršni producent serije i potpisaće sve ideje u okviru iste.

HBO se možda nada da će do kraja snimanja prestati cela frka oko trans osoba to je sigurno. Sigurna karta je i da će autorka zadržati svoju trenutnu poziciju i uticaj na političare i štampu. Kažu i da se valjda opametila pa neće biti tako ekstremna u iznošenju svojih stavova. STvarno ili samo za javnost, HBO tvrdi da nema nikakvih nedoumica i strahova.

Pri najavi i otkrivanju informacije, HBO je koristio temu filma, logo filma i Hogworts filma. Glumačka ekipa je nepoznanica. Ono što je interesantno je da je HBO otkrio i da menja ime svoje usluge striminga. 

Ja iskreno, nemam neko ekstremno mišljenje o tome da li ok snimati ili ne. Neka svako radi šta misli da treba a na nama je da ocenimo ono što je urađeno. Ne volim kada se unapred donosi mišljenje o nečemu što nije viđeno ili objavljeno, i svaki uloženi trud i rad zaslužuju svoju šansu.

Ko je meni kriv što nisam Rowling pa da zarađujem pare samim sedenjem kod kuće?

 

Realno gledano, serija će imati bolju tehnologiju i efekte. Mnogi problematični delovi knjige koji će verovatno biti promenjeni čak i u ovoj kako se piše vernijoj adaptaciji. Koliko, videćemo jer je svima poznato da svaka od objavljenih knjiga dosta varira po dužini i debljini pa se pretpostavlja da će prvim sezonama verovatno biti potrebno mnogo materijala koje će se kasnije ogledati u drugim sezonama. Da li je i koliko kako se po raznim portalima navodi kontinuirana aktivnost JK Rowling sa Harijem Poterom zatrovalo brend istog izvan svake granice, nije na nama da sudimo. Koliko će to uticati na seriju, nismo vidoviti da znamo. Kako će se Rowling ponašati u sledećoj deceniji koliko će se serija snimati, verovatno ni ona sama trenutno ne može da predvidi. Svako ima pravo na svoje mišljenje ali bojkot unapred nije rešenje. 

Da li Adam Driver može da bude dobar kao Snape, meni ne. Fanovi traže da to bude Kianu Reeves, i to je onda jedno veliko DA. I tako je sa svim ostalim ulogama. Sve je trenutno veliko nagađanje ali ono što nije je da ćemo svakako dobiti mnogo šarenije likove u skladu sa svetskim trendovima.

HBO za sada može da profitira konstantnim pisanjem o ovoj temi ali nisam sigurna da to može biti dobro na duže staze. Njihov novac, njihov rizik a možda će se isplatiti.

Možda nove generacije traba da dobiju svog Harry Potter-a!

 

 

Slike preuzete sa Unilad i Startefacts 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41352
Hogwarts Legacy je impresivna, open-world akciona RPG igra . Sada možeš da isku&...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50231
Hogwarts Legacy je impresivna, open-world akciona RPG igra. Sada možeš da iskusi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Ušteda 13%
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499,00 RSD
6.499 ,00 RSD
Korišćena
5.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Hogwarts Legacy je impresivna, open-world akciona RPG igra . Sada možeš da isku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO897
Hogwarts Legacy je impresivna, open-world akciona RPG igra. Sada možeš da iskusi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

27.
Feb.
2023.
Focus on
Hogwarts Legacy je prodat u preko 12 miliona primeraka i zaradio je 850 miliona dolara širom sveta u prve dve nedelje.
26.
May.
2022.
Vesti/Najnovije
Igra se kao samostalna igra ili kombinuje sa drugim Funkoverse strateškim igrama za vrhunski duel čarobnjaka epskih razmera.
24.
Dec.
2021.
Ova mama je gejmer
Harry Potter kao lik iz knjige, kao junak iz filma ali i kao deo naših života. Sada se vraća, na neki način!