Vesti/Najnovije
07.07.2023.

SONY tajne na MICROSOFT suđenju

Koliko je uloženo a koliko je zarađeno?

Veoma poverljive informacije kompanije Sony o poslu sa PlayStation-om otkrivene su greškom!

Kao deo saslušanja FTC protiv Microsofta, Sony je dostavio dokument koji je pripremio PlayStation chief Jim Ryan a koji uključuje redigovane detalje o marginama koje Sony deli sa izdavačima, prihodima od Call of Duty, pa čak i troškovima razvoja nekih svojih igara.  Izgleda kao da je neko redigovao dokumente crnim prenosom ali kada ih skenirate, lako je videti neke od redakcija.

Opa!

Sud se trudio da ukloni dokument, ali šteta je učinjena. Novinari i Sony konkurencija su već preuzeli sve dokumente dok su bili u javnom vlasništvu. Između ostalog, dokument pokazuje da je Horizon Forbidden West očigledno koštao 212 miliona dolara tokom pet godina sa 300 zaposlenih, a The Last of Us Part II koštao je 220 miliona dolara sa oko 200 zaposlenih.

 

Ovde nije otkriveno samo koliko košta pravljenje igara. Sonz kaže da milion PlazStation gejmera ne igra ništa osim Call of Duty. Obratite pažnju na ovo:

Zbog čega je Sony ovo uradio?

Sony je dostavio ove informacije u pokušaju da pokaže da bi njegovi prihodi bili pod velikimpitanjem i u opasnosti ako bi Call of Duty bio ekskluziva za Xbox. U višestrukim podnescima regulatorima, Sony je tvrdio da se plaši da bi Microsoft mogao učiniti Call of Duty ekskluzivom za Xbox ili čak sabotirati PlayStation verzije igre. Naravno, možemo i da zamislimo taj uticaj na prihod jer je Sony takođe slučajno otkrio koliko novca Call of Duty vredi za PlayStation.

Već smo znali da je cifra veća od milijardu dolara, ali dokument sugeriše da je CoD vredeo 800 miliona dolara za prihod PlayStation-a samo u Americi tokom 2021. godine. Globalno, po dokumetu, 1,5 milijardi dolara. I to je samo igra! Iskalkulišite dodatke, pretplate i sve ostalo što bude oko 15,9 milijardi dolara godišnje. Ogroman iznos, zar ne?

Koliko Sony deli sa nezavisnim izdavačima kao što je Activision? Ovo nije dovoljno jasno ali  „tipična margina“ je oko 10% kako se čini.

Does that first bit say 14 percent of PlayStation games sold are Sony’s own first-party games? We’re not quite sure, but comparing to other numbers in the document it looks like “1” and “4”.

Dokument takođe otkriva da Sony ima samo još jednu igru Call of Dutiykao deo svog ekskluzivnog marketinškog ugovora sa Activision-om.

Poslednja igra obuhvaćena ugovorom je Call of Duty naslov koji će biti objavljen krajem 2023. godine“, stoji u delu dokumenta Džima Rajana koji nije pravilno redigovan.  Sony takođe kaže da oko polovine vlasnika PS5 takođe ima Nintendo Switch.

FTC i Microsoft su se tokom ovog saslušanja neprestano prepirali oko toga da li je Switch konkurent Xbox i PS5, a podaci kompanije Sony su još jasniji dokaz strukture vlasništva nad konzolama u Americi.

Sony nije jedini pogođen problemima objavljivanja dokumenata u javnosti. Poverljivi Microsoftov dokument otkrio je sve ciljeve kompanije za kupovinu Xbox-a, a sada je taj dokument nestao i zamenjen je uveliko redigovanom verzijom.

I da... Ni sama igra koja se očekuje 2023, a o kojoj se piše nije više tajna. Krenula su curenja pa imamo i datum objave a to je 10. novembar! Ukoliko ne bude odlaganja u poslednji čas.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Playstation VR2 stiže u Srbiju i pravi ogroman generacijski skok, vodi vas u virtu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
84.999,00 RSD
Vrsta
Nova
84.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
19.
Nov.
2022.
Vesti/Najnovije
Borba će možda malo biti uzdrmana jer će igrači morati da se naviknu na novi sistem i nauče kako da se kreću ovim menijem inventara što je brže moguće...