Vesti/Najnovije
17.07.2023.
Autor: Danica Manojlović

Microsoft svesno otpisuje prodaju preko 10 miliona kopija Starfield

Sulude odluke ili pravi potez da se porazi konkurencija?

Microsoft je priznao da će njegova odluka da ne izbaci Starfield i druge Bethesda igre na PlayStation dovesti do toga da milioni u prodaji budu neostvareni.

Sudski spor između kompanije Microsoft i Federalne trgovinske komisije Sjedinjenih Država doveo je do nekih veoma zanimljivih svedočenja o prošlim i budućim planovima ekskluzivnosti za Xbox. To svedočenje otkriva da Microsoft veruje da će biti propušteno 10 miliona prodaje i to samo od dve igre, Starfield i Indiana Jones.

Dokument koji detaljno opisuje svedočenje koje je dao finansijski direktor Xbox-a Tim Stuart pruža uvid u to koliko je ekskluzivnost važna za Xbox i po kojoj ceni dolazi. Rečeno je da je Stjuart priznao da je, nakon što je Microsoft kupio ZeniMax 2020. godine, procenio cenu ekskluzivnosti za određene Bethesda igre. Njegov zaključak je bio da će, ako Xbox objavi i Starfield i Indiana Jones na PlayStation-u, dve igre prikupiti dodatnih 10 miliona u prodaji.

Ne kažem da je zarada uvek najbitnija, ali ima nešto i u tome da kada praviš igru, praviš je da je igra što više ljudi. Igra treba da bude dobra i traje generacijama a ne da se pravi samo za jednu platformu i samo za to da neko pokaže da je jači ili mu se tako jednostavno može.

Neverovatno mi je na neki način jadno i čudno da je Microsoft video te prognozirane brojke prodaje i verovao da je ekskluzivnost i dalje bolja opcija. Hej, pa ja sam u jednom periodu dok sam radila u retailu bila kraljica ekskluzivnih proizvoda! Jedno je imati ekskluzivu na određeno vreme i prodavati svima u lancu radnji, i ne birati i uskovljavati ko će proizvod kupiti. Ovo je nešto sasvim drugačije! Ovde je jedan gigant rešio da "pljucne" na sve gejmere širom sveta koji ne igraju na njihovoj konzoli (i PC).

Stjuart je rekao da Microsoft veruje da će nadoknaditi izgubljenu prodaju kroz povećanu prodaju Xbox konzola i Game Pass-a. To bi trebalo da razjasni koliko profitabilno Microsoft vidi ekskluzivnost za nedavno kupljene studije i njihove nove igre. Drugim rečima, kao u doba krize kod nas, hoćeš mleko - moraš i pavlaku. Pa čak ni ovo poređenje nije dovoljno jednako gluposti koju Microsoft pravi. Bahato!

Naravno, kalkulisalo se tu još pa Microsoft verovatno traži i vidi veliku prednost u mogućnosti da preuzme Call of Duty ekskluzivu.

Stjuartovi komentari navode da Microsoft planira da igre učini ekskluzivnim, a mogućnost da igre Activision Blizzard učini ekskluzivnim je antikonkurentna. Međutim, dokumenti otkriveni u suđenju pokazuju da šef PlayStation-a Jim Ryan nije smatrao da Starfield postaje ekskluzivan kao „antikonkurentski,” što dodatno zbunjuje. Ekskluzivnost se godinama posmatra kao konkurentska praksa. Dok su američki sudovi stali na stranu Microsofta i protiv FTC-a, to ne mora nužno učiniti mogućnost da Xbox ekskluzivne Activision Blizzard igre budu privlačnije za PlayStation igrače.

Ja iskreno nikada ne bih činila ustupak nekome ko hoće da na meni zaradi dodatno. Postoji nešto što se zove "gospodin kupac" pa kao takav ima pravo da bira šta igra i šta kupuje. Ako je uslov da odigram neku igru to da dodatno kupujem drugu konzolu, ne hvala! Igara je bilo i biće!

Konkurentni ili ne, milioni PlayStation igrača će morati da razmotre kupovinu računara ili Xbox-a da bi igrali Starfield, a verovatno i Indijana Džonsa. Call of Duty i ostalo. 

Šta Vi planirate?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark POP! - Indiana Jones with Jacket ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Za sve prave ljubitelje legendarnog filmskog serijala. 9cm sa brendiranim postoljem. ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Starfield je prvi novi univerzum od Bethesda Game Studios, nagrađivanih kreatora T...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
​​​​​​Starfield je prvi novi univerzum od Bethesda Game Studios, nagrađivanih krea...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
37.499,00 RSD
Vrsta
Nova
37.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC2320
​​​​​​Starfield je prvi novi univerzum od Bethesda Game Studios, nagrađivanih krea...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
37.499,00 RSD
Vrsta
Nova
37.499 ,00 RSD

Slični članci

16.
Jul.
2023.
Vesti/Najnovije
Muzički RPG Stray Gods je pomerio datum izlaska, i čini se da je glavni krivac za to Todd Howard.
07.
Jul.
2023.
Vesti/Najnovije
21.
Sep.
2020.
XBOX
Microsoft ništa ne prepušta slučaju i tako kupuje jednu od najpoznatijih kompanija za razvoj hit igara kao što su Doom. Wolfenstein, The...