Vesti/Najnovije
29.02.2024.
Autor: Danica Manojlović

Igre za relaksaciju

Nije sve u pucanju i potocima krvi

Koje su najbolje igre koje opuštaju?

Ponekada smo tako umorni od posla a ne želimo da završimo dug, naporan dan uz neku pucačinu, film ili knjigu. Postoje trenuci kada sve što želimo da uradimo je da se ugnezdimo u našim foteljama ili gejmerskim stolicama uz šoljicu kafe ili tople čokolade, ili nečeg drugog uz lepu opuštenu igru koja će nam pomoći da zaboravimo stres i naprezanja. Ako poželite da se odmorite od igara koje izazivaju anksioznost  utopite se u jednu od smirujućih igara iz našeg teksta. Ima tu slagalica, avanturističkih igara, simulatora...

Journey

Predloge počinjemo sa igrom koja je hvaljena i višestruko nagrađivana. To je avantura kroz epsko i impresivno pustinjsko okruženje. Iako Journey nije otvoreni svet i stalno ste vođeni ka svom odredištu, ne osećate se tako jer vas beskrajni talasi peska uvek okružuju. Ako vam muzika takođe pomaže da se opustite, onda Journey nudi zvučnu podlogu nominovanu za Gramy koja savršeno prikazuje atmosferu sveta oko vas. Iako zaglavljeni u pustinji možda ne zvuči kao najbolji način za opuštanje, ne brinite. Umetnička grafika, sposobnost klizanja kroz vazduh i mistični prizori i stvorenja koja ćete otkriti čine ovo igru savršenom za relaksaciju.

 

Stardew Valley

Dok mnogi gledaju na opuštajuće igre za mentalni beg od stvarnosti, Stardew Valley počinje bukvalnim begom. Igrajući kao radnik iz grada koji je doživeo burn out, postojanje farme vašeg dede na ruralnoj južnoj obali Stardew Valley je vaša karta za odlazak daleko od problema. Ali, to ne znači da nemate puno posla.

Kada stignete usred valovitih brda vašeg novog doma, videćete da je staro poljoprivredno utočište vašeg dede videlo bolje dane od ove sadašnjosti. Sa drvećem razbacanim posvuda i korovom tvrdoglavo usidrenim za zemlju, to je mesto koje bi mnogi zaobišli. Odatle, bez obzira da li želite da zavolite sve stanovnike doline, da se bavite pecanjem ili postanete nemilosrdni proizvođač žema, na vama je šta ćete raditi sa svojim novim životom. Bez obzira na to da li je Stardew Valley realistična ili ne, ovo je jedna od najboljih igara za simulaciju upravljanja i stvaranja zelenih površina.  Stardew Valley jedna od najboljih opuštajućih igara za veče i vikende.

 

Abzu

Igre pod vodom su uvek nekako ezane za vreme, a znamo da voda neverovatno smiruje.

Bilo da lovimo hranu i piće u igrama preživljavanja kao što je Subnautica ili ostajemo bez kiseonika u bezbroj drugih, uvek smo u nekoj žurbi i borbi za malo dragocenog vazduha. Abzu nije takva igra! Ovo je opuštajuća igra nekihod kreatora igre Journey  koja vas ohrabruje da odvojite trenutak i uronite u nju. Slikovito!

Ovde imate dovoljno vremena da istražujete sve sopstvenim tempom, što vam omogućava da pravilno upoznate okean. Oponašajući ekološku priču o Putovanju, Abzuove vode vrve od zagonetnih ruševina koje žele da podele svoje priče bez reči. Svetlo zagonetno naglašava svako novo okruženje smirujućeg blaženstva, ali ovo je vodeni svet koji ćete želeti da istražite svaki centimetar pre nego što napredujete. Kada završite sa sedenjem i istraživanjem na morskom dnu u totalnoj tišini, veliki deo vašeg vremena u Abzuu ćete provesti diveći se podzemnoj fauni koja će vam se prikazati okolo. Dok se penjete na leđa ribe, pojavljuje se ime njihove vrste, podučavajući vas malo o vašem novom načinu prevoza dok se divite njihovim razigranim skokovima iznad svetlucave površine vode.

Obavezo uronite u ovu igru!

 

Everything

Pa prvu loptu, premisa igre sa sandboy-om Dejvida O'Rajlija je suprotnosta opuštajućoj igri. Everything je igra koja nas pita: Šta ako biste mogli da imate kontrolu nad svim stvarima odjednom? Zatim uzima taj i trči, leti i kotrlja se sa njim. Od 3.000 likova za igru, u jednom minutu možete biti struk trave, a sledećeg leteti kap ptica kroz urbani pejzaž. Ovo je sve, a ne u iritantnom smislu.

 

Oseća se neodoljivo, zapravo oslobađa. Bez pravog cilja osim da se zabavljate dok se petljate po svom igralištu veličine univerzuma, možete da radite šta želite. Na ovaj način, sve je smirujuća igra u kojoj je vaša jedina granica vaša mašta.

 

Tetris Effect

Za Tetris je dokazano da utiče na deo u mozgu koji nas smiruje nakon stresnih situacija. Možda nekima ipak Tetris ne asocira na opuštanje, naročito kada se približite kraju i blokovi brže padaju, a muzika se pojačava...

Ako vas to ispunjava užasom i panikom, Tetris Efekat bi mogao ipak biti dobar izbor. Antiteza klasičnog Tetrisa, postavljanje blokova i popunjavanje linija u Tetris Effectu ispuniće vaš merač zona. Kada se ovo popuni, režim Zone zamrzava vreme, omogućavajući vam da se krećete, popravljate pogrešno postavljene blokove i planirate svoje buduće poteze. Dodajte tome zapanjujuće vizuelne efekte, umirujuću muziku, pa čak i multiplayer, i eto zašto Tetris Effect pruža sate solo ili kooperativne zabave koja se opušta.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Napravi farmu iz snova, kreni od temelja na jednoj od pet ponuđenih mapa koje ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

11.
Sep.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre su daleko više od puke zabave, one predstavljaju moćan alat za razvoj logičkog razmišljanja i veština kod dece. Kroz pravilan izbor igara i aktivn...
23.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Ove igre imaju značajan uticaj na edukaciju dece u vezi sa istorijskim događajima i kontekstom. Kroz simulaciju, igrače uvode u prošle periode i pomaž...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...