Vesti/Najnovije
25.05.2021.

Subnautica: Below Zero je iznenadila mnoge

Par saveta pre nego je kupite

Igru za testiranje ustupio distributer Iris Mega. Hvala!

 

Nakon uspeha originala, Subnautica: Below Zero vraća igrače na Planetu 4546B, mada uz neke prilično velike promene, uključujući novog protagonistu. Indie igra koja na samom početku može izgledati zastrašujuće, posebno za one koji nisu igrali prvi deo. Jedna od najvećih i najuočljivijih razlika između Below Zero i njegovog prethodnika je priča. Original je bio jednostavno bekstvo sa planete na koju ste pali. Očigledno je da je dok se odvijao bilo puno misterija i tajni kojima smo se mogli prepustiti, ali krajnji cilj je ostao isti, sići ​​sa velike, mokre stene. Novi nastavak below Zero se odlučuje za ličniju i intimniju priču.

Naučnica Robin Ayou je sama na čudnoj planeti i sve oko nje pokušava da je ubije. Kada joj zimsko vreme na površini ne preti hipotermijom, stvorenja u svetu okeana pokušavaju da je pojedu dok istražuje dubine. Čak i kada je u zatvorenom, preti joj opasnost da okean probije trup i potopi je. Ovo je naslov koji se uklapa u žanr preživljavanja jer Robin mora da ostane živa nakon što padne na planetu 4546B. Njena početna misija je da istraži misterioznu smrt svoje sestre Samanthe, koja je radila na ovom vanzemaljskom svetu za intergalaktičku kompaniju Alterra. Robin ne veruje u korporativni izveštaj koji navodi kao uzrok smrti njenog brata i sestre „nemar zaposlenih“, pa je došla na planetu da se sama uveri. Ono što ona otkriva je širi sukob koji uključuje drevnu vanzemaljsku rasu i smrtonosnu bakteriju Kharaa. Nastavak se dotiče glavne priče originala, ali igrači ne moraju da znaju mnogo o prvoj igri kako bi igrali nastavak. Ovo je kampanja koja stoji samostalno. „Subnautica: Ispod nule“ više govori o tome kako ostati živ u negostoljubivom podvodnom okruženju. Povrh svega, misterije iz originala se proširuju i objašnjavaju još više, pružajući vam mnogo toga za učenje tokom pretrage. Budući da je ovo naučnofantastična igra preživljavanja u prvom licu, igrači moraju da brinu zbog gladi, žeđi, vrućine i vazduha. Zamislite ga kao „podvodni Minecraft“ kako to drugi kažu, ali je fokusiraniji na narativ, do određene tačke.

Pre nego što započnete, morate da izaberete koji nivo težine želite da igrate, baš kao i u originalu. Preživljavanje je na uobičajeni način kako smo naveli, koji osigurava uravnotežavanje gladi, žeđi i kiseonika, kao i dodavanje temperature. Ima četiri moda, Survival, Freedom Mode, Hardcore Mode i Creative Mode. Freedom nema ni glad ni žeđ. U Hardcore imate samo jedan život, dok Creative isključuje sve elemente preživljavanja. Odlučite se ako ste početnici za Survival - opstanak jer je to više nego dovoljan izazov. Najveći izazov je, naravno, istraživanje i izrada, baš kao i kod njegovog prethodnika.

Nakon sletanja na planetu, zaputićete se u svoju podvodnu bazu, u početku samo jednu, skučenu sobu sa ormarićem za odlaganje i fabrikacijom, i zaputiti se u dubine da biste saznali više o svom okruženju uz arsenal alata i opreme. Osnovni zaplet igranja ovde će biti poznat svima koji su igrali Subnauticu. Kuvate ribu koja vam naleti da biste održali zdravlje i utolili žeđ, istražujete i kopate minerale i usitnjavate biljke između ostalog, da biste dobili pristup novim materijalima i komponentama za izradu. Što više njih pronađete, više recepata za izradu otključate a što više recepata za izradu otključate, to ste bolje opremljeni da krenete dalje i dublje od svoje matične baze. Na primer, napravite peraju i rezervoar za kiseonik velikog kapaciteta za sebe u radno vreme, i moći ćete da zaronite mnogo dublje zbog omogućenog bržeg plivanja i više kiseonika koji ćete imati za udisanje. To će vam zauzvrat omogućiti da se uputite u nova, dublja područja i pronađete više novih i verovatno retkih materijala za prikupljanje, povratak u bazu i izradu još korisnije opreme.

Na početku je igračima teško. Mogu da ostanu pod vodom nekoliko sekundi pre nego što izađu na vazduh. Polako se kreću bez spoljne opreme. Ne znaju ništa o tome šta im može pomoći ili ubiti u okruženju. Kako više vremena provode vijugajući i prikupljajući resurse, to se menja.  Igrači izrađuju nadogradnje, pronalaze nacrte graditelja staništa, što im omogućava da uspostave bazu. Što više vremena i truda igrači ulože u aspekte istraživanja i izrade, svet se više otvara. Igrači ne mogu da se upuštaju u lavirinte pećinskih formacija jer bi im ponestalo vazduha. Za taj posao će morati da naprave rezervoar za kiseonik velikog kapaciteta i pećinske markere. Ne mogu bezbedno da putuju do najdubljih rovova bez nadogradnje Seatruck-a koje povećavaju dubinu u koju može da se zaroni.  Unknown Worlds pokušava da vodi igrače kroz ovaj proces kretanja putem ritma priča ispričanih sa ličnim digitalnim asistentima. Radi na uvođenju kampanje, ali nakon što igrači steknu misteriozni vanzemaljski entitet zvan Al-An i izgrade još opreme, ciljevi s vremena na vreme postanu previše odmrznuti.

Između pomaganja Al-An, istrage Samove smrti i pokušaja preživljavanja, igrači će imati dosta toga da rade. Nažalost, oni nemaju vodič za potragu koji ciljeve organizuje na jasan i sažet način. Neke misije su preteške i zahtevaju od igrača da pronađu teško dostupne materijale kako bi izradili potrebne predmete za napredak.  Kada se to dogodi, igra deluje frustrirajuće jer je pronalaženje pravog plana ili resursa opterećujuće. Liči na traženje igle u plastu sena. Ima to i svoje prednosti. Podstiče igrače da slobodno istražuju svet i kreiraju svoj gameplay, scenarije kada se igra i slučajnost kombinuju za organski osmišljenu priču. To su na kraju one anegdote i momenti koje igrači pričaju prijateljima uz piće. Ali previše oslanjanja na ovo gura kampanju. Igrači često žele malo više uputstva. Često to neće pronaći u igri, već će morati da se oslone na objavljivana uputstva i savete. Igrači će pronaći mnogo jer je „Subnautica: Below Zero“ nedavno izašla za konzole, ali je za PC tu od 2019.  Igrači će na internetu pronaći mnoštvo saveta ili mogu proći kroz sopstvena teška iskustva iz prve ruke. Loše izgrađene baze da zidovi pucaju do momenta davljenja, ekslozija vozila.. izgubljeni sati. 

Kako da preživite dubine vanzemaljske okeanske planete?

Budite spremni!  

Evo i par saveta kako.

Ne budite preterano znatiželjni

Nakon sletanja na planetu 4546B može biti neverovatno primamljivo zaroniti i istražiti što je više moguće, od luminiscentnog biljnog sveta do teritorijalnih morskih bića. Međutim, odlazak predaleko od spasa u slučaju nužde u ranim fazama igre može biti greška koja će vas skupo koštati. Izbegavajte duboke sisteme u pećinama, jer su za to potrebni određeni delovi opreme za bezbednu navigaciju, a igrači sigurno ne bi trebalo da rone preduboko, jer će u početku imati malo zaliha kiseonika. Upoznajte se sa neposrednim okruženjem lifepoda i nabavite što više resursa.

 

Pravite svetionike

Baš kao i njegov prethodnik, Subnautica: Below Zero nema mapu. Dakle, može biti vrlo lako da se okrenete tokom istraživanja. Međutim, igra dozvoljava igračima da prave svetionike, koje zatim mogu da primene svuda. Ovo je najbolji način obeležavanja tačaka od interesa na mapi, a imena i boje svakog svetionika takođe se mogu menjati kako bi se razlikovali. Vredi napomenuti da lifepod automatski ima obeleživač na HUD-u, pa nema potrebe da tamo postavljate svetionik.

 

Pazite na sante leda

Za razliku od prve igre, Subnautica: Below Zero je postavljena unutar temperatura zamrzavanja, što znači da okolina ima neke velike razlike poput ledenih ploča. To su debele ploče leda koje se nalaze na površini vode i sprečavaju igrače da dođu po vazduh na površinu. Kako se nivo kiseonika iscrpljuje tokom istraživanja, najprikladniji način njegovog dopunjavanja je probijanje kroz vodu, ali to je vrlo teško ako na putu stoje sante leda. Potrudite se da uvek u blizini postoji deo vode koji nije pokriven nekom od ovih santi da biste pristupili kiseoniku.

Skenirajte

Većina onoga na šta igrači naiđu u igri imaće neku vrstu priče i korisnih programa, a to se obično otkriva samo putem skenera. Ovaj uređaj nije odmah dostupan, ali se može prilično lako izraditi. Dakle, igračima bi ovo morao da bude jedan od prvih prioriteta. Jednom kada dobijete skener, nećete samo omogućiti sebi skeniranje flore i faune, već i fragmenata opreme, koji otključavaju nacrte za vrlo korisne delove kompleta. U osnovi, skeniranje je ključ napretka u ovoj igri.

 

Zaboravite na lov

Postoje različita stvorenja, kako na kopnu tako i u vodi, na koja ćete rano naići u igri ali i tokom nje. Trebalo bi da ih ostavite na miru. Ovo se posebno odnosi na predatore. Neke manje ribe se mogu koristiti za hranu i vodu, ali sa većim se ne vredi boriti jer ne pružaju nikakve resurse ili nagradu. Takođe je prilično teško srušiti neke predatore, posebno one najveće, i jednostavno nije vredno truda. Kada se suočite sa velikim predatorom, najbolje je pobeći.

 

Jedan problem sa istraživanjem je to je da je ponekad previše lako izgubiti se, čak i kada ste opremljeni navigacionim alatima. Možete postaviti svetionik (ako ga imate u svom inventaru) da biste kasnije olakšali povratak na tu lokaciju, ali pomalo je frustrirajuće što igra nema funkciju mapiranja, koja bi osprećila toliko besciljnog ponavljanja delova istraživanja dok pokušavte da se vratite u oblast u kojoj ste ranije bili, ali je pronalaženje bezuspešno. U međuvremenu, neke od mehanika preživljavanja ispod nule su ponekad kao neželjeni elementi. Merači gladi i žeđi nisu previše zahtevni, ali svejedno morate pripaziti, a ponekad se čini kao da staju na put istraživanju.

Na tehničkom nivou, Below Zero ima nekoliko problema. Ulazak i štucanje broja frejmova u sekundi mogu biti povremeni problemi, ali pokretanje igre ili ponovno učitavanje vaših ušteda takođe vas vode u duga vremena učitavanja čak i na konzolama nove generacije. Ništa od toga nije glavni problem, a u audio-vizuelnim oblastima igra zaslužuje tonu pohvala. Divni umetnički dizajn sa vrhunskim audio dizajnom, od ambijentalnih zvukova okeana do udaljenih vapaja vanzemaljskih vodenih stvorenja.

Jedan od manjih nedostataka Subnautica: Below Zero je što se ponekada muči na Nintendo Switch konzoli. Teksture se kasno pojavljuju a brzina kadra ponekad pada tako nisko da izgleda kao da igrate stop motion igru. To ni na koji način ne čini igru lošom već samo odvlači pažnju. Inače, upravo je izašao fix kojim bi sve trebalo da je rešeno.

Subnautica: Ispod nule je sjajna igra, koja se na pametne i zanimljive načine nadovezuje na čvrste temelje svog prethodnika. Proširene ideje i poboljšanja kvaliteta života čine izradu i istraživanje onoliko zanimljivim koliko biste želeli, a predivan podvodni svet u kojem se nalazite apsolutno je zadovoljstvo istraživati. Neki manji problemi mogu da se pojave s vremena na vreme, ali u celokupnoj igri su zanemarljivi. Sva nova stvorenja su savršen dodatak koji pomaže da planeta oživi kao prava. Svaki od novih bioma samo dodaje osećaj da je ovo pravi ekosistem, a vi ste samo mali delić koji ga posećujete. Igra izgleda fenomenalno a zvuči još bolje. Unknown Worlds su apsolutno razbili sa zvukom u ovoj igri. Od svakog pljuska vode do žuborenja nečega što vreba u daljini. Sve je tako jasno da stvara bogatu atmosferu u kojoj je zadovoljstvo igrati.

Inače, Below Zero je dobio i svoj Original Soundtrack!

Kompozitor je Ben Prunty, a soundtrack ima 54 remasterovanih i produženih pesama a uključuje i 4 bonus melodije. Trajanje je ukupno 2 sata i 25 minuta. Prodaje se na:

The Below Zero soundtrack je dostupan i na platformama Pandora, TikTok i ostalim muzičkim servisima.Po prvi put je moguće kupiti i  Subnautica originalni soundtrack na platformi Steam

Ukoliko još niste rešili igrati ili ne, pogledajte kako Games Youtuber Skokie istražuje Below Zero.

Zvanični link igre OVDE

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41123
Subnautica Below Zero za PS4 je podvodna avanturistička igra na vanzemaljskom okeanskom...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4718
PS4 Subnautica
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Subnautica, Below Zero za Nintendo Switch je podvodna avanturistička igra na vanze...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO444
XBOXONE Subnautica
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD

Slični članci

07.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Capcom se vratio korenima horora Resident Evil-a sa Village-om koji donosi tipičan razvoj onoga što možemo očekivati od licence i verujte nam da ćete ...
05.
May.
2021.
Nintendo
Jedno vrhunsko relaksirajuće iskustvo!
28.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Ljudi su mišljenja da je Nier Automata prva priča u nizu, medjutim to je daleko od istine, originalni Nier je izašao davne 2010 i to za PS3&nbs...