E Sport
16.08.2021.

Da li ćemo videti Esports na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine?

Esports kao disciplina u Parizu 2024. godine je želja mnogih

Ako izuzmemo ”korona paniku”, ove olimpijske igre su bile posebne jer su pridružile pet novih sportova: bejzbol, karate, sportsko penjanje, surfovanje i skejtbording, a skoro smo saznali da će u Parizu svoj debi napraviti čak i brejkdens!

Kako ”olimpijski repertoar” polako raste, da li mislite da možemo da očekujemo esports kao disciplinu u Parizu 2024. godine? Tako dolazimo do glavne prepreke i večitog pitanja: Da li je esports zapravo sport?

counter-strike-esports-olimp
Foto: Valve

 

Ova kontroverzna tema je postala aktuelnija u poslednjih 10-15 godina, kada je esports počeo da se razvija munjevitom brzinom. Profesionalne ekipe u najrazličitijim igrama, velike organizacije u partnerstvu sa još većim sponzorima, i milionski turnir na čelu sa The International šampionatom, koji ove godine nosi čak 40.000.000 dolara. Ovo definitivno podseća na tradicionalni sport, ali hajde malo da se pozabavimo semantikom.

Prema Kembridžovom rečniku, ”atleta” ili ”sportista” je ”osoba koja je veoma vešta u sportu ili raznim fizičkim aktivnostima”. Merriam-Webster ovu reč definiše na sličan način, i to kao ”osobu koja je vešta u fizičkim aktivnostima, sportu i igrama koje zahtevaju snagu, izdržljivost i spretnost”. Interesantno je da nijedna od ovih definicija ne pominje mentalni i strateški aspekt sporta, koji igra izuzetno važnu ulogu, pogotovo kada su timski sportovi u pitanju.

dota-2-beta2-esports
Foto: Valve

 

Svakako bismo rekli da ove definicije definitivno nisu dovoljno precizne. Ako analiziramo reč po reč i ako uđemo u sitna crevca, možemo da kažemo da se esportisti i te kako bave fizičkom aktivnošću – koriste mišiće ruku i šaka, koje moraju precizno da koordinišu sa svim dešavanjima na ekranu, što može biti izuzetno teško. Možemo da idemo toliko daleko da kažemo da koriste i očne mišiće! Mnogi vrhunski i svetski poznati esportisti su pretrpeli povrede kao posledicu intenzivne aktivnosti i naprezanja ovih delova tela.

Recimo da smo se složili da se esportisti bave fizičkom aktivnošću igrajući video igre. Međutim, neki bi ipak rekli da se sedenje u stolici po 12 sati dnevno ne ubraja u fizičku aktivnost. I za ovo imamo odgovor, jer postoji nekoliko olimpijskih sportova u kojima se atlete takmiče sedeći, kao što su biciklizam, veslanje i BMX.

worlds-league of legends-esports-2020
Foto: Riot Games

 

Vrhunski esportisti su se potpuno posvetili svojoj karijeri i praktikuju striktan režim treninga. Kao i mnogi olimpijski sportisti, i esportisti su morali mnogo toga da se odreknu i žrtvuju kako bi došli do samog vrha. Strast i glad za pobedom je velika, a neki esportisti su uspeli da ulože čak 50 sati nedeljno u svoj trening.

Jedino što možemo da uradimo jeste da sačekamo presudu Međunarodnog olimpijskog komiteta. Iako još uvek nema naznake da će esports postati deo pariskih olimpijskih igara, pozitivno je što su poznate esports organizacije već diskutovale o ovoj temi sa MOK.

Možda je potrebno još nekoliko godina, ili čak decenija, da bi se esports izjednačio sa tradicionalnim sportom. Ipak, neminovno je da napredujemo u ovom aspektu, jer su neke države esports već prepoznale kao sport. Esports je nedavno priznala Rumunija, gde će se održati deseti The International Dota 2 šampionat, koji nosi nagradni fond od 40.000.000 dolara.

Obeshrabrujuća činjenica je što se šah, nešto najsličnije esportu, iako priznat kao sport, nikada nije našao na olimpijskim igrama.

valorant-reflection-wallpaper
Foto: Riot Games

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50088
Najbolja košarkaša igra se vraća u novom izdanju. Vodite jednog igrača k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50086
Nova FIFA na novoj konzoli, u novoj sezoni. Preko 700 timova, koji sadrže 17 hiljada ig...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends ili z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.899,00 RSD
Vrsta
Nova
5.899 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Poeni važe za League of Legends i za ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Vrsta
Nova
1.699 ,00 RSD
Korišćena
1.399 ,00 RSD

Slični članci

01.
Jun.
2021.
E Sport
League of Legends ekipe se pripremaju za početak letnjih regionalnih liga, a i Zero Tenacity prati trend i skuplja igrače za Esports Balkan ligu i druge turn...
13.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
FIBA je pokrenula projekat eSpport košarka, koja će, kao i ostali popularni eSportovi organizovati međunarodna takmičenja a očekuje se i eksperimental...