Nintendo
07.06.2021.

Piraterija je zabranjena!

Nintendo sprovodi zakon

Odlukom od 25. maja 2021. godine, Vrhovni sud u Parizu je presudio da je kompanija DSTORAGE SAS, koja upravlja web stranicom „1fichier.com“, odgovorna za to što nije uklonila neovlašćene kopije Nintendo igara uskladištenih na platformi, uprkos zahtevima Nintenda da skinu piratski sadržaj.

Sud je naložio kompaniji da isplati ukupnu sumu od 935.500 EUR na ime odštete.

Presuda iznosi tumačenje Suda o tome kako nosioci prava i pružaoci hostinga, poput „1fichier“, treba da deluju u obaveštavanju i uklanjanju piratskog sadržaja. Pored toga, sud je pojasnio da nosioci prava nisu dužni da prethodno pribave odluku suda pre nego što zatraže od provajdera da uklone piratski sadržaj.

Nintendo je zadovoljan odlukom Suda u Parizu, jer šalje jasnu poruku da se neka pravila moraju poštovati. Sajtovi koji nude neovlašćene kopije video igara i usluge hostinga kao što je Dstorage (1fichier) su odgovorne prema zakonu i takvi sardžaji se moraju ukloniti i blokirati. Usluge koje se ne pridržavaju zakona rizikuju da budu osuđene da plate naknadu onim nosiocima prava čija su prava intelektualnog vlasništva povređena. Sud je zaključio da je odgovornost protiv DSTORAGE značajna ne samo za Nintendo, već i za celu industriju igara. Budući da će ovo sprečiti sharehostere poput 1Fichier-a da tvrde da će biti potrebna prethodna odluka suda pre nego što se piratski sadržaj mora ukloniti. 

Još jedno Nintendo suđenje je završeno povoljno za kompaniju.

ROM site RomUniverse prvobitno je tužen od strane Nintendo kompanije u septembru 2019. zbog kršenja autorskih prava i distribucije piratskih igara. Skoro dve godine kasnije, vlasniku kompanije RomUniverse naloženo je da plati Nintendu preko 2 miliona dolara za izgubljenu dobit i štetu, navodi se u rezimeu presude koju je objavio Okružni sud Centralnog okruga Kalifornije. Osnova odluke je Zakon o autorskim pravima i činjenice da je Storman profitirao na preuzimanjima putem jedinstvene usluge pretplate, koja je korisnicima omogućavala da preuzmu onoliko igara koliko žele, bez ograničavanja, slično premijum članstvu na drugim sajtovima. Storman je zarađivao od Nintendovih igara sa Nintendovim logotipom, pa je kompanija tražila 90.000 dolara za svako kršenje autorskih prava igre hostovane na RomUniverse bez odobrenja, a bilo ih je 49, što je ukupno više od 4,4 miliona dolara. Matthew Storman, stanovnik Los Angelesa i vlasnik kompanije RomUniverse, vodio jeweb stranicu više od 10 godina bez problema. Međutim, otkriveno je da on zapravo nije zaradio toliko novca na toj web lokaciji (oko 800 dolara mesečno) i da je tokom suđenja bio prisiljen da živi od bonova za hranu i nezaposlen. Sud je promenio vrednost na 35.000 USD po povredi, za ukupno 1.715.000 USD, zbog Stormanovih finansija i činjenice da je već zatvorio web stranicu.

Pored odštete zbog kršenja autorskih prava za svaki slučaj kršenja prava na RomUniverse, Nintendo je tražio 400.000 američkih dolara za 28 zaštitnih znakova na web lokaciji. Ovo se zasnivalo naLanham zakonu, saveznom zakonu koji štiti žigove kada je reč o lažnom oglašavanju, zloupotrebi i igranju. Budući da je RomUniverse bio domaćin direktnih Nintendovih slika, logotipa i naravno igara, kompanija je mogla tražiti mnogo veći iznos po prekršaju, do 2 miliona dolara po jednom. Međutim, Nintendo se nagodio za 400.000 američkih dolara a sud se složio sa tim. Ukupan iznos zakonske odštete iznosio je 2.115.000 američkih dolara.

Suđenje je bilo u središtu interesovanja piratskog sveta igara od početka u septembru 2019. Nintendo je u prošlosti bio izuzetno zaštitnički nastrojen prema svojim IP-ovima, čak toliko da je tokom godina uklonio ogroman deo YouTube video snimaka zbog toga što nisu pratili muziku ili autorska prava igre.  Iako se radi o preteranom iznosu novca, Storman će platiti samo manje od polovine onoga što je Nintendo prvobitno tražio, ne uključujući iznos za 28 kršenja loga koja su mogla neverovatno da povećaju odštetu. Kako se vidi, Stormanu je naloženo da plati 2.115.000 američkih dolara Nintendo Amerika a to je strogo upozorenje onima koji žele da budu domaćini piratskih Nintendovih igara.

Nintendo promoviše i neguje razvoj i kreativnost i snažno podržava programere koji legitimno kreiraju novi i inovativni softver. Nintendova poruka potrošačima je da ne preuzimaju piratske kopije Nintendovih igara, jer to povećava rizik da će to ometati funkcionalnost i iskustvo legitimnog igranja.

Dosta je komentara o tome kako su igre skupe, kako treba podržati pirateriju i da ne vredi kupovati igre dok im baš ne padne cena. U redu je da svako ima svoje mišljenje ali kakve bi igre bile da se radi tako da budu jeftine? Da li bi isti oni koji se kunu u Torent i slične bili prvi da kritikuju kvalitet, priču i sve ostalo što je potrebno da igra bude dobra?  Pomislite samo da utrošite nekoliko meseci ili godina na neki projekat a onda se pojavi neko ko vam to ukrade i ponudi za mnogo manje para. Sigurno je da ne biste slegnuli ramenima i rekli "OK, sada će nekome to biti jeftinije, to je super!".

Sve u svemu, borba protiv piraterije se nastavlja.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Travis Touchdown vraća se u Santa Destroy nakon deset godina odsustva. Tamo pronalazi ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Ušteda 29%
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499,00 RSD
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zakorači u najstariju Zelda priču i saznaj više o poreklu Master Sword, mača koj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uživaj sa porodicom i prijateljima u najvećoj igri Mario Golf do sada Broj igr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Ušteda 20%
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499,00 RSD
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pridruži se borbi kao Wonder Woman, Supergirl i Batgirl iz animirane serije D...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Ušteda 45%
5.499,00 RSD
Vrsta
Nova
5.499,00 RSD
2.999 ,00 RSD

Slični članci

18.
Mar.
2024.
Nintendo
Amiibo tek sada kod nas postaje popularan, dok se su svetu mnogi bore da dođu do najređih figura iz Amiibo kolekcije.
14.
Mar.
2024.
Nintendo
Nintendo je dugo bežao od filmova nakon fijaska od pre više od dadeset godina,ali je uspeh  Super Smash Bros filma promenio mnogo toga ...