Ova mama je gejmer
29.12.2023.
Autor: Danica Manojlović

Kako smo se nekada igrali tokom praznika

Zaboravljene igre o Novoj godini

Tekst prvobitno objavljen 2021. godine

Kraj je godine i svi svode neke račune i prave neke tabele i liste. Najbolji i najgori su najčešće liste u svim oblastima. Pitanje je koliko će vremena proći dok te neke najbolje ne pregazi vreme i neke druge i drugi najbolji… Kada su video igre u pitanju, pored tih standardnih lista, svako od nas ima neku svoju listu želja i onoga što će možda zaigrati tokom praznika.

Nedavno sam pročitala tekst novinara koji sa svojom porodicom ima tradiciju sa svake godine oko Božića, izvuku sve video igrice sa temom praznika koje mogu da pronađu i igraju ih. Svake godine pokušavaju da pronađu nove igre, tako da moraju da kopaju sve dublje i dublje u kutke i rupe istorije igara da bih izvukli zanimljive božićne klasike igara za eksperimentisanje. Imate li vi negde takve igre?

Čak iako ove igre nisu savršene, zaista ćete ceniti njihov božićni duh i nostalgiju za nekim prošlim godinama.

ICICLE WORKS (COMMODORE 64, 1985)

Ako ste obožavatelj Boulder Dash i Nove godine i Božića, zašto ne kombinujete sve zajedno? Rezultat je Icicle Works, izdanje u Velikoj Britaniji za Commodore 64, Commodore 16 i ZX Spectrum. U igri trčite kroz sneg, izbegavajući ogromne snežne kugle umesto kamenih gromada dok skupljate poklone umesto dragulja. Jednostavna zabava sa puno prazničnog duha.

 

CHRISTMAS COUNTY (CD, 1996)

Nekoliko božićnih igara pojavilo se na ukletoj CD-i multimedijalnoj platformi 1990-ih. Jedna od najzanimljivijih je Christmas Country, platformer u kojem ste vi vilenjak koji pomaže Deda Mrazu na Božić. Loši vilenjak je ukrao listu Deda Mraza, a sve zavisi od vas. Vi morate da izbegavate iglo kornjača i puževa dok skupljate zvezde na svom putu do pobede. Kao i većina CD igrica, to nije vrhunski materijal, ali je definitivno opskurna digitalna relikvija. I treba je obavezno probati. 

 

 

3D XMAS ADVENTURE: SANTA’S RESCUE (DOS, 1996)

Devedesetih godina prošlog veka, kompanija pod nazivom Pie in the Sky Software kreirala je 3D sistem za pravljenje igara koji je omogućio korisnicima da kreiraju sopstvene igre pucačina iz prvog lica nalik na Wolfenstein 3D. Da bi promovisao sistem kreiranja, Pie in the Sky je objavio ovaj zabavni i praznični 3D FPS kao shareware naslov na internetu. U igrici, zli Ledeni Čarobnjak je zamrznuo sve Deda Mrazove vilenjake, a vi morate trčati okolo i odmrzavati ih bombonom koji ispaljuje magične prskalice. To je šarmantno indie iskustvo koje podseća na dane slave MS-DOS-a.

 

 

TOY COMMANDER CHRISTMAS SPECIAL (DREAMCAST, 1999)

Krajem 1999. godine, izdanje Službenog Dreamcast magazina u Velikoj Britaniji i Sega Europe objavili su veoma posebnu demo verziju Dreamcast klasičnog Toy Commander-a. U Božićnom specijalu Toy Commander igrate kao Deda Mraz sa mlaznim rancem (zajedno sa uobičajenim igračkama koje se mogu voziti) koji se kreću kroz svečano ukrašenu kuću, tražeći izgubljene poklone. 

Sigurno je ovo jedan izgubljeni dragulj. Ako želite da ga isprobate sami, možete ga pronaći na DreamOn Volume 4 demo disku upakovanom sa izdanjem za UK. Američko izdanje Official Dreamcast Magazina kasnije ga je objavilo sa izdanjem iz januara 2001. na demo disku Vol. 10.

 

 

SANTA CLAUS JUNIOR (GAME BOY COLOR, 2001)

U ovoj prazničnoj European Game Boy Color igrici, igrate kao neko po imenu Nik, verovatno Deda Mraz Junior, i morate locirati sve izgubljene poklone koje je ukrala zla veštica. To je standardna platforma koja je sledeće godine dobila ažuriranje pod nazivom Santa Claus Jr. Advance for the Game Boy Advance.

 

 

SANTA CLAUS IN TROUBLE (WINDOWS, 2002)

2002. godine, Nemački programer je napravio 3D platformsku igru i besplatno je objavio na internetu. Zbog toga se niko ne sme previše žaliti na ovaj prelepi naslov, koji po stilu podseća na Mario naslove i Banjo-Kazooie. Zaista je neverovatno zabavno kontrolisati Deda Mraza u 3D, iako kasniji nivoi postaju frustrirajuće teški. Prosto se morate zapitati zašto se nijedan veliki programer nije pozabavio modernim platformerom Deda Mraza kao što je ovaj. Prodao bi se za čas kao idealan praznični poklon.

 

 

SANTA CLAUS IS COMIN’ TO TOWN (WII, 2011)

Wii je konzola koja ima pregršt srodnih naslova. Ovaj platformer sa bočnim pomeranjem zasnovan je na istoimenom filmu iz 1970. godine. U igri ste mladi Deda Mraz koji se suočava sa zlim Burgermeister Meisterburgerom. To nije najbolji platformer na svetu, ali kada je u pitanju redak svet božićnih igara koje se zaista mogu igrati, ne budite sitničavi.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Novi model Nintendo Switch konzole OLED ekran dijagonale 17.5 cm Široki stalak s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
53.999,00 RSD
Vrsta
Nova
53.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Novi model Nintendo Switch konzole OLED ekran dijagonale 17.5 cm Široki stalak s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
53.999,00 RSD
Vrsta
Nova
53.999 ,00 RSD

Slični članci

24.
Dec.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre sa temom praznika nisu ni približno tako uobičajene kao TV emisije ili filmovi sa prazničnom temom, ali ako želite da uđete u božićni duh uz igru ...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
16.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Volite li dobre simulacije letenja? Evo par predloga.