Ova mama je gejmer
15.04.2024.

Video igre u kojima istražujemo umetnost

Svetski dan umetnosti

Svetski dan umetnosti obeležava se 15. aprila svake godine u čast doprinosa umetnika i promovisanja značaja umetnosti u našim životima. Ovaj dan obeležava se na rođendan čuvenog umetnika Leonarda da Vinčija, koji važi za jednog od najvećih umetnika svih vremena.

Tema 2024. je „Bašta izražavanja: kultivisanje zajednice kroz umetnost“.

Prva video igra koja se smatra začetnikom ovog žanra je objavljena 1982. godine - Alien Garden. 

Pa hajde da se onda pozabavimo video igrama u kojima možemo da se igramo i sprovodimo svoje vizije umetnosti. Igre u kojima igrači mogu da iskuse život umetnika ili igre u kojima slobodno istražuju sopstvenu kreativnost uz pribor stavljen ispred njih.

 

Behind The Frame: The Finest Scenery

Ova igra od vas traži da poognetee umetnici da završi poslednji deo postavke za svoju galeriju dok dovršava širok spektar zagonetki kako bi je podsetili na njena najlepša sećanja i izbegli smetnje od dovršavanja svog remek dela. Imate zadatak da pronađete boje za završetak svakog platna, kao i da povremenu uzmete pauzu za kafu.

Behind The Frame izgleda neverovatno lepo i ima opuštajuće i prijatne vibracije koje će vas držati znatiželjnim za učenje priče iza svakog dela.

 

Chicory: A Colorful Tale

Ovo je avanturistički naslov odozgo nadole smešten u zanimljiv pejzaž bojanke. Tokom svoje avanture,vi ćete otključati razne moći slikanja koje će pomoći vama i malom psu kojeg kontrolišu da istraže svet oko sebe. Kao i svaka dobra bojanka, i u ovoj igrači mogu da crtaju gde god žele dok istražuju ne samo glavnu priču već i bezbroj sporednih zadataka i zagonetki koje treba da reše na putu.

Svaki od njih daje simpatična nacrtana životinja koju igrač treba da otkrije.

 

 

Master Of Pottery

Majstor grnčarstva, ako bi preveli naziv igre, je simulator koji igračima daje mogućnost i slobodu da testiraju svoje veštine u vajanju, grnčarstvu. Igrači mogu ili da ispune naloge kustosa koji traže određeni komad ili da kreiraju svoja autentična dela za prikaz na izložbi. Pored slobode stvaranja, igra takođe istražuje zanimljivu kulturu.

Igra realno prati proces koji se koristi za pravljenje autentične kineske grnčarije od alata koji su dostupni za upotrebu i šablona koje igrač može da bira.

 

 

Passpartout: Starving Artist

Ova igra vas stavlja u ulogu umetnika koji se našao na ulicama Francuske i koji pokušava da se probije kroz umetničku zajednicu dok prodaje svoje radove u zemlji poznatoj po svojim prelepim slikama. Ima li neko ko ne poznaje bar malo istoriju umetnosti adane može da nabroji bar tri imena umetnika koji su u toj zajednici stvarali i postali svetska imena. Igrači ne samo da stvaraju svoje remek-delo već pokušavaju da naprave dovoljno dobra umetnička dela da ostanu na površini i finansiraju svoj životni stil. Na kraju, ako bi igračev ručni rad bio primećen, i on će početi da napreduje dalje u lancu ishrane umetnika dok ne budu dobro poznati po svojoj veštini.

Idealno za one koji misle da je život umetnika lak.

 

 

Please, Touch The Artwork

Svi znamo da je osnovno pravilo posete muzejima da se ponavlja posetiocima da se ne približavaju umetničkom delu ili čak da ga dodiruju. Međutim, u ovom naslovu slagalice Please, Touch The Artwork, igrači moraju da uprljaju slike prstima da bi završili svaki nivo.

Sa preko 160 slika, igrači moraju da pokušaju da ili naprave ili pomognu umetnosti dodirujući različite delove platna. Iznenađujuće, ove jednostavne zagonetke koje se prostiru u tri različite igre i imaju različite težine takođe govore dublju priču koju igrači mogu da otključaju kroz ispunjavanje svakog nivoa.

 

 

SuchArt: Genius Artist Simulator

Sigurno jedna od najvećih igara koja omogućava igračima da slobodno istražuju umetnost.  SuchArt: Genius Artist Simulator ne samo da istražuje osnovni medij jednostavne slike na platnu, već i širok spektar drugih objekata za slikanje. Između prodaje rada igrača i prošenja njihovog studija, odvija se u futurističkom okruženju 2130. i stoga se van studijskog prostora dešavaju sve vrste drame u koje se igrač može uključiti.

 

 

 

 

 

Slični članci

30.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Muzika ulepšava svaki momenat naših života i čini ih nezaboravnim, veseli ili tužni. Svaka emocija ima svoj ton.
29.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Umetnost ima sposobnost da prenese duboke emocije, priče i raznolike perspektive. Kroz istoriju, veliki umetnici su nas inspirisali svojim delima, a neka od ...
24.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Muzika govori više od reči