Ova mama je gejmer
19.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Najgore adaptacije video igara u filmovima

Poduži spisak

Video igre su čitav jedan svet za sebe. Potrebna je dobra priča, zanimljivi likovi, muzika koja vas još više uvodi u priču i odlična mehanika kao osnovno, a onda se na to nadograđuje još toliko toga. Nintendo je nakon Super Mario filma iz 1993. godine rešio da više ne snima adaptacije igara a nije mali broj studija koji su doživeli neočekivani fijasko sa filmovima baziranim na video igrama. 

Hajde da se prisetimo najgorih od najgorih!

 

Super Mario Bros. (1993)

Već smo pisali o tome da je ovo jedna od najgorih adaptacija ikada! Super Mario Bros. sa Bobom Hoskinsom i Džonom Leguizamom u glavnim ulogama kao legendarna braća vodoinstalateri, koji nisu ni Italijani a nisu ni nešto slično braći. Osuđen je bio na neuspeh od momenta kada je film napravio oštar zaokret od živopisnog izvornog materijala da bi predstavio distopijsku budućnost kojom vladaju gušteri koji su evoluirali u ljude ni zbog čega drugog nego da bi Denisa Hopera postavili kao kralja Kupu. Ipak, niko se nije nadao da je to samo početak loših adaptacija video igara.

 

 

Double Dragon (1994)

Nije bilo mnogo zapleta u ovom klasiku arkada. Ono što je ostalo u sećanju je zaista loša mešavina čudnih ideja zbog kojih je film bio gotovo nemoguće gledati. 

 

 

Street Fighter (1994)

Ovo je film zasnovan na izuzetno popularnoj seriji borbenih igara kompanije Capcom. Ovo je bila manje verna adaptacija sa popularnim Žan Klod Van Damom. Ostao je poznat po gomili komičnih grešaka ovog glumca. Bolje bi bilo da se priča fokusirala na usvojenu braću i rivale Kena i Rjua.

 

Mortal Kombat: Annihilation (1997)

Možda je ovaj film bio dovoljno dobar da se ne nađe na ovom spisku jer je postigao uspeh na blagajnama sa zaradom 10 puta većoj od osnovnog minuskulnog budžeta. Ipak, užasni scenario ne sadrži gotovo ništa od zabave originala igre. 

Wing Commander (1999)

Više nego beživotna adaptacija  popularnog serijala PC igara jeimao malo sličnosti sa igrom. Freddie Prinze, Jr. i Matthew Lillard se maksimalno trude da se takmiče za titulu najgoreg glumca ikada. Antagonisti filma su mačke bez dlake koje pilotiraju svemirskim brodovima. Savet, ostanite na igri.

 

 

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

U poređenju sa ponovnim pokretanjem iz 2018. godine, ovaj film često izgleda kao dobar film u poređenju saistim. Ali... nije. Ono što su obožavaoci voleli kod adaptacije i njenog nastavka iz 2003. su obline Angeline Jolie i sve ostalo bilo je prazno i šuplje kao što je većina adaptacija video igara sa ovog spiska.

 

 

Resident Evil - više filmova (2002 - 2016)

Šest filmova za 15 godina i franšiza, zasnovana na popularnoj seriji video igrica koja je zaradila preko 1,2 milijarde dolara. Počelo je sa prvim delom, Resident Evil koji je u bioskope stigao pre 22 godine i to 15. marta 2002. U filmu je glumila Mila Jovović kao Alis. Ona se budi na podu pod tušem ne znajući gde je i šta je događa. Ubrzo se pridružuje timu specijalnih snaga koji putuje duboko u podzemlje da bi se infiltrirao u košnicu, korporativnu ustanovu koja radi sve vrste genetskih eksperimenata,  od kojih je jedan propao, pretvarajući naučnike u jedinstvu u zombije. Ali...

Serijal je uspeo da bude nimalo nalik svom izvornom materijalu. Najveći problem sa serijom je to što su kasniji filmovi učinili više da liče na igre na kojima su bili tako labavo zasnovani a film ima protagonistu koji nije ni postojao u igri. Serijal je odstupio od horora preživljavanja koji je obeležje ove Capcom franšize. 

 

 

House of the Dead (2003)

Odlična SEGA pucačina iz prvog lica kao osnova filma izazvala je oduševljenje fanova igre kada je film najavljen. Završeno je kao početno razočarenje u čudnom nizu loše glume dobrih glumacai čini se pranja novca nemačkog reditelja Uvea Bola. Nisam gledala ali kažu da će ovo film toliko loš da će vas naterati da zamrzite sve u vezi njega, pa čak i muziku.

 

 

Alone in the Dark (2005)

Ovo je po mnogima najgora adaptcija video igre u istoriji!

Sve je ovde toliko loše urađeno da je programer serijala ove video igara potpuno ukinuo igru koja je trebalo da služi kao  prtnja uz film. Ideja je bila da pomogne filmu da se bolje pozicinira a završeno je tako što je developer želeo da se odvoji od filma koji je po mnogima uprljao slavno ime ove gejming franšize. 

Šteta za glumce kao što su  Christian Slater i Tara Reid.

 

 

BloodRayne (2005)

Treća adaptacija najgoreg od najgorih režisera adaptacija video igara. Čini se da čovek mrzi video igre i dan danas nije jasno zbog čega se upustio u ove poduhvate. A da.. novac!

Uve Bol je opet ponudio pokvarenu adaptaciju video igre u kojoj je glavni junak vampir koji lovi naciste i vampire. Naravno, film nema nikakve veze sa izvornim materijalom. Ovde Uve uspeva da se pogorša sa svakim pokušajem i čini to bez ikakvog nivoa samosvesti ili suzdržanosti. Ovaj prvi ulazak u serijal je bio promašaj koji je doneo niz podjednako loših.

 

 

Doom (2005)

Dvejn Džonson je ime koje garantuje uspeh.. mada ne i ovom filmu. Džonson igra zlikovca u ovom filmu koji oštro odstupa od izvornog materijala video igrice, menjajući čudovišta od paklenih demona u svemirske vanzemaljce. Osim što se treći čin promeni u prikaz iz prvog lica da bi oponašao svoje poreklo iz video igara, ovaj film će se na kraju zaboraviti.

 

 

DOA: Dead or Alive (2006)

Sigurni smo da dosta vas nije znalo za ovu adaptaciju Tecmo igre. Poznata po preterano naprednim borcima ženskih likova koji se bore obučene u vrlo malo odeće, ova adaptacija nije ponudila mnogo priče iz ovog serijala video igara. Film, ako je to ikako moguće, uspeva da pruži još manje priče.

 

 

Silent Hill (2006)

Mešavina lošeg dijaloga pomešanog sa lošom glumom je jedva bila loša adaptacija horora predstavljenog u seriji video igrica na kojoj je zasnovana. Sa majkom koja u sablasnom gradu duhova traži lek za svoju ćerku, većina onoga što sledi je dosadnije od dosadnog.

 

 

Hitman (2007 i 2015)

Igra je dobra, nekad i odlična, zavisi koji deo igrate. Ali, kada lik u filmu ima isti nedostatak ličnosti kao u igri, teško je poverovati u osobu koji zaista postoji samo da bi ubio bez ikakve motivacije. Prvi film je bio loš, uglavnom zbog pogrešnog izbora inače talentovanog Timothy Olyphant kao Agenta 47, ali nastavak, u kojem je glumio Rupert Friend kao 47, bio je još lošiji.

 

 

In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale (2007)

Ovaj film nema nikakve veze sa stvarnom pričom o opsadi Dungeon Siege. Komentari po mrežama dan danas navode da  film ima veze sa mržnjom Uvea Bola kao režisera prema stvaranju filmova i glumcima. Od Džejsona Stetama kao odličnog glumca u ulozi borca po imenu Farmer do proširenih kameja Berta Rejnoldsa i Džona Ris-Dejvisa, očigledna je krađa priče iz „Gospodara prstenova“. Ovaj film je izneverio sve, od izvođača do gledalaca. Jedini način na koji bi ovaj film na bilo koji način bio gledljiv je da postoji scena na kraju kredita koja prikazuje 

 

Max Payne (2008)

Film zasnovan na popularnoj seriji video igrica čija je Bullet Time mehanika prepisana iz Matriksa. Maks Pejn se već nekko osećao zastarelim kada je objavljen sedam godina nakon što je originalna igra stigla na police. Mark Wolberg igra naslovnu ulogu zajedno sa pričom koja se ne poklapa sasvim sa izvornim materijalom. Tu je i gomila nepotrebnih natprirodnih aspekata koji nisu bili u originalu. 

 

 

Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009)

Beživotna režija uz užasne dijaloge nudi užasno loše potrošeno vreme. 

 

 

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Loš izbor glumca koji sve vuče u ponor neuspeha. Ako adaptirate igru ostanite verni onome što je čini voljenom.

 

 

Assassin's Creed (2016)

Ovo je trebalo da bude dobar film.  Problem jenastao kada je adaptacija odlučila da se ne oslanja na priču koja je igru učinila tako uspešnom. Umesto da u potpunosti urone publiku u priču koja ističe najzanimljivije aspekte igre, scenaristi su odlučili da urade nešto drugačije. To je minimiziralo radnju i učinilo da se adaptacija osećadaleko veza sa izvornim materijalom.

 

 

The Angry Birds Movie (2016 i 2019)

Film zasnovan na veoma uspešnoj mobilnoj aplikaciji je bila ideja koja je stiga četiri godine prekasno da bi se iskoristila popularnost originalne igre. Ipak, kako su deca deca, film je doneo dovoljno da bi se isplatilo kao još ori nastavak u 2019.

 

Da li smo nekoga zaboravili?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41406
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41069
Usmerite svoj Magnashot da zgrabi i baci bilo šta što vam se vidi - uklju...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50314
Street Fighter franšiza doživljava evoluciju i ulazi u novu eru koja započinje u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50290
Postani najsvestraniji Assassin u istoriji franšize u novom nastavku popularne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Code In A Box - Igra dolazi u vidu digitalnog koda i preuzima se preko Nintendo Gam...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Figure HFI7890
Statua Silent Hill 2 - Pop Up Parade - Red Pyramid Thing Za sve fanove Sil...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

16.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Iako igranje video igrica i gledanje TV emisija imaju svoje prednosti, aktivno angažovanje, kognitivna stimulacija, razvoj veština, društvena i...
18.
Jul.
2023.
Ova mama je gejmer
Džema Čen, Džon Dejvid Vošington, Alison Dženi, Ken Vatanabe u najnovijem ostvarenju Gareta Edvardsa o budućnosti i sukobu ljudi i veštačk...
14.
Oct.
2022.
Vesti/Najnovije
Tekst prvi put objavljen 30.10.2022 Stiglo je i to doba, došao je novi spooky season! Respawn.ba je odlučio da pripremi 10 horror filmova koje možete...