Ova mama je gejmer
26.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Plasiranje proizvoda u video igrama

Zna biti baš neprojatno!

Poznato je da su stvaraoci video reklama veoma kreativni i da konstantno istražuju nove načine na koje se mogu približiti budućim korisnicima ili svoje proizvode približiti većem broju ljudi. Video igrice i reklame su već duže vreme povezani.

Početkom 80-ih termin advergames je osmišljen za talas eksperimenata velikih korporacija koje isprobavaju relativno novi put digitalne zabave izradom video igara izričito za prodaju svojih proizvoda. Sećam se da je i Zlatiborac na GamesCon-u imao štand sa svojom igrom a nagrada je bila mezetluk od njihovih proizvoda. I dok postoji poduža lista velikih kompanija kao što su Pepsi Man, Cool Spot i razne McDonalds igre, nije uvek situacija da kompanije prave sopstveni naslov. Češće će se priključiti igrama koje su već u razvoju.

Možda nije svako oglašavanje u video igrama loše ako je suptilno ili se uklapa u svet igre, a ponekad čak može i pomoći uronjenju. Na žalost, bilo je mnogo teških i potpuno čudnih primera zbog kojih su se igrači osećali više nego neprijatno. Koje su najveće greške u plasmanu proizvoda u video igricama zbog kojih bi neki trebalo i da se postide?

 

Death Stranding i velika nužda

Hideo Kojima je svet za sebe i o njemu je mnogo priča o kojima se nagađa da li su istinite ili ne. Kada je režirao Metal Gear Solid, vodila se zanimljiva rasprava o tome šta bi Kojima uradio ako bi ga pustili da sve radi kako poželi, bez nadzora. MGS je imao neke svoje potpuno neobične trenutke ali je Konami bio taj koji daje poslednje  odobrenje. Kada je Death Stranding konačno izašao kao  njegovo prvo delo kao nezavisnog kreatora, bilo je tu dosta iznenađenja. 

Death Strandingu ne samo da možete da piškite, već vam je to potrebno a glavnom junaku Sam Bridges postaće vidljivo neprijatno. Zatim možete to uraditi u određenoj prostoriji igre koja onda predstavlja krajnje čudnu reklamu. Kako se staklena vrata zatvaraju, igrači dobijaju reklamu za AMC Ride sa Normanom Ridusom (Sam Bridges). Kome je uopšte namenjena ova reklama? AMC i Kojima Productions su svakako sklopili ugovor za oglašavanje koji nije doneo rezultate. Sezona Ride sa Normanom Ridusom nakon objavljivanja Death Strandinga imala je manje gledanosti nego ikada. Možda je ovde loša reklama uradila svoje?

 

James Pond 2 i čokolada

Poznati lik devedesetih, James Pond je osvajao u UK. Programeri Millennium Interactive su bili Britanci, a igra je imala poznati britanski smisao za humor. James Pond 2: RoboCod zapravo ima neke ekrane koji su jedinstveni za izdanje u Velikoj Britaniji i to konkretno zato što su to plasmani proizvoda za čokoladicu koja se ne prodaje u celom svetu. UK verzija igre ima ekran u kojem su igrači počašćeni simpatičnom uvodnom scenom koja ponovo predstavlja Ponda, kao i paničnu grupu pingvina koji su pod pretnjom zlikovca koji se vraća. Odjednom svi zauzmu pozu ispred omota slatkiša i iznad njih se pojavljuje logo čokoladice Penguin zajedno sa garancijom da je to jedan od najčokoladnijih keksa na svetu. Postoji čitava faza u kojoj se igrač kreće svetom napravljenim od neumotanih Penguin štanglica što je bukvalno reklamiranje čokolade koje je primer preteranog.

 

EA igre i politika

Ima onih koji odobravaju neprimetno plasiranje proizvoda u igrama. Ali politika?

Politka ne samo na sportskim kompletima već i na bilbordima pored kojih možete proleteti u trkačkim igrama. Ipak, lice predsednika Obame koji vas gleda nije baš suptilno reklamiranje. Kao deo njegovih pokušaja da pridobije i zadrži položaj, Barak Obama i njegov tim postigli su dogovor sa Electronic Arts da u svoje igre uključe oglašavanje za njegove kampanje.Sasvim  jasan pokušaj da se dopre do demografske grupe koja se zabavljala u svetu video igrica, a ne uz televiziju. Bili su tu i Madden i Burnout Paradise. Treba li reći da gameri nisu bili posebno zadovoljni ovim? Ipak, može se reći da je to bio sjajan potez kao pakleno dobar način da se odvoji od standardnih medija potpuno novim koji često služi kao odvraćanje pažnje od stresa stvarnom svetu. Obama je pobedio u obe njegove predsedničke kampanje, pa vi vidite!

 

Battlefield 2142 i špijunski softver

Pored politike, EA je bio otvoren za saradnju sa svakim ko je spreman da plati. Battlefield 2142 je dobar primer korišćenja špijunskog softvera radi ispitivanja kako i šta da vam se reklamira. Kada su gejmeri ​​dobili fizičke kopije nove igre Battlefield 2006. koja je došla sa papirnim odricanjem odgovornosti u kutiji, razumljivo su bili zabrinuti. To se zapravo pretvorilo u malu kontroverzu za EA, koja je morala da objavi pojašnjavajuće izjave zajedno sa svojim partnerom IGA Worldwide. Po objašnjenju, nije se radilo toliko o prikupljanju jedinstvenih podataka koliko o tome koja ste demografija, u kom ste delu sveta i u koje vreme je trebalo da vam se puštaju reklame.S obzirom na to da se igra odvija više od 100 godina u budućnosti, bilo je čudno videti bilborde za trenutne proizvode kao što su Intel procesori ili filme I Am Legend dolazi na Blu-Ray. 

 

Alan Wake i baterije

Alanovo oslanjanje na njegovu baterijsku lampu stvorilo je logičnu priliku za partnerstvo sa  kompanijom Energiser. Ipak. to je urađeno na jako čudan način.

Jednostavan i najvažniji aspekt koji ćete tražiti kada kupujete baterije je dugovečnost dok veliki deo igre koristi baterijsku lampu da vas vodi napred i da razotkrije i omami neprijatelje koji izmiču iz tame. Ovo je horor igra u kojoj nije preporučljivo da su baterije našeg protagonista pouzdane ako tražimo napetu priču. Ako su to bile generičke baterije nepoznatog  brenda, onda je u redu, ali ovo je jedno od najprepoznatljivijih imena u igri! Zamislite reklamu u kojoj Energiser ne može pomoći da se borite protiv stvorenja iz noćnih mora? 

 

Uncharted 3 i Subway

Nathan Drake je počeo da obožava Subway uoči objavljivanja Uncharted 3. Radio bi sve velike vratolomije iz igre sa umotanim sendvičem u jednoj ruci i pićem u drugoj dok je promovisao nagradnu igru Taste for Adventure. Svako ko je od lanca Subway dobio šolju sa temom Uncharted sa pravim kodom mogao je da igra beta verziju Uncharted 3 multiplayer moda, koji je imao ulogu uzbudljivih Uncharted heroja i zlikovca. Navedeni režimje sadržao i odeću sa Subway temom za igrače i neprijatelje, uključujući Footlong Taunt za Drakea. Oni naravno nisu ušli u kompletno izdanje Uncharted 3, niti u The Nathan Drake Collection.

 

Devil May Cry 2 i Diesel

Devil May Cry 2 se smatra jednim od najgorih nastavaka video igara svih vremena. Devil Mai Cry 2 pati od nezgrapne borbe, dosadnih nivoa i priče koja se može zaboraviti. Međutim, jedna stvar se nikako ne može zaboraviti; Diesel koolaboracija!

Devil May Cry 2 je pronašao način za malo plasiranje proizvoda modne marke Diesel. Među različitim kostimima koji su bili dostupni Danteu i novom liku Luciji bili su i neki otmeniji komadi italijanske kompanije. Capcom se pobrinuo da i igrači to znaju, jer bi se Diesel logo pojavio kada bi bili istaknuti na ekranu za izbor, pa čak i na nekim od završnih slika. Kritike su i dalje da je sve to bilo malo preterano!

 

Mario Kart 8 i Mercedes-Benz

i za kraj, Super Mario i možda po nekima očekivana saradnja.

Saradnja video igara i automobila je nekako očekivana u modernim simulatorima vožnje ali šta se dešava kada su stavljeni u manje realističnu, otkačenu i crtanu trkačku igru kao što je serijal Mario Kart? Oni ovde upadaju u oči jer im tu mesto nije. Mario Kart 8 i njegovo Deluxe ažuriranje pokazali su se posebno unosnim ali je čudno da vidite Marija i bandu kako sede u malim Mercedes-Benz automobilima veličine karta kako prkose gravitaciji na Rainbow Road-u. Ova velika auto kompanija je takođe uključila prilagođeni nivo na Super Mario Maker-u pod nazivom Mercedes-Benz Jump n'Drive.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41227
Po prvi put na PlayStation konzolama, Alan Wake nas vodi kroz ulice misterioznog gradić...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4299
PS4 Battlefield 1
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD
Korišćena
1.299 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50407
Realnije kretanje likova i pametnija veštačka inteligencija ti daju kontrolu da ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50155
Proživi ponovo avanture Nathana Drakea i Chloe Frazer u jedinstvenoj remasterovanoj kol...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50085
Od legendarnog tvorca igara Hidea Kojime stiže iskustvo koje redefiniše žanr, sa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Jurcaj kroz Mushroom Kingdom trkačke staze — pod vodom, na nebu i naopačke preko ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Sve porodice su srećne nekako isto a svaka je tužna na svoj način. A šta se dešava kada imamo disfunkcionalne porodice? Dobijamo interesantne v...
10.
Oct.
2021.
Ova mama je gejmer
Idealna akcija za sve obožavaoce Duran Duran.
21.
Jul.
2021.
Vesti/Najnovije
Rockstar je rešio da zavede red gašenjem klasičnih GTA modova, uključujući i one starije od 15 godina.