Ova mama je gejmer
31.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Video igre koje su inspirisane poznatim umetničkim delima

Gejming kao umetnost

Još od početka igranja igara, postoji debata o tome da li se video igre mogu smatrati umetnošću. Sa godinama ke dilema ostala a igre su postale prva umetnička dela. Nova izdanja igara pomeraju granice onoga što se može postići unutar medija. Čini se da oni koji se protive video igrama uvek uskraćuju kreatorima i umetnicima odgovarajuću zaslugu za njihov rad, etiketirajući njihov rezultat kao ništa drugo do šalu i igru. Ovo je daleko od istine i pokazuje koliko neki nedovoljno cene količinu truda i mukotrpnog istraživanja koja su uložena u razvoj mnogih modernih igara.

Do sada smo pisali o umetničkim delima u igrama, muzejima u igrama i igrama o umetnosti. Danas ćemo se pozabaviti igrama koje su nastale inspirisane ravim umetničkim delima.

Određene oblasti sveta umetnosti nastoje da se distanciraju kombinacijom kritike i snobizma, video igre se sve više približavaju umetnosti uz sve više uticaja filmskog stvaralaštva, arhitekture i drugih medija koji se prirodno smatraju umetničkim. Ovo je donelo neke od najživljih i vizuelno najprivlačnijih naslova pa evo par prelepih igara inspirisanih umetnicima iz stvarnog života.

 

Inspiracija Gustav Klimt - Transistor

U naučnofantastičnoj igri uloga iz 2014. godine, Transistor, govori se o tome kako su umetnost, a posebno umetnici, uticali na igre. Jednostavno gledajući neke od njegovih ekoloških dobara, možete početi da procenjujete uticaj austrijskog slikara Gustava Klimta na estetiku igre. Konkretno, izgleda da igra pozajmljuje Klimtov Portret Adele Bloh-Bauer I i njegovu popularnu sliku Poljubac, sa upotrebom secesijskih šara i oslanjanjem na raskošne boje.

 

 

Inspiracija Giovanni Antonio Canaletto - Dishonored

Programeri iz poznate kompanije Bethesda, su bili veoma otvoreni po pitanju svojih estetskih uticaja dok pravili Dishonored. Jedan od često citiranih umetnika bio je italijanski pejzažni slikar Kanaleto, čije je delo oslikavalo Veneciju i London iz 18. veka. Kanaleto je bio odgovoran za oblikovanje neke od arhitekture koja će se pojaviti u izmišljenom gradu Dunwall u igrici. Ovo je dovelo do toga da naslov ima prizvuk autentičnosti dok su igrači učestvovali u njegovom inteligentnom stelt-akcionom igranju.

 

 

Inspiracija Hayao Miyazaki - Ori and the Blind Forest

Neosporan je uticaj hvaljenog japanskog animatora Haiao Miiazakija na industriju video igara. Bez njega bi mnoge omiljene video igre izgledale drugačije, uključujući serije poput Final Fantasy, Ni No Kuni i Beyond Good & Evil. On nastavlja da inspiriše programere video igara sve do danas, a dobar primer za to je Ori and the Blind Forest, iz 2015. godine. Igra uzima inspiraciju iz Mijazakijeve  Nausicaaä of the Valley of the Wind iz 1984. Igra namerno nudi izgled rukom nacrtane i koristi svetlost na isti način kao Mijazaki u Nausikai i njegovom filmu Princeza Mononoke iz 1997. Čak sadrži i nivo koji je nazvan po filmu pre-Studio Ghibli kao suptilan vrh šešira, nazvan Valley of the Wind.

 

 

Inspiracija Giorgio de Chirico - Ico

Slagalicu-platformer Ico iz 2001. godine mnogi smatraju jednom od najvećih igara svih vremena. Među  najatraktivnijim aspektima bio je njegov predivan umetnički stil, koji je uticao na režisera serije The Legend of Zelda Eiji Aonuma (poslednji nastavak Switch The Legend of Zelda - Tears of The Kingdom), kao i na kreatora Metal Gear Solida Hidea Kojimu (trenutno u prodaji PS5 Metal Gear Solid - Master Collection Vol. 1). Italijanski metafizički slikar Đorđo de Kiriko bio je inspiracija za Uedu dok je pravio Ico. Njegov rad je takođe uticao na stvaranje Icoove japanske i evropske boks umetnosti, koja je namerno predstavljala omaž Čirikovoj The Nostalgia of the Infinite. Ueda je verovao da alegorijski svet Ikoa ima mnogo zajedničkog sa nadrealističkim domenom koji je oblikovao de Kiriko.

 

 

Inspiracija Walt Disney - Cuphead

Cuphead je igra koja je privukla pažnju štampe čim je objavljena, prvenstveno zbog svog odličnog umetničkog stila: veličanstven povratak na rane dane animacije. Ova pucačina je prelepa za pogledati, uzimajući u obzir znakove i Volta Diznija i njegovog žestokog konkurenta Maksa Flajšera za svoje likove i okruženje. Jedno od obeležja ove posebne ere animacije koja se probila u Cuphead je dizajn likova, koji se vrti oko preteranih osobina i ogromnih, izražajnih očiju. Dostupne verzije: Switch Cuphead i PS4 Cuphead.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figura Games - Cuphead Funko POP! - Devil's Throne Veličina figure: 15&nb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igraj zajedno sa braćom Cuphead ili Mugman (single ili multiplayer režim igre) dok pro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
“Ori and the Blind Forest” je priča o siročetu sudbinski predodređenom za v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO735
Malom duhu Oriju nije strana opasnost, ali kada sudbonosni let ugrozi sovu Ku, biće po...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO191
Reprizirajte ulogu ubice sa natprirodnim moćima u Dishonored-u 2 - sledećem poglavlju n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Vrsta
Nova
1.499 ,00 RSD
Korišćena
799 ,00 RSD

Slični članci

15.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U jednom od prethodnih tekstova smo se bavili umetničkim delima u video igrma, ali sada je vreme da se pozabavimo igrama koje istražuju umetnost.
24.
Aug.
2023.
Vesti/Najnovije
Muzika govori više od reči
28.
Mar.
2023.
Focus on
Ljudi vole da love. Nekada smo to radili iz moranja, a zatim radi sporta, zabave, a neki (bar tako kažu) zbog jedinstvene veze sa prirodom. Klasične lovačke ...