PC
12.05.2023.

RECENZIJA Marvo KG-980A/KG-980B

Šarene i izmenjive kocke

U tekstu o Marvo G1W mišu, u prošlom broju, pomenuli smo entuzijaste koji mod(ifik)uju računarske komponente i periferije. Tržište tastatura toliko je otvoreno, sa mnoštvom proizvođača koji vam omogućavaju da za (obično veliku) količinu novca sastavite tastaturu po sopstvenim, do tančina definisanim željama. Obaveštajna agencija kompanije Marvo, njuškala je i po ovom delu tržišta i kao rezultat, na test nam dolaze TKL (tenkeyless) tastature koje donose izgled i neke od mogućnosti custom rešenja, po prihvatljivijoj ceni u vidu modela KG-980A i KG-980B. Radi se o identičnim, kompaktnim, mehaničkim, igračkim tastaturama. Razlika je samo u boji većine tastera, jer jednom dominira siva, drugom crna, u istom odnosu, sa „začinom” u vidu narandžastih kapica, čiji broj zavisi od preferenci korisnika.

 

 

 

 

Kvalitet izrade je odličan, daleko iznad proseka. Finiš je mat i blago „zrnast”. Celom „temom” dominiraju monohromatski tonovi i sve deluje kao da je „ispalo” iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ivice se blago spuštaju, što ovim modelima daje specifičan oblik i notu elegancije.

U osnovnoj konfiguraciji, narandžasti su ’Esc’ i Enter’, dok kesica sadrži i zamenske strelice, ’WSAD’ grupu, ’Backspace’, ’Ins’, ’Space’, kao i ’+’ (iako je ovo TKL testatura). Kabl je USB-C tipa, odvojiv je i postavljen tkaninom i trebaće mu malo „peglanja”, da ne bi zadržavao oblik.

Na KG-980 su primenjeni mehanički prekidači neimenovanog kineskog proizvođača. U pitanju su plava „kliktava” i crvena, „brza” varijanta. Deklarisani radni vek je 50 miliona klikova, a moramo da pomenemo da nisu na nivou alternativa Cherry MX prekidača poput onih iz Kaliha, jer je uporedno kucanje sa tastaturom sa MX Blue tasterima ostavilo „mlak” utisak, kao da im fali malo jasnoće u hodu. Jednostavan i pregledan softver omogućava podešavanje funkcija pojedinačnih tastera, brzinu odziva, osvetljenja u 16,8 miliona nijansi, sa čak osamnaest efekata, uz mogućost odabira jedne boje, te izbora osvetljenja za pojedinačne tastere. Tu je i makro editor, a podešavanja mogu da se snime u praktično neograničen broj profila.

Tastature Marvo KG-980A i KG-980B predstavljaju odlične proizvode, ubedljivog kvaliteta i završne obrade, sa preglednim i upotrebljivim softverom. Donekle su problem manje kvalitetni prekidači, ali i cena. Možda je Marvo rešio da se pohrve sa velikima, ali čini nam se da je, s obzirom na neka dizajnerska rešenja i konkurenciju, cena od oko 8000 dinara pomalo ambiciozna.

Osnovno: 87 tastera

Ostalo: multimedijalne funkcije, funkcije centralnog seta tastera i kontrola osvetljenja putem ’Fn’ tastera, plavi/crveni prekidači, mogućnost promene funkcija tastera, snimanje i podešavanje makroa, mogućnost podešavanja pozadinskog osvetljenja, mogućnost snimanja profila, USB veza.

 

Više recenzija na SVET KOMPJUTERA

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00283
Marvo KG980B mehanička gaming tastatura Tip switcha: Hot-Swappable Kompaktan d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00282
Marvo KG962 60% Red Switch Klasičan 60% kompaktan dizajn Professional red switch-e...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00281
Marvo KG980A mehanička gaming tastatura Tip switcha: Hot-Swappable Kompaktan dizajn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00248
Marvo KG962 60%  mehanička tastatura za gaming sa 61 tasterom i odvojivim USB Tipe...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD

Slični članci

23.
May.
2023.
PC
U našem asortimanu možete naći Marvo taastature, a danas Vam prenosimo recenziju koju je uradio Svet Kompjutera.
01.
May.
2023.
PC
Zbog čega su "male" tastature u modi? Momci iz svima omiljenog magazina SVET KOMPJUTERA su nam objasnili.
19.
Sep.
2022.
PC
Marvo je rešio da pređe u A ligu, i na tržište je izbacio seriju FIT miševa koji su definitivno nešto novo i drugačije.