Vesti/Najnovije
16.10.2021.

RESPAWN: 13 GODINA OD IZLASKA DEAD SPACE IGRE

Dnevna doza nostalgije

Tekst objavljen 13.10.2021 na Respawn.ba

 

Otkada postoji gaming i od kada ljudi igraju video igre, iskustvo zabave pred računarom i konzolama ostalo je kao, ako ništa drugo, sećanje na deo detinjstva kada su ih  video igre oduševljavale. U toj dobi smo na čitavu stvar gledali puno jednostavnije dajući joj puno veću šansu da ostavi trajni uticaj.

Generacija gamera više ne igra video igre i zapostavila ih je svojevoljno iz njima poznatih rayloga. Međutim, i oni takođe imaju igre koje su ih impresionarale u mlađim danima, iako im mo\da ne daju preveliku važnost. Verovatno su ih smestili u arhivu kao i omiljene igračke. Za nas ostale koji se još uvek igraju, situacija je u osnovi drugačija. Naslovi koje smo iskusili u nekom presudnom razdoblju života uvek će ostati u sećanju kaopodsetnik na to kakve su igre bile u nekoj drugoj eri.

Pa da vidimo šta je izašlo sve na današnji dan.

ŠTA JE IZAŠLO NA DANAŠNJI DAN?

PRIJE 26 GODINA (1995)
Super Nintendo Mortal Kombat 3
PRIJE 18 GODINA (2003)
GameCube Kirby Air Ride
PRIJE 16 GODINA )2005)
Game Boy Advance Yu-Gi-Oh! GX: Duel Academy (Japan)
PRIJE 13 GODINA (2008)
PlayStation 3, Xbox 360 Dead Space
PRIJE 12 GODINA (2009)
Xbox 360 Brutal Legend
PC, PlayStation, Xbox Fallout 3: Game of the Year Edition
PlayStation 3 Uncharted 2: Among Thieves
PRIJE 10 GODINA (2011)
PC Might & Magic: Heroes VI

Sigurno jedna od najznačajnijih igara koje su izašle na današnji dan je Dead Space. To je horor igra preživljavanja! Dead Space je nastao u domu Electronic Arts-a i sledio je stope izuzetno uspešnog Resident Evila 4, ali bio je tematski drugačiji od te igre tako da se nije smatrao jeftinim pokušajem Electronic Arts-a u žanru akcijskog horora. Igra je izvorno bila zamišljena kao treći deo kultnog System Shocka.

Dead Space je igrače stavio u ulogu inženjera Isaaca Clarka koji se silom prilika na svemirskom brodu morao boriti protiv reanimiranih leševa zvanih Necromorphs. Specifičnost u borbi je bila ta što je Necromorphe trebalo onesposobiti komadanjem njihovih udova, a to je bio novi pristup pored dotadašnje taktike ciljanja u glavu (jer je to uvek palilo osim kad neprijatelj nema glavu).

Igra je izašla za PC, PS3 i X360 platformama i bila je jako dobro prihvaćena od publike i kritike, što je rezultiralo sa više od dva miliona prodanih primeraka. Za jedan novi naslov, još i horor tematike, to je bio velik uspeh. Kasnija dva nastavka su se okrenula prema akciji i mnogi će reći da je nakon toga sve otišlo krivim putem. Osim drugog i trećeg dela, postojala je još i verzija Dead Space Extraction za Wii konzolu, ali je ona bila rail shooter formata.

Studio koji je stvorio Dead Space zatvoren je 2017. godine. Međutim, Electronic Arts još uvek računa na ovaj serijal te je u pripremi prerada originalne igre za PC, PlayStation 5 i Xbox Series konzole.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41187
Kooperativna multiplayer pucačina za 1-3 igrača Radnja smeštena u univerzum film...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Ušteda 33%
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999,00 RSD
1.999 ,00 RSD
Korišćena
1.499 ,00 RSD

Slični članci

30.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
ta 2010. godina je bila pomalo čudna godina u kojoj su svi očekivali neke promene na bolje i igre koje će doneti novitete.
28.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
31. Marta je otvorena radnja u TC "Ušće"
26.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
2008. godine smo dobili našu prvu distribuciju i najbitnije, ispoštovali smo sve kupce koji su uplatili preorder za World of Warcraft Wr...