Vesti/Najnovije
19.11.2021.

ACTIVISION ponovo u problemima

Bobby Kotick je rekao pomoćnici da će je ubiti

Novi izveštaj u Wall Street Journalu opisuje dalje incidente uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja u Activision-Blizzardu, od kojih neki datiraju još iz 2006. Izveštaj, koji je Activision danas u vlastitoj izjavi okarakterisao kao “netačan”, opisuje kratku vladavinu Jen Oneal kao Blizzard koodirektora, i zašto je otišla, a takođe uključuje navode o ponašanju izvršnog direktora Bobbyja Koticka i kako je rukovodstvo kompanije hronološki reagovalo na takva pitanja.

Jen Oneal je u augustu 2021. unapređena u koroukovodioca Blizzarda, čime je postala prva žena na čelu jedne od poslovnih jedinica Activisiona. Ovo se naširoko smatra pozitivnim korakom za Blizzard usred ovih mračnih optužbi i loših stvari. Nekoliko meseci kasnije, Oneal se oglasila kao neko ko je i sam iskuso ovo uznemiravanje i najavila nameru da ode: Ovo je jednostavno zapanjujuće.

U septembru 2021. Oneal je poslala email advokatu Activisiona kako bi najavila svoju nameru da podnese ostavku, rekavši da je “jasno da kompanija nikada neće dati prioritet našim ljudima na pravi način”, navodeći da je ranije u svojoj karijeri u Activisionu bila seksualno uznemiravana i da je bila plaćena manje od svog muškog saradnika Mikea Ybarre. “Bila sam simbolizovana, marginalizovana i diskriminsana”, napisala je Oneal.

Glavne optužbe o Koticku su da je 2006. godine na telefon asistentkinje ostavio preteću govornu poruku u kojoj joj je pretio smrću. Pomoćnica se požalila i Kotick je rešio stvar vansudskim putem. PR  Activisiona Helaine Klasky izjavila je za WSJ: “Gospodin Kotick se brzo izvinuo prije 16 godina zbog očito hiperbolične i neprikladne poruke, i duboko žali zbog preterivanja i tona u njegovoj poruci do danas.”

Druga je tvrdnja da je Kotick lično intervenisaou slučaju Dana Buntinga, tada kovoditelja Activisionovog Treyarch studija, ključnog dela serije Call of Duty. Zaposlena je Buntinga optužila da ju je seksualno uznemiravao 2017. nakon noći pijančenja. Activision je pokrenuo internu istragu 2019. kada je to prijavljeno i preporučio Buntinga za otkaz, ali je Kotick intervenisao kako bi ga zadržao. Bunting je umesto toga dobio savetovanje i dopušteno mu je da ostane u Activisionu. Međutim, nakon što se WSJ počeo raspitivati ​​o ovom incidentu, Bunting je sada napustio Activision.

Izveštaj nastavlja sa detaljima optužbi za silovanje protiv Javiera Pannamena, nadzornika Sledgehammer Games. Advokat tuženog je takođ seksualno uznemiravao drugu ženu u studiju. Radnik koji ga je optužio za napade prijavio je policiji taj incident iz 2017.: Nije podignuta optužnica. Napadi su prijavljeni Activisionu 2018., a Panemeno je otpušten dva meseca kasnije.

Advokatica tužitelja je dodala da, iako njen klijent nije prijavio incidente Activisionu pre odlaska u novembru 2017., ona ih je prijavila Sledgehammerovom odseku ljudskih resursa dok je bila u kompaniji.

U izvještaju se također navodi da se bivši šef tehnologije Blizzarda Ben Kilgore suočio s višestrukim optužbama za seksualno uznemiravanje tokom nekoliko godina, te da je lagao u internoj istrazi o vezi s nižim radnikom. Kilgore je otpušten 2018. uz Kotickovo odobrenje.

Komisija za vriednosne papire i berzu je pozvala Koticka da da izjavu za istragu o tome kako je kompanija postupala sa nedoličnim ponašanjem i razotkrila ga (stoga je Kotick znao i kada, te što je rekao drugima, kao što je uprava, vrlo važno).

Prema WSJ-u: “Upravni odbor bio je zasleepljen navodima kalifornijske tužbe, uključujući da se zaposlenica Activisiona ubila nakon što je fotografija njezine vagine navodno kružila na zabavikompanije, prema ljudima upoznatim sa upravom.”

Rukovodstvo Activisiona je u izjavi da je “u svakom trenutku bila obaveštena o statusu regulatornih pitanja”.

U to vreme e-mail je kružio među osobljem Activision-Blizzarda od strane Frances Townsend, jedne od direktorki kompanije. Townsend je podnela ogromnu količinu paljbi za ovu e-poruku, a Kotick je povukao izjavu i nazvao je “gluvom na ton”.

Bobby Kotick je sastavio tu izjavu i naredio Townsend da je pošalje. Townsend se morala izviniti ženskom delu kompanije koju je vodila i zamoljena je da podnese ostavku, što je i učinila. “Gospođu Townsend ne treba kriviti za ovu grešku”, rekla je PR Activisiona Helaine Klasky.

Ova nova otkrića treba pposmatrati u širem kontekstu optužbi protiv Activision-Blizzarda i raznih pravnih postupaka koji su u toku. Kompanija je na sudu protiv Kalifornijskog odseka za pošteno zapošljavanje i stanovanje, suočena sa optužbama da je rutinski ignorisala pritužbe radnica na uznemiravanje, seksualno uznemiravanje i diskriminaciju. WSJ tvrdi da je otkako je ova akcija pokrenuta u julu Activision primio više od 500 pritužbi HR-a od sadašnjih i bivših radnika u kojima se navodi “uznemiravanje, seksualni napad, maltretiranje, razlike u platama i druga pitanja”.

Ubrzo nakon što je članak na WSJ-u objavljen, Activision-Blizzard je objavio izjavu koja je ranije kružila među radnicima. U njemu Kotick piše:

Danas postoji članak koji prikazuje netačan i pogrešan pogled na našu kompaniju, na mene osobno i moje vodstvoŽelim reći dve važne stvari o ovome: prvo, neverojatno smo sretni što imamo najtalentiovanije ljude u našoj branši, sve tako predane stalnom poboljšanju. I delim tu predanost. Druga stvar koju želim reći je da svako ko sumnja u moje uverenje da sam najugodnije i uključivo radno mesto, ne razume koliko mi je to važno.”

Kotickov dalje navodi da “kreće napjed sa novom politikom nulte tolerancije na neprikladno ponašanje—a nula znači nula. Svako ponašanje koje je za osudu jednostavno je neprihvatljivo. Tokom poslednjih nekoliko godina naša je industrija imala neugodan reflektor koji je rasvjetljavao mogućnosti za nas da se promenimo. I svi moramo, uključujući mene, prihvatiti ovu potrebu za promenom, kako bismo mogli dati sve od sebe na najbolje mesto za rad.”

U sopstvenom zasebnom odgovoru Activision-Blizzarda na priču ponovili su: “Razočarani smo izveštajem Wall Street Journala, koje predstavlja pogrešan stav o Activision Blizzardu i našem izvršnom direktoru. Slučajevi seksualnog zlostavljanja na koje je skrenuta pažnja su pokrenuti.”

Studio ostaje zaključan u višestrukim sudskim bitkama zbog optužbi za uznemiravanje koje datiraju godinama unazad. Kotick je oduvek bio deo ove priče, budući da je reč o institucionalnom problemu u kompaniji koju je više-manje ugradio u instituciju, ali do sada je bio u tipičnoj poziciji izvršnog direktora da daje izjave i obećava promene. Ovaj izvještaj dovodi u pitanje njegovo ponašanje i donošenje odluka, i to u kontekstu ozbiljnih optužbi za uznemiravanje i jesu li stariji radnici ikada imali povlašćeni tretman.

Activision-Blizzard nastavlja osporavati ove optužbe na više frontova, ali njegov vlastiti odbor sada će postaviti očigledno pitanje: Kotick je izgradio Activision u ono što jeste, ali da li je on čovek koji može okrenuti stranicu novog poglavlja u svojoj istoriji? Možda ćemo na to dobiti odgovor pje nego što mislimo.

 

Preuzeto sa Respawn.ba

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41200
Najnoviji Call of Duty Radnja smeštena u Drugi svetski rat Dvadeset mapa, dv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50106
Najnoviji Call of Duty Radnja smeštena u Drugi svetski rat Dvadeset mapa, dv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Najnoviji Call of Duty Radnja smeštena u Drugi svetski rat Dvadeset mapa, dv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

12.
Aug.
2021.
Vesti/Najnovije
Velika tužba je tu, a mnogi su rešili da odu. Razlozi su različiti.
05.
Aug.
2021.
E Sport
U jeku kontroverzne tužbe o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena upućenu Activision Blizzardu, predsednik Alen Brak je zvanično podneo os...
29.
Jul.
2021.
E Sport
 Izvršni direktor Bobi Kotik je priznao da kompanija definitivno nije zauzela pravilan pristup.