Vesti/Najnovije
13.12.2021.

Najbolji RPG naslovi po Metacritic 2021. godine

Napišite nam vaše komentare

Žanr igranja uloga nije samo jedan od najstarijih u industriji igara, već je i jedan od najtrajnijih. Od okretnih JRPG-a do zapadnih RPG sa pristupom zasnovanim na akciji, sjajni RPG naslovi dolaze u svim različitim oblicima. Oni mogu ispuniti sate vašeg vremena, preneti vas u drugu zemlju i učiniti da se sav vaš trud u igri isplati kada se dan na kraju neko spasi. Međutim, koji su RPG naslovi najbolji u 2021, možda će vas iznenaditi.

Ovo je lista na osnovu podatka prikupljene sa Metacritic, a ona uključuje PlayStation, Xbox, Nintendo Switch i PC games  Neke od igara na listi vas verovatno neće iznenaditi, ali lista je svakako divan primer kako RPG žanr ostaje magičan sa svojom sposobnošću da se stalno iznova osmišljava.

 

Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition

  • Platforma: iOS
  • May 18, 2021
  • Metascore 98
  • User Score 7.7

Deo recenzije HCL.hr

Divinity: Original Sinu 2 prošle sam godine dao najvišu ocjenu koju sam ikada dao jednoj igri, vjerujući pritom kako taj proizvod ne može postati mnogo bolji od onoga kakav već jest. No, godinu dana kasnije dobili smo Definitive Edition, dorađeno izdanje koje je standardna verzija igre za PlayStation 4 i Xbox One konzole, te besplatna nadogradnja svim postojećim vlasnicima PC verzije. Nedavno sam se vratio Divinityju u verziji za PlayStation 4 pa ću kratko prokomentirati nju uz okvirni opis onoga što je novo u Definitive izdanju.

Definitive Edition u prvom redu donosi hrpu popravaka nekih sitnih problema, promjene u sučelju te izmjene u zadnjem aktu priče. Na PC-u ćete uglavnom primijetiti razliku upravo u tim izmjenama priče koje ovdje nećemo detaljizirati kako vam ne bismo ništa spoilali. Za one koji znaju o čemu se radi, možemo samo reći kako su promjene uglavnom pozitivne. Naići ćete na neke nove bitke, imat ćete više slobode u svojim odabirima i sl.

 

 

 

DISCO ELYSIUM: THE FINAL CUT

  • Platforma: PC
  • Mart 30, 2021
  • Metascore 97
  • User Score 8.2

Deo recenzije Svet Kompjutera

Scenario Disco Elysiuma izvanredno je napisan i svaki dijalog, opservacija, opis komada odeće, opreme ili nekog desetog predmeta predstavlja vrcavo spisateljsko, crnohumorno zlato koje bi bez problema moglo biti pretočeno u rasni i intrigantni roman. Uz ovo kao saliven pristaje specifičan vizuelni stil, koji predstavlja funkcionalnu mešavinu tehnike akvarela (sa stalnom igrom između većeg i manjeg stepena detalja u scenama i pratećim ilustracijama), apstraktnog stripa i efektnog stila avangardnih postera (kroz razne nepravilne šare, mrlje, detalje, oštećenja, šablone i ostalo). Isto važi i za odličnu muziku benda British Sea Power i ambijentalne melodije i hukove koji savršeno prate dešavanja na ekranu.

Zamerke i dlake u jajima? Samo dve: pojedini voice overi nisu baš najbolje pogođeni (većina je odlična i na nivou), a igra ište isključivo Windows 10 da bi radila. Ako ste tražili razlog i „tu jednu igru” zbog koje ćete preći na dotično, mrsko okruženje, Disco Elysium, kao sigurna kupovina za svakog RPG-ovca koji drži do sebe, to zaslužuje „na keca”.

 

 

Curse of the Dead Gods

  • Platforma: XBOX One
  • Februar 23, 2021
  • Metascore 90
  • User Score 7.5

 

Deo recenzije HCL.hr

Ovdje je riječ o naslovu s vrhunskom borbom, odličnim bossevima, interesantnim protivnica, tehničkom stabilnošću i možda najbitnije, zanimljivim mehanikama čije kombiniranje pruža izazovan, ali zabavan gameplay. No, osjećaj napretka ponekada ostavljam dojam kako je prespor uz već spomenuto brzo otkrivanje svih čari igre.

Nekome to neće smetati, no netko tko voli iznenađenja može se relativno brzo upoznati sa svime i tu pomalo izgubiti interes za igranjem. Još kada se na to nadovežu i pomalo blesavi izazovi poput “pobijedi bossa 10 puta bez primanja štete” samo kako bi se otključao njegov dodatan opis, nije nešto što se može nazvati posebno zabavnim.

 

 

 

FINAL FANTASY VII REMAKE INTERGRADE

 

  • Platforma: PS5
  • Jun 10, 2021
  • Metascore 89
  • User Score 8.4

Deo recenzije Svet Kompjutera

Igra može da se pokrene u dva različita režima: Performance - snižava radnu rezoluciju i framerate drži na stabilnih 60 FPS i Graphics - koji na uštrb frameratea sliku „iscrtava” u rezoluciji 4K. Pored ovog, na raspolaganju je i režim Photo Mode, u kome akciju možete da „uhvatite” i omiljene segmente pretočite u statičan grafički oblik (uz izmenu položaja kamere, tweakovanje ekspozicije, korišćenje grafičkih filtera...). Zanimljivo je da režim Performance nije baš najbolje optimizovan, pa je odvijanje akcije u pojedinim momentima prebrzo, a na neke igrače deluje dezorijentišuće. Sledeća stvar koju vredi pomenuti je unapređena volumetrija dima, te detalji na odeći glavnih likova (dodali bismo, i kose). Tek ponegde vidljive su nesavršenosti, na primer, teksture nešto slabijeg kvaliteta na objektima u pozadini. Ovo ćete primetiti jedino ako se zagledate, pa autorima ne možemo previše da zamerimo. S druge strane, stvar koju ćete odmah primetiti i sa oduševljenjem prihvatiti jeste brzo učitavanje, što je jedan od zaštitnih znakova konzole PlayStation 5, a autori su to dobro iskoristili. Kada je reč o podršci za DualSense kontroler, ona postoji, ali nije preterano umešno implementirana i tek u pojedinim scenama ili prilikom izvođenja akcije osetićete odgovarajuće Haptic efekte.

Ako ste 1997. godine bili suviše mladi da biste probali Final Fantasy VII i tako propustili deo igračke istorije, sada je vreme da to nadoknadite. Final Fantasy VII Remake Intergrade je besprekorno izveden omaž originalu, koji ne samo da ga je modernizovao, nego ga je u velikoj meri unapredio. Već nas je prošle godine PlayStation 4 verzija igre „izula” iz cipela, a PlayStation 5 iteracija nam je skinula i čarape. Jedino što igri realno može da se zameri su povremeni problemi sa položajem kamere i dosadne sporedne misije, ali to je samo kap u moru savršene temperature i saliniteta.

 

 

 

UNSIGHTED

  • Platforma: Switch
  • Septembar 30, 2021
  • Metascore 88
  • User Score 7

Nekoliko preostalih androida ostaju bez Anime, energije koja daje svest svim robotima. Na vama je, da kao Alma,spasite svoje prijatelje da ne postanu Nevidljivi. Istražite ogromne ruševine Arkadije, koristeći svaki alat koji možete pronaći. Vreme prolazi. 

 

 

Shin Megami Tensei V

  • Platforma: Switch
  • Novembar 12, 2021
  • Metascore 85
  • User Score 7.6

Deo recenzije Play!Zine

Shin Megami Tensei V računa da vi kao igrač posedujete bar jednu od dve karakteristike. Ili da ste dobro upoznati sa serijalom i znate već kako većina njegovih pravila funkcioniše, ili da ste veteran JRPG žanra koji će se zahvaljujući pozamašnom iskustvu dobro snaći na nepoznatom terenu a u poznatim čizmama. Igra vas nikako neće voditi za ruku, što je donekle urnebesno kada samo pomislim da vam na početku objašnjava neke od najjednostavnijih svojih mehanika koje možete pronaći u hiljadama drugih naslova, ali o onim najbitnijim mudro ćuti.

Širina sveta koji ova igra nudi, lokacije i karakteri, prepoznatljiva no opet intrigantna priča, ogromne količine načina za građenje likova kao i fantastična atmosfera i istraživanje u preko pedeset sati igranja, čine peti nastavak Shin Megami Serijala jednom od meni najlakših preporuka ove godine. Ukoliko ste ljubitelj serijala ili okoreli JRPG entuzijasta, ne dopustite sebi da propustite ovu sjajnu igru. No ako niste toliko iskusni a želeli biste da se ovde oprobate, ne zaboravite samo da ne klonete duhom. Igra jeste jako teška, ali nema ničeg lošeg u igranju na najmanjoj težini. Biće to naša mala tajna…

Šta, na kojoj težini sam ja igrao? Toliko vremena imamo za danas. Vidimo se u narednoj recenziji!

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4920
Mako - životna energija planete i gorivo koje održava grad Midgar... Crpljenjem ovog r...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Doživi mračnu postapokaliptičnu avanturu i istražuj alternativni Tokio pod opsadom demo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD

Slični članci

14.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Tata voli simulaciju letenja, mama zapeva tu i tamo, sin samo pucačine a sestra avanture. Negde su u pitanju stereotipi a negde malo drugačiji izbori. Metacr...
12.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Nekada ocene daju razne komisije, žiri i novinari. Nekada publika i igrači. Metacritic je po mnogima najrečevatniji način da proverite da li je neka igra vre...
07.
Dec.
2021.
Vesti/Najnovije
Šta znači biti gejmer i koje korisne sposobnosti možemo razviti igrajući video igre?