Vesti/Najnovije
06.04.2022.
Autor: Danica Manojlović

SEĆAMO SE... Fitnes igara

Pametni satovi i zaboravljeni kontroleri

Igrice su prošle kroz mnoge promene kao medij od svojih najranijih dana. Mnoge stvari su ostale dosledne još od vremena Atari 2600. Vremenom su mnogi specifični trendovi u svetu video igara postali previše zastareli za modernu industriju.  Postoje desetine i desetine žanrova u igricama: pucačine, platformeri, RPG igre i slagalice. Međutim, unutar svake od ovih kategorija postoje specifičniji podžanrovi koji dolaze i prolaze s' vremenom.

Prvo sam mislila da sve ove žanrove smestim u jedan poduži tekst, ali sam shvatila da bi bilo bolje da svakom od njih posvetim po jedan ceo pregled na ono najbolje i najgore po čemu ih pamtimo.

Tokom evolucije virtuelne stvarnosti, ideja da video igrice mogu uključiti elemente vežbanja je dugo bila u razvoju, i primeni. Jedan od najranijih pokušaja da se fitnes spoji sa video igrom je zabeležen osamdesetih sa HighCycle od Autodesk i Puffer-om odfirme Atari. Oba su koristila stacionarne bicikle koji su pratili i davali informacije na ekranu, uključujući brzinu, pređenu udaljenost, sagorele kalorije i još mnogo toga. Danas mnogi moderni stacionarni bicikli imaju slično praćenje statistike na monitoru.

Wii Fit U - Balance Board and Fit Meter Set | Nintendo Wii U

Nintendo je pokušao da iskoristi ovaj trend 1988. sa Power Pad-om, kao i Dance Dance Revolution. Međutim, tek kada je Nintendo Wii izašao 2006. godine, san mnogih je postao stvarnost.  Nintendova nova franšiza zvala se Wii Fit, upakovana sa Balance Board-om. Imam ga još uvek i skuplja prašinu u pregradi ispod televizora. Žal za mladost, bačene pare ili nešto treće, nemam pojma ali i dalje čuvam. Igra je sadržala mini-igre koje bi funkcionisale kao vežbe, kao i vodiče za vežbe joge. Moja ćerka je tada bila mala i više je njoj prijalo da se igra nego što sam se ja naradila vežbi. Koji god da je razlog, slatko smo se smejale i uživale. Wii Fit je svakako pomerio granice između video igara i svakodnevne fizičke kondicije na način koji nijedna druga igra pre ove to nije uradila u prošlosti. Tokom svog životnog veka i poslednji put mereno u martu 2012, Wii Fit je naveden kao prodat u impresivnih 22,67 miliona jedinica širom sveta, korišćenih u domovima, fizioterapijskoj rehabilitaciji, rehabilitaciji od igranja i u fitnes centrima.

Wii Fit U]WiiフィットUのラテンダンスでトップダンサーになりたい。 - YouTube

Iskreno, pad popularnosti ovih igara nisam očekivala. Naročito kada su krenuli sa svim modernim trendovima kao što je bila i zumba. A onda, možda je baš to što su pratili baš sve trendove, pa i neke dosadne reality serije o promenama fizičkog izgleda, doprinelo tome da se tržište zasiti. Ili se predugo čekalo sa nekim unapređenjima i novim modelima fit boarda?

Danas postoji nekoliko načina na koji video igre mogu pomoći u dobijanju kondicije, a veliki deo raznolikosti je zahvaljujući stalnim poboljšanjima u tehnologiji. Ring Fit Adventure. To  je jedan od najpopularnijih i najčešćih izbora na tržištu delom zahvaljujući marketinškom napadu koji je Nintendo pokrenuo sa ciljem da podigne svest o njegovoj vrednosti i pre lansiranja.  Kao duhovni naslednik Wii Fit-a, ovo je periferni uređaj koji igračikoriste za vežbanje. U obliku je prstena i i zahteva mali prostor za korišćenje. Sa malim plastičnim prstenom, igrači mogu da rade čučnjeve, trčanje, joga pokrete, podizanje nogu i još mnogo toga. Igra se može izvoditi bilo kojim tempom, a uz vežbu, cilj je da budete u stanju da uradite više poteza za manje vremena, sve bez žrtvovanja tehnike, pomažući u fleksibilnosti i ukupnom kretanju. 

Pokemon GO je još jedan popularan izbor i zaista je odlična opcija za kretanje. Igračima je jednostavno potreban relativno noviji  telefon. Igrači preuzimaju ulogu trenera Pokemona, a aplikacija pruža mapu stvarnog sveta vašeg okruženja. Dok se krećete, GPS pokazuje gde se obližnji Pokemoni mogu naći, a igrači moraju da odu na tu fizičku lokaciju da bi uhvatili svoje omiljene Pokemone. Svaki mesec donosi posebne izazove, a često oni zahtevaju pešačenje određene udaljenosti u intervalima od 2-10 kilometara. Na sreću, aplikacija prati udaljenost i napredak i to ne mora da se radi odjednom. Pokemon GO i Harry Potter: Wizards Unite su dve slične igre i obe mogu biti odlične za solo upotrebu, sa prijateljima ili šetajući psa.

Postoje dodatne opcije koje korisnicima i dalje pružaju puno pokreta i opšte kondicije, a istovremeno dodaju muziku u miks. Beat Saber koristi moć Oculus-a da obezbedi VR iskustvo kako bi korisnici precizno merili svoje zamahe i pokretesa ciljem da pogode ulazne kutije koje odgovaraju muzici. Drugi VR naslovi koji podstiču fitnes na malo drugačije načine su BoxVR i The Climb.

Just Dance (serijal) — Википедија

Serijal Just Dance koristi muziku i igrači izvode plesne pokrete. Sada je sve toliko uznapredovalo da vam nisu potrebni džojstici već i vaši telefoni mogu da prate pogođene pokrete i beleže rezultat. Za neke, muzika može da učini da se manje osećaju kao da vežbaju što može biti važno ukoliko nisu bađ pristalice vežbi. U svakom slučaju, pokreće telo!

Kada govorimo o pokretanju tela, jedan od glavnih razloga velike poularnosti Ring Fit je korona. Zatvaranja, karantini i nemogućnost pravog vežbanja su doveli do toga da se sve količine širom sveta raspodaju. Dodajte tome i radnike koji nisu mogli u fabrike da proizvedu nove količine, otežan transport i dolazimo do činjenice da su se u nekim delovima sveta ove spravice prodavale po skoro duploj ceni. Čak su se napravili i bot programi koji su pratili zalihe kod velikih kompanija i automatski kupovali online kako bi preprodavali dalje.

Ring Fit Adventure Player Sees Shocking Physical Transformation After 1  Month - NintendoSoup

Uskoro se očekuje još jedan potencijalni hit Nintendo Switch Sports! Ova igra izlazi 29. aprila i već sada se zna da su u pojedinim zemljama svi preorderi rasprodati. Sigurna sam da su tu u pitanju bivši korisnici Wii konzole koji se nadaju da je u pitanju naprednija verzija nekada omiljene igre. Nintendo Switch Sports je najnoviji deo Wii Sports serije. Odmah da se razumemo, ovo je sigurno najbolja igra za igranje sa roditeljima, bakama i dekama i ljudima koji generalno nisu igrali video igrice.  Nintendo Switch Sports nastavlja tradiciju upravljanja pokretom preko Joy-Con kontrolera i uključuje lokalni multipyaier, plus online multiplayer za sve sportove.

O kojim sportovima je reč, tačno?  Mini-igre uključene u Nintendo Switch Sports pri lansiranju su

  • Tenis
  • Kuglanje
  • Chambara
  • Fudbal
  • Badminton
  • Odbojka

Kao što je navedeno u nastavku, golf će biti dodat kao besplatno ažuriranje koje je planirano za jesen 2022.  Kada igra bude lansirana 29. aprila, samo jedna mini-igra će iskoristiti prednosti kaiša za noge. Moći ćete da koristite kaiš za noge dok igrate „režim pucanja“ u fudbalu. Međutim, više funkcionalnosti za kaiš za noge dolazi kasnije tokom godine. Prvo ažuriranje, koje je zakazano za ovo leto, omogućiće vam da koristite kaiš za noge za kontrolu redovnih fudbalskih utakmica. Drugo besplatno ažuriranje planirano za ovu jesen će dodati novu igru golfa u Nintendo Switch Sports.

Šta je po vama razlog pada popularnost Fitness igara?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41204
Novi nastavak najpopularnije plesne igre na svetu Nove pesme, nove koreografije, nove poz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4993
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Vrsta
Nova
3.499 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pokreni se igrajući fudbal, odbojku, kuglanje, tenis, badminton ili mačavenja. Kor...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Novi nastavak najpopularnije plesne igre na svetu Nove pesme, nove koreografije, nove poz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Svačija omiljena plesna zabava se vratila! Zumba® je globalni pokret koji unosi zab...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.999,00 RSD
Vrsta
Nova
11.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...
17.
Dec.
2021.
Ova mama je gejmer
Vreme je raznih lista, pa zašto onda da jedna ne bude posvećena ženskim likovima u igrama 2021. godine, i to onim najboljim igrama.