Vesti/Najnovije
08.04.2022.

SEĆAMO SE... Ritam igre sa plastičnim instrumentima

Baciti ili ne plastične bubnjeve?

Muzika je oduvek bila sastavni deo naših života. Ukoliko nemamo sluha, zamišljamo da smo pop zvezde ispod tuša. U pubertetu svi požele da nauče bar osnove sviranja gitare a udaranje noge u ritmu u pokreti u vazduhu kao da sviramo bubanj su sastavni deo slušanja neke fenomenalne pesme. Zbog toga i ne čudi potreba da spojimo igre i muziku, i tome svemu dodamo instrumente. 

Ritam igre testiraju igrače i njihove muzičke sposobnosti na razne načine. Popularizovane od strane arkadnih Dance Dance Revolution, ove igre su često brze i pune energije. Međutim, konzolne ritam igre su počele da postaju prilično ambiciozne sa svojim kontrolnim šemama, dolazeći upakovane sa plastičnim kontrolerima zasnovanim na instrumentima.  Najpopularniji primeri ovog podžanra iz ranih 2000-ih bile bi franšize Guitar Hero i Rock Band, ili Nintendo Donkey Kong serijal.

Međutim, ovi spoljni uređaji retko su kompatibilni sa konzolama trenutne generacije. Jedini ostatak žanra na tržištu je VR ekskluziva Beat Sabre.

 

Guitar Hero

Guitar Hero je serijal igara koje kombinuju muziku, ritam i svirku, kreirana originalno od strane Harmonix i RedOctane, ali ih je kasnije kupio Activision uz razvoj od strane Neversofta. 

Negde početkom ili sredinom 2000-ih, programer hardvera RedOctane otkrio je ritam igru koju je napravio Konami pod nazivom Guitar Freaks, koja je koristila kontroler u obliku gitare i sadržala muziku zasnovanu na rokenrolu. Ova igra je objavljena samo u Japanu, a RedOctane je bio uveren da bi mogli da naprave veoma sličnu igru, sa uparivim kontrolerom gitare, na zapadu. Udružili su se sa programerom ritam igrica Harmonix-om i objavili Guitar Hero u novembru 2005.  

Prva igra je bila izuzetno uspešna, što je dovelo do nastavka, Guitar Hero II, godinu dana kasnije. Harmonix i RedOctane su takođe razvili spin-off igru pod nazivom Guitar Hero Encore: Rocks the 80s, ali je na kraju RedOctane otkupio Activision, a Harmonix MTV. Activision je odabrao kompaniju pod nazivom Neversoft za razvoj sledećeg naslova u serijalu Guitar Hero.

Prva igra Guitar Hero koju je Neversoft napravio bila je Guitar Hero III: Legends of Rock, i to je bila daleko najuspešnija igra u seriji. Neversoft je predstavio više instrumenata u četvrtom delu glavne serije, Guitar Hero World Tour, verovatno u pokušaju da se takmiči sa Rock Band koji je izašao nedugo posle Guitar Hero III. Od tog trenutka, serija Guitar Hero je postala više fokusirana na igranje celog benda.  

Dok je Neversoft radio na igrama Guitar Hero za konzolu, Vicarious Visions je radio na seriji On Tour, kao i na Wii portovima Guitar Hero igara i iOS verziji Guitar Hero. Beenox Studios je takođe radio na Guitar Hero: Smash Hits za konzole. Iako je Guitar Hero 5 objavljen pre Guitar Hero: Van Halen, Guitar Hero: Van Halen je koristio elemente iz Guitar Hero: Smash Hits i Guitar Hero: Metallica.

Neversoft je takođe razvio spin-off DJ Hero i Band Hero.  

Zbog slabe ponude ritam igara, Guitar Hero: Warriors of Rock je bila poslednja Neversoftova igra Guitar Hero dosta dugo. 2015. se Guitar Hero vratio sa  Guitar Hero Live, razvijenog od strane FreeStyle Games, developera DJ Hero serijala. Ovaj reboot je dosta neslavno prošao. 

Smatra se da je glavni razlog zbog koga su ove ugre stavljene u zaborav nezainteresovanost proizvođača da urade nove verzije instrumenata a o podršci za stare modele je nepotrebno i govoriti. Možda je Youtube ubio Guitar Hero svojim online tutorijalima, možda je bilo teško napraviti aktuelne modele instrumenata (sumnjam), a možda je i dobijanje licenci za pesme bilo skupo (što opet sumnjam jer imamo Just dance).

 

Glavni serijal

  • Guitar Hero (2005)
  • Guitar Hero II (2006)
  • Guitar Hero III: Legends of Rock (2007)
  • Guitar Hero World Tour (2008)
  • Guitar Hero 5 (2009)
  • Guitar Hero: Warriors of Rock (2010)
  • Guitar Hero Live (2015)

Spin-off igre

  • Guitar Hero Encore: Rocks the 80s (2007)
  • Guitar Hero: Smash Hits (2009)
  • Band Hero (2009)

Spin-off sa bendovima

  • Guitar Hero: Aerosmith (2008)
  • Guitar Hero: Metallica (2009)
  • Guitar Hero: Van Halen (2009)

On Tour serijal

  • Guitar Hero: On Tour (2008)
  • Guitar Hero On Tour: Decades (2008)
  • Guitar Hero On Tour: Modern Hits (2009)

Elektonske

  • Guitar Hero Air Guitar Rocker (2008)
  • Guitar Hero Carabiner (2008)
  • Guitar Hero 2nd Edition Carabiner (2009)
  • Guitar Hero Arcade (2009)

Mobilne igre

  • Guitar Hero Mobile (2008)
  • Guitar Hero III Backstage Pass (2009)
  • Guitar Hero World Tour Mobile (2010)
  • Guitar Hero (iOS) (2010)
  • Guitar Hero 5 (Android) (2010)
  • Guitar Hero 6 (Android) (2010)
  • Guitar Hero Live (iOS) (2015)

Kompilacije

  • Guitar Hero & Guitar Hero II Dual Pack (2007)
  • Guitar Hero II & Guitar Hero: Aerosmith Dual Pack (2008)
  • Guitar Hero: On Tour & Guitar Hero On Tour: Decades Box Set (2008)
  • Guitar Hero III: Legends of Rock & Guitar Hero: Aerosmith Dual Pack (2008)

Otkazane igre

  • Guitar Hero 7 (2011)

 

 

Moj favorit, pored naravno Duran Duran numera je The Beatles: Rock Band. Postoji li osoba koja nije oduševljena njihovim pesmama... Ukoliko niste odgledali film o svetu bez muzike ove grupe, obavezno pogledajte. Ovo je igra u kojoj se približavte celom bendu, gitara, bas i bubnjevi, i još uvek je jedna od najboljih zabava. I zaista, kao projekat, to je verovatno bio vrhunac ere. Nema sumnje da su EA, MTV Games i Harmonix morali da se namuče sa brojanjem novca kako bi obezbedili prava za najpoznatiji bend svih vremena, a ono što je fascinantno je da je rad koji su uradili u miksovanju numera doneo neke od najkvalitetnijih kopija muzike Bitlsa koja se do tada čula.

Giles Martin, sin poznatog producenta Bitlsa Džordža Martina, mukotrpno je rekonstruisao i poboljšao izvorne snimke, koji su zatim pretvoreni u 'stems' koji bi mogli da podrže svaki deo i njihovu igru. Vrsta posla obavljenog na igrici se i dalje koristi za proizvodnju mikseva kultnih snimaka.

Čak i na Wii konzoli, koja je naravno ima vizuelne prikaze standardne rezolucije 480p, igra je izgledala fantastično. Razvojni tim je očigledno poštovao i divio se bendu, jer su stil i kvalitet muzičkih spotova i izvođenja za svaku numeru bili odlično urađeni. Osećalo se kao da igrate kroz istorijski redizajniranu zlatnu eru u muzici. Da budemo iskreni, niko od nas nije verovao da nas to sviranje čini ekspertima na pravim instrumentima. Delovi bubnjeva su pojednostavljeni, a gitara je mogla mnoge da napravi virtualnim majstorima. Rok pesme na plastičnoj dršci sa šarenim dugmićima ne čini nikoga gitaristom. Ali kakva je to bila zabava! Pravo iskreno ispunjenje želja!

Nažalost, i EA i Activision, kao izdavači su preterali tada, preplavivši tržište sa previše nastavaka i varijacija skupih dodataka. Prodaja je opala, a pokušaj povratka godinama kasnije je propao. Kao i mnogi veliki trenuci, bio je to plamen koji je goreo previše jarko. Ali ipak... Retro je in i sve se vraća pa ću možda i ja obrisati prašinu sa tih instrumenata ukoliko ih neko nije pokrao iz podruma, i zasviraću sa ćerkom i uz malu pomoć mojih prijatelja.

 

Koja je vaša omiljena numera iz ovog perioda?

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41057
Postani pevač najvećeg rok benda ikada! paket uključuje 1 mikrofon
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4387
PS4 Rocksmith 2014 Bundle with Cable
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PC
Accessories HAC00751
Rocksmith Cable PC Playstation 3 XBOX 360
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD

Slični članci

24.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika, logika, brzina, učenje stranog jezika... Mnogo je dobrih stvari koej pravilno usmeren gejming može da unapredi kod dece. Učenje sa video igrama m...
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika ponekad može biti dosadan predmet za učenje, pa zašto ne biste iskoristili jednu od ovih matematičkih računarskih igara da zadržite interes...
06.
Apr.
2022.
Vesti/Najnovije
Sedim na kafi sa prijateljicama i komentarišemo igre, i koliko su se neke stvari promenile. Neke igre i žanrove su i zaboravili a mislili smo da se be...